Ιστορική δικαστική απόφαση στην Ιταλία: Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα

Ιστορική δικαστική απόφαση στην Ιταλία: Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα Facebook Twitter
φωτό: Stefano Lazzaro
10

Η κλοπή φαγητού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή ανέχειας δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ο ιταλικός Άρειος Πάγος.

Η ασυνήθιστη αυτή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας «σφράγισε» την εκδίκαση μιας υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ένας άστεγος κατηγορούνταν για την κλοπή δύο κομματιών τυριού και ενός πακέτου με λουκάνικα Φρανκφούρτης (σ.σ. συνολικής αξίας €4) από σουπέρμαρκετ της Γένοβα Ιταλία, το 2011.

Ο 36χρονος Roman Ostriakov, ουκρανικής καταγωγής, εντοπίστηκε επ' αυτοφώρω από έναν πελάτη του σουπερμάρκετ, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως το προσωπικό της επιχείρησης.

Ο Ostriakov συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε σε δίκη. Πρωτόδικα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ενώ του επιδικάστηκε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ - ποσό που φυσικά ήταν αδύνατον να πληρώσει.

Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση, αλλά η πρωτόδικη ποινή δεν ανατράπηκε. Σε τρίτο και οριστικό βαθμό, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση και ακύρωσε την ποινή.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του τη Δευτέρα, το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο απεφάνθη πως η κλοπή μικροποσότητας φαγητού σε συνθήκες ανέχειας ή απελπισίας «δεν συνιστά έγκλημα».

«Η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου και οι συνθήκες κατά τις οποίες έκλεψε τα εμπορεύματα καταδεικνύουν ότι πήρε μόνο όση ποσότητα φαγητού χρειαζόταν για να καλύψει τις άμεσες και απαραίτητες διατροφικές του ανάγκες» αναφέρει το δικαστήριο στη γραπτή του ετυμηγορία.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας την ως «νίκη της ευσπλαχνίας» σε μία εποχή που η οικονομική κρίση και η άνοδος της ανεργίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στα όρια της φτώχειας.

«Η απόφαση του δικαστηρίου υπενθυμίζει σε όλους μας ότι σε μία πολιτισμένη χώρα κανείς δεν θα πρέπει να πεθαίνει από την πείνα», αναφέρει στην πρώτη της σελίδα.

Η έτερη ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τόνισε ωστόσο πόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως το ιταλικό δικαστικό σύστημα χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αποφασίσει πάνω σε ένα αδίκημα που αφορούσε την κλοπή αγαθών αξίαν 4 ευρώ.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM