Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα και την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα και την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου Facebook Twitter
22


 

Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.

 

Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του - όπως τον κατηγόρησαν - στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει.


Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.


«Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσαμ να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.

Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων ώστε μετά τέσσερις μήνες (κι όχι έξι) - από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου στην οποία υποχρεούται η εταιρεία ώστε να κυκλοφορήσει ένα προϊόν - αυτομάτως και χωρίς υπουργική απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.

Οι θέσεις των κομμάτων

«Επιχειρείται για πρώτη φορά με έναν τρόπο συντεταγμένο μια συνολική ρύθμιση για τα διάφορα ζητήματα που άπτονται της πώλησης και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές των προϊόντων, υποχρεώσεις κοινοποίησης για τους κατασκευαστές και εισαγωγείς τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμιση των προϊόντων αυτών, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και για τα κλασικά προϊόντα του καπνού» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, εισηγούμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο.


Ο Βασίλειος Γιόγιακας από την ΝΔ, είπε πως τα υπόλοιπα έξι κράτη- μέλη έχουν προβλέψει, πέρα από την κοινοποίηση, μια τυπική έγκριση των νέων προϊόντων καπνού εμείς στήσαμε μια σύνθετη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με επιτροπή, γνωμοδοτήσεις και δυνατότητες παράτασης, που καταλήγει σε υπουργική απόφαση, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο καπνικό προϊόν στην αγορά, κάνοντας λόγο για «αποθέωση της γραφειοκρατίας». Εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάκριση του καπνίσματος από το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) είναι ένα τέτοιο ενδιάμεσο βήμα που βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο και τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα.


Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπρατάξη είπε πως επειδή οι ερευνητικές εργασίες είναι αμφίρροπες και αμφιλεγόμενες και επειδή το προϊόν είναι καινούργιο, η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί όχι όμως να επεκταθεί ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της αυστηρότητας.


Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη Οδηγία, όπως και αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά και τα μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν θεσπιστεί, είναι υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, διότι επικεντρώνουν μονομερώς στο κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία, εξάλλου αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα λάμβαναν άλλα μέτρα.


Ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τις συνέπειες του καπνίσματος και ως γιατρός μίλησε για τα θανατηφόρα περιστατικά που αντιμετώπισε και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στην επέκταση της καμπάνιας κατά του καπνίσματος.

«Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας δεν ήταν η εναρμόνιση, δεν είναι η εισαγωγή απαγορεύσεων και φωτογραφιών, δεν είναι ενδεχομένως καν η απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι κυρίως η εφαρμογή της νομοθεσίας στην οποία υπάρχει μια τεράστια τρύπα», ανέφερε ο Κ. Μπαριώτας από το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι εισάγεται πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία και εκτίμησε ότι είναι λανθασμένο το πλαίσιο της συζήτησης για το εάν βλάπτει λιγότερο ή περισσότερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συμφώνησε με την εφαρμογή περιορισμών. Από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έκανε λόγο για ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση όμως επισήμανε το πρόβλημα της μη εφαρμογής των νόμων που ψηφίζει η Βουλή.


Θετική ψήφο στην αρχή του νομοσχεδίου έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Η ΧΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: «Καμία χώρα δεν είναι Γαλατικό Χωριό μακριά από την παγκόσμια καταιγίδα»

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, κάθε ένταση και χτύπημα σε Ορμούζ και Ουκρανία δημιουργούν μια μεγάλη αναταραχή και ένα σπιράλ αυξήσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διεθνή πληθωρισμό και υψηλό κόστος ζωής» τόνισε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι αντίπαλός μου ο Ανδρουλάκης, αλλά ο Μητσοτάκης»

«Σέβομαι το ΠΑΣΟΚ, όπως σέβομαι και το ΚΚΕ, όπως σέβομαι και τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να διατηρήσει την παρουσία του. Δεν επιτέθηκα εγώ να τους ξεκληρίσω, να τους διαλύσω» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
THE LIFO TEAM
ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Πολιτική / Απάντηση Γκίλφοϊλ στη Wall Street Journal: «Τα ταξίδια της στην Ευρώπη έγιναν με οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ»

Οι νομικοί της εκπρόσωποι χαρακτήρισαν «παραπλανητικές τις αναφορές της Wall Street Journal» - «Ο Έρικ Ντίτερς οφείλει στην πρέσβειρα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ περίπου 150.000 δολάρια» αναφέρουν στην ίδια δήλωσή τους
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ ΕΛ.Α.Σ.

Πολιτική / Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την ένταξη του Άγγελου Κορωνιού στην ΕΛ.Α.Σ. - «Χρειαζόμαστε σουτέρ, αδελφέ»

Ο Άγγελος Κορωνιός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του Περιστερίου και της Εθνικής Ελλάδας, ενώ παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1 μπάσκετ
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως «αξιόπιστος εταίρος» των ΗΠΑ – Οι ανακοινώσεις για ρεύμα και αποζημιώσεις

Η επίσκεψη Ρούμπιο, οι επιδοτήσεις για τη βιομηχανία και τους αλιείς και τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες στην Κρήτη, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού.
THE LIFO TEAM