10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
3

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φυσικά και το dress code στην πόλη και δη στην Αθήνα δεν είναι προτεραιότητα αυτόν τον καιρό, ωστόσο...

Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή για να λυθεί άπαξ δια παντός αυτό το θέμα: ναι μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε, όποια ώρας της ημέρας, όπως νομίζουμε ότι εκφράζεται καλύτερα η προσωπικότητα μας και όλα τα στοιχεία, που εμείς πιστεύουμε σωστό ότι πρέπει να αναδειχθούν. Αυτό είναι δεδομένο, κατακτημένο, δικαίωμα μας. Χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι κάνουμε πάντα τις σωστές επιλογές, αν το ζητούμενο είναι όχι να μην προκαλούνται κακεντρεχή σχόλια σε κάποια εμφάνιση μας, αλλά το να συμβαδίζουμε και με τους βασικούς κανόνες αισθητικής.

Είναι άλλο πράγμα να τα έχει βρει κάποιος με το σώμα, τον εαυτό του και τα ρούχα που επιλέγει και άλλο το αν αυτά τα ρούχα είναι τα ενδεδειγμένα για τη στιγμή, την περίσταση, δηλαδή, τον σωματότυπο και τις ανάγκες του. Αφού είναι απολύτως σαφές όλο αυτό, σίγουρα μας περνάει από το μυαλό πώς το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορεί να βγάζει λάθη και παρεξηγήσεις αναφορικά με το στιλ και τις ενδυματολογικές επιλογές. Κάτι η ζέστη, κάτι η ανεμελιά και η απουσία επιτήδευσης - πόσο ωραίο αυτό τελευταίο - και μάλλον εκεί κρύβονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι να το παρακάνουμε. 

Φυσικά και κανείς δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει τι θα φορέσουμε και τι όχι, φυσικά και το dress code στην πόλη και δη στην Αθήνα δεν είναι προτεραιότητα αυτόν τον καιρό, ωστόσο, πάντα το καλό γούστο φέρνει νέα πνοή ακόμη και στο πιο αναπάντεχο μέρος - ας είναι και το ψητοπωλείο της γειτονιάς - χωρίς να χρειάζεται εκζήτηση, παρά μόνο να έχουμε συναίσθηση του που, πότε, γιατί και με ποιούς βρισκόμαστε κάπου. 

Αν έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν με κάποιο τρόπο σε γυναικεία και αντρικά τα στιλιστικά λάθη, 5 θα ήταν αρκετά, με τις κοπέλες να ρισκάρουν πάντοτε λίγο περισσότερο.

Να, λοιπόν, πού χάνονται "πόντοι" από το γυναικείο στιλ το καλοκαίρι, σύμφωνα με έναν μικρό οδηγό του περιοδικού "ΤΙΜΕ": 

1.

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter

Στα φορέματα και στον θανατηφόρο συνδυασμό μοτίβου, μήκους και παπουτσιών. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να θυμόμαστε ότι το υπερβολικό μίνι - ακόμη και για το τελειότερο σώμα - δεν βολεύει πάντα μέσα στην πόλη. Με το λάθος ζευγάρι παπούτσια - πανύψηλες πλατφόρμες για παράδειγμα ή stilettos πρωί - πρωί για καφέ - το περπάτημα και η άνεση στις κινήσεις αποκτούν βαθμό δυσκολίας. Επίσης, τα floral dresses μπορεί να τα σηκώνει η εποχή και να τα αγαπάει (και φέτος) η μόδα, αλλά υπάρχουν floral και floral και κάποτε, ας μην κρυβόμαστε, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου κολακευτικό. 

2. 

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter

Στις πλαστικές σαγιονάρες. Ναι, βολεύουν πολύ, ναι, τις μέρες που καίγεται η Αθήνα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση για τα πόδια μας, από ένα ζευγάρι μαλακές σαγιονάρες. Αλλά, δυστυχώς είναι από εκείνα τα αξεσουάρ που δεν αντέχουν αξιοπρεπώς έξω από το σπίτι ή πολύ μακριά από την παραλία. Άλλωστε, υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές για το θέμα σαγιονάρα, όπως σανδάλια, δερμάτινες σαγιονάρες και άλλα ευρηματικά ζευγάρια παπούτσια, το ίδιο άνετα και δροσερά που δεν απειλούν την ωραία εκδοχή του εαυτού μας. 

3. 

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter

Στις see-through μπλούζες με κάπως εξεζητημένα σχέδια. Πούλιες, στρας και διαφάνειες, logos με στρασάκια και τρουκς - ασχέτως, αν αρέσουν σε κάποιον ή όχι - ταιριάζουν πιο πολύ στο βράδυ. Ειδικά οι διαφάνειες, καλό θα ήταν να μην επιλέγονται ως ένδυμα γραφείου. Πέρα από το καλαίσθητο ή όχι του πράγματος, οι see-through επιλογές δημιουργούν εντυπώσεις. Αν έχουν σκοπό να τις υπερασπιστούμε, ας πάρουμε το ρίσκο. Αν όχι, ας αφήσουμε τη διαφάνεια για κάποια άλλη ώρα της μέρας. 

4. 

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter

Στα ακατάστατα top knots. Ο λόγος για τους πολύ trendy κότσους που στέκονται ακριβώς στη μέση του κεφαλιού αφηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, δροσίζοντας από τη ζέστη και ανακουφίζοντας από την υγρασία. Ομολογουμένως είναι ένα κομψό χτένισμα, μόνο που για να παραμείνει τέτοιο, χρειάζεται καλό χτένισμα και όχι απλώς μία στρογγυλή κουλούρα πάνω στο κεφάλι με αχτένιστες τούφες να ξεφεύγουν από παντού.

5. 

10 σοβαρά στιλιστικά λάθη - για άντρες και γυναίκες - που δεν πρέπει να συμβούν φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter

Στις μπότες. Παρά την καμπάνια που εδώ και λίγα καλοκαίρια γίνεται υπέρ της συγκεκριμένης στιλιστικής επιλογής τους θερινούς μήνες, ακόμη και στην περφορέ εκδοχή τους, οι μπότες δεν παύουν να είναι ένα ρίσκο. Σίγουρα, φτιάχνει ένα αρκετά σέξι αποτέλεσμα, ειδικά σε συνδυασμό με σορτς και γενικότερο boho look, αλλά σίγουρα δεν είναι ένδυμα γραφείου, ούτε καν χαλαρής βόλτας για καφέ. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν επιτρέπουν στα πόδια να "αναπνέουν", εκτός από αισθητικά δημιουργεί και άλλα - πιο πρακτικά - ζητήματα. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Για τους άντρες πάλι τα πράγματα μοιάζουν πιο εύκολα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ντουλάπα τους δεν κρύβει παγίδες. Σύμφωνα με το "ΤΙΜΕ" ένας άντρας αρκεί να προσέχει τα εξής: 

 

1.

Τον αριθμό των κουμπιών που χάσκουν ανοιχτά στο πουκάμισο ή στο μπλουζάκι του. Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για τα ανοιχτά κουμπιά πρωί και βράδυ. Για την ακρίβεια, 1, το πολύ 2 το πρωί και μέχρι 3 το βράδυ. Μετά, σύμφωνα και με τους διεθνείς στιλιστικούς κανόνες, το ζήτημα είναι απολύτως αισθητικό: θα φανεί το φανελάκι, η τριχοφυία στο στήθος θα ανακατευτεί ενδεχομένως με κάποια αλυσίδα ή άλλο αντρικό κόσμημα λαιμού και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς καλαίσθητο.

 

 

2.

Το μήκος της βερμούδας. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα ρούχο που έχει σώσει τον αντρικό πληθυσμό στις μεγάλες ζέστες. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για επαγγελματικά ραντεβού ή για το γραφείο. Όταν επιλέγεται, ωστόσο, καλό είναι να εφαρμόζει σωστά στο σώμα και κυρίως το μήκος να φτάνει κοντά στο γόνατο. Για τον συνδυασμό αυτού του ρούχου με συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, επίσης ανοίγουν συζητήσεις. Κάποιοι μισούν το μοκασίνι χωρίς κάλτσες, κάποιοι υπερθεματίζουν. Αμφότεροι, όμως, ας θυμούνται ότι και οι κυρίες: όχι σαγιονάρες. 

 

3.

Τι κάνουμε με τα σανδάλια; Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ανδρική μόδα έχει να επιδείξει κάποια από τα ωραιότερα και πολύ σοβαρά ζευγάρια, με στόχο να πάρουν λίγο αέρα και τα ταλαιπωρημένα ανδρικά πόδια. Ωστόσο, στο γραφείο, τα σανδάλια δεν επιτρέπονται, ας μη γελιόμαστε. Επίσης, κάποιος που αποφασίζει να τα φορέσει, έχει σιγουριά ότι τα πόδια του και κυρίως τα νύχια του - ας είμαστε κι εδώ ειλικρινείς - έχουν μια αξιοπρεπή εικόνα να παρουσιάσουν. 

 

4. 

Πουκάμισο μέσα ή έξω από το παντελόνι; Οι απόψεις διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είτε μέσα είτε έξω, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να αδικεί. Η πολύ σφιχτή ζώνη σε ένα εύρωστο σώμα, όσο γυμνασμένο κι αν είναι, δημιουργεί μια αίσθηση επιτήδευσης. Σε ένα όχι και τόσο αρμονικό, μία λάθος εικόνα για τον εαυτό μας. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν προτιμάτε τελικώς, φροντίστε η ραφή και το μέγεθος να δημιουργούν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

 

5. 

Τ-shirt με λογότυπα, χαβανέζικα μπλουζάκια και γενικώς χαρά! Ναι, είναι ωραία για το κλαμπ, τις βόλτες, τις ποδηλατάδες, αλλά για το γραφείο δεν είναι ακριβώς σοφή επιλογή. Ούτε για χώρους, όπως η Βουλή, για να θυμηθούμε και πρόσφατα δικά μας περιστατικά. Επίσης, όταν το υλικό είναι γαριασμένο - μετά από τα δεκάδες πλυντήρια - κάνει μόνο για το σπίτι. Και ως ένδυμα ύπνου. 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Βίβιαν Γουέστγουντ (1941-2022)

Απώλειες / Βίβιαν Γουέστγουντ (1941-2022): Αποχαιρετώντας τη νονά του πανκ

Η τελευταία της πανκ σκηνής του Λονδίνου, εργάστηκε πιο σκληρά από τους σχεδιαστές της εποχής της, με μια απροσποίητη ευρηματικότητα και μια πηγαία έμπνευση που έμεινε ανυποχώρητη μέχρι το τέλος. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καίτη Γκραμμά: «Νιώθω, είμαι και φαίνομαι Θεσσαλονικιά. Κυρίως φαίνομαι!»

Η Θεσσαλονικιά / Καίτη Γκραμμά: «Νιώθω, είμαι και φαίνομαι Θεσσαλονικιά. Κυρίως φαίνομαι!»

Από την παιδική και εφηβική της ηλικία στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Νομική και τα catwalks κορυφαίων σχεδιαστών, το επιτυχημένο μοντέλο μοιράζεται με τη LiFO τους μεγαλύτερους σταθμούς της συναρπαστικής ζωής της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα

Μόδα & Στυλ / Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα χωρίς να έχεις ιδέα

Τα –κυριολεκτικά– πέντε πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις αυτήν τη στιγμή για να έχεις απάντηση αν σε ρωτήσουν γιατί τα μοντέλα του Demna Gvasalia περπατούσαν στις λάσπες (και πώς προφέρεται το «Demna Gvasalia»).
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ

σχόλια

3 σχόλια
Αγαπητή LIFO team, αναγνωρίζουμε την προσπάθειά (ξεκινώντας με την πρώτη παραδοχή, όπου κατά τη γνώμη πολλών, έπρεπε να είναι και η τελευταία), αλλά δυστυχώς δεν αποφεύγετε το γεγονός ότι αισθητικές υπάρχουν πολλές, όπως και υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί κόσμοι. "Πέρα από το καλαίσθητο ή όχι του πράγματος, οι see-through επιλογές δημιουργούν εντυπώσεις." Τι εντυπώσεις είναι αυτές; Μήπως ότι είναι εύκολη η γυναίκα που το φοράει, ή οτι "τα θέλει"; Ότι αξίζει "κακεντρεχείς" συμπεριφορές;Πολύ λεπτός ο πάγος αγαπητή LIFO.[Απάντηση LIFO: Συμφωνούμε απόλυτα πως όλα αυτά είναι υποκειμενικά. Μεταφέρουμε τη λίστα (και τις επεξηγήσεις) του περιοδικού TIME. Δε σημαίνει ότι συμφωνούμε μ' όλες τις συμβουλές του ή μ' όσα γράφει.]
Νιώθω σαν να υπάρχει η Ιερά Εξέταση της μόδας... Δηλαδή γιατί να μην φοράμε ρούχα που μας αρέσουν γιατί πολύ απλά μας αρέσουν?Τώρα οι κανόνες και τα fashion faux-pas λειτουργούν πολύ απλά για να πουλάει η τάση της κάθε χρονιάς. Το να κρίνουμε τους ανθρώπους από τα ρούχα τους είναι πολύ 2006, αγαπήστε το σώμα σας πρώτα. Το σώμα μας είναι ο δικός μας προσωπικός ναός. (Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως τα τακούνια φορέθηκαν κυρίως στην Γαλλία τον 17ο και 18ο αιώνα στην Γαλλία από ΑΝΔΡΕΣ. Κοίτα να δεις πως αλλάζουν οι κανόνες...)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ