Σεισμός

Στο σημερινό «Α μπα»: υπαρξιακό άγχος

Στο σημερινό «Α μπα»: υπαρξιακό άγχος Facebook Twitter
74

__________________
1.


Καλημέρα Α,μπα (: Σε διαβάζω γύρω στα τρία χρόνια και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που διατυπώνεις και υποστηρίζεις την γνώμη σου. Μέσω μια συζήτησης με το αγόρι μου ,που έχει πάει σεζόν, πληροφορήθηκα ότι έκανε καθημερινή χρήση κοκαϊνης επί μια βδομάδα πριν πάει στην δουλειά, γιατί ένιωθε ότι τον έκανε πιο αποτελεσματικό και άντεχε καλύτερα την πίεση(δουλεύει κουζίνα 12 ώρες την μέρα). Εμένα μου κλώτσησε κάπως αυτό και του το είπα, όπου απάντησε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ αφού πηγαίνει στην δουλειά κανονικά, βγαίνει με τους φίλους του, ψάχνεται τι θα κάνει τον Σεπτέμβρη κτλ. Γενικά δεν είμαι κατά της χρήσης ναρκωτικών για πειραματισμό ή μια στο τόσο(και έχω δοκιμάσει κατά καιρούς) αλλά αυτό το καθημερινό κάπως με τρόμαξε λίγο. Κάνει καθημερινή χρήση μαριχουάνας και πειραματίζεται & με άλλα ναρκωτικά(στην χάση και στην φέξη).Υποστηρίζει ότι το ελέγχει και του αρέσουν οι εμπειρίες που αποκομίζει από αυτά. Εμένα δεν μου αρέσει η ιδέα να έχεις την ανάγκη να κάνεις κάτι, να πιείς πχ τρία ποτήρια κρασί για να ηρεμίσεις ή να κάνεις ένα τσιγάρο για να κοιμηθείς. Τα έχω μεγαλοποιήσει στο μυαλό μου ενώ ουσιαστικά υπάρχουν εξαρτήσεις απόλυτα νόμιμες και κοινωνικά αποδεκτές( αλκόολ, τσιγάρο) ? Υποθέτω ότι κάποιος που κάνει περιστασιακά χρήση ουσιών(πχ LSD / κοκκαϊνη/ MDMA δεν μιλάω για ηρωίνη ή κρακ ) δεν θα εξαρτηθεί αλλά γιατί με ενοχλεί η ιδέα? Είναι κατάλοιπο των φόβων της μητέρας μου ή της 'περιθωριοποίησης' αυτών των ουσιών από μεγάλο μέρος της κοινωνίας? Ή απλά φταίει ότι δεν είμαι σύμφωνη με οποιαδήποτε εξάρτηση? Τα έχω μπερδέψει λίγο στο μυαλό μου. Πως νιώθεις εσύ με την περιστασιακή χρήση πιο 'σκληρών' ναρκωτικών?
ΥΣ: Δεν ανησυχώ για το αγόρι μου, εξάλλου ενήλικας είναι μπορεί να κάνει ότι θέλει(και όντως δεν έχω δει προβλήματα στην καθημερινή συμπεριφορά του), με ενδιαφέρει μια γενικότερη τοποθέτηση πάνω στο θέμα. Να τονίσω επίσης ότι δεν με έχει πιέσει ποτέ να κάνω εγώ κάτι. Ευχαριστώ, φιλιά !!
-Ακουκούτσωτο βερίκοκο

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το ότι κάποιες εξαρτήσεις είναι απόλυτα νόμιμες και κοινωνικά αποδεκτές είναι ακριβώς αυτό που τις διαχωρίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από αυτές που είναι παράνομες και μη αποδεκτές.


Το θέματα υγείας είναι γνωστά, έτσι δεν είναι; Υπάρχουν μελέτες και στοιχεία για τις περισσότερες ουσίες, νόμιμες ή παράνομες. Υπάρχουν άπειρες μελέτες και οργανισμοί που ασχολούνται με τον εθισμό, με την φύση του, με τις αιτίες του και τα αποτελέσματα. Για αυτά τα θέματα χρειάζεται να μιλήσουμε; Νομίζω ότι είναι περιττό. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, ότι δεν ξέρει.


Οπότε, αυτό που μένει και διαφοροποιεί είναι η παρανομία και κατ'επέκταση, η κοινωνική κριτική που απορρέει από αυτή. Δεν εννοώ αν είναι σωστό να είναι παράνομα τα ναρκωτικά (για την ακρίβεια πιστεύω ότι πρέπει να είναι νόμιμα όπως τα τσιγάρα και το αλκοόλ, με έλεγχο και περιορισμούς). Εννοώ ποιες είναι οι προεκτάσεις της συστηματικής χρήσης μιας παράνομης ουσίας: ότι έχεις συστηματική επαφή με βαποράκια και εμπόρους. Αυτό μου φτάνει και μου περισσεύει για να απορρίπτω τη χρήση παράνομων ουσιών. Αν σε ενοχλεί η περιθωριοποίηση δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι γιατί, δεν χρειάζεται να λογοκρίνεις την απέχθεια σου ή έστω την επιφύλαξη σου για αυτή την πτυχή της παρανομίας. Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει. Μεταξύ των φίλων που παίρνουν συστηματικά παράνομες ουσίες, ακόμα και όταν δεν είναι πραγματικά εθισμένοι, η συζήτηση είναι μονίμως τα ναρκωτικά. Μονίμως. Οι φίλοι που πίνουν απλώς πάνε σε μπαρ και μιλάνε για άλλα πράγματα.


__________________
2.


Καλησπέρα! Περισσότερο για δήλωση μου φαίνεται παρά ερώτηση, εγώ θα στα γράψω γιατί κάπου θέλω να τα πω. Δεν έχει να κάνει με προβλήματα. Έρωτας είναι και θέλω να το φωνάζω συνέχεια.
Λατρεύω το πρόσωπο της όταν ξυπνά
Λατρεύω που σουφρώνει τα φρύδια της όταν σκέφτεται
Λατρεύω το στραβό μεσαίο δακτυλάκι του ποδιού της
Λατρεύω τη χροιά της φωνής της
Λατρεύω τα γυαλιά της
Λατρεύω τον ιδρώτα της
Λατρεύω το δυνατό γέλιο της
Λατρεύω την αμηχανία της όταν την κοιτώ
Με γεμίζει και μου δίνει δύναμη σαν άνθρωπος
Νοιώθω πλήρης όταν την έχω δίπλα μου
Είναι ο λόγος για τον οποίο επιθυμώ να βελτιώνομαι συνεχώς
Την εμπιστεύομαι, τη θαυμάζω, τη σέβομαι, επικοινωνώ απόλυτα μαζί της
Μπορώ να γράφω ακόμα χίλιους λόγους
Οκ κατάλαβες ότι είμαι τρελά ερωτευμένος μαζί της, σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέμαι εάν ξαναείχα γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα έως τα 42 μου χρόνια. Μάλλον κατάλαβες πως όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα της τα έχω πει με λόγια και με πράξεις, εάν και συνήθως τα λόγια δεν είναι ικανά να περιγράψουν αυτά που αισθάνομαι. Επειδή μερικές φορές όταν τα λέω τα κάνω και τα δείχνω νοιώθει λίγο αμήχανα ρωτάω:
Τα λες όλα αυτά μαζί στον άνθρωπό σου ή μήπως πρέπει να κρατηθείς λιγάκι για να μην τον τρομάξεις που είναι και το τελευταίο που θες να κάνεις?

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νομίζω η απάντηση εξαρτάται από το αν ανταποκρίνεται, και πώς ανταποκρίνεται. Νιώθει αμήχανα επειδή δεν είναι εκδηλωτικός τύπος, ή επειδή φοβάται να σου πει ότι δεν αισθάνεται ακριβώς το ίδιο; Αυτή είναι η ρεαλιστική απάντηση. Η εναλλακτική είναι: μπράβο σου, τέλεια, συγχαρητήρια! Ο έρωτας είναι δική σου κατάκτηση. Απόλαυσε τον.

__________________
3.


Α, μπα μου,
σ' ευχαριστώ που υπάρχεις! Αυτό μόνο έχω να σου πω ως έκφραση της ευγνωμοσύνης μου για τη βοήθεια που προσφέρεις.
Στο διά ταύτα: προκαλώ τον ανταγωνισμό των άλλων γυναικών. Να διευκρινίσω: είμαι "ήρεμη δύναμη", συνεσταλμένη, δεν έχω έπαρση, δεν περηφανεύομαι για τίποτα-ίσα-ίσα που κρύβω αρκετά για μένα. Δεν μειώνω τις άλλες γυναίκες, ούτε κάνω την έξυπνη, ούτε έχω ανταγωνιστικές τάσεις. Αντιθέτως, είμαι από τη φύση μου δοτική, φιλική και υποστηρικτική. Το φαινόμενο αυτό νόμιζα ότι εκδηλώνεται μόνο στον επαγγελματικό μου χώρο-πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον- και είχα μάθει με τον καιρό να το διαχειρίζομαι βρίσκοντας τα κατάλληλα κουμπιά των γυναικών. Πρόσφατα πήγα διακοπές. Στην τετράδα προστέθηκε και μια φίλη φίλης (δεν την ήξερα δεν με ήξερε) η οποία από τη δεύτερη μέρα των διακοπών σε ό,τι έλεγα έφερνε τον αντίλογο και σε ό,τι έκανα προσπαθούσε να το αναιρέσει και να φανεί εκείνη "καλύτερη και πιο σωστή". Και δεν είναι η ιδέα μου, το παρατήρησε και άλλη μια κοπέλα που το συζήτησα μαζί της. Μέχρι που σταμάτησα να λέω την άποψή μου ή τις προτάσεις μου για να βρω την ησυχία μου, να απολαύσω τις διακοπές και να μην χαλάσω το κλίμα στην παρέα. Να σημειώσω ότι μόνο με μένα το έκανε αυτό-με καμία άλλη. Και την έβγαλα στη μούγγα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι προκαλώ στους καινούριους ανθρώπους που συναντώ. Θέλω να σου κάνω την ερώτηση: "πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;". Δεν είσαι μάντης-το κατανοώ- δεν με ξέρεις-κι αυτό το κατανοώ-αλλά κανείς από το περιβάλλον μου δεν μπορεί να μου πει πού οφείλεται. Τι να κάνω;
-Katherine


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είμαι εξαιρετικά καχύποπτη με όσες υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό μόνο από γυναίκες, και ακόμη περισσότερο όταν αυτές ορκίζονται ότι δεν έχουν ούτε μισή ανταγωνιστική τάση. Ο τρόπος που γράφεις την δική σου ιστορία με προβληματίζει ακόμη περισσότερο. Στο σημείο «βρίσκοντας τα κατάλληλα κουμπιά των γυναικών» ειδικά, βάρεσε η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν.


Δεν ξέρω τι σου συμβαίνει γιατί όντως, δεν είμαι μάντης και δεν σε ξέρω. Ξέρω όμως τι σημαίνει όταν κάποιος, άντρας ή γυναίκα, λέει «οι γυναίκες» και πιστεύει ότι είναι μια ομάδα που έχει ενιαία συμπεριφορά. Ή δεν τις ξέρει, ή τις υποβαθμίζει. Επειδή είσαι η ίδια γυναίκα, πιστεύω ότι τις υποβαθμίζεις. Πιστεύεις ότι εξ' ορισμού έχουν εγγενή προβλήματα, και είσαι έτοιμη να τα αντιμετωπίσεις.


Αλλιώς δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να θέλεις να αναλύσεις μια τυχαία αντιπάθεια που συνάντησες κάποτε με τρόπο που εξηγεί όλες τις γυναίκες που έχεις συναντήσει στη δουλειά. Είναι απίθανο απλώς να φάνηκες αντιπαθητική σε κάποια, κάποτε; Ακόμα και αν είσαι Αγία;


__________________
4.


Τεσπά θα σου στείλω, αν και όσες φορές έχω στείλει μια ερώτηση παίρνω μια απάντηση που αποπνέει λίγο ειρωνία και ανωτερότητα. Αλλά οκαυ με αυτήν μου την ερώτηση φαντάζομαι η ημιμάθεια μου δεν θα είναι τόσο φανέρη. (σορρυ για το passive aggressive αλλά μου έχεις σπάσει τα ΄νεύρα λίγο) Λοιπόν είμαι 24 τελειώνω το μεταπτυχιακό μου και σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό. Είτε μεταπτυχιακό n2, είτε δουλεία. ΄Το θέμα δεν είναι ότι δεν μπορώ να αποφασίσω τι θέλω ή αν θα βρω δουλεία εκεί.( ευτυχώς σε αυτό η διπλωματική, εμπειρία, γλώσσες κλπ είναι αρκετά σίγουρο ότι θα με πάρουν στα μεταπτυχιακά που ρώτησα. Όσο για δουλεία ακόμα και στον τομέα μου να μην είναι δεν με πειράζει πάω παντού, σιγά σιγά. Επίσης έχω μέρος για να ΄μείνω και ανθρώπους για δουλεία). Στα λέω όλα αυτά για να σου δείξω ότι το έχω σκεφτεί αρκετά και έχω κάνει μέχρι και plan C.
Το θέμα μου είναι η οικογένεια μου. Η μητέρα μου είναι άρρωστη, η γιαγία μου είναι 90 χρόνων και ο πατέρας μου είναι πολύ κλειστός άνθρωπος, έχει την καρδία του. Με λίγα λόγια φοβάμαι πως αν πάω στο εξωτερικό, ακόμα και για 1-2 χρόνια, μπορεί να πάθουν τίποτα και μετά θα έχω τύψεις για αυτό. Άσε που μεταξύ μας, αν πας στο εξωτερικό και δεις πως δουλεύεις και όντως έχεις την δυνατότητα να συντηρήσεις τον εαυτό σου, δύσκολα παίρνεις την απόφαση να γυρίσεις.
Για αυτόν τον λόγο σκέφτηκα να ρωτήσω εσένα που έφυγες. Σου πέρασαν παρόμοιες σκέψεις όταν έφευγες; Αν ναι πως το ξεπέρασες; Σου είχα στείλει ξανά παρόμοια ερώτηση παλιά (πριν γραφτώ στο μεταπτυχιακό εδώ) και δεν είχες απαντήσει, σε παρακαλώ απάντησε αυτή την φορά. Θέλω μια γνώμη από κάποιον που δεν με ξέρει και που πήρε την απόφαση να φύγει και να αφήσει την οικογένεια του πίσω. Ευχαριστώ πολύ, ελσα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θυμάμαι την ερώτηση που είχες ξαναστείλει, και αφού την ξαναστέλνεις, θα σου πω γιατί δεν απάντησα τότε. Ρωτάς κάτι πάρα πολύ προσωπικό που ζητάς να ανακοινώσω σε ένα κοινό που μου είναι άγνωστο. Επιπλέον, δεν έχει σημασία τι έκανα και τι σκέφτηκα εγώ, γιατί δεν είμαι ούτε το μέσο σύγκρισης, ούτε κάτι ιδιαίτερο για να σε βοηθήσω με κάποιο τρόπο. Ο καθένας λύνει τα υπαρξιακά του με το δικό του αξιακό σύστημα. Είναι πολύ απίθανό να εφαρμόζεται το δικό μου στην δική σου ζωή, μεταξύ άλλων γιατί έχουμε και εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.


Εσύ ξέρεις πού βάζεις τις ρίζες σου, για ποια και για πόσα θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο, εσύ ορίζεις την σχέση σου με την οικογένεια σου. Εσύ ξέρεις πώς θα αποφύγεις τις τύψεις αν πάθουν κάτι όταν είσαι εκεί, και γιατί είσαι τόσο σίγουρη ότι αν είσαι εκεί είναι βέβαιο ότι δεν θα έχεις άλλες τύψεις, άλλου είδους.


__________________
5.


Ενημερώνεσαι για τα νέα της Ελλάδας από την Καθημερινή και τη Lifo ; Σοβαρά; Τόοσο "πλήρης" και "αντικειμενική" ενημέρωση; Και η ερώτηση: Με αυτή την "πολύπλευρη" ενημέρωση για την Ελλάδα έκανες την προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ (στο δημοψήφισμα);

υγ - αμφιβάλλω ότι θα το δημοσιεύσεις αλλά για να δούμε.

-lila


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ήθελα να το δημοσιεύσω επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται για την απάντηση, αλλά δεν ήθελα να νομίζεις ότι είχα κάποιο πρόβλημα να δημοσιεύσω κάτι τέτοιο.


Η απογοήτευση (;) και η αγανάκτηση (;) που ξεχειλίζουν από την ερώτηση δείχνουν ότι περίμενες κάτι άλλο από μένα. Αυτό είναι δικό σου λάθος. Η απογοήτευση προκύπτει όταν δεν έχεις συσχετίσει σωστά τα δεδομένα με τις προσδοκίες σου. Δε νομίζω ότι παριστάνω κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Από αυτά που γράφω τόσο καιρό (συν της «προπαγάνδας», όπως λες), τι περίμενες να διαβάζω;

 

Με κατηγορείς ως συστημική; Όμως κάποιος δεν πρέπει να είναι συστημικός; Αλλιώς τι νόημα έχει η δική σου Αντίσταση;

__________________
6.


Πάω που λες στο κομμωτήριο για βαφή και στο τέλος μένω με το δέρμα στο πρόσωπο βαμμένο γύρω γύρω. Και με άφησαν να προσπαθώ να το καθαρίσω μόνη μου και γελούσαν. Συμβαίνουν αυτά ή να αλλάξω κομμωτήριο;
-zizel


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Συμβαίνουν στα κομμωτήρια που δεν θα έπρεπε να έχουν πελάτες.


_________________
7.


Καλησπέρα, Θα προσπαθήσω να στα πω εν συντομία. Ειμαι 37 ζω στην Αθήνα μόνη μου και οι γονεις μου ζουν εκτος Αθηνων. Ειμαι ελευθερη εδω και 2-3 χρόνια περίπου. Είχα κάτι περιπέτειες τα τελευταια χρόνια που τελικα με στεναχωρησαν αλλα ασ το αφήσουμε αυτο. Το προβλημα μου ειναι η πίεση που αισθάνομαι να δεσμευτώ. Είναι απο μένα γιατι αισθάνομαι μόνη μου και μου λειψει το συντριφικό κομμάτι. Και η πίεση ειναι και κοινωνική. Εαν εισαι 37 ελευθερη εδω σε αντιμετωπίζουν εοτε σαν "ατυχη" η σαν σνομπ που δε συμβιβαζεσαι και περιμένεις τον πρίγκηπα. Δεν περιμ΄νω τον πρίγκηπα αλλα δε πρόκειτε να παντρευτω κάποιον που δε με κάνει να ειμαι κα΄λυτερα μαζι του παρα μονη μου. Θελω να μπορω να συνννεουμε, να ειμαστε φίλοι, σύντροφοι και εραστες. Δοκίμασα τον συμβιβασμό με κάποιον και πνιγηκα. Του μιλούσα απότομα επειδη ουασιατικά δε τον ήθελα και στο τέλος τον χώρισα και δε θέλω να ακούω ουτε το ονομα του. όχι επειδη μου έκανε κακό. Επειδή το έχω συνδεσει με τη πίεση που εγω αισθανθηκα. Στεναχωριέμαι πολύ στην ιδέα οτι σε λίγο ισως να μη μπορω να κάνω παιδια και θέλω. Εχω τον πόνο μου και δε μπορω να "βλεπω" και να απανταω σε ερωτησεις τυπου " μα γιατι ρε παιδι μου? μια χαρα κοπέλα εισαι!" Και οχι δε το ακού απο μεγάλες γυναικες ή αντρες αλλα απο 25χρονα και 30χρονους που θεωρουν οτι στα 30 σταματα η ζωη και οι ευκαιρειες. Μίλησα με ψυχολόγο η οπόια με ειδε 2 φορες και μου ειπε οτι δε χρειαζεται να ξαναερθω γιατι φαινεται οτι γνωρίζω καλα τον εαυτό μου και το μονο προβλημα μου ειναι το υπαρξιακο το οποιο πηγαζει και απο τον φοβο μου οτι δε θα κανω οικογένεια. Κατέληξα και αποφασισα την καταψυξη ωαρίων. Και εκει πάω μόνη μου και κάμω τις ενεσεις μόνη μου βασικα εχω κουραστεί. Εχω φίλες και παρεες και βγαίνω αλλα δε ξερω... δε ξερω πως να σκεφτω και να αντιμετωπίσω τον φοβο μου. Λεω οκ δε θα κανουν ολα παιδια αλλα δεν ειμαι τοσο κουλ στη πραγματικοτητα. Απλά πιέζομαι να αρχίσω να δέχομαι την προοπτική αυτη. Γιατι οκ να κάνεις τη καταψυξη αλλα θες και σπέρμα. Εχεις καμια πρόταση στο πως να το δω γενικώς? προπσαθω πάντως να δεχτω οτι ισως δεν θα προλαβω..δε θα βρω καποιον να κανω οικογενεια. Αλλα με λυπεί πολύ και θα ήθελά και τη δική σου αποψη για να το πάρω αλλιώς, Σ ευχαριστω και ελπίζω να μη τα γραφω μπερδεμενα.
-ma giati re paidi mou mia xara kopela


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπράβο σου που αποφάσισες να καταψύξεις τα ωάρια σου. Εφόσον κάνεις αυτό όμως, πρέπει να σταματήσεις να λες στον εαυτό σου ότι «δεν θα προλάβεις να κάνεις οικογένεια». Αν δεν έχεις κάποιο ανατομικό θέμα, στην ουσία παγώνεις τον χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ναι, σπέρμα χρειάζεσαι, αλλά αυτό ισχύει και όταν είσαι είκοσι. Και τελικά, αν το θέμα σου είναι τα παιδιά και τίποτα άλλο, σπέρμα βρίσκεις. Αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά. Φαντάζομαι ότι ο φόβος σου είναι ότι θα μείνεις χωρίς σύντροφο, και αυτό σημαίνει χωρίς παιδιά, και αυτό σημαίνει ότι θα μείνεις μόνη και έρημη.


Δεν φτάνει να σου πω ότι δεν χρειάζεσαι να φοβάσαι. Αυτόν τον φόβο πρέπει να τον λύσεις μόνη σου, και ένα μέρος είναι να τον δεχτείς και να τον κατανοήσεις ως πολύ λογικό και εξαιρετικά κοινό. Γι'αυτό δεν χρειάζεται να φοβάσαι: όλοι φοβούνται τη μοναξιά, γι'αυτό δεν είναι πολύ συχνοί οι άνθρωποι που δεν έχουν σύντροφο. Για να μην μείνεις μόνη σου, αρκεί να μην θέλεις να μείνεις μόνη σου. Δεν βρίσκουν σύντροφο μόνο οι ικανοί. Δεν είναι αίτηση για δουλειά, δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερα προσόντα, και γι'αυτό τον λόγο δεν έχει και νόημα το «γιατί ρε παιδί μου μια χαρά κοπέλα». Δεν είναι ζήτημα ικανότητας. Κυρίως, είναι τύχης.


Αυτό που σου είπε ο «ψυχολόγος» με κάνει να αμφιβάλλω πολύ αν πήγες σε αληθινό ψυχολόγο. Οι ανησυχίες και τα προβλήματα δεν διαχωρίζονται σε σοβαρά και ασόβαρα ως προϋπόθεση να ξεκινήσεις μια συζήτηση. Είναι εξωφρενικό αυτό που έγινε με τον υποτιθέμενο ψυχολόγο, αν έγινε ακριβώς αυτό που μας λες ότι έγινε. Είτε έγινε όπως τα λες όμως, είτε όχι, το καλύτερο είναι να πας σε έναν άλλον ψυχολόγο γιατί έχεις άγχος και σκέψεις που δεν μπορείς να μοιραστείς, όπως φαίνεται, και αυτού του είδους το άγχος είναι ανασταλτικό για αυτό που θέλεις να πετύχεις. Μέχρι να σταθεροποιηθείς ως προς αυτό, το μόνο και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην αμελείς την εμφάνιση σου, να μην αμελείς τα ενδιαφέροντα σου, να μην λες όχι όταν έχεις προτάσεις για έξω, ακόμα και αν δεν το νιώθεις 100%. Να βγαίνεις και με το 60%.


74

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
To mdma και το lsd δεν ειναι εθιστικα τουλαχιστον χημικα . Οι κοκαινη ομως ειναι απο τις πιο εθιστικες ουσιες στον κοσμο π, ποιος σου πε οτι δεν ειναι εθιστικη ; Ο φιλος σου παιζει να ναι ειδη εθισμενος και κανει κακο στην υγεια του . Αν δεν σταματησει αυτος γρηγορα , θα σταματησει καρδια του πιο μετα
#7 Ακούγεσαι αρκετά μπερδεμένη και πρέπει να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά.Αν βλέπεις ότι η συντροφικότητα δεν σου βγαίνει για τον άλφα ή βήτα λόγο θα μπορούσες να μεγαλώσεις ένα παιδί μόνη σου;Και γιατί είσαι σίγουρη ότι αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλεις; επειδή το λένε οι άλλοι; Για μένα μια χαρά μπερδεμένη κοπέλα είσαι, που θα πρέπει να έχει μόνο τύχη, να συντονιστεί με έναν μια χαρά μπερδεμένο σύντροφο για να συμβαδίσετε. Υ.Γ. Η γυναικολόγος μου τελευταία, χωρίς καν να κάνω νύξη, μου είπε ότι σπέρμα μπορεί να πάρει κανείς από την Δανία όπου επιτρέπετε δια νόμου: 'Διαλέγεις έναν έξυπνο Βίκινγκ και κανείς δεν μπορεί να σου πει κάτι.'(Μα το θεό αυτό είπε)
Μιας και το άρχισα το θέμα ας το συνεχίσω.Μια καινοτόμο ιδέα για την χώρα μας θα ήταν επίσης μια τράπεζα σπέρματος (υπάρχει παραγωγική αφθονία).Όπου άνετα θα μπορούσαμε να συναγωνιστούμε τις άλλες προοδευτικές χώρες και στην ποιότητα και στην τιμή. Αλλά που προκοπή.
Εντάξει τώρα βρε χρυσή μου, μην υπερβάλλουμε κιόλας, πού ο βίκινγκ και πού εμείς, τα δανεζάκια έχουν εγγυημένα μπλε ματάκια και ξανθά μαλλιά, όσο να πεις σε πιο αξιολάτρευτο μου κάνει από εμάς τα κατσιβελάκια. Για την ιστορία το σπέρμα μπορεί να παραγγελθεί εδώ: http://www.cryos.com
Santinity Από όσο ξέρω η Ελλάδα έχει Τράπεζα σπέρματος. Επίσης το νομικο πλαίσιο στη χώρα μας είναι τέτοιο που επιτρέπει σε μοναχικές γυναίκες ή άντρες να στραφούν στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Αντίθετα το να αποκτήσουν παιδί άτομα σωρίς σύντροφο ΔΕΝ το επιτρέπει το νομικό πλάισιο πολλών ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Γερμανία
Mia Idea, Τσάρλυ Μπράουν, δεν έγινα σαφής και ευχαριστώ που το θίξατε: Εννοούσα την πρόσβαση για singles το οποίο δεν είναι πρόβλημα στην Δανία και Μ. Βρετανία από περιπτώσεις που γνωρίζω. Οι μελαχρινοί έχουν πολύ πέραση στις βόρειες χώρες όπου επικρατεί το ξανθό, εξού αρκετές κοπέλες βάφουν τα μαλλιά τους πιο σκούρα. Το αντίθετο δηλαδή που γίνετε στην Ελλάδα.
Ακουστηκα μπερδεμένη όντως αλλα δεν ειμαι. Σπέρμα μπορεις να παρεις και απο Ελλάδα. Νόμιμο ειναι. Προσ το παρον δε μ ενδιαφερει. Σε πρώτη φάση η καταψυξη ειναι οτι καλύτερο. Ότι και να κάνεις σχετικό να ξέρεις γινεται συμβολαιογραφική πράξη.
#3"Είμαι εξαιρετικά καχύποπτη με όσες υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό μόνο από γυναίκες, και ακόμη περισσότερο όταν αυτές ορκίζονται ότι δεν έχουν ούτε μισή ανταγωνιστική τάση."απ το στομα μου το πηρες!εκφραση καρμπον, παει πακετο με το ΄"δεν εχω γυναικες φιλες, με τους ανδρες συνεννοουμαι καλυτερα".
Αναρωτιέμαι ποια σε έχει πειράξει μποξεράκο, να πάω να την κάνω dadada! Όσο και να το παίζεις αντιδραστικό αγόρι, τον κουμπαρούλη μου, τον υιό, δεν τον φτάνεις, όμως :-DΆλλωστε αυτό που περιέγραψε η γράφουσα, αν και απαράδεκτο για κομμωτήριο, είναι πιθανότατα ψιλοσύνηθες όταν βάφει κανείς τα μαλλιά του στο σπίτι (τα σούπερ μάρκετ κ τα φαρμακεία έχουν συσκευασίες γι αυτόν τον σκοπό). Κι επειδή, τον τελευταίο καιρό, έβαφα εγώ τα μαλλιά της (όχι και τόσο αυτοεξηπηρετούμενης) μητρός, στο σπίτι, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι, με ένα βαμβάκι να βάζει ολίγον τι λάδι περιμετρικά του προσώπου (στους κροτάφους κλπ) για να μην πιάσει εκεί η βαφή.
Πολύ ευγενές που προτάσεις τα στήθη σου να υπερασπιστείς τον μποξεράκο, αλλά δεν τον πείραξα δα, και τόσο πολύ ;-) Τι κρίμα, επισης, που δεν τα πάω καθόλου καλά με την υποτακτική έγκλιση. ΧOXOXO
Και τα μπαχαρικά μου σε βαζάκια με ταμπέλες τα έχω, που να μπερδεύεις το garam masala με τον κόλιανδρο σκόνη, δεν λέει, κι αυτό άντε πάει κι έρχεται, αν μπερδέψεις την πάπρικα με το τσίλι θα βγάλει φλόγες το ποπουδίνο :-)
Γύρω στα 3χιλ θα υπολόγιζα εγώ. Εννοείται πως για δημιουργία εμβρύων και εμβρυομεταφορά-ές μετά θες άλλα λεφτά.Αλλά γιατί η ελαφριά ειρωνία στο σχόλιό σου; καλά έκανε η κοπέλα αν έτσι αισθάνεται πιο ασφαλής. Άσχετα που η κατάψυξη εμβρύων είναι ασύγκριτα πιο αποτελεσματική από την κατάψυξη ωαρίων.
#6Για μένα ακριβώς αυτό είναι το κριτήριο, αν θα ξαναπάω στο συγκεκριμένο κομμωτήριο, εκεί φαίνεται ο επαγγελματια που του αρέσει αυτό που κάνει. Στα απλά ξεχωρίζει η ποιότητα της δουλειάς. Το ίδιο ισχύει και στο εστιατόριο, εκεί κρίνεται για μένα από το ψωμί που σου προσφέρουν /παραγγέλνεις.
#1Με τα βάση τα γραφόμενά σου:-Δεν κάνει κακό σε κανέναν (θα το είχες αναφέρει)-Δεν σε θέτει σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά του (επίσης θα το είχες αναφέρει)-Κάνει χρήση 'βαρύτερων' ουσιών στη χάση και στη φέξη-Για τους δικούς του λόγους του αρέσει η εμπειρία-Δεν έχει κανένα πρόβλημα στην καθημερινότητά τουΌσο παραμένει πάνω-κάτω η ίδια κατάσταση, δεν φαίνεται να έχεις λόγο να ανησυχείς (αλλά μάλλον το γνωρίζεις κι η ίδια αυτό). Στην τελική, ο ένας σου λέει ότι το lsd μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψυχοθεραπευτικό μέσο, ο άλλος σου λέει ότι η τάδε φυλή τρώει εδώ και 3000 χρόνια ψυχεδελικά μανιτάρια για να έρθει σε επαφή με το Θείο (όπως το εννοούν τα μέλη της). Ο φίλος σου στο πηγάδι κατούρησε; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν κάνει κάτι αντίστοιχα σημαντικό για την εσωτερική του γαλήνη (πέρα από το να το διασκεδάζει);Η ελεγχόμενη, περιστασιακή χρήση 'σκληρών' ναρκωτικών (αν θες βγάζω εκτός πρέζες, διαλύτες και άλλα τέτοια) δεν είναι καλή ή κακή. Δεν είναι ένα θέμα για να πούμε την γνώμη μας (ειδικά εμείς που έχουμε πάρει μια γραμμή και δυο τριπάκια σ' όλη μας τη ζωή) με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η θρησκεία κάποιου. Ας την σεβόμαστε και καλύτερα ας μην αρχίζουμε τα 'δεν έχω κανένα πρόβλημα μ' αυτό, αλλά...'
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν κάνει κάτι αντίστοιχα σημαντικό για την εσωτερική του γαλήνη (πέρα από το να το διασκεδάζει); Πηγή: www.lifo.grΕε χμ η καθημερινή χρήση μαριχουάνας που δείχνει πως ο τυπάς είναι ήδη εξαρτημένος(κάτι που θα έπρεπε να είχε θορυβήσει ήδη την κοπέλα του) και έχει κι άλλες τάσεις εξάρτησης, μια που στα ζόρια πηγαίνει στα πιο βαριά; (Μια βδομάδα της είπε. Έτσι της είπε αυτός κι εμείς τον πιστέψαμε) Εντάξει το ότι τα παίρνεί για να αντέξει την πίεση της δουλειάς είναι για γέλια. Αν θέλει έναν άνθρωπο που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του και μετά τα 45 έτη και δεν θα θέλει να του αλλάζει τις πάνες σε εκείνη την ηλικία, πρέπει να βρει άλλον
Clan θα μου κάνεις την χάρη να γράφεις αλλού την προπαγάνδα σου υπέρ των ναρκωτικών.Εδώ διαβάζουν ΚΑΙ δεκαπεντάχρονα και ενήλικες που απ ό,τι φαίνεται σε κάποια θέματα δεν διαφοροποιούνται από τα ανήλικα. Τον συγκεκριμένο τύπο δεν τον είδες,δεν μπορείς ν αξιολογήσεις την συμπεριφορά του,ούτε και η μικρή που έστειλε την ερώτηση. Ξέρεις ή δεν ξέρεις τι προκαλεί μιας βδομάδας χρήση κοκαΐνης;Τι ακριβώς ΔΕΝ παρατήρησε αυτή που έστειλε την ερώτηση;Όσον αφορά στην καθημερινή χρήση μαριχουάνας,ο καθένας δυνητικά αντιδρά διαφορετικά.Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν αναπτύσσεται κάποιου βαθμού εξάρτηση .Αν ο καθένας γουστάρει να πειραματίζεται και να ρισκάρει επικινδύνως,δικαίωμά του.Η ιατρική χρήση των ναρκωτικών είναι δεδομένη.Και λοιπόν;Και η ηρωίνη χρησιμοποιείται δυνητικά στην ψυχιατρική.Αυτός είναι λόγος για να την απενοχοποιήσουμε ;Ή μήπως θα πρότεινες κοκαΐνη για την εμπειρία;Αυτά θα τα έγραφε μόνο ένας ανισόρροπος ανεύθυνος. Να πας καμιά βόλτα σε καμιά κοινότητα απεξάρτησης ή σε καμιά πιάτσα όπου τα ζόμπι πρεζόνια ψάχνουνε την δόση τους(κάνοντας πεζοδρόμιο).Άντε μπράβο, βραδιάτικα.
Ρε rosa nera, προφανώς και αναφέρομαι σε ενήλικες. Συγνώμη που δεν το ανέφερα για να το ξακαθαρίσω.Το ζουμί αυτού που έγραψα είναι ξεκάθαρα πως, μας αρέσει δεν μας αρέσει, η χρήση ναρκωτικών ουσιών (όσο επικίνδυνη κι αν είναι) είναι προσωπική υπόθεση. Αν έχεις κάποια υποψία ότι η απόφαση για την χρήση μιας ναρκωτικής ουσίας δεν είναι προσωπική υπόθεση του ενήλικα χρήστη, αλλά υπόκειται στη δικαιοδοσία κάποιου άλλου ατόμου που φαίνεται να είναι πιο αρμόδιο για να αποφασίσει τι θα βάζει αυτός ο ενήλικας χρήστης στο σώμα του, σε παρακαλώ να με ενημερώσεις.Το παράξενο είναι ότι μόνη σου αναφέρεις κατά λέξη πως 'αν ο καθένας γουστάρει να πειραματίζεται και να ρισκάρει επικινδύνως, δικαίωμά του'. Αν το πιστεύεις πραγματικά αυτό που γράφεις (και δεν εννοείς 'είναι δικαίωμά του, αρκεί να μην το ασκεί'), τότε γιατί δεν τελειώνεις εκεί τον λόγο σου, ώστε να φανείς συνεπής σ' αυτό που πιστεύεις; Για να το εξηγήσω καλύτερα, όταν σου λέει κάποιος 'δικαίωμα του τάδε είναι τι κάνει στο κρεβάτι του' περιμένεις ότι εκεί η συζήτηση τελειώνει. Αν μετά αρχίσει και σου λέει πόσο κακό κάνουν στον εαυτό τους ή/και στους άλλους οι ομοφυλόφιλοι όταν ασκούν το δικαίωμά τους στον ελεύθερο σεξουαλικό προσανατολισμό, τότε κάτι δεν πάει καλά με την άποψη του τύπου, έτσι δεν είναι; Ε, το ίδιο κάνεις κι εσύ τώρα. Μπορεί να λες 'δικαίωμά του καθενός είναι να πειραματιστεί με τις ουσίες', αλλά σε όλο το υπόλοιπο κείμενο, πριν και μετά, γράφεις μονάχα για τα χειρότερα αρνητικά αποτελέσματα από την άσκηση αυτού του δικαιώματος και μιλάς για ναρκοπροπαγάνδα (επειδή υποστήριξα το ίδιο δικαίωμα), για ανεύθυνους και ανισόρροπους, για ζόμπι-πρεζόνια και για πιάτσες με πουτάνες. Με άλλα λόγια καταστροφολογείς αβέρτα, στα κουτουρού για όλες τις ουσίες και τις χρήσεις τους, με βασικό επιχείρημα τα δεινά της πρέζας. Δεν καταλαβαίνεις ότι εκτίθεσαι όταν τσουβαλιάζεις όλους τους χρήστες (ανεξαρτήτως συχνότητας χρήσης, χώρας, φύλου, μόρφωσης, επαγγελματικής κατάστασης, κατάστασης υγείας, βιοτικού επιπέδου κλπ), όλων των ουσιών, στο επίπεδο ενός πρεζάκια που γαμιέται για να εξασφαλίσει τη δόση του;Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να προκύπτει αυτή η διαφωνία... Συμφωνούμε και οι δύο (φαντάζομαι κι οι περισσότεροι εδώ) στο προφανές, δλδ ότι τα προσωπικά ζητήματα αφορούν το ίδιο το άτομο, που αποφασίζει αν και με ποιο τρόπο θα τα χειριστεί. Συμφωνούμε ότι το ζήτημα για το οποίο μιλάμε είναι προσωπικό (κι εσύ η ίδια το έγραψες). Λοιπόν, τι διάολο δεν πάει καλά και εμφανίζεις τόσες δυσκολίες στο να χωνέψεις αυτό ακριβώς το δικαίωμα στη χρήση ναρκωτικών ουσιών; Δυστυχώς, μοιάζει με την εσωτερική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο μυαλό κάποιου που ναι μεν συμφωνεί πως είναι προσωπικό ζήτημα του κάθε ατόμου, ωστόσο επιχειρηματολογεί ανοιχτά εναντίον πχ της ομοφυλοφυλίας ή της αθεΐας. Δούλεψέ το. Δεν είναι όλοι οι χρήστες κακομοίρηδες μισοπεθαμένοι άστεγοι που παίρνουν πίπες για ένα φιξάκι. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι δίπλα σου, εντελώς φυσιολογικοί άνθρωποι, οικογενειάρχες και επιστήμονες, κάνουν μάθημα στα παιδιά σου, τους λες καλημέρα και σου δίνουν το ψωμί, σε πάνε στη δουλειά σου, επισκευάζουν το ψυγείο σου... Δίπλα σου είναι όλοι τους. Και μάλιστα μερικοί μπορεί να είναι και πολύ πιο κοντά σου απ' όσο νομίζεις.Τέλος, από τη στιγμή που δεν προσβάλω κανέναν, θα λέω τη γνώμη μου όπου και όπως θέλω. Στην περίπτωσή μας εδώ.
Αυξημένο κομμάτι του lgbtqi+ πληθυσμού κάνει ναρκωτικά, κι όχι επειδή θέλει να "διευρύνει το μυαλό" του όπως οι "ευγενείς άγριοι" στα βάθη του Αμαζονίου, αλλά επειδή πάσχει από κατάθλιψη ή βαθύτατο κενό ή από κακοποιητικές συμπεριφορές.Και το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή είναι δικαίωμα και δικαίωμα στο να χρυσώνουμε το χάπι είναι δικαίωμα. (Αλλά σκατά δικαίωμα)Καλό σας ξημέρωμα, stay safe!
Η ελεγχόμενη, περιστασιακή χρήση 'σκληρών' ναρκωτικών (αν θες βγάζω εκτός πρέζες, διαλύτες και άλλα τέτοια) δεν είναι καλή ή κακή. Πηγή: www.lifo.gr.Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού...Επομένως,κατ εσένα, δεν τίθεται θέμα υγείας καν,ηθικό θέμα είναι,μια χαρά χτυπάμε σκληρά ναρκωτικά,δεν υφίσταται απολύτως κανένας κίνδυνος, cool brother?Την αντιπαραλληλία με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του δεν την πιάνω.Προσπαθείς να μου σκιτσάρεις συντηρητικό προφίλ το οποίο δεν έχω ούτως ή άλλως, για να δικαιολογήσεις τι ακριβώς?Την θέση σου ?Δεν δικαιολογείται διαφορετικά η θέση σου υπέρ των σκληρών παρά μόνο με το έτσι κι αλλιώς αυτονόητο της ελεύθερης σεξουαλικής επιλογής?Τόσο στέρεη είναι.Απορώ ειλικρινά και θλίβομαι αφάνταστα που μέλος της ιατρικής κοινότητας σε σαπορτάρει.Δικαίωμα θεωρητικά έχουμε όλοι και στην αυτοκτονία.Αυτό δεν συνεπάγεται χαλαρά( και καλά) λογύδρια ή προτροπές υπέρ αυτης(και δεν αναφέρομαι σε ανίατες ιατρικές περιπτώσεις ,για να σε προλάβω).Προσπαθούμε να σώζουμε ανθρώπους και να τους επικουρούμε να ζουν αξιοπρεπώς,δεν τους στέλνουμε στον Καιάδα με τον άλφα ή βήτα τρόπο ,μια ώρα αρχύτερα .Να μην αναφέρω αυτό που επιμελώς αποφεύχθηκε να γραφτεί,ότι δηλαδή την τελευταία πενταετία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι αριθμοί των χρηστών,ότι οι άνθρωποι που απευθύνονται στις κοινότητες απεξάρτησης δεν γλιτώνουν όλοι,τόσο δύσκολο είναι να ξεφύγει κανείς από την πρέζα,κάποιοι κερδίζουν απλά παράταση ζωής και κάποιοι επιστρέφουν στην καθημερινή κόλαση από την οποία βγαίνουν με τον θάνατό τους,να μην περιγράψω τι περνάνε όλοι αυτοί από την στιγμή που βυθίζονται στα σκληρά,το πεζοδρόμιο ,που το περνάς στο άνετο στο κειμενό σου,γι αυτούς είναι μια καθημερινή πρακτική.Δεν θες να το σκεφτείς καν?Τότε να μην προτρέπεις κοριτσάκια σε σύγχυση ,όπως αυτή που μας έγραψε εδώ ,να δοκιμάσουν και κάτι ακόμα.Τρόμαξε η μικρή και μας έγραψε.Το κατάλαβες ή όχι?Γιατί της γράφεις να πάρει και κάτι άλλο ,για να της φύγει η τρομάρα?Γιατί δεν μου απάντησες στην ερώτηση τι προκαλεί μιας βδομάδας χρήση κόκας? Ξέρεις ή δεν ξέρεις?Η μικρή χρειάζεται κάποιου τύπου βοήθεια και ο φίλος της επίσης.Οχι άλλου τύπου αποχαύνωση για να ξεφύγει από αυτό που νομίζει ότι δεν μπορεί να λύσει διαφορετικά.Τι βοήθεια της προσφέρει κάποιος με τα κείμενα που έγραψες?Να μπλέξει χειρότερα μια ώρα αρχύτερα και να μην μπορεί να ξεμπλέξει?Την απάντηση της δικηγόρου την διάβασες, ότι αν την πιάσουν, θα απαγγελθούν κατηγορίες ακόμα και αν δεν εμπλέκεται στην πραγματικότητα?Η μήπως κι αυτή είναι συντηρητική και οπισθοδρομική και να μην ληφθεί υπ όψιν η ΝΟΜΙΚΗ της γνώμη? Πόσο κόσμο ξέρεις που ξεκίνησε στο άνετο σκληρά και το κράτησε υπό έλεγχο?Εχεις μιλήσεις με άτομα που δουλεύουν στο δρόμο με χρήστες να σου πουν τι έχουν δει τα μάτια τους?Εχεις μιλήσει με ανθρώπους που δουλεύουν σε κοινότητες απεξάρτησης να σου πουν με πόνο ψυχής ,τι έχουν δει τα μάτια τους?Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι αυτά που επικαλείσαι εσύ για τους λόγους σου.Ο δάσκαλος,ο φούρναρης και ο οποιοσδήποτε άλλος ,τι σχέση έχουν με αυτά που περιγράφω?Τραβάνε κόκα και εξακολουθούν να εργάζονται και να διάγουν βίο ευτυχή?Πώς εγγυάσαι ότι ο οποιοσδήποτε κάνει χρήση σκληρών άπαξ ,δεν θα εθιστεί?Είσαι μια ανώνυμη φωνή στο διαδίκτυο και γράφεις εκ του ασφαλούς,δεν πρόκειται να την συναντήσεις ποτέ την πιτσιρίκα και δεν θα μάθεις ποτέ τι της συμβαίνει στην πραγματικότητα και βέβαια ,το κυριότερο,δεν σου στοιχίζει τίποτα αυτό που γράφεις.Σε εξιτάρει αυτό?Οποιος δεν υποστηρίζει την χρήση σκληρών δεν ανήκει στον προηγούμενο αιώνα.Αυτό σε βολεύει να πιστεύεις και να προβάλλεις.Η προτροπή μου να πας μια βόλτα στις πιάτσες για να δεις ,αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις δει τι παίζει ,εξακολουθεί να ισχύει.Ολα αυτά τα λυπημένα περιφερόμενα φαντάσματα ,ήταν κάποτε άνθρωποι που δεν διανοούνταν αυτήν την κατάληξη.Χαίρομαι που σου μουτζουρώνω τον ανέφελο καμβά σου.Για μένα,προέχει η μικρή που απευθύνθηκε στην στήλη για βοήθεια.
Βρε φίλη μου, συγνώμη κιόλας που το συνεχίζω, αλλά για ποιον λόγο να ρωτήσω μόνο τα πρεζάκια και τους τελειωμένους κοκάκιδες, αν θέλω να σχηματίσω σφαιρική γνώμη για όοοολες τις ναρκωτικές ουσίες και όοοολες τις πιθανές χρήσεις τους; Ξέρω τι θα μου πουν οι περισσότεροι νυν και πρώην πρεζάκιδες. Ό,τι πάνω κάτω θα μου πουν για τα μηχανάκια οι περισσότεροι που έχασαν τα πόδια και τα χέρια τους σε τρακάρισμα. Ωραία, τους είδα αυτούς. Τους άκουσα. Πακέτο φάγανε και είναι πάρα πολύ κρίμα.Αλλά μετά γιατί να μην ρωτήσω και τους απείρως περισσότερους ζωντανούς και υγιείς χρήστες (τον δάσκαλο, τον φούρναρη, τον οικογενειάρχη, τον μουσικό) που απολαμβάνουν την εμπειρία, μπορούν να την χειριστούν και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη ζωή τους από αυτήν την δραστηριότητα;Θα ήταν σαν να σχημάτιζα γνώμη για το αλκοόλ από το γεγονός ότι οι 5 στους εκατό πεθαίνουν από κύρωση του ήπατος ή τρακάρισμα. Τι να γίνει τώρα, να πούμε ότι κι οι υπόλοιποι 95 δεν θα πίνετε, ακόμα κι αν περνάτε ωραία χωρίς να σας δημιουργεί το ποτό πρόβλημα στη ζωή σας, επειδή οι πέντε πέθαναν; Από το να τους το απαγορεύσεις, δεν είναι απολύτως πιο ωφέλιμο και σεβαστικό για την προσωπικότητά τους να τους το επιτρέψεις και να τους ενημερώσεις (όχι να τους φοβίσεις) για την ασφαλή κατανάλωση, την οδήγηση υπό την επήρεια και για το πρόβλημα του αλκοολισμού; Πώς κάνουμε με το σεξ όταν μιλάμε στους εφήβους για τα προβλήματα της μη χρήσης προφυλακτικού; Είδες κανένα σοβαρό άτομο να λέει ότι καλύτερα είναι να απαγορεύσουμε το σεξ στους εφήβους; Όχι, όλοι λένε να τους ενημερώνουμε, αντί να τους δείχνουμε φωτογραφίες από σκελετωμένους ασθενείς με aids και εγκεφάλους μακελεμένους από τη σύφιλη. Το ίδιο πράγμα είναι. Τι δεν μπορείς να δεχτείς; Κάποιοι κάνουν πράγματα με τον εαυτό τους και πεθαίνουν από aids ή overdose. Και κάποιοι άλλοι, που είναι και οι περισσότεροι, περνάνε υπέροχα κάνοντας έρωτα με ασφάλεια και καπνίζοντας μετά το τσιγαράκι τους ή τριπάροντας στη χάση και τη φέξη. Υπάρχουν και είναι πολύ (πάρα, μα πάρα πολύ) περισσότεροι από τους ασθενείς με aids και τους πρεζάκιδες. Δέξου του.Ας το θέσω και κάπως αλλιώς: από τη θέση σου στη συζήτηση καταλαβαίνω ότι είσαι συνεπής με τα πιστεύω σου, οπότε την αρνητικότατη γνώμη που έχεις εκφράσει εδώ για τα ναρκωτικά, την εννοείς για όλα τα ναρκωτικά, όχι μόνο για τα παράνομα. Όπως λοιπόν κάνεις με όλες τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες, λογικά δεν καπνίζεις ούτε πίνεις ποτέ, επειδή φυσικά κι αυτά ναρκωτικά είναι (και μάλιστα από τα πιο καταστροφικά) και γνωρίζεις ότι υπάρχουν ζοφερότατες συνέπειες από τη χρήση τους (καρκίνος, κύρωση, εξαθλίωση κλπ). Ωραία. Αυτό θέλεις, αυτό κάνεις. Επειδή λοιπόν εσύ τα απαγόρευσες στον εαυτό σου, πιστεύεις ότι αυτά τα δύο (όπως όλα τα ναρκωτικά) θα πρέπει να απαγορευτούν και για όλους τους άλλους, αλλιώς πάμε γραμμή για τον θάλαμο των καρκινοπαθών, τον πάτο της μπουκάλας και την πιάτσα με τα πρεζάκια. Ε, δεν νομίζεις πως είναι υπερβολικό; Δεν νομίζεις πως είναι καλύτερα να πείθουμε τον άλλο να μην κάνει κάτι, μέσω της πληροφόρησης και όχι της απαγόρευσης;Και στο τέλος-τέλος, για να επαναλάβω το μοναδικό μου επιχείρημα σε όλη αυτήν τη συζήτηση, τι σε νοιάζει εσένα τι κάνει ο άλλος με το σώμα του; Δεν είναι η δική σου ζωή ρε κοπέλα μου. Δεν είναι η δική σου. Γιατί έχεις κολλήσει τόσο πολύ μ' αυτό το πράγμα; Ήμαρτον δηλαδή... να συμφωνούμε ότι είναι η ζωή κάποιου άλλου, που ούτε καν τον ξέρουμε, και μετά να ψάχνουμε να βρούμε ποιες από τις δραστηριότητες που αφορούν μόνο τον ίδιο θα του απαγορεύσουμε να κάνει... Γιατί με παίζεις έτσι μπάλα Κυριακάτικα; :) :) :) :)
Αν και αντιλαμβανομαι το πνεύμα clan, συνεχίζεις να διαστρέφεις τη χρήση που κάνει ο μπόυφρεντ της γράφουσας (η οποία έχει δικαίωμα να προβληματίζεται): Καθημερινή χρήση μαριχουάνας, χρήση κοκαϊνης για συναπτή περίοδο (το μία βδομάδα-σεζόν, προσωπικά, δεν το αντελήφθην ακριβώς, κάτι είναι μπερδεμένο στην διατύπωση) και περιστασιακά κάνει κι άλλα ναρκωτικά. Πάνω σε αυτήν την βάση μιλάμε, όχι πάνω στην "χάση και στη φέξη".Επιπλέον, όχι ότι έχει καμία σημασία, αλλά έχει τύχει να πάω και άτομο στο νοσοκομείο, μετά από χρήση τσιγαριλικίου, κατά την οποία έπαθε κρίση πανικού και δυσκολία αναπνοής. Shit happens you see, αλλά όταν το νου μας τον έχουμε στο να πούμε ότι "η φούντα δεν κάνει κακό ποτέ, το τσιγάρο είναι που προκαλεί καρκίνο" ή "το τσιγάρο μας μάρανε, δεν κοιτάμε τα καυσαέρια από τα αυτοκίνητα που εισπνέουμε" ή "τα αυτοκίνητα φταίνε; οι βιομηχανίες και τα φουγάρα τους τι κάνουν;" ...i guess everything goes.
Τo be continued.Εμένα Clan με νοιάζει αν ο άλλος επιλέγει δυνητικά επικίνδυνα μονοπάτια.Οι σπουδές μου με διαμόρφωσαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να με νοιάζει(η αλήθεια είναι ότι θα περίμενα να νοιάζει κι άλλους). Με νοιάζουν οι περιφερόμενοι σκελετοί,οι αδύναμοι άνθρωποι που καταφεύγουν στο μαύρο ή στην άσπρη επειδή νομίζουν ότι θα την βρουν και θα λύσουν το πρόβλημά τους και μετά δεν έχουν γλιτωμό. Σαφώς διαχωρίζονται μαλακά σκληρά,αυτό μας έλειπε να αντιμετωπίζονται το ίδιο. Όπως ήδη γνωρίζεις ,αλλά τεχνηέντως το αποσιωπείς, μπορεί πάντως να καπνισεις μαύρο έχοντας ήδη κακή διάθεση και να σε αποτελειώσει,να είσαι χάλια για ώρες αργότερα. Επομένως δεν περνάς πάντα καλά με το χασίς,το οποίο σημειωτέον στην ιατρική μπορεί να επιτελέσει θαύματα(απλά στην Ελλάδα,όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα,σ αυτό είμαστε ακόμα στο Μεσαίωνα).Έχω γράψει εδώ κάμποσες φορές ασυζητητί υπέρ του χασίς στην ιατρική .Γιατί περιπλεκεις σεξ ,καπνισμα ,αλκοόλ στην ούτως ειπείν συζήτηση,εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι.Στο σεξ εννοείται πως κάνεις ό,τι θες.Αν βέβαια την βρίσκει κανείς εκδιδόμενος, μιλάμε για ψυχοπαθολογία,οπότε βοήθεια επιβάλλεται να αναζητήσει.Αν επιμένει να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό,θεωρητικά μπορεί να το κάνει .Το αν θα πάρει άλλους στο λαιμό του,είναι ένα ζήτημα. Το κατά πόσο θεωρείται ψυχικά υγιής είναι άλλο θέμα.Το κατά πόσο μπορείς να υποστηρίζεις ότι αυτό είναι δικαίωμα αναφαίρετο του καθενός,επίσης άλλο θέμα.Το αν θα αποφασίσει ο καθένας να προφυλάξει γενικώς τον εαυτό του είναι έτερο θέμα.Η επιμονή ότι μια δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά είναι όχι και τόσο επικίνδυνη είναι ξεχωριστό επίσης.Η ενημέρωση για τους κινδύνους που σχετίζονται με χρήση αλκοόλ και καπνού επιβάλλεται, διότι αποδεδειγμένα βλάπτουν αμφότερα (το αλκοόλ με πολύ μέτρο, όχι)εξ ου και οι τυχόν απαγορεύσεις που φυσικά απλώς περιορίζουν το φάσμα ασθενειών και θανάτων που συνδέονται με αυτά .Οι ενήλικες έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν τι πράττουν και τι θα τους συμβεί.Απ ό,τι αποδεικνύεται, δεν ξέρουν πάντα ούτε τι κάνουν, ούτε γιατί το κάνουν.Όταν εντοπίζονται παρααυτοκτονικές συμπεριφορές, συστηματικά επικίνδυνη οδήγηση, συστηματική συνειδητή έκθεση σε κίνδυνο,μεταξύ των οποίων επιδίωξη σεξ χωρίς προφυλάξεις με αγνώστους,χρήση ναρκωτικών (σκληρών και μαλακών,αναλόγως την επίδραση που έχουν στον χρήστη και τον βαθμό εξάρτησης) για την οποία θα μπορούσα να γράφω ως αύριο και να διαφωνούμε στο διηνεκές χωρίς να καταλήγουμε πουθενά,οφείλουμε να χτυπάμε συναγερμό και όχι να αποκοιμίζουμε μακαριως τον περί ου ο λόγος.Για να εξηγούμαι,η συμπεριφορά της κοπέλας που έγραψε δεν χαρακτηρίζεται ως τέτοια.Εξάλλου τα πέντε πράγματα που γράφει δεν επαρκούν για να βγει επ αυτού συμπέρασμα.Αυτό που συνάγεται είναι ότι θορυβηθηκε από την συμπεριφορά του φίλου της και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να της πω να μην ανησυχεί.Καλώς ανησυχεί και πρέπει να τα συζητήσει όλα αυτά με κάποιον τρίτο, ουδέτερο. Δεν είναι λύση να ακολουθήσει τον φίλο της σε δοκιμή άλλων ουσιών, σε καμια περίπτωση.Εύχομαι και ελπίζω να μην το κάνει. Γιατί κανείς δεν μου απάντησε τι προκαλεί μιας βδομάδας χρήση κοκαΐνης;
#1 Κακώς δεν είσαι κατά της χρήσης των ναρκωτικών για δοκιμή.Την έχει πατήσει πολύς κόσμος έτσι.Αν θες πειράματα, πειραματισου με φρούτα και λαχανικά.Δεν παίζουμε με την χημεία και δεν θα κάνω κήρυγμα από τον άμβωνα της στήλης.Άλλο ανοιχτόμυαλος, άλλο βλάκας και αυτοκαταστροφικός.Δεν καταλαβαίνω δε ,πού βασιζεις τις υποθέσεις σου .Μάλλον σ αυτά που θα ήθελες να ισχύουν,τα οποία λυπάμαι ,αλλά δεν ισχύουν.Τα περί ελέγχου,τα επικαλούνται οι χρήστες που δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τίποτα. Συγγνώμη για το λούσιμο, αλλά το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό.Επίσης άσε τις αναμασώμενες μπαρούφες περί νομίμων,(τσιγάρο κτλ) και μη νόμιμων,κοκαΐνη,LSD και δεν συμμαζεύεται,από πού κι ως πού εξισώνονται;Ελπίζω να έχεις τελειώσει το σχολείο. Συνελθε εγκαίρως και αντιμετώπισε την πραγματικότητα, η οποία κάθε άλλο από τριανταφυλλί ,είναι.Αν δεν μπορείς για οποιοδήποτε λόγο ν αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα ή την πραγματικότητα (σου), ζήτησε βοήθεια. Μην παίζεις με το κεφάλι σου.Αυτό ισχύει και για τον φίλο σου.
#5 Διάβασα την απάντηση και πραγματικά γέλασα, αλλά ενάμιση χρόνο πριν κ εγώ σου κρατούσα μούτρα για το δημοψήφισμα και γενικά στη Lifo. Επίσης είχα παρατηρήσει ότι εκείνο το διάστημα είχαν παγώσει οι απαντήσεις σχολιαστών κάτω από τη στήλη και έγραφαν για ένα διάστημα μόνο οι κλασικοί θαμώνες. Και ερωτώ, εσύ Λένα το είχες αντιληφθεί? βέβαια όταν το όχι έγινε ναι..ξαναγυρίσαμε σαν βρεγμένες γάτες στη καθημερινή μας συνήθεια.
#1.Γνωρίζεις ακριβώς τι σε ενοχλεί.Αναφέρεις τους λόγους σε όλο το κείμενο.Το θέμα είναι,ότι θα ήθελες να μη σε ενοχλεί.Ότι θα ήθελες κάποιος να σου πει "χαλάρωσε,ρε μαλάκα (sorry,η έκφραση το απαιτεί),δεν τρέχει τίποτα" και να σε καθησυχάσει.Κι ο φίλος σου όμως στο λέει,αλλά παρόλα αυτά έστειλες στη Λένα.Όσο και να θέλεις να αγνοήσεις τα καμπανάκια μέσα στο κεφάλι σου δεν μπορείς.Καταλαβαίνεις,ότι κάτι δεν πάει καλά,ξέρεις τι δε σου αρέσει στην όλη κατάσταση,αλλά ακόμα φοβάσαι να το δεις κατάματα.
#4 Αυτό που παρόλο που δέχεται μόνο "ειρωνεία και ανωτερότητα", στέλνει ερώτηση με τόση αυταπάρνηση με ξεπερνά. Πολύ γενναιόδωρη βρίσκω τη Λένα που απάντησε (μία ερώτηση που δεν έχει καν απάντηση από έναν άγνωστο).#6 Όχι δεν συμβαίνουν, και αν συμβαίνουν δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Πολύ απλά δίνεις τα χρήματά σου σε άλλη επιχείρηση, και αν θέλεις γράφεις και στα σχόλια το όνομα και την τοποθεσία του κομμωτηρίου.
#3.Ένιωσες ανταγωνισμό στη δουλειά,που είναι συνηθισμένο σε χώρους εργασίας και εκδηλώνεται και από άντρες και από γυναίκες προς εκπροσώπους και του ίδιου και του αντίθετου φύλου.Ένιωσες κάτι αντίστοιχο κι από μια γνωστή,η οποία μπορεί να είναι απλά βλαμμένη.Από αυτά πώς καταλήγουμε,ότι προκαλείς τον ανταγωνισμό των άλλων γυναικών;Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα σε συγκεκριμένες καταστάσεις.Και στην τελική η καθεμία έχει την προσωπικότητα της,τις ικανότητες της,τις απόψεις της και θέλει να τα προβάλει.Δε σημαίνει,ότι το κάνουν σώνει και ντε,γιατί θέλουν να καπελώσουν ειδικά εσένα ή οποιονδήποτε άλλο.
#1: Να ανυσυχεις για τον φιλο σου. Αυτη η συμπεριφορα κρυβει πολλα απο κατω. Ολοι μας πιεζομαστε αλλα δεν το ριξαμε στα ναρκωτικα. Εννοια σου, οι συνεπειες δεν φαινονται τωρα, αλλα στο μελλον να δεις τι θα γινεται.
1oν :να διορθωσω το ανησυχείς* που εγραψα (μην με πιασει στο στομα του ο grammar nazi των σχολιων)2ον : οχι βεβαια, λαθος το πηρες. Θα ηταν σκατοψυχια να ευχομαι κατι τετοιο και αξιο κραξιματος. Ισα ισα ηθελα να τονισω να μην περναει στο ντουκου αυτο που κανει ο φιλος της και να ενεργοποιηθει.
7 Μην απελπίζεσαι έτσι βρε κορίτσι, είναι χιλιάδες κοπέλες στη θέση σου με τις ίδιες ανησυχίες! Πίστεψε στην καλή σου τύχη και μη μιζεριάζεις γιατί αυτό εκπέμπεται στον κόσμο που γνωρίζεις και σε κυρίως σε βουλιάζει σε μια μαυρίλα χωρίς πραγματικό λόγο!Άδικα στεναχωριέσαι και πιστεύεις ότι χάθηκε το τρένο, στα 37 μπορείς μια χαρά να γνωρίσεις κάποιον και μέσα σε ένα χρόνο να κάνετε το πρώτο σας παιδάκι! Και ως τα 40 να έχεις 3 αν το θέλεις! Έχω παρόμοια εμπειρία, το θεωρούσα απίθανο στα 37 μου να γνωρίσω κάποιον που να ταιριάξουμε και να θέλει παιδιά άμεσα. Κι αυτό με άγχωνε υπερβολικά, λόγω και πιθανής υπογονιμότητας. Τελικά μετά από αλεπάλληλες σχέσεις που δεν κατέληγαν καλά γιατί το άγχος μου φαινόταν και οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την ίδια πρεμούρα με μένα για οικογένεια, στα 37 μου και 11 μήνες δηλαδή στα 38 σχεδόν, γνώρισα έναν άντρα ο οποίος ήθελε σοβαρό δεσμό και οικογένεια μαζί μου και όχι μόνο στα λόγια. 9 μήνες μετά κάναμε εξωσωματική και έτσι στα 39 μου είχα παντρευτεί και κρατούσα αγκαλιά το πρώτο μου μωράκι. Είμαι σίγουρη πως θα σου συμβεί κάτι αντίστοιχο! Και σου το εύχομαι. Μόνο δες το λίγο πιο χαλαρά, πίστεψέ το και απόλαυσε τη ζωή σου, έτσι θα προσελκύσεις και το σωστό άντρα εξάλλου!
Αν το πιστέψει, θα της συμβεί. Και για να το πιστέψει, της το λέω! Πραγματικά στεναχωριέμαι όταν ακούω κοπέλες να έχουν σκαλώσει τόσο στο θέμα παιδι. Το έχω ζήσει και είναι καημός αβάσταχτος!
Δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα. Ούτε ότι θα της συμβεί, ούτε ότι δεν. Δεν είμαστε μελλοντολόγοι. Αυτά τα "αν το πιστέψεις θα σου συμβεί" τα ακούω βερεσέ.
#7Έχω την αίσθηση, ότι το μόνο πρόβλημά σου είναι ότι προσπαθείς να συμβιβάσεις τις κοινωνικές επιταγές με τα θέλω σου. Αυτό είναι λογικά και πρακτικά αδύνατο γιατί έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Υπάρχουν δύο επιλογές, αν αποφασίσεις να ακολουθείς τα θέλω σου ξέχνα τι λένε οι άλλοι (και κυρίως οι μικρότεροι... έλεος κάθεσαι και ακούς τα εικοσάχρονα και τα τριαντάχρονα). Αλλιώς, αν ακολουθείς τις κοινωνικές επιταγές, ξέχνα τα θέλω σου. Εκτός κι αν ταυτίζονται. Ταυτίζονται;; Και μια απορία.. Θες πραγματικά να κάνεις παιδί, ή απλά είναι αυτό που ΟΛΟΙ οι ΆΛΛΟΙ θέλουν για σένα;
#5: Lila, μήπως είσαι από αυτούς που λένε ότι όσοι ζουν στο εξωτερικό δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου γιατί που να ξέρουν τώρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αυτοί καλά έχουν βολευτεί εκεί που είναι, οι προδότες, που εγκατέλειψαν τη χώρα και άλλα τέτοια χαριτωμένα...
Δεν ξέρω για τη Lila, πάντως εγώ είμαι ανάμεσα σ' αυτούς που πιστεύουν ότι, αν και προφανώς δεν μπορεί να γίνει στέρηση δικαιώματος ψήφου, άλλη βαρύτητα έχει η ψήφος κάποιου που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα, που κι έχει μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης και τον αφορά περισσότερο απ' Έλληνες της διασποράς.Τα περί "εθνικής προδοσίας" κι "εγκατάλειψης της πατρίδας" κι "άλλα τέτοια χαριτωμένα" εγώ δεν τ' ακούω να λέγονται και νομίζω ότι μάλλον χωρίς λόγο εκφράζουν το νόστο του μετανάστη...
dex_, "Σκοπεύει να γυρίσει" γράφεις, εγώ, όμως, ήμουν σαφής και συγκεκριμένος γράφοντας "που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα", που σημαίνει στην ελληνική καθημερινότητα, μ' ελληνικό μισθό(ΑΝ εργάζεται), ελληνικές τιμές προιόντων, ελληνικούς λογαριασμούς, ελληνικούς φόρους εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας κλπ, ελληνικές ασφαλιστικές εισφορές, περίθαλψη, προοπτική σύνταξης κλπ.Όταν γυρίσει και τα κάνει αυτά, ο πολίτης αυτός της Ελλάδας υπό την αίρεση να επιστρέψει, η ψήφος του θα' χει την ίδια ακριβώς βαρύτητα...έως τότε (που είναι ακόμη αμφίβολο αν θα γίνει άσχετα με το τι σκοπεύει) θα ρωτούσα μόνο να μου πεις, ως πρόσθετο στοιχείο γι' αυτόν, αν παίρνει κάποια υποτροφία απ' το Ελληνικό Κράτος και κινδυνεύει να τη χάσει ή να μειωθεί...Στο μεσοδιάστημα πρακτικά κάλπες στήνονται κι έξω ή, αν όχι όπου βρίσκεται, ας πάρει το airplane, το Flugzeug, ή ό,τι άλλο, κι ας έρθει να ψηφίσει, η Ελλάδα δε φεύγει, το δικαίωμα ψήφου του εξακολουθεί, εγώ, δε, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, αν ερχόταν, και θα επιβεβαίωνε και το ενδιαφέρον του να επιστρέψει...Τ' "άλλα τέτοια χαριτωμένα" ήταν προιόν της ειρωνικής διάθεσης προηγούμενου σχολιαστή που εγώ σχολίασα, όχι δικό μου.Τίποτε χαριτωμένο δεν υπάρχει στην κατάσταση ούτε στα εκατέρωθεν συμπλέγματα...Ας μην αρχίσουμε να κανιβαλιζόμαστε, όλοι οι Έλληνες έχουμε δικαίωμα ψήφου(δηλαδή λόγου), όμως, πώς να το κάνουμε, δεν μπορεί να ζεις και να δημιουργείς στη Χαβάη και να σε καίει το ίδιο τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα!Εάν οι φίλοι σου σού λεν αυτήν την άποψη για "προδοσία" κι "εγκατάλειψη" μάλλον κινούνται πολιτικά σε κάποιο άκρο, δεξιά ή αριστερά, ή/κι είναι απλά κομπλεξικοί, οπότε θα πρότεινα απλά να τους αλλάξεις(ώστε ν' αποφεύγεις και τις κεραμίδες)...
Δεν είναι αντιμέτωποι με φόρους, λογαριασμούς, προοπτική σύνταξης κλπ μόνο όσοι Έλληνες ζουν στην Ελλάδα. Επίσης, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της χώρας μας και το να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ώστε να υπάρχει προοπτική να επιστρέψουμε κάποτε... (έστω, στη σύνταξη). Μας ενδιαφέρουν και οι οικογένειές μας που ζουν εκεί και ταλαιπωρούνται.Όλοι οι Έλληνες της διασποράς δεν είμαι μια κατηγορία, μπορούν να υπάρχουν προϋποθέσεις για το ποιος θα εχει δικαίωμα ψήφου και πότε. Πχ εγώ είμαι υπήκοος ΗΠΑ αλλά δεν έχω δικαίωμα ψήφου αυτή τη στιγμή. Ο αδερφός μου που έζησε εκεί ως ενήλικας και δούλεψε για περισσότερα από 5 χρόνια, εχει.Το αεροπλάνο δεν είναι εύκολο να το πάρουν όλοι και να έρθουν να ψηφίσουν, όσο και να καίγονται. Αν έχεις επαγγελματικές υποχρεώσεις, παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, δεν υπάρχει απ´ευθειας πτήση, πρέπει να πληρώσεις 1000-2000 για όλη την οικογένεια, δεν το κάνεις. Ειδικά αν οι εκλογές γίνονται κάθε χρόνο. Οι πολιτισμένες χώρες δίνουν το δικαίωμα ψήφου των πολιτών τους στην πρεσβεία της χώρας όπου ζουν, υπό λογικές προϋποθέσεις.Αυτά, συγγνώμη για το σεντόνι
Θα συμφωνήσω κι εγώ με no-no για την ψήφο υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα να μην ψηφίζουν άτομα που λείπουν πολλά χρόνια από τη χώρα, ζουν κι εργάζονται έξω. Εδώ ο Πρίγκηπας έχει δίκιο. ΔΕΝ μπορούν να έχουν πλήρη επίγνωση μιας πραγματικότητας που δεν ζουν. Προσωπικά έχω συγγενείς που ζουν έξω 10-20 xρόνια, πραγματικά όταν μιλάνε για την Ελλάδα μιλάνε για κάτι άλλο, έχουν στρελή εικόνα, ανάλογα από το πού ενημερώνονται και εντελώς αποκομμένη απο συναισθήματα οπτική, γιατί δεν βιώνουν όσα βιώνουμε εδώ.(π.χ καλά σας κάνουν, ζήσατε πάνω από τις δυνατότητές σας, απολύσεις τώρα εμείς σας πληρώνουμε κι "άλλα χαριτωμένα") Ε αυτοί δεν θέλω να αποφασίζουν για μένα. Και είναι πάααρα πολλοί, λες κι έχουν βάλει κασέτα κι επαναλαμβάνουν όλοι τα ίδια και τα ίδια Ναι οκ έχουν οικογένειες, αλλά οι οικογένειες αυτές μπορούν να ψηφίσουν για τους εαυτούς τους φαντάζομαι. Όσο για τα περιουσιακά, αν εγώ αγοράσω σπίτι στη Γερμανία να ζητήσω εκεί εκλογικά δικαιώματα επειδή φορολογούμαι; Μια μέση λύση θα ήταν ιδανική γιατί κανείς δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτοΘα κλείσω λέγοντας πως βλέπω έναν λαό βαθύτατα πληγωμένο, που όμως βγάζει ο ένας τα κόμπλεξ του πάνω στον άλλον
no-no, Θα' θελα να ρωτήσω, ή κάποιος άλλος εάν γνωρίζει, ο αδελφός σου, έχοντας αποκτήσει δικαίωμα ψήφου πλέον στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να' χει δικαίωμα ψήφου και στην Ελλάδα; Δηλαδή μπορεί να ψηφίζει σε δύο χώρες;(ή μήπως το εννοούσες ανάποδα, δηλαδή ότι ο αδελφός σου απέκτησε δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα ως ενήλικας έπειτα από 5 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα, ενώ εσύ, αν κι Ελληνίδα, υπήκοος ΗΠΑ ωστόσο, δεν έχεις δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, επειδή δεν έχεις ζήσει κι εργαστεί στην Ελλάδα επί 5 έτη;).
@6Μην τα συζητάς. ΕφιάλτηςΚάνουν μαλακία, δε σε βοηθάνε, δεν αναγνωρίζουν την επιλογή τους να μη βοηθήσουν, αντιδρούν με τρόπο σε κάνει να ψάχνεις μια λογική αντίδραση, και όταν τη βρίσκεις και τους τη λες, πετάνε ένα "αμάν βρε πώς κάνεις έτσι". Και συνεχίζουν να μη κάνουν τίποτα. Και πρέπει όλο αυτό να έχει για υπόκρουση, ηλίθια γέλια.Τίποτα, το καλύτερο νομίζω είναι να περιμένεις αδιάφορα να τελειώσουν τα γέλια και να πεις απλά "μπορείς να μου το καθαρίσεις τώρα, προσεκτικά να μην κάνει έγκαυμα". Και σε ό,τι λένε κάνεις ότι δεν ακούς. Ψάξε για τη μέθοδο Αϊκίντο.Αλλιώς στείλε δ/νση, θα πάω εγώ, είμαι πολύ αποτελεσματική, ψήφισε με.
Συμφωνω, πολυ καλη ιδεα να πεις αυτο, και να προτεινω και κατι αλλο: μπορεις να ζητησεις στην αρχη, πριν αρχισει τη διαδικασια, ν' απλωσει στο προσωπο (εκει που βαφεται κατα λαθος) κρεμα - αυτο εμποδιζει να βαφτει το δερμα και στο σαπουνισμα με το σαμπουαν θα το ξεβγαλλει και ουτε γατα ουτε ζημια! Ας μου πει βεβαια καποιος γιατι πρεπει να το ζητησω και να μην το παρεχουν απο μονοι τους σαν επαγγελματιες που ειναι... Παντως να γελανε κιολας δειχνει να σου τη στηνουν.