Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler!

Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler! Facebook Twitter
4

Το Preacher είναι ίσως το πιο βλάσφημο κόμικ που έχει γραφτεί ποτέ. Και δεν είναι υπερβολή να το λες αυτό. Το θρυλικό κόμικ του Garth Ennis και του Steve Dillon ήταν ένα από αυτά τα πρότζεκτ που όλοι χαρακτήριζαν ως μη κινηματογραφήσιμο. Διάφοροι προσπάθησαν να το μεταφέρουν στη μικρή οθόνη, από τον Sam Mendes μέχρι τον Kevin Smith και έγινε γνωστό ως η σειρά που απέρριψε το HBO –το κανάλι που έχει ζωντανέψει στην μικρή οθόνη τις πιο τραβηγμένες σειρές- επειδή πολύ απλά δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε ποτέ να γυριστεί.

Κάποιοι, όμως, επέμεναν ότι μπορούσε να γίνει όσα χρόνια κι αν περνούσαν. Ήταν όνειρο ζωής του Seth Rogen (ναι, του γνωστού κωμικού) και του Evan Goldberg από την εποχή που έγραφαν την ταινία Superbad. Μίλαγαν για ώρες για αυτό, όπου κι αν βρίσκονταν.

Το Preacher ξεκίνησε ως μια σειρά κόμικ το 1995. Ήταν μια ιδέα του Garth Ennis που έγραψε την ιστορία. Την εικονογράφηση ανέλαβε ο Steve Dillon. Διήρκεσε 5 χρόνια μέχρι το 2000. Κυκλοφόρησαν 66 τεύχη.

Το Preacher δεν μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το ον που δημιούργησε τον κόσμο. Επιτίθεται στην θρησκεία με κάθε δυνατό τρόπο. Την ξεφτιλίζει. Βασικά ξεφτιλίζει τα πάντα. Είναι μια μίξη σύγχρονου γουέστερν, road movie, ρομάντσου και θρίλερ με σουπερήρωες.

Η υπόθεση αφορά έναν απογοητευμένο ιεροκήρυκα με μυστηριώδες παρελθόν που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη του Τέξας. Ο Jesse Custer καταβάλλεται από μια υπερφυσική οντότητα που ονομάζεται Genesis (Γένεση) και του δίνει την ικανότητα να διατάζει τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι θέλει με την φωνή του. Το Genesis είναι το αποτέλεσμα της απαγορευμένης ένωσης ενός αγγέλου και ενός δαίμονα. Έχει τις ίδιες δυνάμεις με το Θεό, πράγμα που κάνει τον Jesse το πιο ισχυρό ον στο σύμπαν. Μαζί με τον κολλητό του Cassidy που είναι ένας Ιρλανδός βρυκόλακας και την πρώην κοπέλα του Tulip θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να συναντήσουν τον παντοδύναμο.

Σε αυτήν τους την περιπλάνηση θα έρθουν αντιμέτωποι με αγγελικούς δολοφόνους, serial killers, μυστικές ναζιστικές οργανώσεις, την απαίσια redneck οικογένεια του Jesse και δύο από τους πιο θρυλικούς χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στις σελίδες ενός κόμικ: έναν έφηβο που μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας με καραμπίνα, το πρόσωπο του μοιάζει με ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ανθρώπινου σώματος και όλοι τον φωνάζουν ‘Arseface’(sic) – μακράν ο πιο αγνός χαρακτήρας της σειράς και απλά αξιαγάπητος - και τον Saint of Killers, τον πιο στυγνό και αδυσώπητο άγγελο θανάτου που έχει υπάρξει ποτέ.

Το Preacher δεν μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το ον που δημιούργησε τον κόσμο. Επιτίθεται στην θρησκεία με κάθε δυνατό τρόπο. Την ξεφτιλίζει. Βασικά ξεφτιλίζει τα πάντα. Είναι μια μίξη σύγχρονου γουέστερν, road movie, ρομάντσου και θρίλερ με σουπερήρωες. Επίσης η θεματική του είναι πολύ σκοτεινή. Μιλάει για τον θάνατο, την προδοσία, την σεξουαλική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία,  τις διαστροφές, την εξάρτηση με πάρα πολύ ωμό τρόπο. Πολλές φορές οι σελίδες του είναι μια γροθιά στο στομάχι. Παράλληλα όμως μιλάει με μοναδικό τρόπο για την φιλία και την αγάπη. Κι εκεί βρίσκεται ο θρίαμβος του. Είναι από τα αυτά τα βιβλία που δεν ξεχνάς ποτέ όταν τα διαβάζεις.

Η πρώτη αντίδραση του Sam Caitlin όταν του πρότειναν την ιδέα για μια τηλεοπτική μεταφορά ήταν έκπληξη. «Δεν ξέρω καν πως αυτό το πράγμα είναι κόμικς και πώς μπορεί να γίνει σειρά. Πώς τους επέτρεψαν ακόμη και να το τυπώσουν;», τους είπε. Τελικά, όμως o παραγωγός του Breaking Bad αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία. Έτσι η σειρά βρήκε στέγη στο AMC, το σπίτι μιας άλλης πολύ πετυχημένης τηλεοπτικής μεταφοράς από κόμικς, το Walking Dead.

Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler! Facebook Twitter
Σε αυτήν τους την περιπλάνηση θα έρθουν αντιμέτωποι με αγγελικούς δολοφόνους, serial killers, μυστικές ναζιστικές οργανώσεις, την απαίσια redneck οικογένεια του Jesse και δύο από τους πιο θρυλικούς χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στις σελίδες ενός κόμικ.

Θυμάμαι ένα φίλο μου που μου έλεγε ότι η 9η τέχνη είναι ό,τι πιο κοντά στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Είναι περίεργο το συναίσθημα που υπάρχει στους φαν. Αμφιβάλλεις αν θα το αγαπήσεις το ίδιο. Εξάλλου πόσο πιστή μεταφορά είναι και πόσο “light" έχει γίνει για να βλέπεται; Τα πρώτα επεισόδια πάντως δικαίωσαν με το παραπάνω τους δημιουργούς του. Δίνοντας έμφαση στο μαύρο χιούμορ και την φαρσοκωμωδία, έχουν κάνει όπως τη χαρακτήρισε η Guardian, ίσως την καλύτερη μεταφορά κόμικ στην μικρή οθόνη. Αλλαγές έχουν γίνει βέβαια. Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που γράφτηκε. Αφορά επομένως την ποπ κουλτούρα του σήμερα.

 

Ο Arseface δεν προσπάθησε να αυτοκτονήσει για να μιμηθεί τον Kurt Cobain.  H Tulip δεν είναι ξανθιά, αλλά αφροαμερικανή και λίγο πιο άγρια. Η ιστορία ξεκινάει από την εποχή που ο Jesse δεν έχει αποποιηθεί το ράσο και όσον για το Cassidy είναι απλά ο Cassidy που μπεκροπίνει σαν να μην υπάρχει αύριο- έχουν βρει και τον τέλειο ηθοποιό να τον ενσαρκώσει.

 

Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler! Facebook Twitter
Ο Arseface δεν προσπάθησε να αυτοκτονήσει για να μιμηθεί τον Kurt Cobain. H Tulip δεν είναι ξανθιά αλλά αφροαμερικανή και λίγο πιο άγρια.

 

Ο Ennis που ελέγχει το σενάριο του κάθε επεισοδίου όχι μόνο τους έχει δώσει την έγκριση του, έχει ενθουσιαστεί με το αποτέλεσμα. «Ό,τι έχουν προσθέσει δεν έχει μόνο εξισορροπήσει για ό,τι έχουν βγάλει, αλλά πραγματικά με έχει σοκάρει», δήλωσε και όταν σοκάρεις τον άνθρωπο που έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο ακραία έργα του 21ου αιώνα κάτι κάνεις σωστά.

   

Και για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο τo Preacher δεν είναι για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι. Αν το Game of Thrones έχει καταφέρει να καθηλώσει στις θέσεις του κόσμο και κοσμάκη με την βία που απεικονίζει, το Preacher είναι το ίδιο κτηνώδες και ακόμη χειρότερα. Υπό μία έννοια είναι κάτι σαν το Supernatural, το Breaking Bad, το Deadwood, το American Horror Story και το True Blood σε ένα. Υπάρχουν βαμπίρ, δαίμονες, άγγελοι, καουμπόηδες, μοιραίες γυναίκες,  όλα αυτά. Με λίγα λόγια αν δεν υπήρχαν αυτές οι σειρές δεν θα υπήρχε το Preacher. Από την άλλη όμως αν δεν υπήρχε το Preacher δεν θα υπήρχαν αυτές οι σειρές. 

Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler! Facebook Twitter
Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler! Facebook Twitter
Θα είναι το Preacher η πιο βίαιη σειρά της τηλεόρασης; Προσοχή, ρίξαμε spoiler! Facebook Twitter

Ακολουθεί spoiler

Και δεν γίνεται να μην το λατρέψεις. Σκοτώνουν τον Tom Cruise στο πρώτο επεισόδιο μέσα σε μια εκκλησία της Σαϊεντολογίας, οι αθεόφοβοι και στο τρίτο μεταδίδουν την κηδεία του ζωντανά στις ειδήσεις! Μια πραγματικά ξεκαρδιστική wtf στιγμή. Κι αυτό είναι το λιγότερο spoiler που μπορούμε να κάνουμε.  

TV & Media
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM