Η Lena Dunham υπερασπίζεται την Taylor Swift για το αμφιλεγόμενο και προκλητικό βιντεοκλίπ του Kanye West

Η Lena Dunham υπερασπίζεται την Taylor Swift για το αμφιλεγόμενο και προκλητικό βιντεοκλίπ του Kanye West Facebook Twitter
1
Η Lena Dunham υπερασπίζεται την Taylor Swift για το αμφιλεγόμενο και προκλητικό βιντεοκλίπ του Kanye West Facebook Twitter

O Kanye West κατάφερε πάλι να δημιουργήσει ένα μικρό χαμό στον ίντερνετ, κάνοντας ξανά αυτό που πολύ καλά ξέρει να κάνει- να προκαλεί. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν το τελευταίο του βιντεοκλίπ για το αμφιλεγόμενο τραγούδι "Famous". 

Το βίντεο που αποτελεί την πρώτη οπτικοποίηση τραγουδιού από τον τελευταίο του δίσκο, περιλαμβάνει τα γυμνά κορμιά (με τη μορφή κέρινων ομοιωμάτων) πολλών διασημοτήτων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τον Kanye. Ανάμεσα σε όσους εμφανίζονται γυμνοί σε ένα τεράστιο κρεβάτι μαζί με τον kanye είναι φυσικά η σύζυγός του Kim, αλλά και οι Donald Trump, George Bush, Taylor Swift και Bill Cosby.

Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, η ιδέα του West να απεικονίσει γυναίκες γυμνές, ξαπλωμένες δίπλα στους Bill Cosby και Chris Brown σε συνδυασμό με ένα τραγούδι που έχει κατακριθεί έντονα για μισογυνισμό, πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων. Αν και η Taylor Swift δεν έχει σχολιάσει ακόμη το βίντεο, που την δείχνει γυμνή δίπλα στον West, η φίλη της Lena Dunham πήρε θέση υπέρ της, δημοσιεύοντας ένα θυμωμένο μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook.

Η Dunham σημειώνει στην ανάρτησή της, πως λόγω της αντιπαράθεσης με τον Brock Turner και τις κατηγορίες εναντίον του Cosby να αυξάνονται, το βίντεο τής προκάλεσε -αν μη τι άλλο- έντονη ανησυχία. "Τώρα πρέπει να βλέπω ξαπλωμένα, αναίσθητα, κέρινα κορμιά διάσημων γυναικών, τοποθετημένα σαν να έχουν ναρκωθεί να χαϊδεύονται σε ένα όργιο; Μου προκαλεί αηδία" έγραψε η Dunham.

Επιπλέον σημειώνει πως μεγάλωσε στον κόσμο της τέχνης- οι γονείς της είναι οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες Caroll Dunham και Laurie Simmons, των οποίων η δουλειά περιέχει και σεξουαλικές εικόνες και γυμνό. Όπως λέει, η ανατροφή της την δίδαξε πως οι απεικονίσεις γυμνού και σεξουαλικότητας στην τέχνη μπορούν να είναι καίριες και προκλητικές, "επειδή ξέρω πως δουλειά της τέχνης είναι να μας κάνει να σκεφτούμε με τρόπους που δεν είναι πάντα κόσμιοι και βολικοί". "Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό..." τονίζει.

"Είμαι σίγουρη πως η κούκλα του Bill Cosby στο κρεβάτι δίπλα στον Donald Trump είναι ένα κάποιου είδους statement. Το ξέρω πως υπάρχει πιο ήπια αντίδραση από αυτή που έχω εγώ τώρα. Αλλά μαντέψτε τι; Δεν έχω ήρεμη αντίδραση, γιατί το να βλέπω μια γυναίκα που αγαπώ όπως η Taylor Swift (γαμώτο αυτό με πονούσε που το έβλεπα, δεν μπορούσα να κοιτάζω), μια γυναίκα που θαυμάζω, η Rihanna ή η Anna, να υποβαθμίζονται με κέρινα στήθη φτιαγμένα από ειδικούς των σπέσιαλ εφέ, με κάνει να νιώθω λυπημένη και ανασφαλής και ανήσυχη για τις έφηβες που το βλέπουν αυτό και μπορεί να μην καταλάβουν το στιλ "snuff φιλμ". Δίστασα πολύ να πω κάτι επειδή σκέφτηκα πως η αντιδράσεις θα έπεφταν βροχή. Αλλά δεν είδα να εξετάζουν αυτήν την οπτική όσο ήλπιζα. Είναι περίεργο να αισθάνεσαι πως το βλέπεις μόνος εσύ. Στοιχηματίζω δεν είμαι μόνη." έγραψε η Dunham. 

Βέβαια ξεκαθαρίζει πως θαυμάζει τις αδερφές Kardashian και πως πιστεύει ότι εκπροσωπούν κάτι σημαντικό και πως ξέρει ότι ο West μπορεί να κάνει υπέροχη τέχνη, αλλά αυτή δεν θα έπρεπε να είναι επιθετική απέναντι στις γυναίκες. 

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χαμένα απομνημονεύματα ενός επιζώντα της Χιροσίμα βρέθηκαν μετά από δεκαετίες σε αμερικανικό αρχείο

Πολιτισμός / Τα χαμένα απομνημονεύματα ενός επιζώντα της Χιροσίμα βρέθηκαν μετά από δεκαετίες σε αμερικανικό αρχείο

Ο Κιγιόσι Τανιμότο έγραψε τη μαρτυρία του για τη Χιροσίμα το 1947. Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά, το χαμένο χειρόγραφό του κυκλοφορεί για πρώτη φορά και ετοιμάζεται να γίνει ταινία.
THE LIFO TEAM
Μια φορά κι έναν καιρό στην Ουαλία: ο Ταραντίνο και η Κάιλι Μινόγκ γυρίζουν μαζί ταινία

Πολιτισμός / Μια φορά κι έναν καιρό στην Ουαλία: ο Ταραντίνο και η Κάιλι Μινόγκ γυρίζουν μαζί ταινία

Ο Κουέντιν Ταραντίνο και η Κάιλι Μινόγκ είναι η πιο απρόσμενη κινηματογραφική συνάντηση των ημερών: οι δυο τους συμμετέχουν στο «Tangled Up in Blue», τη νέα ταινία του Τζέιμι Άνταμς που γυρίζεται στην Ουαλία.
THE LIFO TEAM
Η Jenny Holzer δείχνει τι απομένει όταν οι λέξεις γίνονται όπλα

Πολιτισμός / Η Jenny Holzer δείχνει τι απομένει όταν οι λέξεις γίνονται όπλα

Στο «Wrong Answers», την πρώτη ατομική της έκθεση στην Πορτογαλία, η Jenny Holzer μετατρέπει τη γλώσσα της εξουσίας σε φως, θόρυβο, λογοκρισία και απειλή, με τον Τραμπ, την AI και τα σβησμένα κρατικά έγγραφα στο κέντρο της έκθεσης.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ένας Πικάσο 15 εκατ. ευρώ, 17 κιλά κάνναβης και μια θεία στα προάστια του Παρισιού

Πολιτισμός / Ένας Πικάσο 15 εκατ. ευρώ, 17 κιλά κάνναβης και μια θεία στα προάστια του Παρισιού

Μια έφοδος για ναρκωτικά στα προάστια του Παρισιού έβγαλε κάτι πολύ καλύτερο από συνηθισμένο αστυνομικό εύρημα: έναν Πικάσο αξίας έως 15 εκατ. ευρώ, μαζί με κάνναβη, μετρητά και ρούχα πολυτελείας.
THE LIFO TEAM
Η Φρίντα Κάλο αποδεικνύει ότι οι μεγάλες εκθέσεις δεν πέθαναν

Πολιτισμός / Η Φρίντα Κάλο αποδεικνύει ότι οι μεγάλες εκθέσεις δεν πέθαναν

Η νέα έκθεση της Tate Modern για τη Φρίντα Κάλο έσπασε ρεκόρ προπώλησης πριν καν ανοίξει, δείχνοντας ότι το κοινό επιστρέφει στις μεγάλες πολιτιστικές εμπειρίες όταν υπάρχει μύθος, εικόνα και συλλογική συγκίνηση.
THE LIFO TEAM