Εθνική Ενότητα» θα ονομάζεται το νέο κόμμα που ηγούνται οι Γιώργος Καρατζαφέρης και Τάκης Μπαλτάκος.

 

Η ανακοίνωση του νέου κόμματος έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, ανήμερα της επετείου της εκλογικής νίκης της ΝΔ με 47% υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την Κυριακή των Βαϊων του 1990.

 

Το νέο κόμμα θα τοποθετείται ιδεολογικά στα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας και θα κινείται στο χώρο της «πατριωτικής δεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού».

 

Ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι έχει μιλήσει με τους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκη και Ντινόπουλο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν έχει συνομιλήσει με νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

Σχετικά με το χαρακτήρα του νέου κόμματος, οι δύο πολιτικοί άντρες τόνισαν:

 

«Εμείς είμαστε ευρωσκεπτικιστές. Σήμερα είναι γενέθλια ημέρα μιας νέας προσπάθειας με παλαιές ρίζες να ενωθούν όλες οι πατριωτικές δυνάμεις».

 

Για το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υποστήριξαν ότι ελπίζουν η χώρα να μην χρειαστεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ, αλλά σημείωσαν με έμφαση: «δεν ζούμε με το φόβο της εξόδου από το ευρώ».

 

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια μαζί του.

 

Μάλιστα ο κ. Μπαλτάκος είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μητσοτάκης ανήκει στο κέντρο, να μας αφήσει στην ησυχία μας. Είναι κεντρώος πολιτικός που προέρχεται και εκείνος όπως και ο πατέρας του από το κόμμα των νεοφιλελεύθερων. Ανήκει στο κέντρο, να πάει εκεί και να μας αφήσει και εμάς στην ησυχία μας που είμαστε ένα καθαρά δεξιό κόμμα».