Πλαφόν "20 ημερών" στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ

Πλαφόν "20 ημερών" στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ Facebook Twitter
1

Πλαφόν στις εξετάσεις των ασφαλισμένων βάζει ο ΕΟΠΥΥ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι αφού το πρώτο δίμηνο του 2016 καταγράφηκε υπερβάση του προϋπολογισμού κατά 10 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στον ίδιο ασθενή (ΑΜΚΑ), την ίδια εξέταση, μία φορά εντός διαστήματος 20 ημερών και όχι νωρίτερα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση αυτού του χρονικού περιορισμού, κατόπιν ωστόσο εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης του γιατρού. Από το χρονικό όριο των 20 ημερών εξαιρούνται 13 κοινές εξετάσεις όπως γενική αίματος, γενική ούρων, σακχάρου, ηλεκτρολύτες και ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση, η συνταγογράφηση των οποίων θα μπορεί να επαναλαμβάνεται στον ίδιο ασθενή με χρονική απόσταση τεσσάρων ημερών.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση τροποποιούνται ξανά τα αριθμητικά όρια συνταγογράφησης εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού και το είδος της εξέτασης -σημειώνεται ότι η εφαρμογή αυτών των ορίων «εκκρεμεί» από τις αρχές του 2015-, ενώ απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς εργαστηριακών ειδικοτήτων με την εξαίρεση των ακτινοδιαγνωστών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ