Τσίπρας: Δεν είχατε περάσει ποτέ έξω από δημόσιο σχολείο ― Μητσοτάκης: Με εγκαλείτε ενώ στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό

Τσίπρας: Δεν είχατε περάσει ποτέ έξω από δημόσιο σχολείο ― Μητσοτάκης: Με εγκαλείτε ενώ στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό Facebook Twitter
25

Στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, η κόντρα του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια από τις κυρίαρχες στιγμές. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού ο οποίος προηγουμένως είχε επιλέξει να αρχίσει την ομιλία του με θέμα τις τηλεοπτικές άδειες.

Tσίπρας: Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά

"Είστε απέναντι στο μεγάλο αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ένα τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε πριν από χρόνια και που σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό.

Εδώ και ένα μήνα παίζεται από τα συστημικά μέσα η Τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε δει και ξαναδεί της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης.

Παίξατε τα ρέστα σας την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης με την πιστωτική ασφυξία. Απογοητευτήκατε ήρθε το δημοψήφισμα ήρθαν οι εκλογές και ο λαός σας κατέταξε στην θέση της αντιπολίτευσης και μας έδωσε εντολή για τέσσερα χρόνια.

Παίξατε τα ρέστα σας ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και τώρα επιχειρείτε για άλλη μια φορά το ίδιο έργο και το επιχειρείτε φυσικά στηρίζοντας και στηριζόμενοι απ' αυτούς οι οποίοι για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν.

Όμως πια δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας της μεταπολιτευτικής περίοδου το δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα.

Τολμάτε εσείς και κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά και μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, τα κόμματα που έπαιρναν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι." είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση στην πρωτολογία Μητσοτάκη:

"Το ίδιο σας το παρελθόν, σας καταδιώκει. Και δυστυχώς δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και δημόσιων χώρων. Έτσι έγινε γνωστός. Έτσι απέκτησε τις πρώτες του πολιτικές περγαμηνές.

Καταλαβαίνω ότι είμαστε όλοι σε ένα βαθμό προϊόν των βιωμάτων μας. Δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές που κάνατε ως μαθητής και ως φοιτητής.

Αυτό που βρίσκω ακατανόητο για ένα νέο άνθρωπο είναι ότι δεν ξεχάσατε τίποτε και δεν μάθατε τίποτε. Το ίδιο γρατζουνισμένο βινίλιο της δεκαετίας του '80 ακούμε. Αναμασάτε τα ίδια κλισέ συνθήματα, που τα ξεπέρασε η ίδια η ιστορία.

Ελάχιστη προσπάθεια, εξίσωση προς τα κάτω, πελατειακός κομματισμός και αναξιοκρατία. Πασπαλισμένα με ολίγη επαναστατική γυμναστική, καταλήψεις και τα σχετικά. Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις πολιτικές σας.

Μπορεί σε άλλους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας ζωής να αναγκάζεστε να εφαρμόζετε φιλελεύθερες πολιτικές. Παρότι προφανώς δεν τις πιστεύετε, προσποιείστε ότι τις υλοποιείτε.

Στην Παιδεία όμως, δεν προσποιείστε, ούτε υποκρίνεστε. Εδώ δεν υπάρχουν αναστολές. Έχετε επιλέξει και κατάλληλο Υπουργό για το σκοπό αυτό.

Διότι πράγματι, ο κ. Φίλης διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που απαιτούνται για να ισοπεδώσει κανείς τις έννοιες της Αριστείας, της φιλομάθειας, της αξιοκρατίας."

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε περήφανος :

 

"Πράγματι είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Της πορείας μας και της προσωπικής μας ιστορίας και καταγωγής. Είμαι περήφανος για την προσωπική μου πορεία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.

Γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας μας. Συμμετείχα στους αγώνες του 90-91 στον αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας. Αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Είναι αγώνες που πήγαν την κοινωνία μπροστά. Διασφάλισαν την ίδια την δημοκρατία.

Το βασικό σας πρόβλημα είναι τα δικά σας βιώματα γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο".

Μητσοτάκης: Μην εγκαλείτε εμένα ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο

"Θέλω να κάνω μία αναφορά στην παρατήρηση σχετικά με τα βιώματα του καθενός, τα δικά σας, τα δικά μου. Δηλώσατε υπερήφανος για τη συμμετοχή στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.

Είναι δικαίωμά σας να το κάνετε. Οφείλω να επισημάνω βέβαια ότι αυτό το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα συχνά παρεκτράπη σε εκδηλώσεις ακραίας βίας, η οποία στιγμάτισε, δυστυχώς, την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Και βέβαια θέλω να θυμίσω κάτι σε εσάς που δεν το γνωρίζετε. Είναι ίσως συμβολικό και μου κάνει εντύπωση γιατί δεν το θυμάστε εσείς, κ. Τσίπρα. Θυμάστε ποιο ήταν το όνομα της φοιτητικής παράταξης της οποίας ήταν επικεφαλής ο κ. Τσίπρας στα φοιτητικά του χρόνια; «Εγκέλαδος». Λοιπόν, αυτόν τον εγκέλαδο έχετε προκαλέσει στη χώρα. Έχετε γκρεμίσει ό,τι υπήρχε.

Μιας και μιλάμε για βιώματα - δεν είχα πρόθεση ειλικρινά να το αναφέρω, αλλά με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο και έξω από δημόσιο Πανεπιστήμιο – πράγματι είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικάνικο μη κρατικό Πανεπιστήμιο. Φαντάζομαι ότι και εσείς, κ. Τσίπρα, αν θα θέλατε να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, δεν θα είχατε δυσκολία να το κάνετε.

Ξέρετε, σκληρή δουλειά χρειάζεται.

Την οικονομική άνεση νομίζω την είχατε να μπορούσατε να πηγαίνατε και εσείς σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο.

Εγώ έκανα αυτή την επιλογή. Αλλά μην εγκαλείτε εμένα ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο.

Αυτή είναι η απόλυτη υποκρισία, κ. Τσίπρα.

Εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε το εκπαιδευτικό σύστημα. Εσείς ο ίδιος αναγνωρίζετε τα προνόμια της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Λοιπόν, μην αναφέρεστε σε προσωπικά βιώματα, όταν η δική σας διαδρομή αναδεικνύει το βαθμό της υποκρισίας.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM