H νέα αδιανόητη θεωρία του ίντερνετ: Είναι αυτός ένας αρχαιοελληνικός υπολογιστής;

H νέα αδιανόητη θεωρία του ίντερνετ: Είναι αυτός ένας αρχαιοελληνικός υπολογιστής; Facebook Twitter
10

Μια εγχώρια θεωρία συνωμοσίας φαίνεται ότι έκανε καριέρα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να απασχολήσει και το LiveScience και την Laura Geggel που με τη βοήθεια ειδικών να την απορρίψει, παρατάσσοντας λογικά επιχειρήματα. Πρόκειται να τη θεωρία, με αφορμή μια αρχαιοελληνική παράσταση, που δείχνει μια μορφή να κρατά κάτι που μοιάζει με κουτί  και που για τους άφθονους δημιουργούς και οπαδούς τέτοιου είδους θεωριών δεν είναι παρά ένα lap top, άρα  οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που το είχαν κατασκευάσει πρώτοι.

Η θεωρία, έφτασε στην δημοσιογράφο  από τον ανώνυμο χρήστη του YouTube StillSpeakingOut, που διερωτόταν αν το Μαντείο των Δελφών διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Jeffrey Spier, ανώτερος έφορος αρχαιοτήτων Getty στο Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια, που  κατέχει το άγαλμα, φυσικά δεν πρόκειται για υπολογιστή.

Αντ 'αυτού, το αντικείμενο μπορεί να είναι ένα κουτί κοσμημάτων, ή, ενδεχομένως, ένας αρθρωτός καθρέφτης, ή ένα κουτί  που περιέχει θυμίαμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας άλλος ιστορικός καταρρίπτει και την ιδέα του StillSpeakingOut ότι το «laptop» διαθέτει και θύρες USB στο πλάι. «Είναι τρύπες για προσάρτηση ενός αντικειμένου, ίσως για ένα ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου», λέει ο Jeff Hurwit, καθηγητής της ιστορίας της τέχνης και της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το άγαλμα, περίπου του 100 π.χ. απεικονίζει μια καλά ντυμένη γυναίκα να χαλαρώνει σε μια μαλακή πολυθρόνα και να αγγίζει το καπάκι από ένα κουτί που κρατά υπηρέτρια, σύμφωνα με το Paul Getty Museum.

«Αυτά τα ταφικά αγάλματα έμπαιναν πάνω από τους τάφους των νεκρών, και ονομάζονται ναΐσκοι, ήταν μικροί ναοί αφιερωμένοι στον αποθανόντα», λέει ο Spier. Πιθανότατα είχε τριγωνική κορυφή όπου ήταν χαραγμένο το όνομα της θανούσης, προσθέτει.

Από την πλευρά του και ο Hurwit απορεί με τη θεωρία περί αρχαίου lap top. ¨Σοβαρά;», λέει.  «Το  laptop είναι στην πραγματικότητα ένα ρηχό δοχείο ή το καπάκι ενός δίσκου από τον οποίο η γυναίκα είναι έτοιμη να επιλέξει ένα κόσμημα,», τονίζει.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και για μια ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν του 1928, στην οποία διακρινόταν μια γυναίκα να κρατά στο αυτί κάτι που έμοιαζε με κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο ήταν μόνο ένα ακουστικό της εποχής για την βαρηκοΐα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM