Γερμανικά "πυρά" κατά της Μέι για τον διορισμό του Τζόνσον: Μιλάει για ενότητα και διορίζει τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα

Γερμανικά "πυρά" κατά της Μέι για τον διορισμό του Τζόνσον: Μιλάει για ενότητα και διορίζει τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα Facebook Twitter
3

Αντιδράσεις - κυρίως έκπληξη και δυσαρέσκεια - προκαλεί και στην Γερμανία ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού», δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία. Με τον διορισμό του η κυρία Μέι έβαλε τον ακατάλληλο άνθρωπο σε αυτή την θέση", δήλωσε η κυρία Πέτερ, προβλέποντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διχάσει περαιτέρω τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και τους Βρετανούς.

 

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της. Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αληθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».

 

Κριτική όμως άσκησε και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW) για την επιλογή προσώπων από την Τερέζα Μέι και κυρίως του Μπόρις Τζόνσον. «Πώς μπορεί στην εναρκτήρια ομιλία της να μιλάει για εθνική ενότητα και μετά να διορίζει υπουργό Εξωτερικών τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντένις Σνόουερ και προειδοποίησε ότι η ανασφάλεια που θα προκύψει από αυτό για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει πανευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα.

 
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM