No.1

Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit

Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter
8
Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter

Ρατσιστικά  ένστικτα φαίνεται ότι απελευθέρωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, όπως δείχνουν περιστατικά που σημειώθηκαν στην βρετανική επικράτεια και που είναι κατά 57% περισσότερα απ’ ότι πριν την απόφαση για Brexit.

Πολίτες εξιστορούν στα social media πολλά ξενοφοβικά επεισόδια, όπως προσβολές ή νταηλίκια, μέχρι και την προσπάθεια κάποιων να βγάλουν το τουρμπάνι που φορούσε Ινδός πολίτης.

Μια σύμβουλος ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Πολωνία περίμενε με τον γιό της σε ένα σούπερ μάρκετ στο Gloucester την Παρασκευή το βράδυ όταν είδε έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος της και να φωνάζει σε όλους, αν ήταν Άγγλοι. "Τώρα εδώ είναι Αγγλία, οι αλλοδαποί έχουν 48 ώρες για να φύγουν! Ποιος είναι ένας ξένος εδώ; είσαι ισπανός; ιταλός; ρουμάνος;», φώναζε ο άνδρας.

Το πιο ανησυχητικό περιστατικό συνέβη όμως σε σχολείο στο Huntingdon, μια ήσυχη πόλη 23.000 κατοίκων, μια ώρα από το Λονδίνο με το τρένο, με μια μεγάλη πολωνική κοινότητα 10.000 ανθρώπων στην περιοχή. Στην πόλη αυτή όπου θριάμβευσε τοBrexit, κάποιοι τοποθέτησαν αφίσες την Παρασκευή το βράδυ με τη φράση, στα αγγλικά και τα πολωνικά «Όχι πια στα πολωνικά παράσιτα της ΕΕ.". Δεκάδες πολωνοί της κοινότητας έλαβαν και απειλητικές επιστολές στα γραμματοκιβώτια τους. «Ανησυχούμε αλλά το αγνοούμε, είναι απλά ηλίθιοι», είπε ένας από τους κατοίκους, ο Daniel Guz, 40 ετών.

Για αυτές τις ρατσιστικές ενέργειες υπήρξε ενημέρωση της πολωνικής κυβέρνησης η οποία με τη σειρά της διαμαρτυρήθηκε στον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να την προστασία των Πολωνών πολιτών στη χώρα μας."

Εν τω μεταξύ, στο πολωνικό πολιτιστικό κέντρο στο Hammersmith, στο Λονδίνο, κάποιοι ζωγράφισαν και προσβλητικό γκράφιτι ενώ υπήρξε και διαδήλωση κατά των μεταναστών το Σάββατο στο Newcastle από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan , συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της αστυνομίας και κάλεσε τους Λονδρέζους να "είναι σε επιφυλακή "εναντίον των ξενοφοβικών επιθέσεων. «Είναι ευθύνη μου να υπερασπιστώ το μεγάλο μίγμα της διαφορετικότητας και της ανοχής του Λονδίνου, " είπε. Οι Πολωνοί είναι η πρώτη σε πληθυσμό ξένη κοινότητα στην βρετανική πρωτεύουσα. 

Με πληροφορίες από την El Pais

8

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM