15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
2

Κάποιοι δούλεψαν μαζί. Κάποιοι ακολούθησαν στη ζωή και την τέχνη τους συντρόφους τους. Κάποιοι άλλοι ήταν πηγές έμπνευσης. Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από το δρόμο που πήραν τελικά, στη διάρκεια των ετών που έζησαν μαζί επηρέασαν ο ένας την καλλιτεχνική δημιουργία του άλλου, σφράγισαν με τον τρόπο τους την περίοδο της κοινής τους ζωής. Σε πολλούς το σημάδι αυτής της επίδρασης έμεινε ανεξίτηλα γραμμένο στα έργα που δημιούργησαν. Οι ζωές τους άλλων ήρεμες και άλλων θυελλώδεις ενέπνευσαν πολλές ιστορίες και μύθους. Συμπερασματικά και ολίγον στατιστικά, η ζωή με καλλιτέχνες δεν είναι εύκολη. Όταν είναι και οι δυο καλλιτέχνες, τα πράγματα μπορεί να περιγραφούν ως ζόρικα. Ιδού δεκαπέντε ζευγάρια που άλλαξαν με τον τρόπο τους την ιστορία της τέχνης.―Αργυρώ Μποζώνη

1.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Σόνια και Ρομπέρ Ντελονέ

Η Σόνια Ντελονέ, η πρωτοποριακή καλλιτέχνης της αφηρημένης τέχνης, συνάντησε για πρώτη φορά τον σύζυγό της Ρομπέρ, μέσω του πρώτου της συζύγου, Γερμανού συλλέκτη Wilhelm Uhde, το 1908. Παντρεύτηκαν και δούλεψαν αρμονικά σε όλη τη ζωή τους. Για πολλά και δύσκολα χρόνια η Σόνια ήταν αυτή που ανέπτυξε τις επιχειρηματικές της δεξιότητες και συντηρούσε οικονομικά το σπίτι. Σφυρηλάτησαν μαζί ύφος που σήμερα αποκαλείται "simultaneity". Στα έργα τους, τα χρώματα και η κίνηση ενυπάρχουν αρμονικά.

2.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα

Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εκείνος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της, την κάλεσε να πάρει μέρος στην έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους και οργάνωσε μια έκθεση της προσωπικής της δουλειάς στο Παρίσι. Εκείνη ωστόσο τόνισε πως οι πίνακές της δεν ήταν όνειρα, αλλά η δική της πραγματικότητα. Στη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.Το 1939 χώρισε προσωρινά από τον Ριβέρα και αποσύρθηκε στο Μεξικό, στο "Γαλάζιο Σπίτι". Εκεί ζωγράφισε τον πίνακα "Οι δύο Φρίντες", στον οποίο απεικονίζει το δίλημμά της για το διαζύγιο.

3.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Ρεμ Κούλχας - Μαντελόν Βρίζεντορπ

Tο ζευγάρι των Ολλανδών Ρεμ Κούλχας - Μαντελόν Βρίζεντορπ ίδρυσαν το 1975 στο Λονδίνο το περίφημο αρχιτεκτονικό γραφείο ΟΜΑ (Office of Metropolitan Architecture). Το ίδιο γραφείο δηλαδή με το οποίο ο ζωντανός θρύλος της αρχιτεκτονικής Κούλχας συνεχίζει και σήμερα τις πυρετώδεις εργασίες του σε όλον τον κόσμο.

4.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Άντονι Γκόρμλεϊ και Βίκεν Πάρσονς

H Parsons, και ο Gormley συναντήθηκαν στο Slade School of Fine Art του Λονδίνου το 1979, και ενώ μια κοινή καλλιτεχνική εμπειρία είναι αναμφισβήτητη, η παραγωγή τους δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Έκαναν μια κοινή έκθεση το 2012 και η Parsons ορκίστηκε ότι «ποτέ δεν θα το κάνω ξανά». Μια πολύ παρόμοια δυναμική σφυρηλατήθηκε μεταξύ του γλύπτη Sir Anthony Caro και της ζωγράφου Sheila Girling, των οποίων η σχέση περιγράφεται ως μια "64-ετών συζήτηση για την τέχνη».

5.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Ουλάι και Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Ο έρωτας της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του Ουλάϊ είναι από αυτούς που μένουν στην ιστορία. Μετά το διαζύγιο της από τον Σέρβο καλλιτέχνη Νέσα Παρίποβιτς, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς εγκαταλείπει την Γιουκοσλαβία και μετακομίζει στο Άμστερνταμ. Εκεί γνωρίζει τον Δυτικογερμανό καλλιτέχνη Ουλάϊ. Δέκα χρόνια από το 1970 έως το 1980 διήρκεσε το ειδύλλιό τους.Ενωμένοι, έκαναν μερικές από τις πιο ανατρεπτικές performances που έχετε δει, προσπαθώντας όπως έλεγαν να χαρτογραφήσουν τα όρια της αγάπης και της συμβίωσης μέσω της ζωντανής αναπαράστασης.Γεννημένοι και οι δυο την ίδια μέρα, έβλεπαν την ένωση τους ως κάτι συμβολικό, σχηματίζοντας ένα καλλιτεχνικό δίδυμο, όπου, άνδρας και γυναίκα είναι δύο κοσμικά όντα τα οποία ενωμένα δημιουργούν ένα «ερμαφρόδιτο εγώ», συμπεριφερόμενοι ως «ένα σώμα με δύο κεφάλια».

6.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Μαξ Έρνστ και Δωροθέα Τάνινγκ

Ο Ερνστ και η Τάνινγκ από τους πρωτοπόρους του κινήματος του σουρεαλισμού συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης το 1942, και ως γνωστόν αργότερα ερωτεύτηκαν παίζοντας μια παρατεταμένη παρτίδα σκακιού. Παντρεύτηκαν στο Χόλιγουντ το 1946 και τελικά μετακόμισαν στη Γαλλία, τρία χρόνια αργότερα.

7.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Γκίλμπερτ και Τζορτζ

Το 1969 οι εκεντρικοί Γκίλμπερτ και Τζορτζ έκαναν τη δική τους επανάσταση, όταν εμφανίστηκαν ακούνητοι κι αμίλητοι σαν «ζωντανά γλυπτά». Zευγάρι στην τέχνη και τη ζωή συναντήθηκαν στο St Martins School of Art το 1967, και μέχρι σήμερα ως δημιουργοί σχολιάζουν τα κοινωνικά ταμπού της τέχνης.

8.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Tζάκσον Πόλοκ και Λι Κρέσνερ

Ήταν ο «εμπνευστής» του «drip color» της αφηρημένης τέχνης που όπως έλεγε και ο ίδιος δε ζωγραφίζεις αλλά γίνεσαι μέρος του πίνακα. Θεωρούνταν μοναχικός, με άστατη προσωπικότητα και κακή φήμη. Τον Οκτώβριο του 1945, παντρεύτηκε την επίσης καλλιτέχνη Λι Κρέσνερ, που επηρέασε βαθιά την καριέρα του.

9.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Βασίλι Καντίνσκι και Γκαμπριέλ Μούντερ

Η Γκάμπριελ Μούντερ, μαζί με τον Βασίλι Καντίνσκι και άλλους ζωγράφους ιδρύσαν την ομάδα Blue Riders.

10.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Μαν Ρέι και Λι Μίλερ

Η Λι Μίλερ, αμερικανίδα φωτογράφος, υπήρξε μοντέλο και μούσα του Μαν Ρέι. Η Μίλερ φωτογράφιζε για τη «Vogue» και όταν πήρε τη μεγάλη της απόφαση διαπιστεύτηκε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ετσι φωτογράφησε την πολιορκία του Σεν Μαλό, τις μάχες στο Λουξεμβούργο και την Αλσατία και ήταν παρούσα όταν οι Αμερικανοί συνάντησαν τους Σοβιετικούς στο Τοργκάου.

11.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Tζάσπερ Τζονς και Ρόμπερτ Ράουζενπεργκ

Εραστές και συνεργάτες ο Rauschenberg και ο Johns συνέβαλαν ώστε να προσανατολιστεί η σκηνή της τέχνης της Νέας Υόρκης μακριά από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και να οδηγηθεί προς την Pop Art.

12.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Πάμπλο Πικάσο και Φρανσουάζ Ζιλό

«Είμαι η μοναδική γυναίκα που σώθηκα από τον Πικάσο και δεν έχω μετανιώσει ούτε μια στιγμή γι' αυτό», λέει η Φρανσουάζ Ζιλό σύζυγος του Πικάσο και μητέρα των παιδιών του. «Πώς; Παρατώντας τον». H μόνη που μίλησε και τον αποκάλεσε σαδιστή. Η ιστορία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της. Όλες οι άλλες γυναίκες του καταστράφηκαν.

13.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Ρέι και Τσαρλς Ίμς

Ο Τσαρλς Ιμς ήταν αμερικανός βιομηχανικός σχεδιαστής, αρχιτέκτονας και παραγωγός ταινιών που σχεδίασε πολλά σημαντικά προϊόντα του 20ού αιώνα, ειδικά στον τομέα της επίπλωσης. Το 1941 παντρεύεται τη δεύτερη σύζυγο του Ray και εγκαθίστανται στην Καλιφόρνια.


Στις αρχές της δεκαετίας του 50 επέκτειναν το ενδιαφέρον τους στη φωτογραφία δημιουργώντας πανω από 85 ταινίες μικρού μήκους


Η κατοικία των Charles και Ray Eames, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια (1949), είναι ένα πειραματικό και αντισυμβατικό σπίτι που σχεδίασαν οι Ιμς για τον εαυτό τους και ειναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα κατοικίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

14.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Ελέιν και Βίλεμ ντε Κούνινγκ

Ο ντε Κούνινγκ υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Το 1943 παντρεύεται με μια νεαρή ζωγράφο, την Ιλέιν Φράιντ, η οποία ωστόσο δεν άντεξε για πολύ τα θρυλικά μεθύσια του συζύγου της. Ωστόσο, απέκτησε μία κόρη, την Λίζα, με την ερωμένη του Τζόαν Γουόρντ όταν πια είχε φτάσει στα 52. Αλλά από την Ιλέιν, δεν πήρε ποτέ διαζύγιο.

15.

15 ζευγάρια που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης Facebook Twitter
Κρίστο και Ζαν Κλοντ

Ο Κρίστο και η Ζαν-Κλοντ ήταν ένα ζευγάρι καλλιτεχνών που δημιούργησε έργα κυρίως σε δημοσιους χώρους. Τα έργα τους περιλαμβάνουν το τύλιγμα του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι, το μήκους 39 χλμ έργο Running Fence ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια, και τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.
Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία, στις 13 Ιουνίου του 1935, Ο Κρίστο στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας και η Ζαν-Κλοντ στο Μαρόκο. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1958. Τα έργα τους αποδίδονταν μόνο στον Κρίστο μέχρι το 1994. Τα έργα του εξωτερικού χώρου και τα μεγάλης κλίμακας εσωτερικού χώρου αποδώθηκαν αναδρομικά στους «Κρίστο και Ζαν-Κλοντ». Η Ζαν-Κλόντ πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 2009, ύστερα από ανεύρυσμα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια