Η "περίεργη" απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτημα για το κλείσιμο των συνόρων

Η "περίεργη" απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτημα για το κλείσιμο των συνόρων Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Απέφυγε να τοποθετηθεί αρνητικά και με σαφήνεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο μείζον ερώτημα που αφορά την προσπάθεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από την Σένγκεν, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος υπέβαλε την ερώτηση.

Απαντώντας σε ερώτημα του «Εθνους», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ καλωσόρισε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ελέγξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων και τόνισε ότι «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται τη χώρα».

 

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, «στον αναπληρωτή εκπρόσωπο υποβάλαμε την εξής ερώτηση:

Η Ελλάδα απειλείται από μια προσωρινή, αν όχι de facto έξοδο από την Σένγκεν, λόγω και του τείχους που κτίστηκε στα βόρεια σύνορα της. Εχουν οι ΗΠΑ θέση για το θέμα αυτό; Ανησυχείτε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια την Ευρωπαϊκή Ενωση; Κατά τη γνώμη σας είναι αυτό δίκαιο για την Ελλάδα, μια χώρα που υποφέρει από την οικονομική κρίση και τώρα με την προσφυγική κρίση;

 

Ο κ. Μάρκ Τόνερ απάντησε ότι «πρόκειται για εσωτερικά ζητήματα, της Ελλάδος και της Ευρώπης» και πρόσθεσε:

«Τονίζουμε βεβαίως ότι πρόκειται για εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες. Όσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να εισρέουν σε αριθμό ρεκόρ, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις».

 

«Κάθε κράτος», συνέχισε, «έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ελέγχει την επικράτεια του, συμπεριλαμβανομένου και το ποιοι θα μπορούν να εισέρχονται τη χώρα. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων μας να ελέγξουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα, παράλληλα με την ελαχιστοποίηση του πόνου των προσφύγων».

 

Σύμφωνα με τον κ. Τόνερ: «Καθώς πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν συνθήκες τρομαχτικών συγκρούσεων, συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες κάθε εθνικότητας πρέπει να γίνονται αποδέκτες συμπεριφορών με βάση τον ανθρωπισμό και την αξιοπρέπεια. Επίσης να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες αξιολόγησης (εννοεί και καταγραφής) για παροχή ασύλου. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όπως εξελίσσεται» κατέληξε ο εκπρόσωπος.» 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM