Στο σημερινό «Α μπα»: στο κολλημένο μυαλό των άλλων

Στο σημερινό «Α μπα»: στο κολλημένο μυαλό των άλλων Facebook Twitter
56

 

__________________
1.


Αμπακα μου, πώς να πω στους γονείς μου ότι τα έχω με αστυνομικό; Θα φρικάρουν θα θυμώσουν θα στενοχωρηθούν.. Περιμένουν γιατρό και άνω. Τι να κάνω με το κολλημένο μυαλό τους; Είναι ικανοί να μην μου ξαναμιλήσουν και το λέω κρίνοντας από την προηγούμενη σχέση μου που τα είχα με οικονομολόγο και τους έπεφτε λίγος..- βασω

Για το κολλημένο μυαλό των άλλων δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και αν το κολλημένο μυαλό ανήκει στους γονείς μας και θέλουμε την αποδοχή τους για να ισορροπήσουμε. Δυστυχώς, ειδικά τότε, γιατί οι γονείς μας ξέρουν ότι έχουμε ανάγκη την έγκριση τους, και μερικές φορές εκμεταλλεύονται αυτή μας την ανάγκη.


Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε (με κόπο και βάσανα και μεγάλο ζόρι, αλλά μπορούμε) είναι να μάθουμε ελέγχουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν οι αντιδράσεις τους. Εσύ, Βάσω, έχεις την επιλογή να κάνεις ό,τι θέλουν ελπίζοντας στην αποδοχή τους (η οποία, επειδή δίνεται ανταποδοτικά, δεν θα σε ευχαριστήσει ποτέ με τον τρόπο που ονειρεύεσαι). Η άλλη επιλογή που έχεις είναι να ζήσεις τη ζωή σου χωρίς να κάνεις επίτηδες πράγματα που στενοχωρούν τους γονείς σου, αλλά και χωρίς να κάνεις αυτό που θέλουν μόνο και μόνο για να μην στενοχωρηθούν.


Αν είναι ικανοί να μην σου ξαναμιλήσουν επειδή θέλουν γαμπρό από γιατρό και πάνω, τότε είναι ανώριμοι άνθρωποι που λειτουργούν με παιδικό, εγωιστικό και καταπιεστικό τρόπο. Θέλουν να ζήσουν μια άλλη ζωή μέσω της δικής σου, και για να το πετύχουν, σε εκβιάζουν με την απειλή ότι θα αποσύρουν την αγάπη τους. Μην κάνεις διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες. Σε φοβούνται όπως τους φοβάσαι. Αν δεν σου ξαναμιλήσουν, με ποιο παιχνίδι εξουσίας θα παίζουν;


Και στο κάτω κάτω, δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι και αν μένεις μαζί τους, αλλά αν υπάρχει κίνδυνος να σου δημιουργήσουν πρόβλημα, μην τους λες με ποιον τα έχεις. Ελπίζω να μην είσαι από τα παιδιά που τρέμουν τις αντιδράσεις των γονιών τους αλλά ταυτόχρονα τους τα λένε όλα χαρτί και καλαμάρι.

__________________
2.


Έχω κόμπλεξ απέναντι στους μορφωμένους ανθρώπους.

Δεν κατάφερα ποτέ να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Έδωσα δύο φορές πανελλήνιες, πέρασα και τις δύο φορές σε υψηλόβαθμα ΤΕΙ, αλλά έμεινα από έναν χρόνο στην κάθε μια και τα παράτησα.

Πλέον, στα 28, κάνω μια δουλειά που αγαπώ, προσπαθώντας στον ελεύθερο χρόνο μου να αναπληρώσω όλες τις γνώσεις που θεωρώ ότι έχασα, όταν δεν κατάφερα να μπω στην θεωρητική σχολή που «κυνηγούσα». Αυτό με κάνει να νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου, αλλά παράλληλα, συνεχίζω να νιώθω μειονεκτικά απέναντι σ' αυτούς έχουν διαβάσει περισσότερο, που γνωρίζουν δέκα πράγματα παραπάνω.

Για παράδειγμα, άνετα θα σου ζητούσα να γίνω το... pet σου. Ξέρεις, να με παίρνεις μαζί σου σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα που κάνεις, να ακούω τις συζητήσεις με τους φίλους σου, να διαβάζω αυτά που διαβάζεις. Είμαι σίγουρη πως ένας έξυπνος και καλλιεργημένος άνθρωπος αποκλείεται να μην έχει πράγματα να μου δώσει, ακόμα και αν διαβάζει ζώδια (αν και θα ήταν ένας λόγος για να θορυβηθώ).

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και με τους άνδρες. Για την ακρίβεια, μια σχέση με έκανε να καταλάβω ότι με κινούσε όπως ήθελε, απλά επειδή τον θεωρούσα όλα αυτά που περιγράφω παραπάνω. Και παρότι είχα γίνει μαριονέτα που έλεγε σε όλα ναι, πήρα πολλά πράγματα από αυτόν. Είδα ταινίες που δεν θα έβλεπα, πήγα σε μέρη που δεν θα πήγαινα, συμμετείχα σε συζητήσεις που δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να σταθώ.

Βέβαια, όταν με χώρισε (γιατί όλοι βαριούνται τέτοιου είδους pet κάποια στιγμή) τον δικαιολόγησα, γιατί το έκανε για κάποια που θεώρησα έξυπνη και -φυσικά- πιο καλλιεργημένη από μένα.

Εν... πολλοίς ("εν ολίγοις" δεν το λες), δεν μπορώ να καταλάβω αν η συνεχής μου ανάγκη να βρίσκω την επιβεβαίωση από ανθρώπους σαν... εσάς με βοηθάει να εξελιχθώ ή μου ρίχνει την αυτοπεποίθηση και με κρατάει πίσω. Υπάρχουν στιγμές (όπως οι περισσότερες με την προηγούμενη σχέση μου) που νιώθω ότι δεν έχω προσωπικότητα.

Επιπλέον, δεν μου αρέσει ότι το να έχει κάποιος πτυχίο είναι για μένα ότι είναι για κάποιους τα... ζώδια. Όπως κάποιος άλλος θα ρωτούσε σε μια νέα γνωριμία το ζώδιο, για να... καταλάβει τι χαρακτήρας είναι, εγώ ρωτάω βαθμό πτυχίου! Δεν θα σνομπάρω κάποιον που δεν το έχει, ούτε θεωρώ πως οποιοσδήποτε απόφοιτος πανεπιστημίου είναι... ανώτερος, απλά είναι το βασικό κριτήριο που με κάνει να δίνω λίγη περισσότερη προσοχή.

Και δεν ξέρω αν είμαι καλά μ' αυτό...

Αυτό που περιγράφεις είναι ο ορισμός του κόμπλεξ. Η ιστορία σου θα μπορούσε να μπει σε εγχειρίδιο.


Δες ένα παράδειγμα κόμπλεξ που δίνει η Wikipedia.


«Αν είχες ακρωτηριαστεί στο ένα πόδι όταν ήσουν παιδί, αυτό θα επηρέαζε τη ζωή σου πολύ βαθιά, ακόμα και αν ξεπερνούσες τα θέματα της φυσικής αναπηρίας. Αυτή η εμπειρία θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές σκέψεις, αναμνήσεις, συναισθήματα, αισθήματα κατωτερότητας, θριάμβους και πικρία, όλα επικεντρωμένα γύρω από αυτή την πτυχή της ζωής σου. Αν αυτές οι σκέψεις ήταν διάχυτες, επίμονες και βλαβερές, τότε ο Jung θα έλεγε ότι έχεις κόμπλεξ ποδιού.»


Για σένα, το ακρωτηριασμένο πόδι είναι οι σπουδές που δεν έκανες (για την ακρίβεια, οι πολύ συγκεκριμένες σπουδές που δεν έκανες. Γιατί είχες ευκαιρία να σπουδάσεις, δύο φορές, και δεν το έκανες. Γιατί; Πολλά κρύβονται πίσω από αυτό.) Η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από αυτή την πτυχή, και οι σκέψεις γύρω από αυτή την πτυχή σου δημιουργούν προβλήματα. Έχεις κάνει το πτυχίο (ένα συγκεκριμένο πτυχίο, και τον βαθμό ενός συγκεκριμένου πτυχίου) φετίχ. Νομίζεις ότι αν είχες αυτό, θα ήταν όλη σου η ζωή εντελώς διαφορετική – και όλα θα ήταν καλύτερα – οπότε νομίζεις επίσης ότι όποιος έχει πτυχίο, έχει καλύτερη ζωή από εσένα. Η λογική σου ξέρει ότι λες ανοησίες, αλλά το κόμπλεξ σου σε εμποδίζει να το καταλάβεις με το μυαλό σου – και κατά συνέπεια, και με το συναίσθημα σου.


Αναρωτιέμαι αν είχες πάρει αυτό το πτυχίο, αν είχες αναπτύξει ένα άλλο κόμπλεξ, αλλού. Είναι τόσο επίμονο αυτό που έχεις τώρα, με τόσες ρίζες και παραφυάδες, το έχεις οργανώσει τόσο καλά, που φοβάμαι ότι θα το έχτιζες κάπου αλλού, με κάποια άλλη αφορμή. Δυστυχώς, ένας λόγος που έχεις ένα τόσο αλεξίσφαιρο κόμπλεξ είναι η υψηλή σου νοημοσύνη. Μερικές φορές το πολύ μυαλό λειτουργεί εναντίον μας. Χρειάζονται και άλλα προσόντα για να ευτυχήσουμε.


Για να μην μακρηγορήσω γράφοντας τα αναμενόμενα κλισέ περί μόρφωσης και σπουδών, ειδικά επειδή τα ξέρεις, νομίζω ότι πρέπει να συντρίψεις το κόμπλεξ, βρίσκοντας την αιτία δημιουργίας του, και αυτό θα το κάνεις μαζί με έναν ψυχολόγο. Όσο κι αν διαβάσεις, ό,τι κι αν διαβάσεις, και επίτιμος διδάκτορας του Χάρβαρντ κι αν γίνεις, αυτό το κενό δεν θα συμπληρωθεί. Όσα κάνεις, όχι μόνο δεν μειώνουν το κόμπλεξ, αλλά το τρέφουν κι άλλο. Ποτέ δεν θα γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι, όχι επειδή δεν μπορείς (όπως σου λέει το κόμπλεξ) αλλά επειδή αυτό που θέλεις να γίνεις, το βάζεις πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από σένα. Όπου και να φτάσεις, πάντα θα υστερείς.


Γι' αυτό, κράτα λίγη από την ενέργεια σου από τα διαβάσματα, και στρέψε την προσπάθεια σου προς την επίλυση αυτού του βραχνά. Έχεις και την εξυπνάδα και τη μόρφωση (χα!) για να τα καταφέρεις.

__________________
3.


Γειά σου ´Αμπα!
´Εχω ενα θέμα και θα ήθελα τη συμβουλή σου και των αναγνωστών γιατι εχω αρχίσει και απελπίζομαι.
Ενας φίλος μου απο τα παλιά κανει κατα καιρούς σχέσεις με διάφορες κοπελες οι οποίες απο την αρχή τον κοροϊδεύουν(κερατωματα,φλερτ,ψέμματα) και αυτος κανει οτι δεν τα βλέπει!
´Οταν έρχεται λοιπον στα λογικα του και θελει να χωρίσει έρχεται σε εμενα για συμβουλές και συμπαράσταση γιατι ειναι αδύναμος και θελει "σπρώξιμο" για να το κανει και εννοείται εγω τον βοηθάω όσο χρειαστεί γιατι δεν θελω να τον βλεπω να χαντακωνεται.
Ωστόσο οταν βρίσκεται με τη κοπελα,κάθεται και της αραδιάζει ΟΤΙ του εχω πει εγω με ολες τις λεπτομέρειες με αποτελέσμα να με φέρνει σε πολυ δύσκολη θέση και να με εκθέτει! Και λεει στη συνεχεια οτι δεν το εκανα για να σε εκθέσω αλλα για να της δείξω τη γνώμη εχουν οι φίλοι μου για εκείνη και οτι θελει να της δείξει οτι ολοι ξερουν τι κανει πισω απο την πλάτη του.
Τι άποψη εχεις για την συμπεριφορά του; Ειναι εγωιστής και βαζει τον εαυτό του πανω απο ολους;Να φοβαμαι μην μου κάνει κακο στο μέλλον έστω και άθελα του;
Κώστας

Στο μέλλον; Δεν βλέπεις ότι σου κάνει και τώρα κακό;


Η άποψη για τη συμπεριφορά του φίλου σου είναι ότι είναι δειλός, μάλλον αδύναμος, και χρησιμοποιεί εσένα για να πει στους άλλους αυτά που δεν τολμάει να τους πει ο ίδιος. Εξαιτίας της αδυναμίας του στηρίζεται πάνω σου, και έτσι σε παρασέρνει προς τα κάτω. Αν θέλεις να τον βοηθήσεις, μην του λες αυτά που θα έπρεπε να λέει στους άλλους ο ίδιος. Πες του ότι κάνει κακό στον εαυτό του με τη συμπεριφορά του, και φταίει για αυτά που του συμβαίνουν, περισσότερο από τους άλλους. Αν θέλει να βελτιώσει αυτά, να τον βοηθήσεις. Αλλιώς, μην κάνεις εσύ τη δουλειά γι' αυτόν.

__________________
4.


Αγαπητή Α, μπα. Είμαι 25 και με το αγόρι μου είμαστε μαζί από τα 19. Παρ'ότι μικροί νομίζω πως περάσαμε μαζί μια σημαντική φάση της ζωής μας, ξεκινήσαμε και τελειώσαμε τις σπουδές μας, δουλέψαμε, ταξιδέψαμε, μοιραστήκαμε πολλές εμπειρίες, αντιμετωπίσαμε προβλήματα από κοινού ήρθαμε κοντά ο ένας με την οικογένεια του άλλου, χτίσαμε δεσμούς ο ένας με τους φίλους του άλλου έτσι ώστε πλέον οι περισσότεροι φίλοι μας είναι κοινοί. Εν ολίγοις νιώθω πως τα τελευταία χρόνια μεγαλώσαμε και αλλάξαμε μαζί, ωριμάσαμε μαζί. Πάντα ήμασταν πάρα πολύ αγαπημένοι και ποτέ δεν είχαμε σοβαρούς καυγάδες – βέβαια δεν ήρθαμε και ποτέ αντιμέτωποι με κάποιο σοβαρό προβλημα.
Μπαίνω στο θέμα. Όσο και αν αγαπιόμαστε, η σχέση μας έχει βαλτώσει και δεν ξέρω πώς να την ανανεώσω, και αν αυτό πρέπει να κάνω ή αν έκανε τον κύκλο της και πρέπει να την αφήσω. Από το Σεπτέμβρη εγώ είμαι στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό, με σκοπό τώρα που θα τελειώσω να βρω και δουλειά εδώ. Ο φίλος μου είναι θετικός στην ιδέα και θέλει κι εκείνος να ακολουθήσει, ψάχνουμε ταυτόχρονα λοιπόν για δουλειά σε διάφορες πόλεις με σκοπό να βρούμε κάτι μαζί. Αυτούς τους μήνες όμως που είμαστε από απόσταση, η σχέση μας άλλαξε. Δεν έχουμε πια ουσιαστική επικοινωνία. Πολύ συχνά νιώθω πως το μόνο που είμαστε είναι δυο φίλοι που ανταλάσσουμε τα νέα μας - η καθημερινότητά μας είναι πια διαφορετική και δεν έχουμε κοινό σημείο αναφοράς, και αυτό με κουράζει. Εκείνος όσες φορές το έθιξα δε νιώθει το ίδιο, λέει πως έτσι είναι η απόσταση και θα ανακάμψουμε όταν ξαναβρεθούμε κοντά, και να κάνω υπομονή. Το κακό είναι πως ούτε εγώ αποζητώ περισσότερη επικοινωνία, κάποια πρωινά ξεχνάω να του στείλω καλημέρα μέχρι να φτάσει μεσημέρι, ενώ παλιά ήταν η πρώτη μου σκέψη κάθε πρωί. Η όρεξη μου για σεξ έχει μειωθεί λίγο, νομίζω και η δική του. Όταν βρισκόμαστε από κοντά όλα καλά, αλλά τον υπόλοιπο καιρό δε μου λείπει και τρομερά, και κανείς μας δεν έχει επιδιώξει να κάνουμε τηλεφωνικό σεξ.
Σας κουράζω με όλα αυτά που λέω, το θέμα μου είναι πως η απόσταση με έκανε να δω τα πράγματα διαφορετικά και κάποιες φορές σκέφτομαι πως ίσως θα έπρεπε να χωρίσω, να μείνω λίγο μόνη μου, να γνωρίσω διαφορετικούς ανθρώπους, μιας και αυτή είναι η μόνη σχέση μου και ίσως δεν προχωράει παραπέρα, αφού νιώθω πως δεν επικοινωνούμε όπως παλιά. Ίσως κάτι που μου φαίνεται παροδικό πρόβλημα στο μέλλον να διογκωθεί. Και επίσης νιώθω πως πρέπει να ζήσω λίγο την ενήλικη ζωή μου μόνη και ανεξάρτητη και να αναζητήσω τον εαυτό μου, καθώς ο εαυτός που έχω χτίσει από την εφηβεία και μετά είναι μόνο μαζί του. Από την άλλη πλευρά, δε μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο τυχερή νιώθω και τρέμω να μην τον χάσω από τη ζωή μου, πόσο τον θαυμάζω και εκτιμάω, πόσο περήφανη είμαι γι' αυτόν, τόσο που κανείς άλλος δε με βάζει σε παραμικρό πειρασμό, παρ' ότι είμαι νομίζω εμφανίσιμη και πολύ κοινωνική και είχα πάντα προτάσεις. Πολλές φορές γνώρισα κόσμο που να με ελκύει και να χαζοφλερτάρω αλλά στην πρώτη συζήτηση συνειδητοποιώ πως κανείς δεν είναι σαν το αγόρι μου, πουθενά δε θα βρω καλύτερα.
Α,μπα το ξέρω σε κούρασα και μάλλον δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορείς να μου δώσεις εσύ τη λύση αλλά ίσως από τις πολλές πληροφορίες που έδωσα να υπάρχει κάτι που σου φαίνεται σημαντικό να το αναλύσω περισσότερο, δεν ξέρω. Δεν το έχω συζητήσει με καμία φίλη μου, καθώς πλέον οι περισσότερες είναι κοινές μας φίλες, και όλες πιστεύουν ότι είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο. Δεν ξέρω αν θα καταλάβουν τους προβληματισμούς μου. Νιώθω πως εσύ που είσαι άγνωστη ίσως μπορείς να μου πεις κάτι πιο αντικειμενικό. Ένα μεγάλο συγγνώμη για τη φλυαρία μου! Σε φιλώ και περιμένω εναγωνίως!

 

Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις ότι το σεξ με κάποια μόνιμη σχέση θα είναι το ίδιο εις τους αιώνες των αιώνων. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις ότι θα λαχταράς την επαφή με τον άλλον με τον ίδιο τρόπο εις τους αιώνες των αιώνων. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι οι σχέσεις μένουν ίδιες. Δεν είναι δυνατόν, και άλλωστε μόνη σου λες ότι όταν είσαστε μαζί, είναι όλα μια χαρά.


Το θέμα που σε απασχολεί δεν είναι η σχέση σου αλλά ότι μια σχέση τόσο μακρόχρονη όσο αυτή σε κρατάει πίσω και δεν σε αφήνει να εξελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο. Δεν μπορώ να εκτιμήσω το μέλλον της σχέσης σου και πόσο σοβαρά πρέπει να πάρεις το «δεν επικοινωνούμε όπως παλιά» γιατί κάνεις μια πολύ λάθος υπόθεση. Οι σχέσεις δεν σε εμποδίζουν να εξελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο. Αντίστοιχα, αν νιώθεις ότι δεν έχεις εξελιχθεί σε προσωπικό επίπεδο, δεν φταίει ο άλλος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ζεστές και θερμές, ασφαλείς σχέσεις δεν μας αναγκάζουν να εξελιχθούμε σε προσωπικό επίπεδο επειδή η ασφάλεια μας κάνει τεμπέληδες. Προσπαθούμε, όταν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον άλλον. Αν αυτός ο άλλος είναι έτσι κι αλλιώς μαζί μας, και έτσι κι αλλιώς (νιώθουμε ότι) μας θαυμάζουν και μας στηρίζουν, τότε νομίζουμε ότι αξίζουμε τον θαυμασμό και αράζουμε λίγο. Δεν είναι κακό, χρειάζεται και λίγη ανάπαυλα, δεν γίνεται να είμαστε συνέχεια στην ένταση της προσπάθειας. Είναι όμως παγίδα αν έχουμε μεγαλώσει σε μια ζεστή και υποστηρικτική σχέση. Τότε όχι μόνο δεν καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο έχουμε τεμπελιάσει, αλλά κατηγορούμε τον άλλον για τη δική μας συμπεριφορά.


Με ποιο τρόπο σε εμποδίζει ο φίλος σου να εξερευνήσεις τον εαυτό σου; Θα σου πω εγώ: με κανέναν. Αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητη, μπορείς να είσαι ανεξάρτητη. Αν θέλεις να εξερευνήσεις τον εαυτό σου, εξερεύνησε τον εαυτό σου. Η σχέση σας όχι μόνο δεν θα κλονιστεί, αλλά θα γίνει εκατό, χίλιες φορές καλύτερη.

__________________
5.


Τι κάνεις όταν ο συμβιος σου δεν χαίρεται με τη χαρά σου ,αλλά γκρινιάζει και προσπαθεί να μειώσει την αξία του γεγονότος που σε χαροποιεί; Και όταν τον ρωτάς ευθέως ,γιατί δεν συμμερίζεται την επιτυχία σου, σου απαντά πως δεν είναι γελοίος, ώστε να κάνει σαν παλαβός για κάτι... ασημαντο, ενω γνωριζει ομως πως για σένα ηταν σημαντικοτατο και το περίμενες με ανυπομονησία;

Είναι μεμονωμένο περιστατικό ή μόνιμο; Δείχνει ζήλεια γενικότερα ή όχι; Έχει συχνά την τάση να εντοπίζει τα προβλήματα αντί τις χαρές; Πανηγυρίζει με τις δικές του επιτυχίες ή όχι;


Πολλά και διαφορετικά μπορεί να ισχύουν, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν το λες καλό σημάδι. Αυτό που κάνεις είναι ότι το σημειώνεις στην άκρη του μυαλού σου για να το συγκρίνεις με άλλες συμπεριφορές του, ώστε να βγάλεις κάποτε μια θεωρία για τον μηχανισμό συμπεριφοράς του, και μετά να αποφασίσεις αν μπορείς να ζήσεις με αυτό ή όχι.


__________________
6.


Καλησπέρα σε όλους! Θα προσπαθήσω να ειμαι σύντομη...
Συγκατοικούμε εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό, μαζί 2 χρονια με αρκετή απόσταση στην αρχή. Ήταν εδώ για σπουδές πριν απο μένα, τωρα δουλεύει. Δεν είναι όμως καλά, βασανίζεται. Δεν ξερω πως λέγεται αυτό που εχει ούτε πως να βοηθήσω. Δεν θέλει να πηγαίνει στη δουλειά παρόλο που αντικείμενο-ωραριο-λεφτά ειναι πολυ καλά. Δεν ξέρει αν θέλει να ζήσει έτσι, κάθε μερα 9-5 για μια ζωή. Το καταλαβαίνω, νιώθει πως ειναι σκλαβιά. Σκέφτεται πως δουλεύουμε για να ζουν κάποιοι άλλοι πλουσιοπάροχα κι εμείς πάντα να προσπαθούμε για τα βασικά και λίγο παραπάνω και αντί στη ζωή τη μικρή που έχουμε να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και να απολαμβάνουμε, το βασικό που κάνουμε ειναι να δουλεύουμε. Συμφωνώ, το έχω νιώσει. Αλλα γιατί εγώ δεν ειμαι τόσο θλιμμένη; γιατί δεν έχω τάσεις φυγής; θέλει να γυρίσει πίσω, μόνος. Εχει και τεράστιο δέσιμο με την οικογένεια. Σε κάποια φάση είχε αρχίσει τα "θα πεθάνουν κι εγώ δε θα είμαι εκεί". Θέλει να σκεφτεί τη ζωή του και την πορεία του. Προσπαθεί να βρει την ελευθερια και επειδή την δουλειά προς το παρόν δεν μπορεί να την αλλάξει το έχει επεκτείνει στις σχέσεις (βλ. Να μην καταπιεζόμαστε, η μονογαμία ειναι κοινωνικό στερεοτυπο κλπ κλπ) και να σου πω ότι και παλι καταλαβαίνω και συμφωνώ σε πολλά. Κι εγώ ελεύθερη θελω να ειμαι, αλλα νιώθω πως ειμαι σε αυτη τη σχέση. Απο την άλλη εκεινος νιώθει ότι εγκλωβίζεται γιατί αν δεν ήμουν εγώ θα μπορούσε να φύγει ανά πάσα στιγμή. Την ίδια στιγμή με ευχαριστεί που υπάρχω γιατί ξέρει ότι η εργασιακή εμπειρία εδώ είναι μια επένδυση κι αν δεν ήμουν Εγώ δεν θα τα κατάφερνε να μεινει. Εχει βάλει αντίστροφη μέτρηση..ενας χρόνος μένει. Αν και νιώθω πως θα γίνει πιο σύντομα. Δε θέλει να "χωρισουμε" γιατί στο μοντέλο σχέσης που περιγράφει δεν υπάρχει μαζί και χώρια....υπάρχει η διασταύρωση. Διασταυρώνονται οι ζωές μας γιατί το θέλουμε, συναντιούνται οποτε το θέλουμε. Οχι αναγκαστικά, οχι επειδή πρέπει, οχι Επειδή το αρχίσαμε. Πως αντιμετωπίζεις έναν τέτοιο άνθρωπο, μια τέτοια κατάσταση, εκτος απο τον αφήσεις (εννοείται) να κάνει τις επιλογές του όσο το δυνατόν ανεπηρέαστος; Θα ναι δύσκολα αν μείνω μονη εδώ...
Σου τα περιέγραψα όσο πιο απλοϊκά γίνεται, μιλάμε για μεγάλες φιλοσοφικές συζητήσεις!
Ευχαριστώ που με άκουσες.

Δεν χρειάζεται καμία φιλοσοφική συζήτηση, γιατί το ρεζουμέ σου είναι «θα είναι δύσκολα αν μείνω μόνη εδώ».


Θα είναι δύσκολα, αλλά θα ελαφρυνθεί ο φόβος σου όταν συνειδητοποιήσεις ότι τώρα δεν τα έχεις εύκολα. Ο άνθρωπος θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα κι εσύ δεν θέλεις. Αυτό σημαίνει ότι είσαστε διαφορετικοί με πάρα πολλούς τρόπους, και αυτό δεν χρειάζεται πολλή φιλοσοφία. Άσε που η φιλοσοφία του μπάζει και λίγο. Οι ζωές μας διασταυρώνονται και είμαστε μαζί επειδή το θέλουμε, εντάξει. Αυτό με ποιο τρόπο ακυρώνει το μαζί και το χώρια; Τι θέλει να πει; Ότι δεν δεσμεύεται; Μόνο που έχει δεσμευτεί ήδη.


Δεν χρειάζεται να τεντωθείς και να αλλάξεις και να «κατανοήσεις» επειδή φοβάσαι τι θα γίνει όταν μείνεις μόνη σου εκεί. Τίποτα δεν θα γίνει. Η ζωή θα συνεχιστεί, και είναι στο χέρι σου να την κάνεις ακόμη καλύτερη.

__________________
7.


Α μπα μου διαβάζω ανελλιπώς τη στήλη σου και θα ήθελα να δω πολύ την άποψή σου πάνω σε κάτι που με Αγαπητη αμπα,
Ειμαι μια κοπελα 18 ετων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ζωης μου ηταν παντα η μητερα μου. Πιθανότατα πάσχει απο σχιζοφρένεια, πράγμα που διαπιστωσα ύστερα απο μελέτη βιβλιων ψυχολογίας και ιστοσελιδων. Μαλιστα ειχε παει στο δαφνη για 2 βδομάδες, ωστόσο αργότερα έμαθα οτι απλως της ειχαν γραψει ορισμένα φάρμακα χωρίς καμια αναφορα στην ασθενεια που προανέφερα. Ωστοσο εγώ ακόμα πιστεύω οτι πρόκειται για εναν ανθρωπο σχιζοφρενη, ισως απλως και μονο για να ρίχνω καπου το φταίξιμο οσων μου εκανε.
Για να σου δωσω να καταλάβεις θα σου αναφερω μια ελαφριά περίσταση. Ημουν 4-5 ετων και ειχε βαλει τον 10χρονο αδερφό μου να με κρατάει ανάποδα από τα πόδια, οσο εκεινη με γαργαλουσε. Καποια στιγμη αρχισα να ξερναω και εκείνη χάρηκε λέγοντας "ωραία τωρα βγηκε το δαιμόνιο απο μεσα της" και με παράτησε να κλαιω. Ειναι μεγαλη η λιστα τετοιων περιστατικών και ειναι αδύνατο να τα αναφερω όλα, θα αρκεστώ λοιπον να πω οτι είμαι πολυ τυχερή που αυτη τη στιγμή ζω και σου γραφω.
Οταν ημουν 9 οι γονεις μου χώρισαν (και πολυ άργησε, απλως ο πατέρας μου είναι δειλός). Χάρηκα λοιπον οτι ισως να ησυχαζαν καπως τα πράγματα. Στην αρχη ετσι ηταν αλλα μετα χειροτερεψαν καθως εγινα το αγαπημενο θυμα της μητερας μου, αφου έφυγε ο πατέρας μου, μεταξυ των αλλων δυο αδερφων μου (τον αδερφό που προανεφερα και τη μικροτερη κατα 6 χρονια αδερφη μου). Για 3 χρονια φοβομουν πολυ να μιλήσω και δε πίστευα σε τίποτα αφου μέχρι και η διευθύντρια του (ιδιωτικου παρακαλώ) σχολείου μου ήξερε για το ξυλο που ετρωγα και μου είπε απλα να μην επιτιθομαι στη μητερα μου απλως να κρατω αμυντική στάση.
Τελικα οταν έγινα 12 ετων της έκανα μήνυση για ενα συγκεκριμένο περιστατικό. Δε μπορούσα να πιστέψω οτι η αστυνομία απλως με αφησε να γυρίσω πισω στη μητερα μου αφού τους ειχα αναφέρει μια σειρα αγαπημένων συνηθειών της μεταξύ αλλων το σύρσιμο στο πατωμα κρατωντας με απο τα μαλλιά μου για πρωινο ξύπνημα.
Μολις δυο χρονια αργοτερα αποφασίστηκε να μεταφερθούμε εγω και η αδερφή μου σε ξενώνα για παιδιά των οποίων οι γονεις εχουν ψυχολογικες ασθένειες. Εκεί μου εξηγησαν οτι θα βοηθήσουν τη μητέρα μου και θα την κανουν μια καλη μαμακα που θα με αγαπάει και θα γινουμε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Εγω απλα γέλασα και το μονο που ηθελα ηταν να χωσουν τη μητέρα μου στη φυλακη. Τους πήρε 8 μηνες να συνειδητοποιησουν οτι δε μπορει να αλλαξει η περίπτωση της και τελικα δοθηκε η επιμέλεια μας στον πατέρα μας με περιοριστικά μετρα από εκείνη. Αφου φύγαμε απο τον ξενώνα έμαθα οτι το μισο προσωπικό είχε παραιτηθεί μαζί και η διευθύντρια που μου ειχε πει στις αρχές τα ονειρεμένα σχεδια της.
Πλεον ζουμε 3 χρονια με τον πατέρα μου και 3 χρονια έχω να πληγωθω σωματικα απο άνθρωπο. Με την αδερφή μου βλεπαμε τη μητερα μου υπο την επίβλεψη κοινωνικων λειτουργών. Η μητέρα μου εχει πάρει 60 κιλά και έχει γίνει ο πιο ήρεμος και χαζος άνθρωπος που ξέρω. Δε σταματά, ωστόσο, να έχει τις διεστραμμενες μεσαιωνικες τις αντιλήψεις και ισχυρίζεται οτι δε θυμάται οτι μας κακοποιουσε. Εχω να την δω σχεδόν ενα χρονο και απλά συνεχιζω να περιμένω πότε θα πεθάνει.
Φοβάμαι οτι ολη αυτη η περιπέτεια μου έχει αφήσει βαθιά σημάδια μέσα μου και αναρωτιέμαι αν θα σταματήσω ποτε να φοβάμαι τις ξανθιές γυναίκες η αν θα πω ενα αληθινο "σε αγαπω" σε κάποιο ατομο περα απο την αδερφή μου (ο αδερφός μου τελικα σαλεψε). Μια καλη ψυχολογος μου χε πει οτι η αιτια που δε σαλεψα κι εγω είναι το υψηλο iq.
Να επισημάνω οτι αν ο πατέρας μου δεν ήταν πλούσιος δε θα ειχα γλιτώσει απο την τρελη μανα μιυ και ποσο αηδία μου προκαλει αυτό για τα ελληνικά δικαστήρια. Δεν πρεπει ομως οποιος ταυτιστηκε εστω και λιγο με την ανάρτηση μου να απαιτήσει να ακουστεί και να διεκδικήσει τα δικαιωματα του.
Η ερωτηση που ήθελα να κανω ηταν αν πιστεύεις οτι πρέπει να λυπηθω τη μητέρα μου και να της δωσω μια ευκαιρία να με κανει να την αγαπησω. Επισης ξερεις αν χαζεύουν οι ψυχασθενείς ύστερα απο μακροχρόνια πάθηση; Ευχαριστώ πολυ για το χρονο σου:) –

Ας ξεκινήσουμε από αυτό που έχει σημασία. Η καλή ψυχολόγος που σου είπε ότι σε έχει σώσει η νοημοσύνη σου (με το οποίο συμφωνώ απολύτως) είναι μια καλή ψυχολόγος, γενικώς, ή η ψυχολόγος σου; Χρειάζεσαι ψυχολόγο ή μάλλον ψυχίατρο, γιατί πρέπει να συζητήσεις και να καταλάβεις πολλά, όχι μόνο για σένα, αλλά για τις ψυχικές ασθένειες γενικώς. Αυτό είναι το πρώτο και το μόνο βήμα που έχει σημασία. Επίσης είναι το μόνο χρήσιμο που μπορώ να σου πω. Κάνε αυτό τώρα, σήμερα, και αν το κάνεις ήδη, επικεντρώσου κι άλλο στην προσπάθεια, πιο επίμονα και πιο εντατικά. Αυτή είναι η αποστολή σου αυτή τη στιγμή, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.


Αν ξεκινήσεις θεραπεία, θα δώσεις τις απαντήσεις μόνη σου. Μην περιμένεις, και μην προσπαθείς χωρίς βοήθεια. Όχι επειδή δεν μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς βοήθεια, αλλά επειδή δεν είναι κακό να ζητάς βοήθεια. Έξυπνο είναι.


Για τα δικαστήρια και τους νόμους δεν μπορώ να σχολιάσω, γιατί δεν τους ξέρω, και δεν ξέρω για ποιους λόγους πήρε η ιστορία σου την τροπή που πήρε. Είμαι βέβαιη ότι τα πράγματα είναι πολύ μακριά από το ιδανικό, αλλά αυτό το θέμα χρειάζεται συμβολή δικηγόρων και κοινωνιολόγων για να έχει νόημα.


Για τις τελικές ερωτήσεις τώρα: τίποτα δεν πρέπει να κάνεις για τη μητέρα σου. Η ευθύνη που έχεις είναι απέναντι στον εαυτό σου. Η σχέση που θα έχεις μαζί της, αν αποκτήσεις κάποια σχέση, θα προκύψει μόνη της όταν μέσα από τη δική σου θεραπεία, καταλάβεις τι έγινε (είναι ψυχικά ασθενής; Τι είδους πάθηση έχει; Τι σημαίνει αυτό για την ίδια, και τι σημαίνει αυτό για σένα;) Πριν τακτοποιήσεις μέσα σου το γιατί και το πώς, μην αποφασίσεις τίποτα γι' αυτή. Ξαναλέω, η δική σου ζωή προηγείται.


Έχεις μέσα σου εμπειρίες εκατό ζωών και βάλε, και έχεις δει τα απύθμενα βάθη των ανθρώπων και την άβυσσο που βρίσκεται μόνιμα από κάτω μας με τρόπο που οι περισσότεροι ούτε καν υποψιάζονται. Δεν είσαι οι εμπειρίες σου όμως. Δεν σε καθορίζει κανείς άλλος, ούτε καν η μητέρα σου, ακόμη και μετά από όλα σου έχει κάνει. Είσαι ό,τι θέλεις να είσαι, και θα γίνεις ό,τι αποφασίσεις να γίνεις. Τα τραύματα σε σχηματίζουν, μπορεί και να σε παραμορφώνουν, αλλά εντείνουν άλλες, κρυφές ή φανερές ικανότητες. Και να αγαπήσεις μπορείς, και να ξεφοβηθείς μπορείς, και να γίνεις ο πιο ισορροπημένος άνθρωπος της γης μπορείς. Αυτά που φοβάσαι ότι σε σημάδεψαν μπορούν να γίνουν εφόδια για το μέλλον. Φαντάσου ότι είσαι ο Τειρεσίας, μόνο που στην δική σου ιστορία αυτό που είδες είναι η άλλη πλευρά της λογικής.


56

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#1:Είμαι η μόνη που θα διαφωνησω με τους άλλους: Οι γονείς σου δεν σου το λένε από σνομπισμο ή αλαζονεία αλλά για σένα, για να περνάς καλύτερα. Κι εμένα έτσι μου έλεγαν. Όταν γνώρισα κι εγώ αστυνομικό δεν αντέδρασαν άσχημα αλλά με συμβουλεψαν να μην το αποφάσισω να προχωρησω γιατί δεν θα ταιριαζαμε, εγώ όμως τότε δεν το έβλεπα .Έχω σπουδάσει εχω κάνει μεταπτυχιακό κι είμαι εκπαιδευτικός. Είμαι φιλομαθής άνθρωπος και μου αρέσει να μαθαίνω από άλλους και να δοκιμαζω καινούριες εμπειρίες.Με τον άντρα μου δεμιλαμε την ίδια γλώσσα έτσι φάνηκε τελικά και πληττω. Δεν μου προκαλεί το θαυμασμό και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον εκτός από την τηλεόραση και το ποδόσφαιρο. Όλο εγώ παίρνω πρωτοβουλίες για να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα μου πείς δεν τα έβλεπες αυτά? Στη συγκατοίκηση φαίνονται όλα όχι στην αρχή. Εννοείται ότι οι σπουδές δεν κάνουν τον τέλειο σύζυγο αλλά οι γονείς σου δεν έχουν άδικο που θέλουν το καλύτερο για σένα εφόσον βέβαια εξακριβωθεί ο χαρακτήρας κάποιου και τα αισθήματα που έχει για σένα αυτό πρωτίστως.
...Μάλλον κόλλησες στο "αστυνομικός" και στην δική σου εμπειρία με τον άνδρα/ γονείς σου και σου διέφυγαν οι παρακάτω παράμετροι:1. "Περιμένουν γιατρό και άνω". 2. "Τα είχα με οικονομολόγο και τους έπεφτε λίγος".
Καλή μου #7, δεν ξερω πως ακριβώς να πω αυτό που ένιωσα όταν διάβασα την ερώτησή σου. Ευγνώμων μάλλον, που είχα αυτήν την εμπειρία. Και που υπάρχουν άνθρωποι με το μυαλό, το σθένος και το ψύχραιμο αίσθημα δικαιοσύνης σου σε αυτόν τον πλανήτη.Κράτα γερά! Καλή δύναμη και εύχομαι τα πράγματα στο μέλλον να σου πάνε με περισσότερη γαλήνη.
Αγαπητή κοπέλα της 7,Μεγάλωσα κι εγώ με μια μητέρα που είχε σχιζοφρένεια και μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι έχεις περάσει και ποια συναισθήματα οργής,θυμού και μίσους σίγουρα κουβαλάς μέσα σου. Το συναίσθημα ότι μόνο ο θάνατος του άλλου θα μπορέσει να σε κάνει να ησυχάσεις από τον πόνο σου γιατί τότε μόνο θα αισθανθείς τη θεία δικαίωση για όλα αυτά που αναγκάστηκες να υποστείς εξαιτίας του. Αλλά κι αυτό να γίνει πάλι δεν θα νιώσεις καλύτερα αν δεν πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και δεν εξελιχτείς. Μπορώ να σε καταλάβω όσο κανένας άλλος...Τουλάχιστον εσύ δεν ήσουν εντελώς μόνη σε όλα αυτά, είχες και τα αδέλφια σου για μια παρηγοριά, ενώ κατάφερες και απομακρύνθηκες από τη μητέρα σου για 3 χρόνια. Σκεψου ότι εγώ ήμουν μοναχοπαίδι και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να με απομακρύνει από αυτό το περιβάλλον μέχρι να γίνω 18 ή έστω να με βοηθήσει να καταλάβω. Έτσι έψαχνα μόνη στο διαδίκτυο για πληροφορίες. Η μητέρα μου ποτέ δεν έλαβε θεραπεία καθώς ποτέ δεν δέχτηκε το πρόβλημά της, ο πατεράς μου ήταν εντελώς δειλός για να κάνει οτιδήποτε για να τη βοηθήσει και εγώ έπρεπε να μάθω από τα 7 μου χρόνια να βρίσκω λύσεις για να μπορέσω να επιβιώσω με αυτή την καθημερινή κακοποίηση. Σου μιλάω λοιπόν λέγοντάς σου αυτά που θα έλεγα στον 18 χρονο εαυτό μου (σήμερα είμαι 27): 1) Ξεκίνα άμεσα ψυχοθεραπεία με έναν έμπειρο κλινικό ψυχολόγο, όπως ακριβώς προτείνει η Λένα. Την ψυχοθεραπεία πρέπει να τη συνεχίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τη μητέρα σου και να καταλάβεις πολλά πράγματα για σένα και το χαρακτήρα σου αλλά και για τη συμπεριφορά της μητέρας σου απέναντί σου. Επίσης θα σε μάθει πάρα πολλά για τις ψυχικές ασθένειες και τον τρόπο εκδήλωσής τους, πληροφορίες που δεν μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο και πίστεψε με κανένας άλλος δεν γνωρίζει σε τέτοιο βάθος παρά μόνο ένας έμπειρος ειδικός. 2) Φύγε μακριά από την πόλη που μεγάλωσες, μετακόμισε σε άλλη ελληνική πόλη ή στο εξωτερικό, ώστε να μην έρχεσαι σε επαφή με κανέναν και τίποτα από αυτά που σου θυμίζουν το παρελθόν σου 3)Βρες ποιο είναι το επάγγελμα που θα σε έκανε ευτυχισμένη, σπούδασε το, ζήσε και απόλαυσε τη φοιτητική σου ζωή, γνώρισε καινούριους ανθρώπους, καινούριους φίλους, καινούριες γειτονιές, δεν μπορείς να φανταστείς τη μεγάλη ανακούφιση θα σου προσφέρουν. 4) Μπορείς να έρθεις σε επαφή με άτομα που έχουν παρόμοιες εμπειρίες με σένα στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον σε forum όπως αυτό του www.hearing-voices.org. 5) Τελευταίο και σημαντικότερο για μένα ψάξε και ζήσε τον έρωτα σε όλη την ενήλικη ζωή σου χωρίς κανένα ενδοιασμό και φόβο, ψάξε μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει έστω κι αν πληγωθείς μην το βάλεις κάτω. Άφησε τον εκάστοτε σύντροφο να δει τη δύναμη ψυχής που κουβαλάς μέσα σου και τότε όταν νιώσεις ότι αγαπιέσαι πραγματικά θα δεις μια λύτρωση που όμοιά της δεν θα έχεις ξανανιώσει. Give love a chance! Να θυμάσαι ότι τα άσχημα παιδικά χρόνια σε άτομα σαν κι εμάς είναι εφόδιο, η Λένα τα είπε πολύ ωραία, την ευχαριστώ από καρδιάς. Υ.Γ: Και οι απαντήσεις σε κάποιες επιπλέον ερωτήσεις σου είναι ότι ναι τα ψυχοφάρμακα τους κάνουν σαν χαζούς και όντως έχουν απώλεια μνήμης ή καλύτερα έχουν επιλεκτική μνήμη. Ό,τι τους πληγώνει δεν το θυμούνται. Η πραγματικότητα είναι ότι τα φάρμακα δεν αρκούν και χρειάζονται ψυχοθεραπεία. Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ συχνές σε τέτοια περιστατικά και η μητέρα μου είναι βουλιμική γι αυτό και τα πολλά κιλά. Την ευκαιρία θα της την δώσεις σε κάποια χρόνια αφού έχεις σταθεί στα πόδια σου κι αν το επιθυμείς πραγματικά, δεν είσαι υποχρεωμένη. Εγώ πρόσφατα μπόρεσα.
Η ιστορία σου μοιάζει πάρα πολύ με τη δική μου. Μόνο που είμαι 5 χρόνια μεγαλύτερη. Τελείωσα το μεταπτυχιακό πριν 5 χρόνια και δεν γυρισα στην Ελλάδα. Έχω να πω πως στη δική μου περίπτωση η ζωή έδωσε τη λύση. Γνώρισα εδώ κάποιον άλλο και κατάλαβα πως κάτι μου έλειπε, παρόλη την αγάπη. Και τώρα που πέρασε ο καιρός βλέπω ότι δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς γιατί είχα αρχίσει να αλλάζω. Και πια δεν είμαι η φοιτήτρια που ήμουν πριν 10 χρόνια.Δεν ξέρω τί θα είχε γίνει αν με τον τότε φίλο μου αλλάζαμε μαζί, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Αγαπητή #7, πρώτα από όλα σε συγχαίρω για τη διαύγεια της σκέψης σου και την απίστευτη δύναμή σου. Η μητέρα σου είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, με τα οποία κανείς δεν ασχολήθηκε. Δεν ασχολήθηκαν, απ' ό,τι κατάλαβα, ούτε οι παπούδες σου ούτε και ο πατέρας σου. Αν είχε επισκεφθεί τους κατάλληλους ειδικούς όταν έπρεπε, ενδεχομένως και να μην ήσασταν σε αυτήν την κατάσταση. Εσύ τώρα θα κοιτάξεις τον εαυτό σου και τη δική σου ψυχική υγεία. Κάνε μια επίσκεψη και σε έναν ειδικό και με τον καιρό θα νιώθεις καλύτερα. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια.
Αγαπητέ/ή #5, δεν μπορώ να δω πώς μια τέτοια αντίδραση δε συνδέεται με τη γενικότερη συμπεριφορά του. Προσωπικά είχα σχέση 5,5 χρόνων με έναν τέτοιο άνθρωπο και στο τέλος με είχε "δηλητηριάσει" τόσο, που δεν ήθελα να μοιραστώ κάτι που μου έδινε χαρά μαζί του. Και μάντεψε, στην πορεία βγήκαν κι άλλα στην επιφάνεια, μειωτική συμπεριφορά, αγωνιώδης απαξίωση κάθε φορά που ξεκινούσα με αξιώσεις κάτι ελπιδοφόρο και άλλα ωραία. Σωστή η συμβουλή της Λένας, φαίνεσαι έξυπνος άνθρωπος, φαντάζομαι δε θα αργήσεις να εξηγήσεις το μοντέλο συμπεριφοράς του...
#7#Εκανα εγγραφή πρώτη φορά στην ζωή μου σε site, ωστε να σου γράψω ποσο πολύ με συγκλόνισε οχι μόνο η ιστορία σου αλλα ακόμα πιο πολύ ο τρόπος που το αντιμετώπισες όλο αυτό..Το οτι δεν έχεις πλήρη εικονα απο τί ακριβώς πάσχει η μητέρα σου δείχνει πόσο ανευθυνα αντιμετωπίστηκε το θεμα απο όοολες τις αρμοδιες ιατρικές υπηρεσιες-γιατρούς-κλινικές που την εξετασαν..Τί στο καλό αποφασιστηκε στο δικαστηριο για εσας ,και πού στηριξαν την(πολυ ορθη αν και πολυ καθυστερημενη)αποφαση της επιμελειας.Τί εγραφε η ιατρικη γνωμάτευση..Ολα αυτα εκαναν ενα παιδι 12 χρονων να δρασει σαν ενήλικας και να βρει την ακρη του για το ίδιο και την μικρότερη αδελφη του..Είσαι 18 και ζεις με τον πατέρα σου απο τα 15. 15 ΧΡΟΝΙΑ το εζησες αυτό και επιβίωσες χωρίς να έχεις χασει το μυαλό σου.Κανένας δεν σε εσωσε..Μονη σου βγήκες απο ολο αυτο όντας παιδι και εσωσες ακόμα αλλόν εναν ανθρωπο μαζί σου,την αδελφη σου. Ολα όσα έχεις μέσα σου, την δυναμη , το θαρρος, την απιστευτη εξυπνάδα σου, την καλοσύνη σου, την αναγκη να συγχωρέσεις και αλλα χιλιαδες χρησιμοποιησε τα για σενα.Ζητησε βοήθεια για πρώτη φορα στην ζωη σου τώρα που είσαι ασφαλής και η ανησυχια για την επιβιωσή σου εφυγε.Τώρα έχεις ολο το χρονο να κοιτάξεις, να βρεις, να ζησεις, να δεις την ζωη σου..που θα είναι υπέροχη...σαν εσένα.
#2 Πολύ θα ήθελα να μάθω πως νιώθεις απέναντι σε λιγότερο μορφωμένους ανθρώπους από εσένα. Τους λυπάσαι ; Νιώθεις περήφανη για τον εαυτό σου που γνωρίζεις περισσότερα από αυτούς ; Έχεις την τάση να τους μεταλαμπαδεύσεις την γνώση ; Θα άντεχες στην ιδέα ότι ερωτεύτηκες έναν λιγότερο μορφωμένο; Πως αντιμετωπίζεις τους φίλους και συγγενείς σε αυτό το θέμα; Έχεις το ίδιο κόμπλεξ ή σου βγαίνει μόνο προς τον σύντροφο;
#7 Κορίτσι μου, με σόκαρες με όσα ανέφερες και με όσα διαφαίνεται να έχεις στην ψυχή σου. Σε κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να μεγαλώνει βιώνοντας ψυχικό και σωματικό πόνο. Θα πρέπει να μιλήσεις μ έναν ειδικό όπως προτείνει και η Λένα κοπέλα μου, για να αρχίσει να επουλώνεται το μέσα σου, αλλά και για να συνειδητοποιήσεις στην ολότητά του το εξής: ότι εάν η μητέρα σου είναι ψυχικά ασθενής, υποφέρει κι εκείνη πολύ, σε βαθμό που δεν υποψιάζεσαι. Γι αυτό θα συμφωνήσω μετά λύπης μου, ότι ο πατέρας σου είναι όντως δειλός, όχι γιατί άργησε να πάρει διαζύγιο, αλλά επειδή γύρισε την πλάτη σε μια γυναίκα με ψυχική διαταραχή και στα τρία παιδιά του που θα είχε υπό την επιμέλειά της. Δεν υπονοώ φυσικά ότι ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει μαζί της (ζευγάρια χωρίζουν για πιο εύκολα διαχειρίσιμες ασθένειες) ήταν όμως σίγουρα υποχρεωμένος να επιβλέπει την ανατροφή των παιδιών του, πόσο μάλλον όταν η 12χρονη κόρη του κάνει μήνυση στην μητέρα της. Ξεκίνησε λοιπόν κοπέλα μου, ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να συμφιλιωθείς με το γεγονός ότι η μητέρα σου είναι ασθενής, όχι τρελή ούτε σαλεμένη, αλλά ένας άνθρωπος που χρήζει βοήθειας και θεραπείας. Έτσι θα σταματήσεις να περιμένεις να πεθάνει, έτσι θα δεις και με άλλο μάτι τον αδερφό σου που λες ότι του έχει σαλέψει, γιατί οι ψυχικές ασθένειες δεν περιγράφονται τόσο απλά καλή μου, ούτε και επιδιώκει κάποιος τον ρόλο του "σαλεμένου". Μπορεί να συμβούν, όπως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Και αντιμετωπίζονται με θεραπεία και στήριξη, όπως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Σαφώς και σε αυτήν σου την φάση δεν μπορείς να στηρίξεις εσύ την μητέρα σου, μπορείς όμως με βοήθεια να δεις καθαρά την πραγματικότητά της και μπορείς να θωρακίσεις τον δικό σου ψυχισμό για να προχωρήσεις δυνατή στην ζωή σου, παρόλα τα άσχημα βιώματα. Μπορείς. Και στο εύχομαι ολόψυχα. Όπως εύχομαι και η μητέρα σου να τύχει μιας αξιοπρεπούς ιατρικής αντιμετώπισης, έστω και τώρα, σε κανέναν ψυχικά ασθενή δεν αξίζει να αφήνεται έτσι στην μοίρα του.
Αγαπητή φίλη,χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης,επισημαίνω ότι,σε παρόμοιες περιπτώσεις,τα άτομα που έχουν διαμείνει και επιβιώσει επί μακρόν σε ακατάλληλο περιβάλλον ,απομακρύνονται ταχύτατα και επειγόντως.Και δεν συστήνεται η επαναπροσέγγιση και επανέκθεση στους ψυχοφθόρους παράγοντες, ιδίως όταν αυτοί είναι άνθρωποι που δεν ισορροπούν, ασθενείς ψυχικά.Οι γιατροί είναι αυτοί που θα κρίνουν πότε είναι και αν είναι σκόπιμο να επικοινωνήσει η κοπέλα με την μητέρα της.Δεν είναι προτεραιότητα αυτό,τούτη τη στιγμή.Προέχει η δική της ασφάλεια, ηρεμία και ψυχική γαλήνη.Την μητέρα,ευκταίον και αυτονόητο είναι να την έχει αναλάβει ψυχίατρος.Μην μπερδεύουμε τα πράγματα.Υπάρχει ισχυρός λόγος που διακόπηκε η επικοινωνία μεταξύ τους για ένα χρόνο.Θα σύστηνε κάποιος σε άτομο που έχει ξυλοκοπηθεί άγρια να αποκαταστήσει επικοινωνία γενικώς και αορίστως με αυτόν που τον κακοποίησε;Η ουσία των πράξεων δεν αλλάζει,η σχέση αλλάζει που είναι συγγενική.Ακόμα πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σ αυτό που γράφουμε,γι αυτόν ακριβώς το λόγο.
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι ήταν τόσο δυσνόητο απ αυτά που έγραψα, ωστόσο θα επαναλάβω. Η προτροπή μου στην κοπέλα ήταν να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό, για να την καθοδηγήσει, να δρομολογηθεί μια εσωτερική και συναισθηματική αποκατάσταση και να την συμφιλιώσει με την πραγματικότητα που βιώνει η μητέρα της. Να την βοηθήσει δηλαδή να κατανοήσει την κατάσταση και όχι να ζει με συναισθήματα που της δηλητηριάζουν ακόμα περισσότερο την ψυχή, όπως μίσος ή να "περιμένει να πεθάνει". Δεν ανέφερα πουθενά για αποκατάσταση επικοινωνίας, είναι πασιφανέστατο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, εφόσον η μητέρα της είναι ασθενής και χρήζει ιατρικής βοήθειας. Επίσης, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης βρίσκω το παράδειγμά σου με το θύμα ξυλοδαρμού γενικώς και αορίστως, εκτός τόπου και δεν καταλαβαίνω και πού κολλάει με όσα έγραψα.
#7 – μ’ έπιασε η ψυχή μου κ μόνο που διάβασα όλη αυτή την κακοποίηση που έχεις υποστεί... πέρα από τη μητέρα σου, είναι δυνατόν το σχολείο να ήξερε για την κακοποίηση αυτή κ η συμβουλή της διευθύντριας να ήταν να μην προκαλείς τη μάνα σου κ να είσαι αμυντική;;; Συγχαρητήρια για την ωριμότητά σου – στα 12, ωριμότητα ενήλικα στην συγκεκριμένη κατάσταση. Οπως είπε κ η Αμπα, πρέπει να πας σε κάποιον ψυχολόγο/ψυχίατρο, να σε βοηθήσει όσο γίνεται να καταλάβεις πράγματα, να ξεπεράσεις τα τραύματά σου και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Σου εύχομαι μέσα απτην καρδιά μου καλή τύχη κ να είσαι όσο πιο καλά μπορείς. Ζήτα βοήθεια από ειδικό, θα σου απαλύνει τον πόνο το μόνο σίγουρο.
#6 – αυτό το ‘δεν μπορεί να δουλεύει 9-5 για να πλουτίζουν άλλοι’ επειδή απ όπου τό χω ακούσει, η αντιπρότασή τους είναι να καθόμαστε κ να μας πληρώνουν, θα ήθελα πολύ να μάθω ποιά είναι η εναλλακτική στην οποία ένας άνθρωπος που δεν είναι πλούσιος απτην οικογένειά του, βγάζει τα προς το ζειν (όπως κ αν καθορίζει ο άνθρωπος αυτός το ευ ζειν του), αν δεν δουλεύει. Είτε αυτό είναι 9-5 είτε είναι 1-9 πχ. Δεν το λέω επιθετικά, πραγματικά θα ήθελα να ακούσω μια σοβαρή αντιπρόταση – κ όταν λέω σοβαρή, εννοώ να μην λέμε πως καλύτερα να καθόμασταν να παίζαμε με το κινητό όλη μέρα κ να μας πλήρωνε κάποιος έναν μισθό που τα κάλυπτε όλα. Κάτι ρεαλιστικό εννοώ.
Να κάνεις δική σου επιχείρηση. Μπορεί το ωράριο να είναι (συνήθως) μεγαλύτερο αλλά η ικανοποίηση του να δουλεύεις για "σένα", του να δημιουργεία κάτι από το μηδέν, του να παίρνεις αποφάσεις και να μην ακολουθείς απλά εντολές σαν πιόνι, δε συγκρίνεται.
@Μαριάννα Θ. - συμφωνώ μαζί σου, αλλά σε αυτή την περίπτωση επίσης δουλεύεις πολλές ώρες (περισσότερες από 9-5 σίγουρα) κ ναι μεν πλουτίζεις εσύ θεωρητικά, αλλά κ πάλι περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου δουλεύοντας. στη συγκεκριμένη περίπτωση της κοπέλας της ερώτησης, γράφει πως το αγόρι της θεωρεί πως "αντί στη ζωή τη μικρή που έχουμε να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και να απολαμβάνουμε, το βασικό που κάνουμε ειναι να δουλεύουμε". Άρα δεν τον ενοχλεί μόνο το γεγονός πως δουλεύει για να πλουτίσουν άλλοι, αλλά το γεγονός πως δουλεύει γενικότερα, ενώ θα μπορούσε να κάνει άλλα πράγματα που του αρέσουν. Κ άρα μη ρεαλιστικό το σενάριο του δεν δουλεύω κ κάνω γενικά ό,τι γουστάρω. Σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου γιατί στο γενικότερο πλαίσιο της ερώτησης είναι σωστή κ όντως δεν συγκρίνεται το να δουλεύεις για τον εαυτό σου.
Το να κάνεις δική σου (ατομική) επιχείρηση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αφεντικό του εαυτού σου αλλά αναλαμβάνεις 100% όλα τα ρίσκα μιας επιχείρησης. Είσαι πιο πολύ ταγμένος στην δική σου δουλειά, την οποία κουβαλάς και στο σπίτι (στο μυαλό σου, δηλαδή), ενώ ως μισθωτός την αφήνεις εκεί που είναι.@To_Lemoni, το να έχεις δική σου επιχείρηση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πλουτίζεις (ναι, το λες θεωρητικά, αλλά πλουτισμός σημαίνει ένα σημαντικό έσοδο αφού αφαιρέσεις όλες τις υποχρεώσεις).Η λύση γι' αυτούς που αντιδρούν σε κάθε μορφή εξαρτημένης εργασίας είναι τα μοναστήρια. Όχι ότι δεν έχουν πρόγραμμα και ωράριο, απλά δεν αγχώνεσαι εκεί (γι' αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν).
Κι εγώ τα έχω ξανακούσει αυτά και μαζί με το πακέτο των σχέσεων. Ζήτω η ελευθερία, ας αυτοπροσδιοριστουμε! Είναι τόσο φοβερή η ομοιότητα που θα ήθελα να είναι το ίδιο άτομο που ήξερα και να μην υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εκείνον. Άλλοι χαίρονται που μέσω της δουλειάς τους είναι δημιουργικοί και άλλοι σκέφτονται πως είναι σκλάβοι. Όποιος θέλει, κάνει την επιχείρηση του και δε κάνει πλούσιους άλλους αλλά τον εαυτό του. Βέβαια κάτι τέτοιο θέλει κατι που το συγκεκριμένο άτομο δε θέλει να κανει: να δουλέψει. Επίσης ο μόνος νόμιμος τρόπος να κάθεσαι πέρα από τη πλούσια οικογένεια είναι και το ταμείο ανεργίας. Δε θέλω ούτε να σκεφτώ πως αυτός είναι ο τρόπος του να είναι στην Ελλάδα και με τα λεφτά του ταμείου της χώρας υποδοχής γιατί συνήθως είναι παράνομο το να μη δηλώσεις πως φεύγεις από τη χώρα. Τέλος, μερικοί που λένε κάτι τέτοια ωραία αυτό που εννοούν είναι πως πρέπει να δουλεύεις εσύ, για να κάθονται αυτοί. Μη νομίζεις λεμόνι πως θέλουν να πείνανε, όχι. Ή καβατζωνονται στην οικογένεια και σε φίλους ή περιμένουν επίδομα από το κράτος. Αυτή είναι η λύση τους για να είναι " ελευθεροι". Η συμβουλή μου στην κοπέλα που ρώτησε: κρατά αποστάσεις . Επειδή θέλει να περάσει την φιλοσοφία του, είναι ικανός να σου κάνει πλύση εγκεφάλου. Δε πειράζει που θα είναι δύσκολα, θα βρεις νεο συγκάτοικο, σπίτι και παρέες και όταν είσαι έτοιμη, θα βρεις τον επόμενο που θα σε κάνει να καταλάβεις τι νούμερο είχες πλάι σου.
Εγώ σας το λέω, το ταμείο θέλει να παίρνει αλλά να είναι Ελλάδα , αν του έρθει κανένα συστημένο γράμμα με εξώδικο απο το ταμείο μαζί με την προστιματαρα, θέλω να δω αν θα πει ότι δε θέλει να δουλέψει και τι ωραία που είναι η ζωή μας.Και τώρα που το είπα, σε μερικές χώρες οι φυλακές είναι πραγματικά πολύ καλοφτιαχμενες. Το πρόβλημα είναι ότι δε μπορείς να ταξιδέψει, φαΐ, στέγη και χόμπι μπορεί να τα εχει, ακόμα και την πολυγαμια που επιθυμεί. Προλαβαίνει να γυρίσει τον κόσμο με το ταμείο και να μπει φυλακή.Ειρωνεύομαι προφανώς. ..
#2 – αν ξεκίναγα να σου φτιάξω μια λίστα με γνωστούς κ φίλους μου που έχουν πτυχίο (κ με καλό βαθμό) και είναι αμόρφωτοι κ απαίδευτοι κ γενικά κάπως ζώα, δε θα μας φτάσει ο χώρος εδώ πέρα. Η μόρφωση κ η παιδεία δεν έρχονται με τα πτυχία, και το να έχεις ή όχι πτυχίο δεν δείχνει την αξία σου. Λες ότι με τη σχέση σου είδες ταινίες που δεν θα έβλεπες πχ. Από πού έβρισκε ο φίλος σου τις ταινίες αυτές; Ψάξε κ βρες κ εσύ αντίστοιχες, συνέχισε το ψάξιμό σου μόνη σου – δεν είναι ανάγκη να είσαι το πετ κανενός. Φυσικά, πάντα είναι καλό να κάνουμε παρέα με άτομα που μας τραβάνε μπροστά ή μας ανοίγουν τους ορίζοντες, αλλά πλέον είναι σχετικά εύκολο να ψαχτεί κάποιος κ από μόνος του όσον αφορά βιβλία, ταινίες, μουσική, θέατρα ή ό,τι άλλο τελοσπάντων θεωρείς πως σού μαθε ο φίλος σου κ χωρίς αυτόν δεν θα τά βλεπες ποτέ. Λες ότι έχεις μια δουλειά που αγαπάς – αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ καλό! Θα το ξαναπώ, αλλά το πτυχίο δεν κάνει κανέναν μορφωμένο από μόνο του, πίστεψέ με. Δες κάποιον ψυχολόγο να σε βοηθήσει με το κόμπλεξ αυτό γιατί καταλαβαίνω πώς σε επηρεάζει, αλλά θυμήσου: δεν θά πρεπε! Μορφώνεσαι συνεχώς μόνη σου κ αυτό είναι το πιο σημαντικό, όχι ο βαθμός ενός πτυχίου.
Δυνατό τρολλάρισμα από το ατομάκι του Νο 7!!!Εύγε παιδί μου!Μπόνους κανονάκια...Α!(ο αδερφός μου τελικα σαλεψε) Β!Μια καλη ψυχολογος μου χε πει οτι η αιτια που δε σαλεψα κι εγω είναι το υψηλο iq.Γ!Επισης ξερεις αν χαζεύουν οι ψυχασθενείς ύστερα απο μακροχρόνια πάθηση; Extra Life...<<Τελικα οταν έγινα 12 ετων της έκανα μήνυση για ενα συγκεκριμένο περιστατικό. Δε μπορούσα να πιστέψω οτι η αστυνομία απλως με αφησε να γυρίσω πισω στη μητερα μου αφού τους ειχα αναφέρει μια σειρα αγαπημένων συνηθειών της μεταξύ αλλων το σύρσιμο στο πατωμα κρατωντας με απο τα μαλλιά μου για πρωινο ξύπνημα>>
Θα μπορούσε. Για να είμαστε ειλικρινείς, το 90% των ερωτήσεων θα μπορούσαν να είναι. Από τις πιο απλές καθημερινές ιστορίες κέρατου και φιλικών καυγάδων μέχρι τις πιο σπαρακτικές εξομολογήσεις ατόμων με τραυματικό παρελθόν ή θανατηφόρες ασθένειες.(Αν απορείτε, γιατί κάποιος θα έγραφε ψεύτικα γράμματα όπου περιγράφει μια ανύπαρκτη ασθένεια και την [μη] επικείμενη αποδήμησή του εξαιτίας της, δείτε αυτό: https://en.wikipedia.org/wiki/Munchausen_syndrome)Η απάντησή μου όμως είναι: Ε, και; Δε λέω, 3-4 φορές το trolling ήταν ανοιχτό, οπότε καταντούσε κουραστικό (εκτός αν είχε καλό χιούμορ). Από 'κει και πέρα, και τι έγινε αν απαντήσουμε σοβαρά σε ψεύτικο γράμμα; Συνήθως όταν είμαστε 90% σίγουροι για την ενοχή κάποιου προτιμάμε να τον αθωώσουμε, γιατί η 10% πιθανότητα να φυλακίσουμε έναν αθώο είναι τρομακτικότερη από την 90% να ελευθερώσουμε τον ένοχο. Έτσι, προσωπικά προτιμώ να απαντήσω σοβαρά ακόμη και για την 10% πιθανότητα να στηρίξω κάποιον που υποφέρει φοβερά. Αν, από την άλλη, με έχει κοροϊδέψει, τι κατάφερε; Ένιωσε έξυπνος εις βάρος μου; Χαλάλι...Ούτως ή άλλως, μια ιστορία είναι 100% απίθανη μόνο αν αντιβαίνει στους νόμους της φυσικής (πχ. αν κάποιος μας εξομολογηθεί ότι πετάει ή έχει δράκους). Η εμπειρία μας δείχνει ότι, κατά τα άλλα, τίποτα δεν είναι αδύνατον να συμβεί. Όποιος έχει ρίξει μια ματιά σε ειδήσεις σαν αυτήν http://www.lifo.gr/now/world/106936 ξέρει ότι όλα, ό λ α είναι δυνατά.
Υπάρχει άλλωστε η πιθανότητα, κάποιοι άλλοι αναγνώστες/τριες της στήλης να ταυτίζονται - λιγότερο ή περισσότερο - με μία ερώτηση που ίσως είναι ψεύτικη. Και μόνο γι' αυτό, αξίζει να την αντιμετωπίζουμε ως πραγματική ερώτηση.
Μου πέρασε κι εμένα από τον νου για τρολάρισμα στην #7, αλλά δεν σχολίασα λόγω αμφιβολιών (το 10% που λες). Όσο για το τι λόγο έχει κάποιος να επινοήσει κάτι τέτοιο, πέρα από το σύνδρομο Μυγχάουζεν, σκέφτηκα το σενάριο ο/η συγγραφέας του να εργάζεται πραγματικά ως συγγραφέας μίας τέτοιας ιστορίας τρόμου και να θέλει να ενσωματώσει τα λόγια ενός εξωτερικού παρατηρητή, συμβούλου, ή φίλου χρησιμοποιώντας τις απόψεις της Α,μπα και των σχολιαστών. Σίγουρα θα χρειαστεί επιμελητή για τις διάφορες ανακρίβειες, αλλά αυτό είναι για μεταγενέστερο στάδιο. Προέχει η πλοκή!Ούτως ή άλλως, η σελίδα αυτή με τις διάφορες ιστορίες της είναι από μόνη της πηγή έμπνευσης.
Κι εγώ το σκέφτηκα, απλά και μόνο στην περίπτωση που η ιστορία αυτή είναι αληθινή (παραπέμπω σε Iris από κάτω), φαντάσου πόσο πιο εξωπραγματική θα νιώσει την περίπτωσή της η κοπέλα, διαβάζοντας τα σχόλια. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, κρείττον το σιγάν. Άλλωστε, όπως πάλι λέει η Iris, μια ιστορία είναι 100% απίθανη μόνο όταν αντιβαίνει στους νόμους της φυσικής,
#2 Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ,ορίστε μια επιλογή ορθάνοιχτη.Και πολλές άλλες. Λύσε αυτό που προβάλλεις στους άλλους,ασχολούμενη με το πρόβλημα που αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις.Πόσοι πρέπει να σου πουν ότι τα πανεπιστημιακά πτυχία δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα για το ποιόν των ανθρώπων;Όσοι και να στο επαναλαμβάνουν,από την στιγμή,που εσύ κατακρίνεις τον εαυτό σου που δεν πέτυχες στις πανελλήνιες και δεν είσαι απόφοιτος Πανεπιστημίου ,άδικος κόπος.Γιατί δεν ξαναδίνεις εξετάσεις;Ένα σωρό άνθρωποι το κάνουν και πετυχαίνουν.Δοκίμασέ το χωρίς να ανακοινώσεις την προσπάθεια.Δεν είναι τόσο ακατόρθωτο,αν αυτό θες τόσο πολύ.Γνωρίζω περιπτώσεις ατόμων που δούλευαν και διάβαζαν και το πέτυχαν.Ειδάλλως,ψάξε τις προσφερόμενες εναλλακτικές.Ο κόσμος είναι γεμάτος ευκαιρίες για να κάνεις αυτό που θες.Μην βουλιάζεις σε προσωπικούς βάλτους.
Εγώ, από την άλλη, νομίζω ότι συμφωνώ με την Α μπα. Δεν νομίζω ότι, εάν σπουδάσει, θα λυθεί το πρόβλημα, υπό την έννοια του ότι πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πτυχίου, αλλά το πώς δημιουργήθηκε ένα τόσο γερά ριζωμένο κόμπλεξ. Και να λύσει αυτό έτσι, θα βρεθεί κάτι άλλο για να την κάνει να αισθάνεται μειονεκτικά, οπότε καλύτερα δεν είναι να επενδύσει χρόνο κ χρήμα στο να μάθει πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός που ανέπτυξε και να πατήσει στοπ; Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και να σπουδάζει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο θα την βοηθήσει να εξελιχθεί, κ αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι οι σπουδές, γιατί όποιος πιστεύει ότι μόνο οι σπουδές πάνε μπροστά, ας ρίξει μια ματιά στον αριθμό των "επιστημόνων" που παράγουμε, μετά ας δει και το επίπεδο της κοινωνίας, και μετά θα καταλάβει.
Απ την άλλη ,οι σπουδές εν προκειμένω θα είναι θεραπεία .Αυτό υποτίθεται ότι λείπει.Ας δώσει εξετάσεις,όπως τόσος κόσμος και να διεκδικήσει την ευκαιρία της .Ας ξεκινήσει από κάπου.Δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει η προσπάθεια, ούτε τι θα αποδώσει.Αυτό δεν αποκλείει τις συναντήσεις με κάποιον ειδικό.Δεν βλέπω όμως,γιατί να είναι κακή ιδέα να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αυτό που ήθελε.Προσωπικά,βλέπω με καχυποψία την προκαταβολικη παραίτηση,την άσκηση κριτικής και την θεωρητικολογια.Να κοπιάσει γι αυτό που θέλει,αντί να προβάλλει προσκόμματα.Είναι κούρσα απέναντι στον εαυτό της αυτό. Νομίζω ότι γνωρίζει και η ίδια αυτά που αναφέρεις περί πτυχίων και πτυχιούχων.Δεν διαφωνεί κανείς μ αυτά.Αλλά το πρόβλημά της εντοπίζεται αλλού.Κι αυτό που προτείνω ,λύση είναι,απλά σε πρώτη ανάγνωση απορρίπτεται ως δύσκολη μάλλον...
#3 Και μειωμένης αντίληψης και μη καλοπροαίρετος;Ρωτήσε τον γιατί επιμένει να προσπαθεί να διαλύσει μία από τις πιο καλές σχέσεις που είχε την τύχη να του απομείνουν εν οσω δεν μπορεί να στεριώσει και σε καμία άλλη
Κάνεις μια σχοινοτενή συζήτηση,για να αποφασίσεις από τα λεγόμενά του ,αν είναι γκρινιάρης ή κακόψυχος.Οι άνθρωποι φαίνονται τι είναι,περισσότερο στην χαρά και όχι στην λύπη των άλλων.
#1Το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν δημιουργεί τους βέλτιστους συνειρμούς σε όσους έχουν συμμετάσχει σε πορείες,έχουν αναπνεύσει δακρυγόνα,έχουν γλιτώσει το ξύλο ή ακόμα χειρότερα ,έχουν φάει ξύλο σε διαδηλώσεις.Παρ' όλα αυτά,ανήκω αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι καλοί και κακοί άνθρωποι βρίσκονται σε όλα τα επαγγέλματα ,και σ αυτό επίσης.Η εν γένει πολύ κακή γνώμη που είχα για τους αστυνομικούς,άρχισε να αλλάζει,μετά την εμπλοκή μου σε μία από τις πολλές θλιβερές ιστορίες απελάσεων ενός ανηλίκου αλλοδαπού.Η αναπάντεχη καλοσύνη υψηλόβαθμου του σώματος μ έκανε να σκεφτώ ότι ,απίθανο,αλλά ισχύει,και ανάμεσά τους υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι.Θέλω να πιστεύω ότι ο φίλος σου ανήκει σ αυτούς,τους καλοπροαίρετους που εξασκούν αυτό το επάγγελμα(;) και δεν τον επέλεξες στο σωρό.Κατά τα λοιπά,επειδή εσύ θα κοιμάσαι μαζί του κι όχι ο μπαμπάς σου κι η μαμά σου,κι εφ όσον έχεις βεβαιωθεί ότι τα βρίσκετε,ταιριάζετε και αγαπιέστε,οι γονείς σου,όπως κι όλοι οι υπόλοιποι,περισσεύουμε.Οι προσδοκίες των δικών σου,όσον αφορά την δουλειά που θα κάνει ο φίλος σου ή σύζυγος,αν θέλετε να παντρευτείτε,σεβαστές,στο βαθμό που ΔΕΝ σε επηρρεαζουν.Να μάθεις να υπερασπίζεσαι τις αποφάσεις σου.Θα τους ζητήσεις την άδεια;Αν ναι,να υποστείς και τις συνέπειες.Στο 2016 ζούμε,υπενθύμισέ τους την χρονολογία σε παρακαλώ.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν περνάνε από κόσκινο όσους θέλουν να κάνουν παιδιά-όπως ακριβώς ελέγχονται αυτοί που θέλουν να υιοθετήσουν. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για γονείς. Εδώ ταιριάζει το: αμαρτίες γονέων. .. Κρίμα.