Η Lena Dunham υπερασπίζεται την Taylor Swift για το αμφιλεγόμενο και προκλητικό βιντεοκλίπ του Kanye West

Η Lena Dunham υπερασπίζεται την Taylor Swift για το αμφιλεγόμενο και προκλητικό βιντεοκλίπ του Kanye West Facebook Twitter
1
Η Lena Dunham υπερασπίζεται την Taylor Swift για το αμφιλεγόμενο και προκλητικό βιντεοκλίπ του Kanye West Facebook Twitter

O Kanye West κατάφερε πάλι να δημιουργήσει ένα μικρό χαμό στον ίντερνετ, κάνοντας ξανά αυτό που πολύ καλά ξέρει να κάνει- να προκαλεί. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν το τελευταίο του βιντεοκλίπ για το αμφιλεγόμενο τραγούδι "Famous". 

Το βίντεο που αποτελεί την πρώτη οπτικοποίηση τραγουδιού από τον τελευταίο του δίσκο, περιλαμβάνει τα γυμνά κορμιά (με τη μορφή κέρινων ομοιωμάτων) πολλών διασημοτήτων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τον Kanye. Ανάμεσα σε όσους εμφανίζονται γυμνοί σε ένα τεράστιο κρεβάτι μαζί με τον kanye είναι φυσικά η σύζυγός του Kim, αλλά και οι Donald Trump, George Bush, Taylor Swift και Bill Cosby.

Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, η ιδέα του West να απεικονίσει γυναίκες γυμνές, ξαπλωμένες δίπλα στους Bill Cosby και Chris Brown σε συνδυασμό με ένα τραγούδι που έχει κατακριθεί έντονα για μισογυνισμό, πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων. Αν και η Taylor Swift δεν έχει σχολιάσει ακόμη το βίντεο, που την δείχνει γυμνή δίπλα στον West, η φίλη της Lena Dunham πήρε θέση υπέρ της, δημοσιεύοντας ένα θυμωμένο μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook.

Η Dunham σημειώνει στην ανάρτησή της, πως λόγω της αντιπαράθεσης με τον Brock Turner και τις κατηγορίες εναντίον του Cosby να αυξάνονται, το βίντεο τής προκάλεσε -αν μη τι άλλο- έντονη ανησυχία. "Τώρα πρέπει να βλέπω ξαπλωμένα, αναίσθητα, κέρινα κορμιά διάσημων γυναικών, τοποθετημένα σαν να έχουν ναρκωθεί να χαϊδεύονται σε ένα όργιο; Μου προκαλεί αηδία" έγραψε η Dunham.

Επιπλέον σημειώνει πως μεγάλωσε στον κόσμο της τέχνης- οι γονείς της είναι οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες Caroll Dunham και Laurie Simmons, των οποίων η δουλειά περιέχει και σεξουαλικές εικόνες και γυμνό. Όπως λέει, η ανατροφή της την δίδαξε πως οι απεικονίσεις γυμνού και σεξουαλικότητας στην τέχνη μπορούν να είναι καίριες και προκλητικές, "επειδή ξέρω πως δουλειά της τέχνης είναι να μας κάνει να σκεφτούμε με τρόπους που δεν είναι πάντα κόσμιοι και βολικοί". "Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό..." τονίζει.

"Είμαι σίγουρη πως η κούκλα του Bill Cosby στο κρεβάτι δίπλα στον Donald Trump είναι ένα κάποιου είδους statement. Το ξέρω πως υπάρχει πιο ήπια αντίδραση από αυτή που έχω εγώ τώρα. Αλλά μαντέψτε τι; Δεν έχω ήρεμη αντίδραση, γιατί το να βλέπω μια γυναίκα που αγαπώ όπως η Taylor Swift (γαμώτο αυτό με πονούσε που το έβλεπα, δεν μπορούσα να κοιτάζω), μια γυναίκα που θαυμάζω, η Rihanna ή η Anna, να υποβαθμίζονται με κέρινα στήθη φτιαγμένα από ειδικούς των σπέσιαλ εφέ, με κάνει να νιώθω λυπημένη και ανασφαλής και ανήσυχη για τις έφηβες που το βλέπουν αυτό και μπορεί να μην καταλάβουν το στιλ "snuff φιλμ". Δίστασα πολύ να πω κάτι επειδή σκέφτηκα πως η αντιδράσεις θα έπεφταν βροχή. Αλλά δεν είδα να εξετάζουν αυτήν την οπτική όσο ήλπιζα. Είναι περίεργο να αισθάνεσαι πως το βλέπεις μόνος εσύ. Στοιχηματίζω δεν είμαι μόνη." έγραψε η Dunham. 

Βέβαια ξεκαθαρίζει πως θαυμάζει τις αδερφές Kardashian και πως πιστεύει ότι εκπροσωπούν κάτι σημαντικό και πως ξέρει ότι ο West μπορεί να κάνει υπέροχη τέχνη, αλλά αυτή δεν θα έπρεπε να είναι επιθετική απέναντι στις γυναίκες. 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συν-σεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2»

Πολιτισμός / Πέθανε ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συν-σεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2»

Ο Γουίλιαμ Γουίσερ, παιδικός φίλος και πρώιμος συνεργάτης του Τζέιμς Κάμερον, έγραψε σκηνές του πρώτου «Εξολοθρευτή» και συνδιαμόρφωσε τη μεγάλη ανατροπή του σίκουελ: τον T-800 ως προστάτη, όχι ως δολοφόνο.
THE LIFO TEAM
Η περίπου σφαγιαστική κριτική του Economist για την Οδύσσεια του Νόλαν

Πολιτισμός / Η περίπου σφαγιαστική κριτική του Economist για την Οδύσσεια του Νόλαν

Μια υπόκωφα σφαγιαστική κριτική για την Οδύσσεια του Νόλαν δημοσιεύει ο Economist στο τελευταίο του φύλλο. Δεν είναι οργισμένη· είναι μια απολαυστικά δηκτική, σχεδόν αριστοτεχνική κατεδάφιση.
THE LIFO TEAM
Αγάπη και θάνατος στην Πόλη του Μεξικού

Πολιτισμός / Αγάπη και θάνατος στην Πόλη του Μεξικού

Το Órale, το φωτοβιβλίο του Μισέλ Χερστ με τη Ναν Γκόλντιν στη συνεπιμέλεια, συγκεντρώνει τις εικόνες που τράβηξε στα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Πόλη του Μεξικού: τελετουργίες θανάτου, Santa Muerte, φτώχεια και τρυφερότητα.
THE LIFO TEAM
Στο Hijamat, ένα gay φιλί διαλύει τη σιωπή μιας μουσουλμανικής οικογένειας στο Βερολίνο

Πολιτισμός / Στο Hijamat, ένα γκέι φιλί διαλύει τη σιωπή μιας μουσουλμανικής οικογένειας στο Βερολίνο

Η νέα ταινία του Nader Saeivar, με τον Jafar Panahi στην παραγωγή και στο μοντάζ, ακολουθεί μια τουρκική μουσουλμανική οικογένεια στο Βερολίνο, όταν η σχέση του νεότερου γιου με έναν άνδρα βγαίνει στο φως.
THE LIFO TEAM
Πόση ομορφιά χωράει μια αποικιακή φαντασίωση;

Πολιτισμός / Ο Οριενταλισμός στο Met: Η φαντασίωση της «Ανατολής» ζωγραφίστηκε υπέροχα

Η πρώτη έκθεση του Met για τον Οριενταλισμό βάζει τις δυτικές φαντασιώσεις της «Ανατολής» δίπλα σε έργα που κοιτούν τον ίδιο κόσμο από μέσα, ξανανοίγοντας το ερώτημα του Έντουαρντ Σαΐντ: ποιος έχει το δικαίωμα να φτιάχνει την εικόνα ενός άλλου πολιτισμού;
THE LIFO TEAM