Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επέστρεψε στο «παιχνίδι» των επενδύσεων μετά από μια μεγάλη επενδυτική ανάπαυλα, με αφορμή το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Ο Σόρος άρχισε να αγοράζει χρυσό, προβλέποντας ουσιαστικά το Brexit και προκαλώντας με τις κινήσεις του πριν από το δημοψήφισμα ανησχία στους επενδυτές.

 

 Ο 85χρονος κατευθύνθηκε πρόσφατα με το ταμείο του Soros Fund Management LLC, το οποίο διαχειρίζεται  30 δισεκ. δολάρια  για τον κ Soros και την οικογένειά του, σε αγορές χρυσού και μετοχές ανθρακωρυχείων, μια επένδυση που θεωρήθηκε ως οιωνός αδυναμιών σε διάφορες αγορές, αφού οι επενδυτές βρίσκουν συχνά καταφύγιο στον χρυσό σε περιόδους αναταραχής. 

 

Όπως ανέφερε τότε η Wall Street Jurnal, η προσέγγιση αυτή θεωρήθηκε ότι αντανακλά μια χειρότερη προοπτική για την οικονομία, καθώς ο  Σόρος φαίνεται να ήταν πεπεισμένος για μια ανησυχητικά μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του προσφυγικού, της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης αλλά και ενός πιθανού Brexit.  “Αν η Μεγάλη Βρετανία τελικώς αποχωρήσει, θα υπάρξει ένα κύμα εξόδου και από άλλα κράτη και πλέον η διάλυση της Ε.Ε. θα καταστεί αναπόφευκτη», φέρεται να έχει δηλώσει ο Soros. 

 

 Οι βρετανικές εφημερίδες είχαν με κάποιο φόβο τις κινήσεις αυτές του Soros που το 1992 "τίναξε στον αέρα" την Τράπεζα της Αγγλίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη με τις κινήσεις του. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών οι απώλειες για τη βρετανική οικονομία ήταν 3,4 δισεκ. στερλίνες. Τα κέρδη για τον Σόρος πάνω από 1 δισεκ. στερλίνες.

 

Σήμερα μετά το Brexit η τιμή του χρυσού σημειώνει μεγάλη άνοδο, καθώς σε αυτόν προσπαθούν να βρούν καταφύγιο οι επενδυτές, και η Βρετανία κάνει για δεύτερη φορά ακόμη πιο πλούσιο τον πάμπλουτο μεγαλοεπενδυτή.