Εγκύκλιος της ΤτΕ για τα 500ευρα - "Φακελώνονται" όσοι πάνε να τα χαλάσουν στις τράπεζες

Εγκύκλιος της ΤτΕ για τα 500ευρα - "Φακελώνονται" όσοι πάνε να τα χαλάσουν στις τράπεζες Facebook Twitter
13

Στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσσουν στα γκισέ χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες, κατόπιν εγκυκλίου της ΤτΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Μετά την τελευταία φυγή των καταθέσεων τα χρήματα που βρίσκονται πλέον σε θυρίδες και σπίτια υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ και στόχος της απόφασης αυτής είναι η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος.

Οι τράπεζες θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. Η Καθημερινή αναφέρει άλλωστε πως η προσέλευση πολιτών στο γκισέ των τραπεζών για να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υπήρξε έντονη μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή απόσυρση από την αγορά των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας.

Αν και η ανακοίνωση αυτής της πρόθεσης δεν συνοδεύθηκε από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, αρκετοί ήταν οι Έλληνες που έσπευσαν να βγάλουν τα 500άρικα από τα σεντούκια και τις θυρίδες. Οι περισσότεροι μάλιστα προτίμησαν να σπάσουν τα χαρτονομίσματα σε μικρότερα των 50 ή των 20 και να τα ξαναφυλάξουν στα σπίτια τους ή στα υπόγεια των τραπεζών, αποφεύγοντας να τα καταθέσουν σε λογαριασμό.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται επίσης πως οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του.

Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, η αίτηση διενέργειας πληρωμής ή μεταφοράς πίστωσης, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.

Πηγή: kathimerini.gr

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ