Απεργία την Πρωτομαγιά

To tour-de-force της Beyonce

To tour-de-force της Beyonce Facebook Twitter
2
To tour-de-force της Beyonce Facebook Twitter
Το Lemonade, το νέο της άλμπουμ, έσκασε απροειδοποίητα και χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι στο Tidal που έχει μαζί με τον άντρα της Jay-Z. Το πήραν όμως όλοι χαμπάρι την επόμενη μέρα όταν προβλήθηκε με την μορφή φιλμ επίσης απροειδοποίητα από το HBO.

Τελευταία, ομολογουμένως η ποπ δεν φημίζεται για την ουσία της. Μπορείς να ακούσεις πανέμορφα τραγούδια κατασκευασμένα αποκλειστικά για την τηλεοπτική σαπουνόπερα Empire που σε κάνουν να απορείς τι γίνεται με την πραγματική μουσική.  Στην "μαύρη Δυναστεία" - όπως την αποκαλούν χαριτωμένα οι λευκοί φαν της - οι ήρωες που είναι όλοι διάσημοι, ταλαντούχοι και μουσικοί τραγουδάνε κάθε λίγο και λιγάκι τον πόνο τους και όσα άδικα τους φέρνει η ζωή. Είναι όλα πολύ όμορφα τραγούδια βγαλμένα δήθεν από την ζωή - τους έξυπνους δηλαδή σεναριογράφους της σειράς - αλλά με την υπογραφή του Timbaland από πίσω. Όχι ότι έχει ξεπέσει ο διάσημος παραγωγός αλλά είναι κάπως περίεργο. 

Σε αυτή την εποχή επομένως που όλοι γκρινιάζουν ότι η ποπ έχει ξεφτιλιστεί και έχει γίνει κάτι «εύκολο», κι ενώ όλος ο κόσμος πριν από τρεις ημέρες θρηνούσε ακόμη τον χαμό του Prince  η Beyonce κυκλοφόρησε την καλύτερη δουλειά της καριέρας της. 


 

 

H απέχθεια της προς την δημοσιότητα την έκανε κάπως απρόσιτη και πλαστική. Πολύ τέλεια για να ταυτιστείς. Το να ακούγεται τόσο εύθραυστη και ανθρώπινη στο Lemonade είναι άξιο απορίας όσο και θαυμασμού. Τραγουδάει για τον γάμο της, την απιστία του Jay-Z και είναι συγκλονιστική. Κάνει την προσωπική της εμπειρία, καθολική με πολύ εύστοχο τρόπο. Ζηλεύει, νευριάζει, αγαπάει με πάθος όπως μια κανονική γυναίκα που δεν της ανήκει ο κόσμος.

 

Το Lemonade, το νέο της άλμπουμ, έσκασε απροειδοποίητα στο Tidal που έχει μαζί με τον άντρα της Jay-Z, αμέσως μετά την προβολή του φιλμ Lemonade από το HBO. Είναι η δεύτερη φορά που διαλέγει έναν παρόμοιο τρόπο να κυκλοφορήσει άλμπουμ, χωρίς πρόμο και στα ξαφνικά. Πριν από τρία χρόνια, το προηγούμενο άλμπουμ της με τίτλο το όνομα της είχε εμφανιστεί με τον ίδιο τρόπο στο iTunes και φυσικά είχε γίνει χαμός. Τότε είχε βγάλει βίντεο για κάθε ένα κομμάτι και τα είχε ανεβάσει όλα στο youtube.

Στο Lemonade έχει συνεργαστεί με όλη την αφρόκρεμα της μουσικής σήμερα. Από τον Diplo στο έξοχα πιασάρικο ‘Hold Up’ και τον James Blake στο ‘Forward’  μέχρι τον  Jack White στο πιο «σκληρό»  'Don’t Hurt Yourself' και τέλος  τον Kendrick Lamar στο πιο δυνατό κομμάτι του άλμπουμ, το καταπληκτικό ‘Freedom’. Το άλμπουμ ή το φιλμ όπως το πάρει κανείς είναι μια μίξη εικόνων, ποίησης και μουσικής.

Αρκετοί περίμεναν ότι ‘Lemonade’ θα ήταν ένα πολιτικό άλμπουμ – και είναι εν μέρει – αλλά κυρίως είναι ένα προσωπικό άλμπουμ. Και βαθιά γυναικείο.

To tour-de-force της Beyonce Facebook Twitter
Στο Lemonade έχει συνεργαστεί με όλη την αφρόκρεμα της μουσικής σήμερα.

Η Beyonce ήταν πάντοτε προσεκτική με την προσωπική της ζωή. Δεν έδινε ποτέ τροφή στα μέσα. Ήταν πάντοτε σοβαρή! Δεν της άρεσε ποτέ η δημοσιότητα αλλά την χρησιμοποιούσε προς όφελος της. Παίρναμε όμως κάποια ιδέα από την μουσική της. Έτσι μάθαμε για τον έρωτα της με τον Jay-Ζ από το ‘Crazy in Love’ που αυτός συμμετείχε στα φωνητικά. Πριν από αυτό είχε εμφανιστεί σε μερικά βίντεο του, παριστάνοντας την φιλενάδα του. Φυσικά αυτό ίσχυε. Στα βραβεία MTV ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της κατά την διάρκεια της εμφάνισης της και έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης στην Αμερική και το πιο τουιταρισμένο γεγονός ever.

Αυτή η απέχθεια της προς την δημοσιότητα την έκανε κάπως απρόσιτη και πλαστική. Πολύ τέλεια για να ταυτιστείς. Το να ακούγεται τόσο εύθραυστη και ανθρώπινη στο Lemonade είναι άξιο απορίας όσο και θαυμασμού. Τραγουδάει για τον γάμο της, την απιστία του Jay-Z και είναι συγκλονιστική. Κάνει την προσωπική της εμπειρία, καθολική με πολύ εύστοχο τρόπο. Ζηλεύει, νευριάζει, αγαπάει με πάθος όπως μια κανονική γυναίκα που δεν της ανήκει ο κόσμος.

To tour-de-force της Beyonce Facebook Twitter
Αυτή η απέχθεια της προς την δημοσιότητα την έκανε κάπως απρόσιτη και πλαστική. Πολύ τέλεια για να ταυτιστείς. Το να ακούγεται τόσο εύθραυστη και ανθρώπινη στο Lemonade είναι άξιο απορίας όσο και θαυμασμού.

Στο 'Hold Up' την βλέπεις να κρατάει ένα ρόπαλο και να διαλύει τα πάντα στο πέρασμα της από τον θυμό της. Στο 'Don't Hurt Yourself' ακούγονται τα λόγια του Malcolm X: «Το πιο καταπονημένο άτομο στην Αμερική είναι η μαύρη γυναίκα. Το πιο απροστάτευτο άτομο στην Αμερική είναι η μαύρη γυναίκα. Το πιο παραμελημένο άτομο στην Αμερική είναι η μαύρη γυναίκα». Κι αυτή είναι η κύρια θεματική του άλμπουμ αλλά και του φιλμ. Αποτίει ένα φόρο τιμής στην μαύρη γυναικεία εμπειρία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο

 

Προς το τέλος της ταινίας εμφανίζονται όλες οι γυναίκες της οικογενείας της που σημάδεψαν την ζωή της όπως η 90χρονη γιαγιά της με τα σοφά της λόγια. Από εκεί αντλεί έμπνευση και δανείζεται και τον τίτλο του άλμπουμ. Κλείνει αισιόδοξα με ευτυχισμένες εικόνες από τον γάμο της, την κόρη της μαζί με τον άντρα της που εναλλάσσονται με εικόνες από ευτυχισμένα ερωτευμένα ζευγάρια όλων των ερωτικών προτιμήσεων. 

 

Φέτος και ο Kanye West και η Rihanna με το "The Life of Pablo' και το 'Anti' αντίστοιχα,  προσπάθησαν να πειραματιστούν με διάφορα είδη μουσικής χωρίς να τα καταφέρουν απόλυτα. Η Queen Bey τα καταφέρνει και φτιάχνει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ που δεν φαίνεται ότι θα ξεχαστεί σύντομα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε λίγα χρόνια. Και ναι, η μουσική μπορεί καμιά φορά να μοιάζει με σαπουνόπερα όταν όμως κυκλοφορούν δίσκοι σαν το ‘Lemonade’ ποιος νοιάζεται στα αλήθεια; Βέβαια τώρα θα βουίξει ο τόπος αν θα πάρει διαζύγιο ή όχι αλλά λίγη σημασία έχει. Δικαιωματικά, ίσως είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς με διαφορά και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. 

To tour-de-force της Beyonce Facebook Twitter
Ζηλεύει, νευριάζει, αγαπάει με πάθος όπως μια κανονική γυναίκα που δεν της ανήκει ο κόσμος.
To tour-de-force της Beyonce Facebook Twitter

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
άλλη μια πανέξυπνη προώθηση της μουσικής της.έχει φοβερό PR team και η ίδια δουλεύει σαν σκυλί. Έχει απολύσει manager και team όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ήθελε.Βέβαια δεν είχε τα balls να κρατήσει το album στο Tidal για πάνω από 24 ώρες, αφού κανένας δεν έχει TIDAL.Όσον αφορά τα δικαιώματα, και αυτή το παίζει επαναστάτρια με τα εκατομμύρια της και χρησιμοποιεί κάποιες ομάδες για να πουλήσει. Ωστόσο, να μα εξηγήσει γιατί έχει εμμονή και βγαίνει τόσο λευκή σε εξώφυλλα (ή τουλάχιστον έβγαινε σε παλιά εξώφυλλα..).Θεωρώ πως είναι λίγο overrated τον τελευταίο καιρό με ό,τι κάνει και γενικά έχει ένα πολύ δυνατό team σε συνδυασμό με την τέλεια σχέση που έχει με τα media αλλά και το ταλέντο της φυσικά. Αλλά ξέρουμε πως δεν φτάνει το ταλέντο μόνο!
Όλα σωστά τα σχόλια του άρθρου,ακριβώς έτσι είναι,με μια μικρή διόρθωση.Η Beyoncé δεν κάνει pop αρκετά χρόνια τώρα,οπότε είναι λάθος να κριθεί υπό αυτό το πρίσμα.Επίσης το αποτέλεσμα της δουλειάς της είναι 50% το τρομακτικά τεράστιο ταλέντο της και 50% οι δημόσιες σχέσεις με το καλύτερο team στον κόσμο.