Η πιο εξωφρενική λογοκλοπή της περασμένης εβδομάδας

Facebook Twitter
20

Joel Otterson, The Wall of China Made in America (The Peaceable Kingdom)

Συνέβη την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν θα παλιώσει ποτέ:

Ο μπλόγκερ Old Boy, γνωστός εδώ και πολλά χρόνια για τα -γροθιά στο στομάχι- άρθρα του στα οποία συχνά χρησιμοποιεί την ειρωνεία και την υιοθέτηση διαφορετικών φωνών, διαπίστωσε κάτι περίεργο.

Ένα αντιρατσιστικό άρθρο που είχε γράψει, τελείως ειρωνικό, βρέθηκε μια δημοσιογράφος της Ρόδου, που όχι μόνο το καταέκλεψε πειράζοντάς το μόνο λίγο, αλλά το πήρε και ως κυριολεκτικό και σοβαρό - με αποτέλεσμα το άρθρο/λογοκλοπή να είναι σούπερ ρατσιστικό!

Το κείμενο της κυρίας Καρατζίκη είναι (με την εξαίρεση κάποιων λέξεων στην αρχή) ακριβώς το ίδιο με αυτό το προπέρσινο του Old Boy, στο οποίο ο blogger υιοθετούσε την πιο σκοτεινή περσόνα Έλληνα που βγάζει τον χειρότερο εαυτό του:

Δεν ξέρω τι απ' τα τρία είναι πιο εκνευριστικό. Το ότι η κυρία Καρατζίκη έγραψε ένα τελείως άκαρδο ρατσιστικό κείμενο; Το ότι αυτό το κείμενο το έκλεψε από αλλού; Ή ότι το πήρε ως κυριολεκτικό και γι' αυτό το αντέγραψε;

Νομίζω πάντως ότι με το συνδυασμό αυτής της τριπλέτας χτύπησε το τζάκποτ. 

Ο Old Boy πάντως σχολίασε το θέμα ως εξής:

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το κείμενο της κυρίας Καρατζίκη κατέβηκε μετά από αντιδράσεις για τον μισανθρωπικό του χαρακτήρα. 

Ο εκδότης του Ρόδος Press έγραψε ένα κείμενο-απολογία σχετικά με το *παραπολιτικό άρθρο* όπως το χαρακτηρίζει:

Πού και να ήξερε για την λογοκλοπή... [update: ο γαλαξιάρχης μου είπε πως ήξερε!]

Κι άλλο update: Η γυναίκα είναι απίστευτη!

[χάρη σε σχόλιο του Convolutor]

 

 

Αντιγράφω από το ellinaki:

Η ξεφτίλα όμως δεν έχει τελειωμό. Φαίνεται πως η Κα Καρατζίκη είχε αναδημοσιεύσει και άλλο άρθρο του Old Boy

 

...αλλά και δικό μου, (του ελληνακίου δηλαδή)

 

 

...στον ιστότοπο www.verena.gr, με ελαφρώς παραποιημένο τίτλο τα οποία μέχρι πριν λίγη ώρα, και πριν το δεύτερο γύρο αντιδράσεων, μόστραραν περήφανα ως πνευματική ιδιοκτησία της Στέλλας. Δυστυχώς και αυτά τα άρθρα κατέβηκαν και οι σύνδεσμοι δεν είναι διαθέσιμοι.
 
Εκτός από το όνομα και το παρουσιαστικό της Στέλλας, δεν τη γνωρίζω προσωπικά. Ίσως μάλιστα την τιμάει περισσότερο που μπορεί και κάνει την λανθάνουσα λογοκλοπή της για να εκφράσει την αρρωστημένη αντίληψή της επώνυμα, σε αντίθεση με εμένα και τον Old Boy που γράφουμε ανώνυμα. Η Στέλλα όμως με ανησυχεί. Με ανησυχεί που με τόση ευκολία ξερνάει τον οχετό της και αναδημοσιεύει ξένα άρθρα απροκάλυπτα, ως η καθημερινή νοικοκυραία που ανησυχεί για τη χώρα της με τις σκέψεις άλλων.
 
Αγαπητή Στέλλα, εγώ προσωπικά ανησυχώ που κουτοπόνηροι μισάνθρωποι σαν του λόγου σου κυκλοφορούν πολλοί σε αυτή τη χώρα. Και δυστυχώς καμουφλάρονται με την «μετριότητα» του «απλού πολίτη» που διακαώς θέλεις να εκφράζεις. Ελπίζω όταν μεγαλώσει το παιδί μου να αποτελείς πενιχρή μειοψηφία. 
 
Ελπίζω κάποια μέρα, η ηρωίδα του βίντεο που ακολουθεί να είσαι εσύ.

 

 

κι άλλο update από σχόλιο του LEONardo: Το έχει ξανακάνει δείτε και εδώ: http://www.verena.gr/node/808 απο το blog της τσαούσας http://itsaousa.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html

Δεν πάμε καθόλου καλά. Έκλεβε συνέχεια, έβαζε και τη φωτογραφία της, και πίστευε ότι δεν θα την καταλάβαινε κανείς;

20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

16 σχόλια
χαχα μπορεί να γίνει και κάτι σαν ανέκδοτο:-φίλε μου έχω μια φοβερή ιδέα για ένα άρθρο/μυθιστόρημα/θεατρικό έργο/... (κι ότι άλλο θέλει κανείς)να σου πώ;-Σςς μισό να δώ μην είναι η Καρατζίκη εδώ κοντά!μιλάμε τραγική η γκόμενα!
Το ειχα διαβασει πριν απο αυτη την αναρτηση, και κατι δεν μου πηγαινε καλα. Πιο πολυ για ψυχικο ξεγυμνωμα μου εκανε, ενω βρηκα λυρικη την τελικη φραση 'θελω να μην χρεωνομαι εγω το δικο σου το κακο στη δικη μου τη συνειδηση'. Και ιδου η εξηγηση.
ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...στο κατω κατω της σελίδας....© Verena.gr| All Rights Reserved | Επικοινωνία: [email protected]Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του verena.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
Αφού τα κατέβασε από το σάιτ της, σημαίνει ότι νιώθει κάποια ντροπή. Πάλι καλά δηλαδή, γιατί σε ανάλογες περιπτώσεις (όπως στο e-nikos και το περιστατικό του http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/35405) κάποιοι λογοκλόποι είχαν ζητήσει και τα ρέστα ή έκαναν ότι πέρα έβρεχε!
Θα επρεπε να υπαρχει νομος εναντια στη δημοσια εκφραση ιδεολογιας μισους και να διωχθει αυτεπαγγελτα.Δεν αρκει μια συγνωμη απο το διευθυντη του site.Οσο για την ιδια ειναι οντως θλιβερη..Και εκλεψε το κειμενο,και δεν καταλαβε τι ελεγε,και εριξε το δηλητηριο της..
Μια απλή μέθοδο για να βρίσκετε τους λογοκλόπους. Διαλέξτε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του κειμένου που σας ενδιαφέρει και εισάγετε το στο google......ΒΟΥΑΛΑ!
Καρατζίκι... είσαι πολύ τζατζίκι! (δεν άντεχα να μην το πω!)Τουλάχιστον μπήκανε στον κόπο να γράψουν μια απάντηση χωρίς copy-paste. Baby steps. Άντε και του χρόνου δημοσιογράφοι!
Δεν καταλαβαινω γιατι νευριαζετε. Το να κλεψει καποιος κατι και να το πασαρει σαν δικο του, και πολλες φορες αυτολεξει ειναι γνωστη τακτικη στην Ελλαδα. Ειδικα με την κωμωδια που εχω και ενα κολλημα, βλεπω ατομα να παρουσιαζουν δουλειες ξενων κωμικων σαν δικες του και απο κατω να γελαει ο κοσμος. Το πιο τραγικο ειναι οταν πας να πεις σε αυτον που γελαει οτι "ο ταδε το εκλεψε αυτο" και δεν θα τον νοιαξει, και θα υπερασπιστει τον κλεφτη.
Σ' ευχαριστώ, μακάρι να μπορούσα να σου γεμίσω το σχόλιο με (1000) ΝΑΙ. Όπως έχει πει και κάποια κυρία της πολιτικής, "Μην εξοικειώνεστε με το (εκάστοτε λέω εγώ) τέρας." Επίσης η λογοκλοπή, θεωρείται ποινικό αδίκημα. Και παρόλο που δεν το έχω ψάξει γνωρίζω ότι προβλέπονται βαρύτατες ποινές φυλάκισης από το νόμο... Το νόμο... Τον ελληνικό νόμο...
Πραγματικα απιστευτο! Μου αρεσει που η κα Καρατζίκη δε δισταζει να δειξει περηφανα και την φατσα της για να την συνδεσει με την "προσπαθεια" της...
Το κείμενο εξαφανίστηκε εν μία νυκτί από το e-press, από τη στιγμή που έγινε σούσουρο στο twitter. Κανείς καλός δεν χάνεται πάντως. Η λογοκλόπος πιθανότατα να πάει στη δούλεψη κανενός Ευαγγελάτου που έχει δώσει επίσης εξαιρετικά δείγματα δημοσιογραφίας με πλαστά ρεπορτάζ από Πακιστάν ή σε κανένα Πρώτο Θέμα (όπως κι έγινε άλλωστε). Έπειτα ο χώρος πάντα τιμάει τα πρόσωπα που απολαμβάνουν αναγνωρισιμότητας και το δημοσιογραφικό συνάφι αναδεικνύει τέτοιες κυρίως αξίες.