Νορβηγία: Δύο έφηβοι κατέστρεψαν χαρακτικό 5 χιλιάδων χρόνων που είχε εμπνεύσει λογότυπο Ολυμπιακών

Νορβηγία: Δύο έφηβοι κατέστρεψαν χαρακτικό 5 χιλιάδων χρόνων που είχε εμπνεύσει λογότυπο Ολυμπιακών Facebook Twitter
1

Δύο έφηβοι στη Νορβηγία κατέστρεψαν εθνικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, σε μια πράξη που χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως «αρχαιολογική τραγωδία».

Το περιστατικό συνέβη στο νησί Tro, όπου υπήρχε ένα χαρακτικό πέντε χιλιάδων ετών, από τους προϊστορικούς χρόνους.

Σύμφωνα με τη νορβηγική ιστοσελίδα The Local, δύο έφηβοι εκ των οποίων ο ένας είναι ακόμη ανήλικος, πήραν αιχμηρά αντικείμενα και άρχισαν να καταστρέφουν το χαρακτικό, προσπαθώντας, όπως είπαν να το «ενισχύσουν» περισσότερο.

Το χαρακτικό απεικόνιζε έναν άνθρωπο που έκανε σκι και είχε ονομαστεί  "ο πρώτος σκιέρ". Είχε μάλιστα εμπνεύσει τους σχεδιαστές του λογότυπου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1994 στο Lillehammer.

Οι δύο έφηβοι δεν σταμάτησαν όμως εκεί… Προσπάθησαν να «βελτιώσουν» στη συνέχεια και το σχέδιο μιας φάλαινας που βρισκόταν εκεί κοντά και ήταν μέρος μιας σκηνής κυνηγιού.

«Πρόκειται για μια τραγωδία, διότι είναι ένα από τα πιο διάσημα ιστορικά αξιοθέατα στη Νορβηγία", δήλωσε ο Bård Anders Langø, ο δήμαρχος του δήμου Άλσταχαουγκ στο οποίο ανήκει το εν λόγω νησί. Και πρόσθεσε: «Μια ομάδα έμπειρων αρχαιολόγων αναμένεται το Σεπτέμβριο για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής, ακόμη και αν πολλοί πιστεύουν ότι η ζημία θα είναι μη αναστρέψιμη."

Παρά το σοκ της τοπικής κοινότητας, ο δήμαρχος δεν θέλησε να δραματοποιήσει την κατάσταση: «Είναι παιδιά και ενήργησαν με καλές προθέσεις (...) Δεν νομίζω ότι έχουν εξετάσει τις συνέπειες των πράξεών τους. Τώρα νομίζω ότι κατάλαβαν ", είπε.

Σύμφωνα με το νόμο που εφαρμόζεται στη Νορβηγία, οι έφηβοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν για "παραβίαση του νορβηγικού νόμου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς." 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM