Ανακαλύφθηκε DNA με τετραπλή έλικα

Ανακαλύφθηκε DNA με τετραπλή έλικα Facebook Twitter
Αναπαράσταση της δομής τετραπλής έλικας του DNA (Jean-Paul Rodriguez & Giulia Biffi)
3

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ έκαναν μια ανακάλυψη που αντιτίθεται σε ένα από τα θεμέλια της Γενετικής: στη μορφή διπλής έλικας που έχει το DNA.

Τα νέα δεδομένα μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπινου DNA αποτελούμενου από τέσσερις έλικες το οποίο πιθανόν σχετίζεται με τον καρκίνο. Αρχικά είχε επιτευχθεί η κατασκευή της νέας δομής στο εργαστήριο, όμως η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Shankar Balasubramanian την εντόπισε για πρώτη φορά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. 

Σύμφωνα με το BBC News, στα μόρια αυτά παρατηρήθηκε αφθονία σε γουανίνη (μία από τις τέσσερις αζωτούχες βάσεις του DNA), καθώς και μεγάλη ταχύτητα διπλασιασμού σε σχέση με τα κανονικά μόρια DNA, στοιχείο που υποδεικνύει τη σχέση τους με την επάρατη νόσο, αφού τα καρκινικά κύτταρα συνήθως πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

«Οι ασυνήθιστες αυτές δομές θα χρησιμεύσουν στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το επόμενο βήμα είναι να τις στοχεύσουμε επιλεκτικά στα κύτταρα των όγκων», δήλωσε η Julie Sharp της βρετανικής ομάδας ερευνών για τον καρκίνο.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ