Ομάδα ψυχιάτρων είδε 400 ταινίες για να βρει τον πιο ρεαλιστικό ψυχοπαθή του σινεμά

Ομάδα ψυχιάτρων είδε 400 ταινίες για να βρει τον πιο ρεαλιστικό ψυχοπαθή του σινεμά Facebook Twitter
3

 

Ομάδα ψυχιάτρων είδε 400 ταινίες για να βρει τον πιο ρεαλιστικό ψυχοπαθή του σινεμά Facebook Twitter

Μπορεί ο Norman Bates και ο πεινασμένος για ανθρώπινη σάρκα Χάνιμπαλ Λέκτερ να σας ανατριχιάζουν και να είναι για τους περισσότερους η απόλυτη προσωποποίηση της ψυχοπάθειας στο σινεμά, αλλά κάποιοι άλλοι ήρωες είναι στην πραγματικότητα οι αυθεντικοί και πιο ρεαλιστικοί ψυχοπαθείς.


Σύμφωνα δε με την ομάδα ψυχιάτρων που επικαλείται το Tech Insider, αυτοί οι κακοί του σινεμά μπορεί να μην είναι καν ψυχοπαθείς.


Η ομάδα των γιατρών αναφέρει πως μια σύντομη και επιφανειακή περιγραφή της ακραίας ψυχοπάθειας κάνει λόγο για ανθρώπους με κρύα καρδιά και ροπή προς τη βία. Οι πλέον ακραίες μορφές ψυχοπάθειας εκδηλώνονται με τους πάσχοντες να σκοτώνουν χωρίς τύψεις και να προκαλούν κακό στα θύματα τους χωρίς σχεδόν κανένα συναίσθημα. Αυτή είναι γνωστή ως «κλασική» ή «ιδιοπαθής» ψυχοπάθεια, αλλά μερικές φορές η διαταραχή είναι πιο συγκεκαλυμμένη και περιορίζεται σε εκδηλώσεις που δεν έχουν καθόλου βία.

Το 2014, ο Βέλγος καθηγητής ψυχιατρικής Samuel Leistedt ήθελε να ανακαλύψει ποιοι κινηματογραφικοί χαρακτήρες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο Leistedt κάλεσε 10 συναδέλφους για να συμβάλλουν στην έρευνα του και μαζί παρακολούθησαν προσεχτικά 400 ταινίες του τελευταίου αιώνα. Όταν η ομάδα ολοκλήρωσε με όλες τις ταινίες, κατέληξε με μια λίστα ευρημάτων στην οποία τελικά υπήρχαν 126 ψυχοπαθητικοί χαρακτήρες, εκ των οποίων οι  105 ήταν άνδρες.


Πιο ρεαλιστικός ψυχοπαθής σύμφωνα με την ομάδα είναι ο Anton Chigurh, ο κακός του "Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους". Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Javier Bardem είναι ένας κλασικός ψυχοπαθής, αναφέρει ο Leistedt και οι συνάδελφοί του. Προσεγγίζει τη δολοφονία με μια αλλόκοτη αίσθηση φυσιολογικότητας και εκτελεί ανέκφραστος χωρίς καν να συσπάται το πρόσωπό του. 
"Δείχνει να είναι αποτελεσματικά και ανθεκτικά άτρωτος σε οποιαδήποτε μορφή συναισθήματος ή ανθρωπιάς" αναφέρει στην έκθεσή του ο Leistedt".


Ο δεύτερος στη λίστα των ψυχιάτρων είναι ο χαρακτήρας του Hans Beckert στο γερμανικό φιλμ "Μ" του 1931 που σκηνοθέτησε ο Fritz Lang. Τρίτος στη λίστα είναι Henry Lee Lucas από το "Henry: Portrait of a Serial Killer", φιλμ του 1990.

Κάποιοι πιο διάσημοι ψυχοπαθείς, όπως ο Patrick Bateman του "American Psycho", ο Gordon Gekko του "Wall Street", ο Norman Bates του "Psycho" και ο Χάνιμπαλ Λέκτερ στη "Σιωπή των Αμνών" μπορεί να είναι άκρως ψυχαγωγικοί ή τρομακτικοί, αλλά ο Leistedt και η ομάδα του υποστηρίζουν πως τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι αυτά που ταιριάζουν στους ψυχοπαθείς.

Ο Norman Bates, για παράδειγμα, φαίνεται περισσότερο να είναι σαν ψυχωτικός με παραισθήσεις, παρά ψυχοπαθής καθώς είναι στο έλεος μιας φαντασίωσης και δεν εμπλέκεται σε έναν πραγματικό κόσμο εγκλήματος.

"Στο συγκεκριμένο θέμα μας ενδιαφέρει, πώς φαίνεται η ψυχοπάθεια στον κινηματογράφο που  παρά την πραγματική κλινική εξέλιξη, παρουσιάζεται με φανταστικό τρόπο" γράφουν οι συγγραφείς. "Οι περισσότεροι από τους κακοποιούς με ψυχοπάθεια στην λαϊκή λογοτεχνία  και την ποπ κουλτούρα, μοιάζουν με τα διεθνή και καθολικά πρότυπα του αρχέτυπου κακοποιού. "

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιάννης Φάγκρας: «Το μικρόβιο της απληστίας μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Οθόνες / Γιάννης Φάγκρας: «Η απληστία μπορεί να μας κάνει όλους κανίβαλους»

Την ανθρώπινη απληστία με φόντο το προσφυγικό διαπραγματεύεται η ταινία «Μικρός Ανθρωποφάγος», μια «πανκ περιπέτεια», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της, που συμμετέχει στο φετινό 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήθελε να γίνει στρατιώτης αλλά τελικά έμαθε να κατασκευάζει βιολιά

Pulp Fiction / Ντάνιελ Ντέι Λιούις, μάς έλειψες

Ο διάσημος ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα και μας μίλησε αποκλειστικά για την επεισοδιακή πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν μακρυμάλλης έφηβος στα χρόνια της χούντας, και για την επάνοδό του στα πλατό μαζί με τον γιο του, Ρόναν, μαζί με τον οποίο έγραψε για πρώτη φορά σενάριο, για την ταινία «Ανεμώνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Και ναι υπάρχουν κάποιοι που το ''Μ'' δεν το θεωρούν εξαιρετική ταινία. Για την ιστορία η δίκη του ''δράκου '' από τον υπόκοσμο, που είναι πραγματικά πρόσωπα του υποκόσμου, δείχνει με πόση μαεστρία ο Λαγκ χρησιμοποιεί τα εκφραστικά του μέσα. Όταν οι ταινίες σαν βίντεο παιχνίδι σε μεγάλη διάρκεια.
Anton Chigurh, ο κακός του "Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους". Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο είναι ένας κλασικός Πηγή: www.lifo.gr στο γερμανικό φιλμ "Μ" του 1931 που σκηνοθέτησε ο Fritz Lang. Πηγή: www.lifo.grO Javier Bardem στο "No country for old men" και ο Hans Beckert στο "Μ" πραγματι ειναι συγκλονιστικοι ως ψυχοπαθεις.Εκπληκτικες ερμηνειες που σου παγωνουν το αιμα.Επιπροσθετα,ομως,πρεπει να επισημανουμε οτι το μεν "No country..." ειναι μια εξαιρετικη ταινια,αλλα το "Μ" του Fritz Lang ειναι ταινια-σταθμος στην ιστορια του κινηματογραφου..