Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
1


 

Tο ντοκιμαντέρ «First Position» της Bess Kargman εξερευνά τον κόσμο του χορού και τον ανταγωνισμό που κυριαρχεί σε αυτόν, ακολουθώντας τη ζωή έξι χορευτών. Οι πρωταγωνιστές, ηλικίας από εννέα μέχρι δεκαεννέα χρονών, συμμετέχουν σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κλασσικού μπαλέτου στον κόσμο, το Youth America Grand Prix.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές και απαιτητικές διοργανώσεις που ξεκινούν με 5.000 συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, οι χορευτές μειώνονται στους 300, οι οποίοι καταφέρνουν να φτάσουν στον τελικό που πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο στη Νέα Υόρκη. Ο διαγωνισμός δεν έχει έναν νικητή αλλά αντίθετα παρέχει υποτροφίες, συνεργασίες με εταιρίες και άλλα έπαθλα σε μια μικρή ομάδα των πιο ταλαντούχων χορευτών έπειτα από μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση.

Η σκηνοθέτις επικεντρώνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παρουσιάζοντας την καθημερινότητά τους, τις πολύωρες πρόβες, τις εμφανίσεις τους στη σκηνή και τα πολλαπλά στάδια που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός. Καταγράφει τον απαιτητικό κόσμο του χορού, το άγχος των συμμετεχόντων, τον ζήλο τους, την αφοσίωσή τους, την σχέση τους με την οικογένειά τους.

Για τους πρωταγωνιστές της ταινίας, ο χορός είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι και αυτή η διοργάνωση διαδραματίζει έναν ξεχωριστό ρόλο, καθώς δεν αποτελεί μια στιγμή αναγνώρισης αλλά αντίθετα μπορεί να καθορίσει μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Για να βγουν νικητές πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, να κάνουν θυσίες, να παλέψουν με την εξάντληση, τους τραυματισμούς και τις δυσκολίες της εφηβείας. Η αφοσίωση τον χορευτών και η δύναμη της θέλησης είναι αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ συναρπαστικό ακόμη και για όσους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον χορό.

Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter

Η σκηνοθέτις επέλεξε πολύ προσεκτικά τα επτά παιδιά που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ αφού συμβουλεύτηκε τους διοργανωτές του Grand Prix και αξιοποίησε τη δημοσιογραφική της ιδιότητα. Παρά τα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν όπως η τελειομανία, η αγάπη για αυτό που κάνουν, οι παρόμοιες αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή τους και ο χρόνος που αφιερώνουν στον χορό, αποδεικνύεται πως τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, με διαφορετικά προφίλ.

Αφιερώνει μεγάλο μέρος της ταινίας για να συστήσει τους πρωταγωνιστές στο κοινό, να παρουσιάσει την ιστορία του καθενός και να παρέχει επαρκείς πληροφορίες που χρειάζονται οι θεατές μέχρι να τους παρακολουθήσουν να χορεύουν στο Grand Prix. Όλοι τους είναι πολύ νέοι, γεμάτοι όνειρα και πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους, γεγονός που καθιστά συγκινητικό τον αγώνα τους. Το μέλλον τους θα κριθεί από έναν διαγωνισμό στον οποίο όπως λέει και ένας από τους κριτές έχουν μόνο πέντε λεπτά για να αποδείξουν ότι αξίζουν.

Ο διαγωνιζόμενος που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι και ο μικρότερος, ο εντεκάχρονος Aran Bell. Χορεύει από τα 4 και σε κάποιο σημείο λέει «Αγαπώ τόσο το μπαλέτο που είναι δύσκολο να το εξηγήσω». Ο Aran ταξιδεύει καθημερινά δύο ώρες για να κάνει πέντε ώρες εκπαίδευση. Εξίσου συναρπαστικός είναι και ο χαρακτήρας της Michaela DePrince, ενός δεκατετράχρονου ορφανού από τη Σιέρα Λεόνε, που έχει υιοθετηθεί από μια οικογένεια στη Φιλαδέλφεια. Ανακάλυψε το μπαλέτο όταν βρίσκονταν ακόμη στο ορφανοτροφείο από ένα σκισμένο εξώφυλλο. Κατά τη διάρκεια του έργου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προκατάληψη ότι τα μαύρα κορίτσια δεν μπορούν να χορεύουν.

Η ταινία,  έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Toronto International Film Festival, έχει κερδίσει το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο San Francisco Doc Fest και τα βραβεία κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Dallas International Film Festival, Portland International Film Festival και στο DOC NYC. Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό.

Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Ο ανταγωνιστικός κόσμος του χορού σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter

First Position

Bess Kargman / 91′ / 2011 / ΗΠΑ

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου

20.00

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους χορευτές Γιάννης Νικολαΐδης και Michael Doolan

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «Δαναός»

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

www.balletdocumentary.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια