Δρίτσας: Οι πρόσφυγες στον Πειραιά είναι πάνω από 4 χιλιάδες

Δρίτσας: Οι πρόσφυγες στον Πειραιά είναι πάνω από 4 χιλιάδες Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC
2

Αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται από την Τουρκία, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι υπολογίζεται πως στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περί τις 4000 πρόσφυγες, τόνισε πως καθημερινά καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, ενώ οργανώνεται η μετακίνησή τους προς κέντρα που ετοιμάζονται να τους φιλοξενήσουν. (Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα μεταφέρονται 1.000 μετανάστες από τον Πειραιά στη Λάρισα).

Ο υπουργός σημείωσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του λιμενικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν σε χώρους φιλοξενίας, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στα κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, ακόμη μια δύσκολη μέρα, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, ξημέρωσε στην Ειδομένη για τους 13.000 πρόσφυγες, οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες τους για συνέχιση του ταξιδιού τους, να εξανεμίζονται, καθώς από την περασμένη Δευτέρα, η ροή έχει διακοπεί και η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.

Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο. Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους.

Ελάχιστοι επέλεξαν το πρωί να φύγουν από την Ειδομένη με ταξί. Οι υπόλοιποι μπήκαν στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται με το πρώτο φως της ημέρας για να πάρουν το πρωινό που μοιράζει η ΜΚΟ Praksis. Κάποιοι, που ήλπιζαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν με την τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες, έχουν απογοητευθεί. Δεν διστάζουν δε να διατυπώσουν φόβους ότι θα παραμείνουν «κολλημένοι» στην Ειδομένη και στην επόμενη Σύνοδο…

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ NOVARTIS

Ελλάδα / Δίκη προστατευόμενων μαρτύρων Novartis: «Είχα αποφασίσει να δείρω τον Τσίπρα» κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την εξέταση του από την υπεράσπιση, είπε ότι θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό υπεύθυνο για «όσα ψεύδη είχαν πει οι τότε προστατευόμενοι μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Έκρηξη βόμβας στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος αφού εντοπίστηκε αποτύπωμά του στο διαμέρισμα

Ελλάδα / Έκρηξη βόμβας στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος αφού εντοπίστηκε αποτύπωμά του στο διαμέρισμα

Το δακτυλικό του αποτύπωμα εντοπίστηκε στο διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα Λαδάδικα, όπου εκτιμούν οι αρχές πως κατασκευάστηκε ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.
LIFO NEWSROOM
The Upfront Initiative 2025- Live: Λεπτό προς λεπτό το συνέδριο για ισότητα, συμπερίληψη και διαφορετικότητα

Ελλάδα / The Upfront Initiative 2025- Live: Λεπτό προς λεπτό το συνέδριο για ισότητα, συμπερίληψη και διαφορετικότητα

Περισσότερες από 50 προσωπικότητες από την πολιτική, τον πολιτισμό, τα media και την κοινωνία των πολιτών συμμετέχουν στο φετινό The Upfront Initiative, που επιστρέφει για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών
LIFO NEWSROOM