Πέθανε ο Alan Vega

Πέθανε ο Alan Vega Facebook Twitter
1

 

Ο Henry Rollins, πρώην τραγουδιστής των Black Flag και στενός φίλος του, ήταν αυτός που κυκλοφόρησε πρώτος τα νέα του θανάτου του στην ιστοσελίδα του με μια ανακοίνωση της οικογενείας του.

«Με βαθιά λύπη που μόνο τέτοια νέα φέρνουν, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Alan Vega έφυγε από την ζωή», γράφει η ανακοίνωση.

«Ο Alan όχι μόνο ήταν ασταμάτητα δημιουργικός – έγραφε μουσική και ζωγράφιζε μέχρι το τέλος – αλλά εξαιρετικά μοναδικός άνθρωπος. Μαζί με τον Martin Rev στις αρχές της δεκαετίας του ’70 σχημάτισαν το πρωτοποριακό συγκρότημα που έγινε γνωστό ως Suicide.

Σχεδόν αμέσως η καταπληκτική μουσική τους που δεν έμοιαζε με τίποτα,  πήγαινε ενάντια σε κάθε μόδα που υπήρχε τότε. Οι συγκρουσιακές live εμφανίσεις τους, που ήταν έτη φωτός πριν το πανκ ροκ, τους έκανε θρύλους.  Το ομώνυμο πρώτο τος άλμπουμ είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην Αμερική μουσική».

Ο Vega ηχογράφησε 5 στούντιο άλμπουμ με τον Martin Rev. Το πρώτο τους ήταν το πανκ κλασικό αριστούργημα, Suicide. To έφτιαξαν, χρησιμοποιώντας πρωτόγονων drum machines και συνθεσάιζερ. Η ωμή δύναμη του ντουέτου πάνω στην σκηνή επηρέασε δραστικά αμέτρητους μουσικούς της πανκ αλλά και της ηλεκτρονικής μουσικής και όχι μόνο. Ήταν επίσης από τις πρώτες μπάντες που χρησιμοποίησαν  τον όρο ‘πανκ’ σε ένα μουσικό πλαίσιο για ένα flyer για μια συναυλία τους, το 1970. Οι χαοτικές και συχνά βίαιες εμφανίσεις τους έβαλαν τα θεμέλια  για μια σκηνή που θα καθόριζε αργότερα την Νέα Υόρκη.

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Bermowitz και γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1938. Σπούδασε φυσική και εικαστικά στο Brooklyn College και έγινε μέλος ριζοσπαστικών καλλιτεχνών ομάδων κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Ζωγράφιζε και έκανε γλυπτική. Όταν είδε τους Stooges το 1969, αποφάσισε να ασχοληθεί με την μουσική και σχημάτισε τους Suicide με τον Rev ένα χρόνο μετά. Εκτός από την συνεργασία του με τον Rev, κυκλοφόρησε αρκετούς σόλο δίσκους και συνεργάστηκε επίσης με τους Alex Chilton, Ric Ocasek και Gillian McCain.

Ο Vega υπέστη ένα εγκεφαλικό το 2012 και είχε εύθραυστη υγεία αλλά συνέχιζε να παίζει ζωντανά ακόμη μέχρι πρόσφατα στην σκηνή με εμφανίσεις που θύμιζαν τα πανκ χρόνια του.

Άφησε πίσω του την γυναίκα του Liz και τον γιο του Dante. 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM