Η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος Facebook Twitter
EPA/MATT DUNHAM
4

Σύμφωνα με το «Thomson Reuters Foundation», η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 18χρονη Πακιστανή ακτιβίστρια και υπέρμαχος του δικαιώματος των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση, μπήκε στο κλαμπ των εκατομμυριούχων μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια από τη δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, χάρη στις πωλήσεις του βιβλίου για τη ζωή της και τις ομιλίες της σε όλον τον κόσμο.

Η 18χρονη Μαλάλα, το νεώτερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί ποτέ με το Νόμπελ Ειρήνης, έγινε διάσημη παγκοσμίως αφού κατάφερε να γλυτώσει από την ενέδρα θανάτου που της έστησαν οι Ταλιμπάν όταν επιχείρησαν να την σκοτώσουν μέσα στο σχολικό λεωφορείο που επέβαινε στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, τον Οκτώβριο του 2012.

Η Γιουσαφζάι, η οποία μετά την απόπειρα εναντίον της μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Βρετανία και σήμερα ζει μόνιμα εκεί, είναι πλέον περιζήτητη σε όλο τον κόσμο, χρεώνοντας 152.000 δολάρια για κάθε ομιλία της, πόσο διπλάσιο σε σύγκριση με τα 85.000 δολάρια που ζητά για παράδειγμα ο Νοτιαφρικανός κληρικός και ακτιβιστής Ντέσμοντ Τούτου, σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for Policy Studies.

Τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Με λένε Μαλάλα» εκδόθηκαν το 2013 και μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει 287.170 αντίτυπα μόνο στη Βρετανία και 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Μαλάλα έχει ιδρύσει το ίδρυμα «Malala Fund» που έχει ως αποστολή την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η οικογένειά της έχει συστήσει με τη σειρά της την εταιρεία «Salarzai Ltd», για να προστατεύσει τα δικαιώματα στην ιστορία της ζωής της.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αυτή, συνιδιοκτήτες της οποίας είναι οι γονείς της (Ziauddin Yousafzai και Toor Pekai) καθώς και η ίδια, είχε καθαρά έσοδα πέρσι 1,87 εκατομμύρια λίρες, αύξηση 65% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Από την ημέρα έκδοσης του βιβλίου της Μαλάλα, η ίδια και η οικογένειά της έχουν δωρίσει πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπίες, κυρίως σε εκπαιδευτικά πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο όπως στο Πακιστάν» τόνισε η οικογένεια της 18χρονης ακτιβίστριας» σε ανακοίνωση που απέστειλαν στο Thomson Reuters Foundation.

Πολιτισμός
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ