Στο σημερινό «Α μπα»: από σένα για σένα

Στο σημερινό «Α μπα»: από σένα για σένα Facebook Twitter
93

 

__________________
1.


Αγαπητη αμπα! Μπαινω κατευθειαν στο θεμα! Ειμαι με τον φιλο μου 4 χρονια μαζι και ειμαστε πολυ ευτυχισμενοι! Εχουμε ελαχιστη διαφορα ηλικιας (εγω 25 εκεινος 26).Ειμαστε αρκετα ισσοροπημενο και αγαπημενο ζευγαρι, γενικα δεν εχουμε προβληματα. Τον τελευταιο καιρο συμβαινει κατι που με ενοχλει πολυ! Ενω ειναι αρκετα σοβαρο παιδι παιζει διαρκως με το κινητο του οτι χαζο παιχνιδι μπορεις να φανταστεις!!! Ολες τις ωρες ομως! Εχει κολλησει μπροστα στην οθονη και δεν ξεκολλαει με τιποτα. Ειναι πολυ ενοχλητικο και μεγαλη αγενεια θεωρω, γιατι δεν βλεπομαστε οσο συχνα θελουμε και οταν ειμαστε μαζι δεν θελω να συμβαινει αυτο. Το εχω κανει θεμα απειρες φορες και παντα καταληγουμε ( εκεινος δηλαδι) οτι ειμαι υπερβολικη και οτι επαιξε για 2 λεπτακια μονο ( ενω ειναι τουλαχιστον 10). Τι να κανω πες μου!!! –Αννα

Για να παραφράσω τον Louis CK, «όταν κάποιος σου λέει ότι τον πλήγωσες, δεν μπορείς να αποφασίσεις ότι δεν έκανες κάτι τέτοιο». Αν ενοχλείσαι από κάτι, ενοχλείσαι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει αυτό που αισθάνεσαι, και όποιος το κάνει λέγοντας σου ότι είσαι «υπερβολική», στην ουσία σου λέει ότι και αδιαφορεί, και δεν ενδιαφέρεται να λάβει υπόψη του τα συναισθήματα που προκαλούνται από τις πράξεις του. Αυτός περνάει καλά με αυτό που κάνει, οπότε κι εσύ θα έπρεπε να νιώθεις καλά με αυτό που κάνει, γιατί τα δικά του συναισθήματα είναι πιο σημαντικά από τα δικά σου.


Είναι αγένεια και αυτό που κάνει, και ο τρόπος με τον οποίον προσπαθεί να ελέγξει το αποτέλεσμα των πράξεών του. Το κόλλημα στην οθόνη με αυτόν τον τρόπο δείχνει μια κάποιου είδους ανωριμότητα παιδικής ηλικίας. Η ανάγκη για απομόνωση και επαναληπτική, ανεγκέφαλη χαλάρωση, χρειάζονται και οι ενήλικες. Αυτό που τους διαχωρίζει από τα παιδιά είναι η κοινωνική μόρφωση που υποδεικνύει πότε κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό, και πότε είναι εις βάρος των άλλων ανθρώπων.


Η συζήτηση χωρίς να έχει συνέπειες του επιβεβαιώνει ότι το χειρίζεται καλά, και δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι. Αν θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να σε αγνοεί, ενώ ενοχλείσαι, και ότι θα είσαι πάντα εκεί να περιμένεις πότε θα βάλει το κινητό στην άκρη, σταμάτα να είσαι εκεί και να περιμένεις πότε θα βάλει το κινητό στην άκρη. Μην του δίνεις το μήνυμα ότι η παρέα του είναι τόσο καταπληκτική και ιερή που θα τον βλέπεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και μην αμφισβητείς ποτέ αυτό που αισθάνεσαι. Όπως δεν ήταν ποτέ ευγενικό να διαβάζει κανείς περιοδικό την ώρα της κοινωνικής συνεύρεσης, έτσι δεν είναι τώρα ευγενικό να παίζει κανείς παιχνίδια στο κινητό.


Βάλε χρονικό όριο με ξυπνητήρι, στην ανάγκη, για να καταλάβει πόσα είναι τα δύο λεπτά και πόσα τα δέκα. Αν δεν μπορεί να συγκρατηθεί, φύγε, και βρες να κάνεις κάτι ευχάριστο μόνη σου.


(Δεν έχετε ελάχιστη διαφορά ηλικίας. Δεν έχετε διαφορά ηλικίας. Και ίσως είναι πιο ασφαλές να λες «δεν βρισκόμαστε όσο συχνά θα ήθελα» και όχι «θα θέλαμε». Νομίζω ότι τον διευκολύνεις αρκετά.)


__________________
2.


Χαίρεται Α, μπα και εσύ εδώ;
Κάτσε να σου πω τα δικά μου μιας και σε βρήκα! Δεν ξέρω, μα νομίζω πως σχεδόν όλοι δεν ονειρεύονται πια! Τί εννοώ με αυτό; Είμαι 25 χρονών και βλέπω γύρω μου ανθρώπους που το μόνο που αποζητούν είναι μικρές στιγμές χαράς με διαφορετικούς ανθρώπους. Γιατί πια οι άνθρωποι δεν παλεύουν για αυτόν τον ένα ή την μία που θα τους κάνει να νοιώθουν ξεχωριστοί; Ναι θα μου πεις ουδείς αναντικατάστατος και ο έρωτας δεν είναι μόνο ένας! Ή ο έρωτας με έρωτα περνάει! Χάσαμε το νόημα του φλερτ της διεκδίκησης του να θες να γνωρίσεις τον άλλον και όλα αυτά για την έλξη και τη μαγεία της εικόνας και του φαίνεσθαι! Γιατί να μην υπάρχουν πρίγκιπες με άσπρα άλογα που να θέλουν μόνο εσένα και εσύ μόνο αυτούς; Γιατί η μονογαμία χωρίς αντίσταση αφήνει την θέση της στην πολυγαμία;- τρομαγμένη ονειροπόλα
Τ.Ο.

Τρομαγμένη ονειροπόλα, νοσταλγείς και αναπολείς μια εποχή που δεν υπήρξε ποτέ, παρά μόνο στα μυαλά των απανταχού ονειροπόλων. Ποτέ δεν πάλευαν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως για την μία ή τον έναν. Μέχρι πρόσφατα οι άνθρωποι παντρευόταν σε μικρή ηλικία με το στανιό γιατί άλλη λύση δεν υπήρχε. Οι άντρες χρειαζόταν κάποιον για να κυοφορεί και να γεννάει εργάτες για τα χωράφια, και οι γυναίκες χρειαζόταν στέγη και τροφή. Κανείς δεν περίμενε ότι μέσω του γάμου θα έβρισκε τον μοναδικό ή την μοναδική. Η μονογαμία προέκυπτε, αν προέκυπτε, εκ των πραγμάτων. Όποιος κατάφερνε να επιβιώσει χωρίς μεγάλες απώλειες ήταν ευχαριστημένος.


Οι ανάγκες για τον έναν που θα μας καλύψει συναισθηματικά, θα μας ανεβάσει στα ουράνια, θα μας καταλαβαίνει, θα μας προστατεύει, και δεν θα μας βαρεθεί ποτέ, είναι πολύ πρόσφατο δημιούργημα, και έχει προκαλέσει όσα προβλήματα έλυσε η σχετική σεξουαλική ελευθερία. Έχουμε υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις από τους φίλους και τους συντρόφους μας, και νομίζουμε ότι δεν βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε όχι επειδή είμαστε ανώριμοι και έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά επειδή υπάρχει κάπου κρυμμένο και χρειάζεται λίγο ψάξιμο ακόμα. Η ψευδαίσθηση της άπειρης επιλογής.


Ο κόσμος δεν επείγεται να είναι μονογαμικός στα 25 του γιατί είναι πιθανό να ζήσει μέχρι τα 80 και δεν έχει καμία όρεξη να το λήξει από τώρα για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Είναι μια άποψη, και είναι πολύ θεμιτή. Το πρόβλημα με το τρενάρισμα είναι να καταλάβεις πότε έχεις πέσει σε ένα πολύ συμβατό άτομο, και να το κρατήσεις. Μπορεί να συμβεί νωρίς στη ζωή σου, και να μην το καταλάβεις. Το πρόβλημα με σένα είναι το αντίθετο. Πιστεύεις ότι όλα τα άτομα μπορούν να γίνουν συμβατά, αρκεί να το προσπαθήσεις πολύ.


Είσαι πολύ τυχερή που ζεις σε μια εποχή που μπορείς, ως γυναίκα, να δουλέψεις, να είσαι ανεξάρτητη, και να παντρευτείς αυτόν που σου κάνει, αν θελήσεις να παντρευτείς. Κοίτα τα εφόδια που έχεις, και μην ονειροπολείς για ζωές που δεν υπήρξαν ποτέ. Η συντροφικότητα προκύπτει μόνο μεταξύ ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά τον εαυτό τους. Αν δεν βρίσκεις αυτόν που θέλεις, η λύση του προβλήματος βρίσκεται μέσα σου, όχι στην καταραμένη την κοινωνία.

__________________
3.


Αγαπητή Α, μπα,
Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η θέση σας επί της παρένθετης μητρότητας κι αν τα κράτη οφείλουν να απαγορεύσουν ή να ρυθμίσουν ή όχι ένα τέτοιο πολύπλοκο ηθικά και νομικά ζήτημα;
Η άποψή μου είναι ότι η εμπορική παρένθετη μητρότητα πρέπει να απαγορευθεί, διότι πολύ απλά μιλάμε για την εμπορευματοποίηση της εγκυμοσύνης και των αναπαραγωγικών οργάνων του θήλεος.
Απ' την άλλη, η αλτρουιστική μορφή της κατ' εμέ είναι αποδεκτή, εάν κι εφόσον δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό οικονομικό ή άλλο κίνητρο, πέραν του να βοηθήσεις, φυσικά, κάποιον που νοιάζεσαι.
Τι λέτε;

Θα ήθελα μία ξεκάθαρη τοποθέτηση κι όχι μασημένες, διπλωματικές, politically-correct-driven απαντήσεις.

Ελπίζω κάποια μέρα να δω τον προβληματισμό μου δημοσιευμένο.

Έχετε γεια.- Alberto Camuso

Γιατί τόσος στόμφος, Αλμπέρτο Καμούζο; Δεν είναι δα και το πιο αμφιλεγόμενο θέμα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ούτε η άποψη σου είναι πρωτοποριακή, για να χρειάζεται γάντια. Είναι ακριβώς ό,τι πρέπει.


Τα κράτη είναι στη διαδικασία ρύθμισης, επειδή αυτή η επιλογή είναι σχετικά πρόσφατη. Οι ρυθμίσεις διαφέρουν στα επί μέρους, όπως είναι αναμενόμενο, γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετική ιστορία και διαφορετική αφετηρία. Διαφέρουν όπως διαφέρουν στην οικονομική πολιτική, στην κοινωνική πολιτική, και τα λοιπά και τα λοιπά.


Δεν είναι δική σου δουλειά ή δική μου δουλειά να αποφανθώ τι πρέπει να κάνει η κάθε χώρα για τα εσωτερικά της θέματα. Εφόσον έχουμε συμφωνήσει ότι η παρένθετη μητρότητα είναι μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει, η νομοθεσία πρέπει να προκύπτει από τους πολίτες και την κάθε κοινωνία. Η γνώμη σου έχει σημασία για τη χώρα σου, και αν είναι σημαντικό το θέμα για σένα, και αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα ήθελες, δείξε το με ακτιβισμό, ή με την ψήφο σου.


Η άποψη μου είναι ότι η εμπορική παρένθετη μητρότητα δεν πρέπει να απαγορευθεί, αντιθέτως, πρέπει να είναι διαθέσιμη, αλλά να είναι πολύ αυστηρά ρυθμισμένη, φορολογημένη, καταγεγραμμένη, και να πραγματοποιείται μέσα από πολύ καλά ελεγμένα κανάλια που θα εποπτεύει το κράτος για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.


Σόρι, αλλά δεν μπορώ να εμπιστευτώ την υπόσχεση αλτρουισμού του καθένα. Είμαι λίγο καχύποπτος χαρακτήρας.

__________________
4.

Αγαπητή Αμπά!Καταρχήν να σου πω τα συγχαρητήρια μου για την στήλη σου! Είναι τρομερά απολαυστική συνήθεια κάθε πρωί! Και δεύτερον να περάσω στο ζητούμενο ,καθώς μου είναι δύσκολο να είμαι περιεκτική. Μετά απο 6 χρόνια σχέσης (ας τον αποκαλούμε Α),χωρίσαμε με δική του επιθυμία πριν από 6 μήνες για προσωπικούς του λόγους που αφορούν άσχημη ψυχολογία και απόρριψη αξιών, έπειτα απο τον θάνατο της μητέρας του (ταλαιπωρήθηκε βάναυσα απο ασθένεια που ήρθε ξαφνικά και μαζί της βασανίστηκε και ο Α ο οποίος την είχε αναλάβει πλήρως). Ο Α λοιπόν τώρα περνάει μια περίοδο επαναπροσδιορισμού, η οποία ξεκίνησε ένα χρόνο μετά τον θάνατο (καθώς τον πρώτο χρόνο είχε άρνηση να επεξεργαστεί τι είχε συμβεί και κάθε φορά τον κατέκλυαν τύψεις και πόνος , ότι δεν έκανε αρκετά, ενώ είχε κάνει τα πάντα). Λέει οτι ο χωρισμός μας δεν αφορά εμάς. Δεν υπάρχει στην σχέση μας κάτι που τον ξενέρωσε, ή βαρέθηκε, η σε μένα κάτι που δεν θέλει πια η τον κούρασε. Στο σημείο αυτό να πω, οτι η σχέση μας για μένα ήταν ιδανική. Υπάρχει άπειρος θαυμασμός και σεβασμός, το σεξ ήταν τέλειο και η επικοινωνία ήταν φοβερή, και ετοιμαζόμασταν να συγκατοικήσουμε, αυτά αμφίδρομα μέχρι τότε. Χωρίς να έχουμε ανταλλάξει υπερβολικά σοβαρές κουβέντες για το μελλον, για μένα ο Α θα έλεγα οτι είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα μοιραζόμουν όλη μου την ζωή και θα ήμουν ευτυχισμένη. Ξερώ και νιώθω οτι και ο Α πίστευε τα ίδια, καθώς ήταν δοτικός , χωρίς αναστολές, μέχρι που μπήκε σε αυτή την φάση, εδώ και 6 μήνες. Από τοτε λοιπόν , μου εξήγησε ότι είνα σε μια φάση που έχει ανάγκη να είναι μόνος, με την έννοια οτι δεν θέλει ούτε ευθύνες, ούτε έχει την δύναμη να δώσει πράγματα, θέλει να κάνει ότι του καπνίσει, κοινώς να είναι στα .... του, και εκ των υστέρων (μετά απο 2 μήνες χωρισμού), οτι θέλει να πηγαίνει από εδώ και από εκει, και οτι προτιμάει να μην είμαστε μαζί απο το να με πληγώσει. Οτι προτιμάει να πληρώσει το τίμημα και να μην με έχει, αλλα αυτή την στιγμή δεν μπορεί να σκεφτεί τις συνέπειες της επιλογής του, καθώς μόνο έτσι θέλει κι μπορεί να πράττει, και προτιμάει να μην με φέρνει στο μυαλό του, γιατι τον πληγώνει που είμαστε έτσι. Κοινώς είναι λες και αποφεύγει να σκεφτεί οτι εγώ υπάρχω και ζω διπλα του. Εγώ υποφέρω και προσπαθώ να δεχτώ την κατάσταση, προσπαθώ και νομίζω οτι τον καταλαβαίνω , με εξαίρεση καποιες φορές, που εγώ ξεσπάω και του λέω οτι δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που έχει συμβεί η που εκδηλώνω τη αγάπη μου , εκείνος μου εξηγεί πάλι τα ίδια, τον καταλαβαίνω και φτου και απο την αρχή. Στην αρχή, πιστευα οτι θα βγεί γρήγορα απο αυτη τη φάση και θα είμαστε πάλι μαζί, πλέον καταλαβαίνω οτι δεν γίνεται να σκέφτομαι έτσι γιατί μπορεί να μείνει σε αυτή την φάση για πολύ καιρό, η να βολευτεί ετσι, η τελοςσπαντων να προτιμάει να είναι έτσι. Μπορεί επίσης σε αυτήν την διαδικασία να ερωτευτεί άλλη και αντίστοιχα και εγώ, καθώς ίσως κυρίως από εγωισμό μονίμως ασχολούμαι με γκομενάκια. Εχω καταλαβει οτι πλεον είναι θέμα συγκυριών αν θα είμαστε μαζί, πχ, αν εγώ δεν είμαι με κάποιον άλλον οταν αυτός ξεπεράσει οτι του συμβαίνει, και αν φυσικά θελει να γυρίσει μετά. Η ερώτηση μου λοιπόν είναι τι να κάνω!Μάλλον ηλίθια ερώτηση. Ξερω οτι δεν μπορώ να κατηγορήσω αυτόν , αφου αυτό αισθάνεται τωρα να κάνει. Ξερω οτι πρέπει να κοιτάξω την δική μου ζωή, αφού και εκείνος ουσιαστικά έχει κάνει μια επιλογή, η οποία λεέι οτι με έβγαλε απο την ζωή του. Από την μία σκέφτομαι να αφήσω τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους και να μην σκέφτομαι τίποτα όσο μπορώ και για τους επόμενους μήνες να εξαφανιστώ. Από την άλλη σκεφτομαι, μήπως όσο νιώθω ακόμα , να κρατάω επαφές, εφόσον βλεπω οτι ακόμα έχει αισθήματα. Ουφ, δεν ξέρω, πονάει! Ξέρω οτι θα συνηθίσω να μην είμαστε μαζί, αλλα δεν θέλω να δεχτώ οτι αυτό το τόσο όμορφο που είχαμε ,το έχασα. Πες μου εσύ βρε αμπά, πως το βλέπεις από την δική σου οπτική. Αν βοηθάει, εγώ 29 και αυτός 35!(φέρτε μια χαρτορίχτρα)

Η οπτική μου λέει, αγαπητή φίλη, ότι όταν κάποιος περνάει μια προσωπική τραγωδία, μπορεί να αντιδράσει όπως αντέδρασε ο φίλος σου. Εξίσου λογική αντίδραση είναι όμως να στηριχτεί στον σύντροφο του για κουράγιο. Πολλές φορές οι τραγωδίες φέρνουν ανθρώπους πιο κοντά. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι στα πολύ δύσκολα φαίνεται τι έχει μέσα του ο άλλος – πολλές φορές είναι σκέψεις που ούτε ο ίδιος δεν ήξερε ότι είχε. Και στην δική σας ιστορία, αυτό που κατάλαβε, είναι ότι δεν θέλει να δεσμευτεί μαζί σου. Δεν ήταν η αυθόρμητη του αντίδραση να στραφεί προς τα σένα, αλλά να απομακρυνθεί.


Είναι σκληρό, πολύ σκληρό, αλλά είναι ό,τι πιο ειλικρινές μπορούσε να σου δώσει. Βοηθάει και δεν βοηθάει αν σκεφτείς ότι θρηνείς κάτι που νόμιζες ότι είχες, αλλά δεν είχες τελικά, όχι με τον τρόπο που πίστευες. Το πίστευες επειδή δεν είχες ένδειξη για το αντίθετο, αλλά τώρα, δυστυχώς, την έχεις. Για να γίνω πιο σαφής (και πιο δυσάρεστη), πιστεύεις ότι αν συνέβαινε σε σένα κάτι δυσάρεστα, θα σε απομάκρυνε από αυτόν, ή θα τον αναζητούσες για να στηριχτείς;


Είναι σουρεαλιστικό το παρακάτω που θα γράψω, αλλά το εννοώ. Μην το παίρνεις προσωπικά. Ο φίλος σου συνειδητοποίησε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί. Όχι με σένα. Δεν θέλει, γιατί νομίζει, πιστεύει, ελπίζει, ότι η ζωή του χρωστάει πολλά ακόμα, και αυτά που του χρωστάει είναι καλύτερα από αυτά που έχει. Είναι πολύ πιθανόν να κάνει λάθος, αλλά αν δεν μπορεί να χαρεί αυτά που έχει, εδώ και τώρα, ακόμα και αν κάνει λάθος, έχει δίκιο.

__________________
5.


Αγαπητή Αμπα,

βοήθησέ με σε παρακαλώ να κατανοήσω γιατί είναι σωστό το κίνημα #freethenipple. Το πιστεύω και διαβάζω γι αυτό και θεωρώ πως από τη στιγμή που δεν είναι όργανο αναπαραγωγής είναι ίδιο με το ανδρικό και πως οι άνδρες του δίνουν σεξουαλική διάσταση (και δεν λέω άλλα γιατί είμαι μικρή και δεν ξέρω). Αλλά το συζητούσα σε κύκλο φίλων των γονιών μου και μια φίλη μου τα αναίρεσε όλα και με θύμωσε γιατί μου μιλούσε σα να είμαι παιδί. -Όταν βρεις αυτόν που θα σου δώσει σεξουαλική ικανοποίηση θα καταλάβεις. Δεν μπορούσα όμως να πω μπροστά στη μαμά μου πως ξέρεις, έχω κάνει σεξ με δέκα διαφορετικούς ανθρώπους, και με άντρες και με γυναίκες. Και δεν θέλω να δείξω σε καμία περίπτωση πως ΞΕΡΩ. Αλλά με θύμωσε.
Μπορείς να μου δώσεις σε λέξεις αυτά που ξέρω και σε τέτοιες περιπτώσεις πνίγονται μέσα μου και βράζω στο ζουμί μου;

 

Μια χαρά καταλαβαίνεις γιατί είναι σωστό το κίνημα #freethenipple. Και επιχειρήματα έχεις, και προσωπική εμπειρία έχεις. Και τι δεν θα έδινα να μπορούσες να απαντήσεις αυτό που γράφεις εδώ. Και τι δε θα έδινα για να δω τι φάτσα αυτής που πήγε να σου κάνει μάθημα για την «σεξουαλική ικανοποίηση», αχ τι ευκαιρία χάθηκε.


Μια διαφωνία μόνο. Δεν δίνουν μόνο οι άντρες σεξουαλική διάσταση. Και οι γυναίκες αυτό κάνουν, όπως αποδεικνύει η φίλη. Το γυναικείο σώμα είναι αντικείμενο πόθου, είναι σεξουαλικοποιημένο (δεν υπάρχει η λέξη, καταλάβατε), είναι όχημα προς ευχαρίστηση με έναν τρόπο που το αντρικό δεν είναι. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να καταπολεμήσει το #freethenipple.

__________________
6.


Έχω έναν πολύ καλό μου φίλο που έχει πολύ χοντρό πρόβλημα με την οικογένεια του. Δεν χρειάζεται να κουράζω και εσένα και την παρέα με λεπτομέρειες. Απλά λέω ότι καταπιέζεται κυρίως από τον πατέρα του και σε αυτή την επιθετικότητα του, βρίσκει σιγοντάρισμα από την μάνα του. Ο ίδιος τρέμει έστω και σαν ιδέα την αντιπαράθεση με τους γονείς του παρότι είναι πάνω από 40 και ουσιαστικά ο αρχηγός της οικογένειας, αφού αυτός καλύπτει όλα τα κοινά οικογενειακά έξοδα και τσοντάρει με γενναία συνεισφορά την ήδη πολύ καλή σύνταξη των γονιών του.
Του έχω πει σε ατελείωτες κουβέντες ότι η σχέση του με τους γονείς του έχει στραβώσει τόσο πολύ που έχει γίνει βαρίδι που τον πάει στον πάτο και δεν μπορεί πια να κάνει τίποτε γι'αυτό. Η μόνη λύση που βλέπω είναι να αρχίσει να επισκέπτεται ψυχολόγο. Η αντίδραση του όμως είναι σα να του λέω ότι θέλω να τον κλείσω τρόφιμο στο Δρομοκαίτειο. Αρνείται καν ότι έχει πρόβλημα και κόβει την κουβέντα ενοχλημένος. Εν τω μεταξύ, οικονομικά όχι απλά είναι καλά, είναι κανονικά πλούσιος. Του έχω πει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ψυχολόγους είναι το οικονομικό, αλλιώς εγώ θα πήγαινα αύριο κι όλας σε έναν, ένα πρόβλημα που αυτός δεν έχει. Ούτε αυτό του λέει κάτι.
Το ερώτημα μου είναι λοιπόν, πότε σταματάω να τον πιέζω; Γιατί όσο και αν νοιάζεσαι κάποιον, κάποια στιγμή, εάν αυτός δεν θέλει και εσύ δεν μπορείς πια να επιμένεις. Το κακό είναι ότι όπως τα βλέπω, εάν δεν πάει σε ψυχολόγο, θα τον πάμε κάποτε σηκωτό σε ψυχίατρο. Η κουβέντα με τους γονείς του δεν θα είχε κανένα νόημα. Όλοι και πρώτα από όλους αυτοί είναι πολύ μεγάλοι για να αλλάξουν πια αυτές οι ισορροπίες.
Ευχαριστώ -Τόλης.

Χρειάζεται προσοχή γιατί κινδυνεύεις να σταματήσει να σου λέει τα προβλήματα του, ή κινδυνεύεις να τον απομακρύνεις εντελώς, όταν καταλάβει ότι έχεις δίκιο. Νομίζω ότι ο φίλος σου έχει ταυτίσει τον ψυχολόγο με την αδυναμία, και του είναι αδύνατον να παραδεχτεί ότι είναι αδύναμος. Το στίγμα του ψυχολόγου είναι μεγάλο και για τις γυναίκες, πόσο μάλλον από άντρα που έχει αναλάβει να λύσει τα προβλήματα όλων.


Είναι όμως πολύ τυχερός που έχει έναν καλό φίλο, που καταλαβαίνει και το πρόβλημα, και βλέπει και τη λύση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχίζεις τις απαλές παραινέσεις, όσο μπορείς. Η επανάληψη είναι σημαντική, και μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Όταν βλέπεις ότι δεν αντέχει, κάνε ένα διάλειμμα, αλλά μην το παρατάς.


Εκτός από την δική σου παραίνεση, δοκίμασε να του στέλνεις και άρθρα, να του δίνεις βιβλία, για να δει και από άλλους ανθρώπους και με άλλα λόγια ότι η ψυχική υγεία είναι κάτι που φροντίζουμε όπως φροντίζουμε τα δόντια μας και την εμφάνισή μας. Δεν γεννιόμαστε έτοιμοι για αυτόν τον κόσμο. Προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τα εμπόδια.


Κάνε την προσπάθεια σου, αλλά μην περιμένεις θαύματα, και μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου αν δεν καταφέρεις κάτι. Όσο και αν αγαπάμε τους άλλους, είναι αδύνατον να τους σώσουμε.


__________________
7.


Ειμαι 26 χρονων και τα εχω με το φιλο μου σχεδον 3 χρονια. Επισης τον ξερω σχεδον ολη μου τη ζωη . εχουμε πολυ υγιη σχεση θεωρω, με τα συν και τα πλην της αλλα συνολικα με κανει χαρουμενη. Τελευταιο χρονο διαβαζω για το μισογυνισμο, το πως εκδηλωνεται, πως κρυβεται κλπ. Καταρχας ανακαλυψα οτι εχω πολλα στοιχεια. Και ο φιλος μου περισσοτερα. Πριν καιρο ειχε πει τη φραση" εισαι εξυπνη για γυναικα". Το συζητησαμε γτ εξοργιστηκα αλλα δεν μπορουσα να στοιχοιωθετησω καλα επιχειρηματα. Αλλη φορα κατεκρινε κοπελες με βαση το ποσους εχουν παει. Εκει την πρωτη φορα εδειξα οτο αντιδραω αλλα μεσα μου χαρηκα γιατι με συνεκρινε με αλλες και χαρηκα που κερδισα. Καιρο μετα μου φαινεται πολυ τρομακτικο που ενιωσα αυτο. Και δεν ξερω αν το εχω αποβαλλει τελειως. Νομιζω προσπαθω. Οσον αφορα το φιλο μου του εχω κανει τελευταια κουβεντα ουσα πιο ετοιμη πανω στο θεμα. Νομιζω οτι δεν προκειται να αλλαξει αυτο που εχει στο μυαλο του για τις γυναικες που πανε με πολλους πχ. Πιστευει οτι η γυναικα ειναι συναισθηματικη αρα πρεπει να δεθει πρωτα , αν οχι ειναι ξεκωλο και αναξια λογου. Πλεον του λεω καθαρα πως πολλες φορες εχω σκεφτει αγνωστους στο δρονο σεξουαλικα χωρις να θελω καν να τους γνωρισω , μονο σεξουαλικα. Δεν του αρεσει να το ακουει αλλα το λεω και ρωταω πως αυτο αναιρει το οτι μπορω να ειμαι συναισθηματικη και γλυκια ορισμενες φορες και να θελω να κανω σεξ με τον απεναντι 40αρη την επομενη στιγμη. Δεν απανταει ποτε απλα ειναι η χαζη προσπαθεια μου να τον εξοικιωσω με κατι που κι εγω το δουλευω παραλληλα. Στξ συμπερισυμπεριφοαπεναντι μου ειβαι αψογος. Δεν ειχα στιγμη παραπονο η δειγμα ελλειψης σεβασμου . ειναι υποδειγματικος και δε με εχει υποτιμησει ποτε με κανεναν τροπο. Το αντιθετο νιωθω οτι με θαυμαζει. Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν πιστευεις οτι τετοιες αντιληψεις μπορει να περιοριζονται σε λογια σαν καταλοιπα της πατριαρχιας η αν ειναι αδυνατον να μην εκδηλωθουν σε συμπεριφορες.

Είναι βέβαιο ότι έχει κληρονομήσει τις απόψεις του από την πατριαρχία (δεν είναι κατάλοιπα. Η πατριαρχία είναι εδώ, και είναι κυρίαρχη) χωρίς να έχει σκεφτεί να τις αμφισβητήσει, και δεν έχει μπει στον πειρασμό να τις αμφισβητήσει, επειδή τον συμφέρουν. Επίσης, όπως πιο παλιά δεν καταλάβαινες τι υπήρχε πίσω από κάποια από τα λόγια του, είναι πολύ πιθανόν να μην καταλαβαίνεις τώρα άλλα ωραία που λέει.


Δεν έχει εκδηλωθεί σε σένα επειδή μάλλον δεν χρειάστηκε. Εκπληρώνεις τις προϋποθέσεις της σωστής γυναίκας (όπως φαίνεται, δεν έχεις περισσότερες σεξουαλικές εμπειρίες από όσες θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του), οπότε σχετικά με αυτό για την ώρα είσαι ασφαλής. Αν αρχίσεις να κάνεις άλλα που δεν εγκρίνει, όπως να έχεις προσωπικές ασχολίες που δεν τον περιλαμβάνουν, να έχεις παρέες που δεν εγκρίνει, να φοράς ρούχα που θεωρεί λάθος, θα δούμε τι θα κάνει.


Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο σε διαδικασία μάθησης είσαι. Ο κόσμος δεν εξαντλείται στο αγόρι που έχεις τώρα. Μάθε για τα δικαιώματα που έχεις, μάθε για την ισότητα, για σένα. Όχι για να απαντάς στον Σωτήρη.


93

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5 Αν και πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου ( ανεξάρτητα από το φύλο του) να καλύπτει όσα μέρη του σώματός του εκείνος θεωρεί απαραίτητο,θα διαφωνήσω με την άποψη ότι οι άντρες έδωσαν, με το πέρασμα του χρόνου, σεξουαλική διάσταση στο γυναικείο στήθος... Ακόμα δε περισσότερο με την άποψη ότι αυτό μόνο την ανισότητα των δύο φύλων συμβολίζει και εξυπηρετεί...αν και δεν είναι όργανο αναπαραγωγής, το γυναικείο στήθος συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία του θηλασμού η οποία από πολλούς θεωρείται στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού... ως εκ τούτου δεν μπορεί απόλυτα να εξισώνεται το αίσθημα που δημιουργεί η εικόνα ενός γυναικείου στήθους με το αντίστοιχο αίσθημα στην θέα ενός αντρικού...
Προσπαθώ να διαβάζω για όσα με ενδιαφέρουν και καθορίζουν τη μοίρα μου στον κόσμο (όπως τι είδους αναπαραγωγικά όργανα έχω), αλλά επειδή είναι αργά και δε μπορώ να εκφραστώ καλά λόγω νύστας θα αντιγράψω, ως αντίλογο, αποσπάσματα από τυχαία άρθρα από μια απλή αναζήτηση στο Google:"Να σημειωθεί εδώ απαραιτήτως, ότι ο Φρόυντ ποτέ δεν μελέτησε κανένα παιδί για τα συμπεράσματα που έβγαλε για την παιδικότητα. Μελετούσε την παιδικότητα υποχρεωτικά και πεισματικά μέσα από τις αφηγήσεις των ενηλίκων αναλυόμενών του.""Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φρόυντ διάλεγε πάντα μύθους από τον ελληνικό και το ρωμαϊκό πολιτισμό, που ήταν και οι δύο πατριαρχικοί, γιατί, αν έριχνε μια ματιά και στους άλλους πολιτισμούς, θα ανακάλυπτε τον «άλλο γυναικείο μύθο» με τις μάγισσες, τις αμαζόνες, τις αρχέγονες θεότητες, τις πολεμικές βαλκυρίες. Η εικόνα μας σίγουρα θα είχε επηρεαστεί, ο ρόλος μας θα είχε αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά. Προσεγγίζοντας τον άντρα απ’ τη σκοπιά του ήρωα, ο Φρόυντ του έδωσε βέβαια μιαν αιώνια διάσταση.Ατυχώς όμως το υποσυνείδητο ενός μικροαστού του περασμένου αιώνα, που δεν μπορούσε να φανταστεί περισσότερο απ’ ότι οι άλλοι άντρες της εποχής του κάποιαν άλλη κατάσταση για τη γυναίκα από την κοινωνική κατωτερότητα στην οποία τότε βρισκόταν. Βλέποντάς τη να σωπαίνει μπροστά στον άντρα, έβγαλε το συμπέρασμα πως είναι ανίκανη για πνευματική υπεροχή. Βλέποντάς τη να υπηρετεί τον άντρα, πίστεψε πως είναι μαζοχίστρια. Βλέποντάς τη να ασχολείται με το παιδί, θεώρησε ότι η μητρότητα αναπληρώνει την έλλειψή της (κατά την περίφημη εξίσωση: πέος = παιδί).Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται λοιπόν σήμερα, μετά από ένα μακρύ διάστημα σιωπής, πως αν ο Φρόυντ έστησε για τον άντρα ένα άγαλμα σε ακλόνητο βάθρο, για τη γυναίκα έστησε το άγαλμα της Μητρότητας και της ηλίθιας γονιμότητας, που είναι αδύνατο να τις αντιπροσωπεύει πια, οι οποίες νιώθουν σα να βγαίνουν από μια παράξενη φυλακή όπου τις είχαν περιορίσει οι άντρες. Πραγματικά οι φεμινίστριες, καταγγέλοντας σήμερα το φαλλοκρατικό σύστημα, ρίχνουν όλες τις ευθύνες σ’ έναν μόνο άνθρωπο: τον πατέρα της ψυχανάλυσης."
Haifischnet [Δηλαδή τι είναι οι μήτρες των γυναικών; Εργαλείο δημοσίας χρήσεως; """Εδώ άλλοι μπορεί να πληρώσουν απλά για σεξ 300 ευρώ.""" Οι τιμές καθορίζονται με βάση την προσφορά και την ζήτηση. Η νομοθεσία περιορίζει την αισχροκέρδεια.] Και λίγα λες,φιλενάδα...!(Μιλάω εκ πείρας)
#3.Η επιλογή της παρένθετης μητέρας είναι μια σχετικά πρόσφατη δυνατότητα,που προσφέρει η επιστήμη.Πάντα προηγείται ένα τεχνολογικό,επιστημονικό επίτευγμα και μετά από τα προβλήματα,που προκύπτουν από τη διάδοση του,ξεκινάει η κουβέντα για το νομοθετικό πλαίσιο,μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται.Νομίζω ότι ακόμα για την παρένθετη μητέρα βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο.Δεν έχουν ωριμάσει ακόμα τα επιχειρήματα,για να αποφασίσουμε ξεκάθαρα υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να δίνεται αυτή η δυνατότητα.Για εμένα και μόνο αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι δε θα επέλεγα τη μητρότητα μέσω παρένθετης μητέρας.Νομίζω ότι μπορώ να μεγαλώσω κι ένα παιδάκι,που δεν έχει το DNA μου.Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να προσφέρω εγώ τη μήτρα μου σε άλλο άτομο,για να γίνει γονιός.Ίσως αν ήταν πολύ αγαπημένο πρόσωπο.
#7.Δεν ξέρω πώς εννοείς το σου φέρεται καλά.Σε είπε έξυπνη,αλλά μόνο για το "είδος" σου.Δεν είσαι άντρας.Άλλο επίπεδο νοημοσύνης,βλέπεις.Αυτόματα σε υποβιβάζει ένα επίπεδο πιο χαμηλά από εκείνον.Σε κρίνει και εσένα,όχι μόνο τις άλλες,ανάλογα με το πόσους ερωτικούς συντρόφους είχες.Απλά είσαι αποδεκτή,γιατί μάλλον δεν πέρασες τον αριθμό (για τι νούμερο μιλάμε,αλήθεια; ) που χωρίζει τα ξέκωλα από γυναίκες άξιες να σταθούν στο πλευρό του.Το γεγονός ότι εκφράζει αυτές τις αντιλήψεις είναι ήδη μια υποτιμητική συμπεριφορά προς εσένα και το φύλο σου.Και πολλές φορές μόνο λεκτικά εκδηλώνεται αυτή συμπεριφορά.Δε χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω ο άλλος.Όταν κάποιος στέλνει μια γυναίκα οδηγό να πλύνει πιάτα,πρέπει να κατέβει κι απ'το αμάξι να την πλακώσει στα χαστούκια,για να συνιστά αυτό υποτιμητική συμπεριφορά;Δεν την έχει προσβάλει ήδη αρκετά;
#3 Και επί πληρωμή να το κάνεις, πάλι αλτρουιστικά συμπεριφέρεσαι. Δεν έχεις ιδέα τι περνά μια γυναίκα για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, ούτε το τι περνά μια γυναίκα που θέλει και δεν μπορεί να κυοφορήσει για να φέρει στον κόσμο το παιδί που επιθυμεί.
Το γυναικείο σώμα είναι αντικείμενο πόθου, είναι σεξουαλικοποιημένο (δεν υπάρχει η λέξη, καταλάβατε), είναι όχημα προς ευχαρίστηση με έναν τρόπο που το αντρικό δεν είναι. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να καταπολεμήσει το #freethenipple. Πηγή: www.lifo.grΜπορεί να εξηγήσει κάποιος γιατί δεν κατάλαβα αν κατάλβα? Θενκς!
#3 δεν μπορούμε να γενικευουμε μία νομική πρακτική σε τόσο περίπλοκο θέμα για όλα τα κράτη.Είναι λίγο αφελές και ισοπεδωτικό.Πώς εξισώνουμε όλα τα κράτη;Το ίδιο είναι τα Σκανδιναβικά κράτη και τα αραβικά;Και τα αραβικά κράτη διαφέρουν παρά πολύ μεταξύ τους,όπως εξάλλου και τα ευρωπαϊκά εν γένει.Τι θα συζητηθεί εδώ;Αν είναι ηθικό ,σκόπιμο για κάποιους λόγους ή νόμιμο αυτό που θέτεις;Τρία παντελώς διαφορετικά ζητήματα, δεν είναι δεδομένο ότι συμπίπτουν μεταξύ τους.
3 Οι νόμοι αντικατοπτρισμός του εκάστοτε συσχετισμού δυνάμεων. Καθεπτριζουν την κοινωνική εξέλιξη πρωτίστως και πώς αυτή εδραιώνεται μέσω της νομοθεσίας.Οι νόμοι δεν είναι πάντα απαύγασμα ηθικής και η ηθική δεν καταλήγει πάντα κωδικοποιημένη σε νομοθεσία.Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει αιώνες επ αυτου.Επί του συγκεκριμένου,
#3Αγαπητέ Αλμπέρτο,σου εύχομαι να μη χρειαστείς ποτέ τις υπηρεσίες μιας politically correct driven παρένθετης μητέρας για να κάνεις οικογένεια.Τότε θα μιλήσουμε για απαγορεύσεις της διαδικασίας δια νόμου.Ως τότε,έλα να συζητήσουμε για άλλα politically correct driven θέματα,όπως ο γάμος των ομοφυλόφυλων και να μας πεις τις politically correct driven απόψεις σου.
#5Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πόθου το γυναικείο σώμα ή τον λόγο ύπαρξης του κινήματος αυτού. Όχι με την έννοια ότι υπάρχει μόνο για να ικανοποιεί και να ευχαριστεί τον άντρα, αλλά με την έννοια ότι το σώμα είναι το όχημα για τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Αυτό όσο και να το θέλουμε δεν μπορεί να αλλάξει, σεξ κάνουμε με τα σώματα μας.Γιατί πρέπει να απο-σεξουαλικοποιήσουμε το γυναικείο στήθος; Κάναμε αμάν και τι να δώσουμε στη γυναίκα το δικαίωμα να είναι όσο σεξουαλική θέλει και να εκδηλώνει τη σεξουαλικότητα της όπως και με όποιον/-α θέλει, και τώρα αγωνιζόμαστε να πούμε ότι δεν είναι σεξουαλικό το στήθος της;Μήπως όλο αυτό οδηγεί σε ένα άφυλο μέλλον, που τι άνδρας τι γυναίκα, το ίδιο είναι, κοινές τουαλέτες, γιούνισεξ ονόματα κλπ. Μήπως, λέω μήπως, το παρατραβάμε λίγο;
Δεν λέει όμως γενικά να μην είναι αντικείμενο πόθου το γυναικείο σώμα. Λέει ότι τώρα είναι αντικείμενο πόθου "με έναν τρόπο που το αντρικό δεν είναι". Στο δεύτερο σκέλος νομίζω έγκειται η ένσταση.
Έχει να κάνει -πιστεύω- με την νοοτροπία της κοινωνίας ότι μια γυναίκα που δείχνει τμήματα του σώματός της θέλει και σεξ, οπότε ο καημένος ο άνδρας, που δεν μπορεί να συγκρατήσει τις ορμές του μπροστά στην θέα του σεξουαλικοποιημένου σώματος, απαιτεί το σεξ, έστω και δια της βίας, επειδή αυτός κρίνει ότι η γυναίκα "τα θέλει".
#5 Εντάξει, αλλά δεν καταλαβαίνω, (επειδή δεν είμαι γυναίκα;), γιατί να θέλει να καταπολεμήσει τη σεξουαλικοποίηση της γυναικείας ρώγας; Και τι έγινε κι αν είναι σεξουαλική; Γιατί να μη θέλει να' ναι σεξουαλική; Καλό δεν είναι που είναι;
Δηλαδή όλοι εσείς που υποστηρίζετε την παρένθετη μητρότητα με αμοιβή είστε υπέρ και της επί πληρωμή προσφοράς (γιατί δεν μπορεί να γίνει λόγος για δωρεά) οργάνων; Και γιατί όχι, να δίνουμε κι ένα χαρτζιλίκι στους αιμοδότες; Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σούπερ μάρκετ, τόσο το νεφρό, τόσο το αίμα, τόσο η μήτρα, ούτε μπορεί να συζητάμε για τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης επ' αυτού. Ακόμα και στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι όλα για πούλημα.
στην αμερικη πληρωνεται η αιμοδοσια, παντως.γι αυτο εδω υπαρχει παντα ελλειψη σε αιμα και παρακαλανε στα καναλια.εχω φιλη που σπουδασε κυριολεκτικα πουλωντας το αιμα της, η καημενη.τωρα ειναι μια χαρα παντως κι εχει γινει και αμερικανη πολιτης, εχει οικογενεια, δουλεια, ολα σουπερ.
Δωρεα οργανων γινεται επειδη ο αποθανων ή οικογενεια του θελουν να βοηθησουν αλλους που τα εχουν αναγκη, οχι επειδη ο νεκρος δεν χρειαζεται χρηματα.
#2.Δεν ξέρω αν το έχεις υπόψη σου,αλλά οι πρίγκιπες παντρεύονταν με ανταλλάγματα οικονομικά,πολιτικά και στρατιωτικά.Ο γάμος ήταν η επικύρωση και μια εγγύηση σε συμφωνίες και η πριγκιποπούλα μια ανθρώπινη σφραγίδα.Πολύ ρομαντικό...Ακόμα οι άνθρωποι αναζητούν το ταίρι τους.Δεν έχουμε πάψει να ονειρευόμαστε,να ερωτευόμαστε,να αγαπάμε.Απλά τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και αρκετά test drive πριν δεσμευτούμε.
@4Το ότι ταιριάζετε πολύ προσωπικά το βλέπω γιατί τόσο εσύ όσο και ο πρώην σου είστε σαφείς και συνειδητοποιημένοι. Πιστεύω πως αν είχε τύχει και στη δική σου ζωή κάτι αντίστοιχο, δε θα βασανιζόσουν με αυτές τις σκέψεις, θα είχες δηλαδή τη γνώση ώστε να διαβάζεις τις σκέψεις του, γιατί είναι κάπως κοινές στους ανθρώπους. Βέβαια αυθαίρετα υποθέτω ότι δε συνέβη σ'εσένα κάτι παρόμοιο. Λέμε πως αλλάζει η ζωή μας μετά από δραματικά γεγονότα. Αυτό συμβαίνει και όταν έχεις περάσει μόνο μια βαριά αρρώστια. Μπορεί να την ξεπεράσεις, βλέπεις όμως τη ζωή αλλιώς. Μπορεί να βιώσεις μια απώλεια ενός οποιουδήποτε κοντινού προσώπου. Ανάλογα με τον ψυχισμό σου, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Μπορεί να χάσεις από φυσικά αίτια τους γονείς σου και να αλλάξει η ζωή σου, ζώντας χωρίς να είσαι πια το παιδί κάποιου. Η εξ'ολοκλήρου φροντίδα δε ενός άρρωστου γονιού, είναι ό,τι πιο σκληρό και απάνθρωπο μπορεί να βιώσει ένα παιδί, γιατί αντιστρέφονται οι ρόλοι και κανείς και τίποτα δεν το έχει προετοιμάσει γι'αυτό. Ο φίλος σου τα έζησε όλα αυτά ταυτόχρονα.Δεν αλλάζει η καθημερινότητα σου. Δεν αλλάζει η ζωή σου επειδή λείπει ένας άνθρωπος που πριν ήταν μέσα σ'αυτή. Αλλάζεις εσύ ο ίδιος. Δεν αλλάζουν τα συναισθήματα μας για τους υπόλοιπους αλλά, ειδικά το πρώτο διάστημα (και αυτό δεν είναι συγκεκριμένο, είναι καθαρά προσωπική ανάγκη το διάστημα που χρειάζεται κανείς για να ορθοποδήσει και να ζήσει τη νέα του πραγματικότητα), αλλάζουν αυτά που μπορείς να προσφέρεις στους άλλους. Σε ένα δεσμό όμως, μια ερωτική σχέση, μια συνύπαρξη, νιώθουμε ότι ο σύντροφος μας θα περιμένει κάποια ελάχιστα πράγματα από εμάς, είναι και απολύτως λογικό. Ο φίλος και μπράβο του, αναγνωρίζει μάλλον την αδυναμία του να το κάνει προς το παρόν.Έχοντας χάσει τον ανεψιό και τους γονείς μου, μέσα σε 2 χρόνια, πολλές φορές σκέφτηκα να απαλλάξω τον άνθρωπο μου από την βαριά, ενοχλητική, νευρική, αγχωμένη, απαισιόδοξη και συχνά ανυπόφορη παρουσία μου. Αμέτρητα βράδια ορκίστηκα ότι το πρωί θα τα μαζέψω και θα φύγω. Και αμέτρητα πρωινά το μετάνιωσα επειδή βρήκα έτοιμο καφέ ή ένιωθα ένα φιλί ή έκανα την κοιμισμένη γιατί δεν μπορούσα να πω καλημέρα κι εκείνος έκανε ησυχία για να μη μ'ενοχλήσει. Παρόλα αυτά υπήρχαν και αμέτρητες φορές που ένιωσα άπειρη μοναξιά όταν τον π.χ. τον άκουγα να μιλάει πράγματα που γίνονται, που λύνονται, λες και ήταν τα πιο δύσκολα του κόσμου. Και τότε ήθελα να φύγω γιατί τον ένιωθα ξένο. Ο φίλος σου πήρε αυτή την απόφαση και σε απάλλαξε κι εσένα από το βάρος να προσπαθείς να τον κάνεις καλά, γιατί δεν γίνεται να μας κάνει άλλος καλά, εκτός από εμάς τους ίδιους και τον χρόνο. Και όσο κι αν τον αγαπάς, δε θα μπορούσες να τον βοηθήσεις. Ή θα έπρεπε να έχεις την απέραντη αντοχή να ζεις καθημερινά σκεπτόμενη τις δικές του, ανομολόγητες/ανείπωτες ανάγκες. Αυτή η αντοχή όμως δεν είναι κατ'ανάγκη αρετή. Εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες. Και πάνω απ'όλα δεν είναι αυτονόητη ή υποχρεωτική.Είναι σπάνιο να βρεις άνθρωπο να ταιριάζεις. Αν νομίζεις ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο θα ήθελες να ζήσεις τη ζωή σου, είναι δική σου επιλογή να τον περιμένεις να επιστρέψει στην πραγματικότητα, με την ελπίδα ότι θα σε θέλει ξανά στην πραγματικότητα του. Αν δεν επιστρέψει, μην θεωρήσεις ότι δε σε αγάπησε. Δες τον σαν έναν άλλον άνθρωπο πια. Προσωπικά συνηθίζω να λέω η "παλιά πόντια" όταν αναφέρομαι στον εαυτό που είχα πριν τις απώλειες. Αν όμως σκεφτείς να τον περιμένεις, μην του το πεις.Ο χρόνος θα δείξει και για σένα αν μπορείς να το κάνεις.
Αν ήμουν στη θέση της κοπέλας θα ένιωθα πιο ήρεμη με αυτό το σχόλιο. Θα καταλάβαινα πολλα και θα με ανακούφιζε.ΥΓ Ελπίζω η αλλαγή του nick να σηματοδοτεί μια πιο αισιόδοξη αλλαγή στην ψυχολογία σου. Έχω δίκιο; :-)
γλυκιά μου πόντια, σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Εγώ τελικά εξαφανίστηκα, προσπαθώντας να σεβαστώ την απόφαση του. και μόλις χθες εμφανίστηκε και μου είπε οτι του λείπω , οτι με θέλει στην ζωή του και οτι είμαι σημαντική για αυτόν. Μου είπε οτι δεν είναι ακόμα καλά, αλλά οτι πλέον φοβάται οτι θα με χάσει και θέλει να προσπαθήσει να με προσεγγίσει. Γενικά αισθάνεται ο,τί μετά απο αυτά, δεν έχει δικαίωμα να μπεί στην ζωή μου και ότι εγώ θα αποφασίσω τι θέλω να γίνει με μας. Εγω τον θέλω ακόμα, και μου είχε λέιψει και είμαι διατεθημένη να προσπαθήσουμε. Αλλά τον αποπήρα χοντρά επειδή τον ήθελα πιο αποφασισμένο και εκδηλωτικό εκείνη την στιγμή. Εκείνος ο κακομοίρης, εφόσον ακόμα είναι άσχημα ψυχολογικά, πως θα μπορούσε να φερθεί ιπποτικά. Αυτά γίνονται στις ταινίες. Σήμερα που τα σκέφτηκα καταλαβαίνω οτι δεν είναι φυσιολογικό να μου τάξει τα πάντα μετά απο τόσους μήνες απορρίψης. Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί ήταν πολύ μαζεμένος , και σήμερα θλιμμένος, και έλεγε οτι έπρεπε πρώτα να γίνει καλά και μετά να ερθει να με βρεί και οτι αρκετά με έχει ταλαιπωρήσει. Κοινώς ήταν σκεφτικός.Προσπάθησα να τον κάνω να αισθανθεί καλά, και οτι τα σημαντικά ειπώθηκαν , του είπα οτι εχτές ήμουν υπερβολική που τον αποπήρα. Πφφ, δεν ξέρω τι θα γίνει,ελπίζω να μην αποφασίσει να μην κάνει ακόμα την προσπάθεια, γιατί δεν νομίζω να αντέξω άλλη ψυχολογική αναμονή μετά απο αυτή την απρόσμενη εκδήλωση. εγώ απο την μία προσπαθώ να σκεφτώ οτι θα είμαι χαλαρή και οτι πρέπει και οι δύο να παρουμε τον χρόνο μας, από την άλλη θα θελα να τον αρπάξω και να μην τον ξανααφήσω ποτέ, και τον βλεπω που είναι μαζεμένος και ετοιμάζεται να με πιάσει πάλι η μαύρη καταθλιψη. Ενταξει, οι μέρες και ο καιρός θα δείξουν , αλλά αισθάνομαι οτι θα εκραγώ.
Κάποιος μπορεί να μας κάνει καλά ,αν θέλουμε να τον αφήσουμε.Η απώλεια των γονιών είναι μεγάλη συζήτηση.Εξαρτάται αν τους χάνεις ξαφνικά,μετά από ασθένεια ,σε μεγάλη ηλικία.Πάντα,η απώλεια στοιχίζει.Έχει μεγάλη σημασία,αν αποφασίσεις να μεταφέρεις όλο αυτόν τον πόνο,στην δική σου οικογένεια.Και ο σύντροφος, οικογένειά σου είναι.Και τα παιδιά,αν υπάρχουν, επίσης.Πόσο χρόνο δικαιούται και δικαιολογεί κάποιος τον εαυτό του να είναι βυθισμένος στην θλίψη;Αλλάζει η ζωή μετά από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και συνεχίζεται.Το να μαυρίσει κάποιος επί μακρόν ένα σπίτι με την θλίψη του,δεν ξέρω μέχρι ποιο χρονικό σημείο είναι ανεκτό.Και για ποιο λόγο αιτιολογεί την διάλυση της προσωπικής μας ζωής;Τον κλονισμό ίσως,την διάλυση όμως;
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, ειλικρινά. (@στο κάτω κάτω-έτσι είναι, σ'ευχαριστώ διπλά για το έξτρα ενδιαφέρον! @loysi είναι σημαντικό για μένα αν το καταφέρνω αυτό, να είσαι καλά!) Σήμερα, με αφορμή ημερολογιακή σύμπτωση, αντί άλλης απάντησης, να ευχηθώ σε όσους πενθούν, να το κάνουν με τον τρόπο που θα τους βοηθήσει να το ξεπεράσουν και να έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους συμπαραστέκονται με αγάπη και ενδιαφέρον σ'αυτή τη δοκιμασία. Η ζωή συνεχίζεται και δεν μας περιμένει και αυτοί οι άνθρωποι είναι λόγος για να θυμόμαστε ότι, στην πραγματικότητα, δεν είμαστε μόνοι όπως νομίζουμε. Μας δίνουν μια δυνατή αφορμή για να κάνουμε την υπεράνθρωπη, όπως μας φαίνεται, προσπάθεια να επανέλθουμε και να σταθούμε υγιείς ξανά δίπλα τους, ώστε να τους βοηθήσουμε κι εμείς ως πιο έμπειροι, στις δικές τους δοκιμασίες, όποιες κι αν είναι αυτές. Τέλος, να θυμούνται ότι πολλοί, ενώ μας αγαπούν, δεν ξέρουν πώς να μας στηρίξουν. Οπότε θα πρέπει ν'αναζητήσουμε βοήθεια από εκείνους που μας είναι άγνωστοι, δεν μας αγαπούν, αλλά ξέρουν πώς να μας βοηθήσουν, γιατί αυτό είναι το επάγγελμα τους. Εύχομαι και στο ταλαιπωρημένο ζευγάρι να πάνε όλα καλά και συνεχίσουν από εκεί που τόσο αναπάντεχα σταμάτησαν κι αν δε συμβεί αυτό, να ευτυχήσουν ο καθένας στο δρόμο που θα διαλέξει.
όταν διάβαζα την ερώτηση στη στήλη το μυαλό μου πήγε σε σενα, αγαπητή Πόντια. Μετά παρατήρησα ότι άφησες σχόλιο και ότι άλλαξες το nick σου. Μου έδωσες έτσι την αίσθηση ότι κάτι μέσα σου έχει αλλάξει, έχει γαληνέψει. Δε σε ξέρω, δε με ξέρεις, αλλά πραγματικά εύχομαι να σου πηγαίνουν όλα καλά.
#7: "Δεν έχει εκδηλωθεί σε σένα επειδή μάλλον δεν χρειάστηκε." Πολυ σωστα. Κοπελα της ερωτησης, αν καποια στιγμη χωρισετε να δουμε τι θα λεει για σενα.Ο φιλος σου εχει εκδηλωσει εντονες τασεις μισογυνισμου και ευτυχως που το καταλαβαινεις. Ειμαι σιγουρη οτι θεωρει πως ο ανδρας ειναι ανωτερος της γυναικας.Τέλος, εσυ γιατι χαρηκες που ειπε οτι εισαι καλυτερη απο καποιες αλλες επειδη δεν εχεις παει με πολλους; Δηλαδη, η αλλη με οσους περισσοτερους εχει παει, τοσο χειροτερη ειναι;
#3 - Ο αλτρουισμός είναι προσωπική αξία και δεν θεσπίζεται από νόμους και κράτη. Αν βασιζόμασταν στον αλτρουισμό για να λειτουργήσουμε, μάλλον θα είχαμε κατεβάσει ρολά.Η κυοφορία είναι μία διαδικασία που σε θέτει σε κάποιους περιορισμούς, τους οποίους αποδέχεσαι όταν κυοφορείς το δικό σου μωρό. Αν πρόκειται να κυοφορήσεις το μωρό άλλων, θα πρέπει να έχεις κάποιο σημαντικό κίνητρο για να περιορίσεις τον εαυτό σου συν την επιπλέον ευθύνη να παραδώσεις στους "δικαιούχους" ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο "προϊόν". Δεν υπάρχει ισχυρότερο κίνητρο από την χρηματική αμοιβή (θα εργαζόσουν σε κάποια επιχείρηση από αλτρουισμό προς το εργοδότη σου;). Με βάση τα παραπάνω, εφόσον υπάρχει χρηματικό αντίτιμο, θα πρέπει να υπάρχει και η σχετική σύμβαση, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να διέπεται από την ανάλογη νομοθεσία και να υπόκειται σε έλεγχο από αρμόδιο φορέα.Με τέτοια πράγματα δεν παίζουμε ούτε τα αφήνουμε στο φλου. Φαντάζεσαι να περιμένεις να γεννηθεί το μωρό σου και στο τέλος η παρένθετη να αλλάξει γνώμη και να το κρατήσει για πάρτη της;
Με κάλυψες απόλυτα. Ασε που τελικά ποτε κανεις δε ξέρει ποια ειναι τα πραγματικα του κινητρα (αν δεν ειναι μόνο τα λεφτά). Τελικά τι το κακο εχει να το κανει καποια για τα λεφτα; Συγγνωμη αν δεν ηταν για την κόρη μου δε νομιζω οτι θα το εκανα για καποιον άλλο χωρίς λεφτα...
Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να κάνεις κάτι για χρήματα, εφόσον αυτά είναι η κινητήρια δύναμη και από την στιγμή που δεν ζημιώνεται κανείς. Δούναι και λαβείν, αυτή δεν είναι η ιστορία της κοινωνίας;
Sohn,όπως γνωρίζεις,ήδη συμβαίνει αυτό.Πωλούνται οικεία βουλήσει ή όχι ,ζωτικά όργανα,αίμα και τα λοιπά.Επίσης γνωρίζεις ότι διεξάγονται δοκιμές φαρμάκων επί χρήμασι σε ανθρώπους.Δεν το γράφω για αντιπαράθεση,απλά το επισημαίνω,οι αψιμαχίες εδώ μ έχουν κουράσει τρομερά.
Ο νόμος θα περιορίσει,οριοθετήσει επί το βέλτιστον,όχι το χρήμα.Το χρήμα είναι αντάλλαγμα, νόμιμο, μπορεί και να μην υφίσταται σε περίπτωση που η κυοφορουσα είναι η γιαγιά του παιδιού για παράδειγμα.Ο νόμος είναι αυτός που θα εμποδίσει περαιτέρω εμπλοκή της κυοφορουσας με το κυοφορουμενο.Να υπενθυμίσω ότι στην τεχνητή γονιμοποίηση ,απαγορεύεται οποιαδήποτε πληροφορία για την ταυτότητα του δότη.
4. H ιστορία σου μου θύμισε πολύ τη δική μου, μόνο που εγώ ήμουν η άλλη πλευρά. Χώρισα τον τότε φίλο μου, παρόλο που είχαμε μια πανέμορφη σχέση, συγκατοικούσαμε, ονειρευόμασταν τη ζωή μαζί. Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Όμως για μένα ισχύουν όντως όσα λέει η Λένα, αν και έκανα καιρό να τα καταλάβω. Κατηγορούσα τον εαυτό μου, γιατί δεν στράφηκα στον φίλο μου για στήριξη, γιατί τα κατέστρεψα όλα με την υπαρξιακή μου κρίση. Όμως έτσι ένιωθα, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Ήθελα να το βαδίσω μόνη μου το μονοπάτι, ήθελα να βουλιάξω και να βρω μόνη δυνάμεις να σηκωθώ, είδα τη ζωή αλλιώς. Επτά χρόνια μετά, όλα μου φαίνονται σωστά, σίγουρα και σ' αυτόν, αν και δεν μιλάμε πια. Είναι σκληρό, αλλά όντως αυτός ο άνθρωπος δεν ένιωσε την ανάγκη να στραφεί σε σένα, και τώρα είναι στη δική του φάση, όσο κι αν επιμείνεις δεν θα αλλάξει κάτι, είναι πέραν των δυνάμεών σου. Μακάρι να πάνε όλα καλά και για τους δυο σας!