Δικαιώθηκε από το ΣτΕ και θα αποζημιωθεί με €450.000 ο φοιτητής από την υπόθεση «ζαρντινιέρα»

Δικαιώθηκε από το ΣτΕ και θα αποζημιωθεί με €450.000 ο φοιτητής από την υπόθεση «ζαρντινιέρα» Facebook Twitter
38

Ποσό που θα φτάσει τα 450.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημήτριου, για την πολύκροτη υπόθεση ξυλοδαρμού ενός φοιτητή που έγινε γνωστή ως "Υπόθεση Ζαρντινίερα ".

Το ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 331/2016 απόφασή του επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε αποδώσει την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών (με πολιτική περιβολή και ενστόλων), αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.

Το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ.) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.

Δικαιώθηκε από το ΣτΕ και θα αποζημιωθεί με €450.000 ο φοιτητής από την υπόθεση «ζαρντινιέρα» Facebook Twitter

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο 24χρόνιος φοιτητής «εξαιτίας του τρόμου που του προκάλεσε η βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασε μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, από την οποία πάσχει ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητά του».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι οι κακώσεις που υπέστη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συνιστούσαν «επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθ' ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αποζημίωση για την ηθική βλάβη στον φοιτητή ορίζεται στα 300.000 ευρώ ενώ με τους νόμιμους τόκους από την επίδοση της αγωγής, το ποσό αναμένεται να ανέλθει σε 450.000 ευρώ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη τη νύχτα της 17 Νοεμβρίου 2006, στην επέτειο του Πολυτεχνείου και η υπόθεση είχε απασχολήσει τα μέσα για πολύ καιρό. 

Η υπόθεσή του απέκτησε αρκετή δημοσιότητα λόγω της απόδοσης του τραυματισμού του, μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε αυτοτραυματισμό λόγω πτώσης στην ζαρντινιέρα.  Τον ισχυρισμό αυτό ανέτρεψε όμως ένα βίντεο -ντοκουμέντο που κατέγραψε όλα όσα είχαν συμβεί εκείνη τη νύχτα.

Ελλάδα
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του - Το θύμα φέρεται να προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: «Αντί να τη βοηθήσει, έστηνε το άλλοθί του» - Επιμένει ότι τη χτύπησαν «οι ληστές»

Η μητέρα δύο παιδιών δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή - Η καταγγελία της στο παρελθόν και η μαρτυρία «κλειδί» από την ημέρα του άγριου ξυλοδαρμού της
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα και την ΕΕ», λέει ο ΕΟΦ

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο στην Ελλάδα ή την ΕΕ, αναφέρει ο ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μέσω επιστολής του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται εμβόλιο για τη νόσο που έχει προσβάλει χιλιάδες ζώα
LIFO NEWSROOM
Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Ελλάδα / Νόμος στα χαρτιά: Οι ανήλικοι πίνουν και κανείς δεν τους σταματά

Μπορεί να μην έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι ο θάνατος της 16χρονης στο Γκάζι προήλθε από κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι εντοπίστηκε λιπόθυμη έξω από κλαμπ, σε μια ηλικία που ο νόμος ρητά την προστατεύει, είναι από μόνο του καμπανάκι για μια κοινωνία που κοιτά αλλού
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ