Στη Νορβηγία αποφάσισαν να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τα 2/3 των λύκων που ζουν στη χώρα

Στη Νορβηγία αποφάσισαν να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τα 2/3 των λύκων που ζουν στη χώρα Facebook Twitter
5

Η Νορβηγία σχεδιάζει να θανατώσει πάνω από τα δύο τρίτα των άγριων λύκων της, μια κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή των περιβαλλοντικών ομάδων. Οι οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η θανάτωση θα είναι καταστροφική για τον πληθυσμό που είναι ήδη σε συρρίκνωση.

Εκτιμάται πως έχουν απομείνει μόλις 68 λύκοι στις περιοχές άγριας φύσης της Νορβηγίας, αλλά μετά τα αμφιλεγόμενα σχέδια που έλαβαν κυβερνητική έγκριση την Παρασκευή, οι 47 από αυτούς θα πυροβοληθούν από κυνηγούς.

Το κυνήγι είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη χώρα. Πέρυσι πάνω από 11.000 κυνηγοί έσπευσαν να προμηθευτούν άδειες για να κυνηγήσουν και να πυροβολήσουν μόνο 16 λύκους.

Στη Νορβηγία αποφάσισαν να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τα 2/3 των λύκων που ζουν στη χώρα Facebook Twitter

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την προγραμματισμένη σφαγή της φετινής χρονιάς -  η μεγαλύτερη που θα γίνει εδώ και έναν αιώνα - με βάση την ζημιά που προκλήθηκε σε κοπάδια προβάτων από τα αρπακτικά ζώα. Περιβαλλοντικές ομάδες αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η πραγματική ζημία είναι ελάχιστη και η απάντηση που δίνεται δυσανάλογη. Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα από τον Guardian για σχόλιο. Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις της Νορβηγίας, το νέο θεσμικό πλαίσιο για το νόμιμο  κυνήγι ξεπερνά κατά πολύ αυτό που ο άγριος πληθυσμός λύκων μπορεί να αντέξει και θα οδηγήσει το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

Η Νina Jensen, διευθύνων σύμβουλος της WWF στη Νορβηγία, δήλωσε: "Αυτή είναι μαζική σφαγή. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο εδώ και εκατό χρόνια, τότε που η πολιτική μας ως χώρα ήταν ότι όλα τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα πρέπει να εξαλειφθούν." Επιπλέον αναφέρει πως ο θάνατος του 70% του πληθυσμού των λύκων δεν είναι μια πρωτοβουλία αντάξια ενός έθνους που ισχυρίζεται πως είναι υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος. Τονίζεται παράλληλα πως οι απώλειες για τους αγρότες από τους λύκους ήταν ελάχιστες, και επεσήμανε πως το νορβηγικό κοινοβούλιο έχει νομοθετήσει ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων με τα ζώα. "Η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει", δήλωσε ο Silje Ask Lundberg. πρόεδρος των Φίλων της Γης στη Νορβηγίας " Σήμερα, η Νορβηγία θα πρέπει να ντρέπεται. "

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM