Η Chanel μόλις λάνσαρε χιτζάμπ υψηλής ραπτικής

Η Chanel μόλις λάνσαρε χιτζάμπ υψηλής ραπτικής Facebook Twitter
Οι χιτζάμπ έκαναν πρεμιέρα στο κατάστημα του Μπέβερλι Χιλς στη διάσημη Rodeo Drive
3

Παρά τις έντονες συζητήσεις, τις αντιπαραθέσεις, ακόμη και τις συλλήψεις που σημειώθηκαν πριν από λίγο καιρό στη Γαλλία, με αφορμή το μπουρκίνι, ένας από τους κραταιούς οίκους μόδας της χώρας, φαίνεται ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ενδυμασίας του Ισλάμ.

Ο λόγος για τον οίκο Chanel, ο οποίος πριν από λίγες μέρες στη βιτρίνα του κεντρικού του καταστήματος στο Μπέβερλι Χιλς λάνσαρε χιτζάμπ υψηλής ραπτικής, προφανώς απευθυνόμενος στις μουσουλμάνες πελάτισσες του οίκου. Βέβαια, η Chanel δεν είναι η μόνη που έχει επιχειρήσει αυτού του είδους το εμπορικό άνοιγμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο και μάλιστα από την καρδιά της Δύσης. 

Ήδη από τον Ιανουάριο, οι Dolce & Gabbana λάνσαραν σειρά με χιτζάμπ, που μάλιστα έφεραν την υπογραφή του Βρετανο-ιαπωνέζας σχεδιάστριας μόδας, Hana Tajima, ενώ και άλλοι οίκοι μόδας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον όχι μόνο για τις αραβικές αγορές, όπου λανσάρονται ειδικά διαμορφωμένα ρούχα, αλλά και για τον μουσουλμανικό κόσμο που ζει στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δύσης. 

Η Chanel μόλις λάνσαρε χιτζάμπ υψηλής ραπτικής Facebook Twitter

Φυσικά, αυτή η τάση μαρτυρά και το τι προσδοκά η βιομηχανία της μόδας από αυτού του είδους το άνοιγμα: 23% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, με αγοραστική δύναμη που αγγίζει τα 266 δις δολάρια, ένα ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 484 δις δολάρια έως το 2019.

Όσο για τον οίκο Chanel; Οι δημιουργίες και τα προϊόντα του είναι ιδιαίτερα αγαπητά στον αραβόφωνο κόσμο, με το Ντουμπάι να αποτελεί την πιο ισχυρή αγορά του στη Μέση Ανατολή. Ο οίκος, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του εξωτερικού, λαμβάνει υπ' όψιν του τις αντιθέσεις που δημιουργούνται ανά τον κόσμο, ομοίως, όμως, ενδιαφέρεται και για την ικανοποίηση της ανάγκης για σεμνότητα του γυναικείου μουσουλμανικού κόσμου.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ο οίκος ενδιαφέρεται για την τσέπη του όχι για τη "σεμνοτητα" των μουσουλμανων. Πουλάνε μια σταλια ύφασμα σε όποια θέλει να δείχνει τον ποπο της και ολόκληρη μπουρκα σε όποια θέλει να φαίνονται μόνο τα φρύδια της. Θα μπορούσε όμως να πρωτοπορεί τώρα και να μην υποκλιθει στα πατριαρχικα κελευσματα του Ισλάμ. Να δηλώσει υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων και υπέρμαχος του φεμινισμου. Να οργανώσει κίνημα στη μόδα εναντίον της μπουρκας αντίστοιχο με αυτό που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ζώων και στιγματιζει τις γουνες από αληθινο δέρμα. Το χρήμα δεν έχει ιδεολογία αλλά κάθε επιχείρηση χρειάζεται διαφήμιση. Θα ήταν καλύτερα να συνδέονται με έναν ευγενη σκοπό από το να κάνουν τεμεναδες στο μισογυνισμο του Ισλάμ.
Το ζήτημά της δεν είναι αν θα σεβαστεί ή αν δεν θα σεβαστεί την ανάγκη των μουσουλμάνων γυναικών για σεμνότητα. Αλλά πώς θα σεβαστεί την ανάγκη υπερκέρδους της επιχείρησης.Αντί να κάθεται να παλεύει να πείσει την νέα μουσουλμάνα να μην έχει ανάγκη την σεμνότητα, η Channel φροντίζει απλά ώστε η ανάγκη της για σεμνότητα να συνοδεύεται επαρκώς και καταλλήλως από την ανάγκη της για πολυτέλεια. Έτσι, δουλεύει πιο εύκολα και βγαίνει κερδισμένη διπλά.Και να σκεφτείς ότι τα αποτελέσματα της Channel είναι απ' τα καλύτερα της τελευταίας εξαπλωνόμενης μόδας "και με χιτζάμπ θα στο φτιάξω μαντάμ, αμέ...". Βεβαίως! Το κορυφαίο είναι τα κομμάτια των Dolce & Gabbana για την collection Spring 2016, τα οποία, όπως βλέπεις, συνδυάζουν στοιχεία των '60s και 70s (εμπνευσμένα από τη χρυσή εποχή των χίππιδων, Μάη του '68 κλπ.) με μουσουλμανική μαντήλα και abaya... Η αποθέωση της αισθητικής πρωτοπορίας λέμε! Οι Dolce & Gabbana ξεπέρασαν τον εαυτό τους.Θα πονούσαν τα μάτια μου αν δεν πονούσα από το γέλιο.