Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη 10 γυναίκες βουλευτές

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη 10 γυναίκες βουλευτές Facebook Twitter
13


Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Aλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα που αφορά τις υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες και την παρέμβαση του ίδιου πρωθυπουργού, κατέθεσαν σήμερα 10 γυναίκες βουλευτές.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, 'Αννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, 'Αννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη, υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με πέντε καταγγελίες που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, "ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 - 2013 παρενοχλούσε τις γυναίκες υπαλλήλους, δεν δίστασε να κάνει χρήση βίας, ενώ φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες μέσα στην πρεσβευτική κατοικία. Επίσης, αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα έχαναν τη δουλειά τους".


Οι γυναίκες βουλευτές σημειώνουν, ότι "ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση. Επιπροσθέτως, απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας".


Αναφέρουν επίσης, "πως τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν το φθινόπωρο του 2015 από το νέο πρέσβη, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Γκονσάλες το καλοκαίρι του 2013. Σημαντικό είναι το γεγονός" αναφέρουν, "πως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξε αιτιολογία για τις συγκεκριμένες απολύσεις».


Οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, "αν το 2013, ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας". Επίσης, ρωτούν "αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας»".


Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν, "αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες - βάσει των καταγγελιών - δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας".

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM