Στο σημερινό ‘Α μπα’: ένας καλός φίλος που είναι μόνος

Στο σημερινό ‘Α μπα’: ένας καλός φίλος που είναι μόνος Facebook Twitter
68
Λόγω της Χριστουγεννιάτικης άδειας, το σημερινό Α,μπα μεταδίδεται σε επανάληψη.
Η πρώτη δημοσίευση των ερωταπαντήσεων αυτών έγινε σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο! (Τα σχόλια διατηρούνται αυτούσια - Αλλάξατε γνώμη σε κάτι από τότε;)

===

Αγαπητή Λένα,
έχω έναν πολύ καλό φίλο και κουμπάρο που είναι μόνος. Δεν τον θυμάμαι ποτέ να έχει σχέση και είμαστε συν πλην 35. Είμαστε μια παρέα, όλοι ζευγαρωμένοι, άλλοι παντρεμένοι με παιδιά, αλλοι χωρίς παιδία, και άλλοι σε σοβαρές σχέσεις που συγκατοικούν. Εκείνος τιποτα. Ειμαστε σε μια μικρή επαρχία, οπότε οι επιλογές είναι λίγες. Πάει και Αθήνα, αλλα επειδή εδώ εχεί δική του δουλεία, επιλέγει να μένει εδώ ενώ έχει σπουδάσει και έχει δουλέψει στην Αθήνα, και καλα κάνει δηλαδη. Όταν δεν είναι στη δουλεία , βρίσκεται συνέχεια μέσα στα σπιτια μας, παιζει με τα παιδιά μας τρώμε όλοι μαζί κ.τ.λ.Πως θα βρει κάποια αν κάνει παρέα συνέχεια με παντρεμένους ; Εμείς δεν βγαίνουμε συχνα, σε σπίτια τη βγάζουμε λόγο των παιδιών. Σίγουρα θα ήθελε κάποια δίπλα του, είναι ολοφάνερο πως του αρέσει η οικογενειακη θαλπωρή. Τι μπορούμε να κάνουμε σαν παρέα ; Στην πρόταση " Να σου γνωρίσουμε κάποια.." νευριάζει, και gay δεν είναι εξακριβωμενα. Εχει κατι περιστασιακό στην Αθήνα, αλλά αυτό είναι αρκετό για έναν 35άρη; Αν ήθελε να είναι εργένης απο πεποιθηση, δεν θα έκανε παρέα με εργένηδες σε μπαρ με γκόμενες; Γιατί έχει αναγκή να παίξει με τα παιδιά μας και να φάει μαζί μας οικογενειακα ; Ισως και να λέω πολλά κλισέ, αλλα δεν μπορεί να πηγαίνουμε ταξίδι και να κλείνουμε τρία δίκλινα και ένα μονοκλινο...

Αχ, πες μας.


Γιατί όχι;


Τι θα πάθετε αν κλείνετε τρία δίκλινα και ένα μονόκλινο; Έχεις φόβο του κενού; Έχει κάποιος κάποιον ψυχαναγκασμό και φοβάται τα μονά νούμερα; Χαλάει η ομάδα στη μπιρίμπα; Και πώς εξακριβώσατε ότι δεν είναι γκέι; Έχετε βάλει κάμερες στην κρεβατοκάμαρά του; Του έχετε βάλει κρυφά ανιχνευτές στον εγκέφαλο, για να ελέγχετε τις ακούσιες αντιδράσεις του σε άντρες και γυναίκες; Ή το λες επειδή του αρέσει η μπάλα και τα σουβλάκια;


Όχι μόνο λες πολλά κλισέ, αλλά τα έχεις κάνει εικόνισμα και τα έχεις μέτρα και σταθμά για κάποιον που ισχυρίζεσαι ότι είναι πολύ καλός σου φίλος. Φαίνεται όμως σα να έχεις ορίσει τα περιθώρια στα οποία δέχεσαι να κινούνται οι φίλοι σου και να έχεις απορρίψει ό,τι κινείται εκτός. Αυτό, πώς να σου το πω, δεν λέγεται φιλία. Λέγεται ανοχή υπό προϋποθέσεις. Και τα συμπεράσματα που βγάζεις είναι αλματώδη, επίσης περιορισμένα, και μέσα από το ασφυκτικό σου πρίσμα.


Την οικογενειακή σου θαλπωρή κράτα τη για τον εαυτό σου και καμάρωσε όσο θέλεις, αλλά για όνομα του Θεού, μην είσαι τόσο σίγουρη ότι όλοι τη ζηλεύουν. Το ότι κάποιος παίζει με τα παιδιά σου και πάει μαζί σου διακοπές δεν σημαίνει ότι θέλει να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Μόνη σου λες ότι μένετε σε μικρή επαρχία. Πόσες επιλογές έχει; Έχεις σκεφτεί ποτέ αν θα ήθελε άλλη ζωή; Αν έχει άλλη ζωή για την οποία δεν ξέρεις τίποτα; Αν είναι bi, ή ασέξουαλ, ή στρέιτ που περνάει φάση μοναξιάς, ή που δεν θέλει να παντρευτεί και να κάνει παιδιά; Είναι για όλους μονόδρομος η ζωή; Είναι τόσο απίθανο να θέλει να συμμετέχει στις οικογενειακές σας δραστηριότητες απλώς επειδή σας πάει σαν άτομα;


Έχεις πειστεί ότι ανήκεις σε ένα κλαμπ στο οποίο δικαιούνται να συμμετέχουν μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του κλαμπ. Με οικογένειες έχει δηλαδή δικαίωμα να περνάει το χρόνο του συστηματικά μόνο όποιος έχει οικογένεια. Αν δεν προσπαθεί να φτιάξει, είναι μυστήριος, και αν δεν θέλει να φτιάξει, είναι ακόμη πιο μυστήριος, και σε κάθε περίπτωση, μάλλον καλύτερα να είναι μακριά από τα παιδιά (σου). Ο κόσμος δεν χωρίζεται σε εργένηδες και σε παντρεμένους. Ο κόσμος αποτελείται από ανθρώπους που είναι ελεύθεροι να ορίζουν τη μοίρα τους μαζί με άλλους ανθρώπους. Για προσπάθησε λίγο να μην διαχωρίζεις τους άλλους σε αυτούς που κάνουν ό,τι κάνουν όλοι, και στους άλλους, που δεν κάνουν ό,τι κάνουν όλοι. Η ζωή δεν έχει μόνο δύο γεύσεις. Έχεις προβληματιστεί μεταξύ σοκολάτας και βανίλιας. Αν δοκιμάσεις στρατσιατέλα και λεμόνι και φυστίκι, και ρούμι σοκολάτα και γιαούρτι και σορμπέ με φρούτα του δάσους, να δεις πόσο καλύτερος θα γίνει ο κόσμος σου.

68

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
Αυτή η χώρα είναι γεμάτη με ανθρώπους, τύπου, "ειμαι παντρεμένη,είμαι παντρεμένη τη γάιδαρα μου έχω δεμένη"Ας πω και εγώ τα δικά μου,ζω στην επαρχία,έχω δεσμό 10 χρόνια συγκατοικω 8 και είμαι η εξωγήινη ,διότι έχω το θράσος να κυκλοφορώ μόνη μου,δε παντρεύομαι και δεν έχω παιδιά.Το ήθος,το ορίζει η βέρα(μουαχα)!Μετά τη σημερινή απάντηση,δύο παναγιες αγαπώ,και στα δυο μοιράζομαι,τη μία προσκυνώ και την ασπάζομαι,μα σένα α-μπα μου, σε χρειάζομαι.
Άσε τον άνθρωπο να κάνει ό,τι γουστάρει με τη ζωή του. Εκείνος μπορεί να μη θέλει κάποιον άλλον πάνω απ' το κεφάλι του και να τή βρίσκει να μένει μόνος του. Εσύ τι ζόρι τραβάς; Ο γάμος, η συμβίωση και τα παιδιά είναι δέσμευση και δεν είναι κάτι που γίνεται για το φαίνεσθαι, γιατί σκέφτεται αυτός που τά κάνει τι θα πεί ο κόσμος. Είναι δέσμευση και εκείνος μπορεί να μη γουστάρει δεσμεύσεις. Κάνε του τη χάρη και μην μπαίνεις δερβέναγας στην προσωπική του ζωή.
Μου κανει παντως εντυπωση σε οσους απορριπτουν την προφανη αναγκη του καθε ανθρωπου για συντροφικοτητα (κ του συγκεκριμενου ειδικοτερα) κ τις καλες, αν και αγαρμπα διατυπωμενες προθεσεις της φιλης του. Κ οχι, δεν ισχυει παντα το αν θα ηθελε θα εβρισκε, ουτε αφου δεν το ειπε ο ιδιος, γιατι ασχολειστε... καλη χρονιά.
Δεν απορρίπτουν την ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα, αλλά υπερασπίζονται την ελευθερία της επιλογής. Το δικαίωμα της ποικιλομορφίας π.χ. η μονοπυρηνική οικογένεια στο εξωτερικό (ανεπτυγμένες χώρες) είναι πιο διαδεδομένη.http://www.lifo.gr/now/life/31146Γιατί της γραφούσας της φαίνεται, τόσο, μα τόσο παράξενο, που ανησυχεί σαν μάνα για το ανήλικο παιδί της;
Αχ αυτή η έκφραση οικογενειακή θαλπωρή...Θαλπωρή νιώθουμε και εμείς που είμαστε 30, με σχέση αλλά καμία διάθεση προς το παρόν για γάμο, δίπλα στο τζάκι με το κρασί μας.Δεν είναι οι ανύπαντροι/ες για λύπηση.Επίσης αν ο φίλος σου δεν έχει παραπονεθεί που ξέρεις σίγουρα οτι θέλει να έχει τη ζωή που έχεις εσυ;Υ.Γ. και εγώ απολαμβάνω τα παιδάκια των άλλων. Για λίγο. Αυτό δεν σημαίνει οτι θέλω ακόμα να κάνω δικά μου.
Νομίζω τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Αφού αρνείται να του κάνετε νέες γνωριμίες, δεν θέλει και τόσο πολύ αυτό που εσύ νομίζεις. Κατά πάσα πιθανότητα περερμηνεύεις τη συναναστροφή του μαζί σας. Δεν του λείπει η οικογένεια και τα παιδιά και τα ψάχνει σε εσάς. Απλά εσάς έχει φίλους και προσαρμόζεται στην καθημερινότητα σας, ώστε να μπορεί να σας συναναστρέφεται. Και εγώ κάνω παρέα με αρκετές οικογένειες παρότι ελευθερη, όχι όμως γιατί μου αρέσει το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά γιατί τώρα αυτή είναι οι ζωή των φίλων μου και δεν μπορώ να τους ξεγράψω επειδή πλέον έχουν παιδιά κ δεν μπορούν να βγαίνουν. Τόσο απλά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον κάνετε να αίσθάνεται πάντα ευπρόσδεκτος στην παρέα σας και να μην σας απασχολούν τα μονόκλινα και τα δίκλινα δωμάτια. Εξάλλου αν ω μη γένοιτο χωρίσει ένας από εσάς θα ήθελες να σας βλέπουν έτσι οι υπόλοιποι; Ως το καημένο μονοκλινο δωμάτιο; Η ζωή έχει πολλές στροφές και το πότε θα έρθουμε στη θέση του άλλου, δεν το ξέρουμε.
έχω γενέθλια αύριο. κλείνω τα 41, δεν έχω σύντροφο, είμαι στρέιτ, γενικά καλός άνθρωπος (προσωπικά στάνταρ).Μέσα στα 20 φεύγα σεξουαλικώς ενεργά μου χρόνια, έφαγα γύρω στις 5 φορές πόρτα από δεσμευμένα ή παντρεμένα ζευγάρια γιατί "προκαλούσα" αμηχανία/ φόβο/ ζήλεια. Μερικές φορές απλά επειδή δεν τους έβγαινε σωστά ο λογαριασμός μια και δεν είχε ακόμα εφευρεθεί το βίβα γουόλετ.Το καλό με το να αισθάνεσαι ικανοποιημένος και αυτάρκης είναι ότι η δική σου ζωή συνεχίζει να εξελίσσεται.Και μετά μπαίνεις σε σχέση. Ή και όχι.
Αν η ερώτηση ξεκινούσε μ' ένα "έχω έναν φίλο ο οποίος είναι αδέσμευτος και μου ζήτησε την βοήθεια μου σε αυτο", ΙΣΩΣ και να είχες λάβει μια διαφορετική απάντηση. Αν και πολλά κλισέ μαζεμένα βρε παιδί μου, εχει δίκιο η Α, μπα! Ειδικά την συμβουλή της να μην χωρίζεις τους ανθρώπους σε αυτούς που κάνουν ό, τι κάνουν όλοι και σε αυτούς που δεν κάνουν ό, τι κάνουν όλοι, βαλτην καλά μέσα στο κεφάλι σου! Happy new year! :)))
Να σας πω τι διάβασα εγώ ;"Γεια σου αμπα, είμαι μια επιτυχημένη επειδή είμαι παντρεμένη και σου γράφω με το ύφος της δήθεν συμπονετικής φίλης ενός αποτυχημένου επειδή είναι ανύπατρος,φίλου. Στην ουσία τον συμπονώ επειδή τον οικτίρω που είναι αποτυχημένος και ανύπαντρος ενώ εγω είμαι επιτυχημένη και παντρεμένη, και πιο στο βάθος είμαι και λίγο χεσμένη απο τη χαρά μου γιατί νομίζω πως ζηλεύει την επιτυχία μου και παντρειά μου και θα ήθελε να ναι σαν εμένα. Εγώ κάνω παρέα με άλλους επιτυχημένους επειδή ειναι παντρεμένοι ,αλλά κάνω τη χάρη και σε αυτόν που είναι αποτυχημένος γιατί είμαι μεγάλη ψυχή (μου αρέσει και να με ζηλεύουν).Παράλληλα επειδή εγω ειμαι επιτυχημένη επειδή είμαι παντρεμένη, αρνούμαι να δεχτω ο,τι έχει στη ζωή του και κάνω αναφρά σε αυτό που έχει ως "περιστασιακό¨" λες και το άλλο άτομο είναι αντικείμενο.Επίσης επειδή ειμαι στρειτ επιτυχημένη παντρεμένη και ο αποτυχημένος ανύπαντρος πληροί το τρίπτυχο πίτσα-μπαλα και καράτε αρνουμαι να υποψιαστώ οτι είναι γκέι (θα μας κάψει ο Θεός). Ποση αποτυχία δηλαδή ; Και ανύπαντρος και γκει; Αμπα μου, πες μου δεν είμα πολύ γαμάτη που παρά την επιτυχία μου ασχολούμαι με τον αποτυχημένο; Τι να κάνω για να γίνει επιτυχημένος; "-Οσία Τερέζα (η κατσαριδούλα)
Bρε μανία να θέλετε να περάσετε την ηλικιωμένη κυρία απέναντι στον δρόμο, αφού ξεκάθαρα δεν θέλει να πάει απέναντι, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή!Αν δεν ζητάει ή υπονοεί κάτι ο άλλος, αν δεν παραπονείται, αν δεν πράττει ζηλόφθονα κ.λπ. ...ποιο είναι το πρόβλημά τελοσπάντων;
Κάτσε ρε Λένα!την αποτέλειωσες τη φίλη αναγνώστρια..είπαμε το κράξιμο είναι το δυνατό σου σημείο αλλά όχι κι έτσι! Ρωτάει κάποιος πώς μπορεί να βοηθήσει έναν φίλο του...και εγώ σε επαρχία ζω και έχω αρκετούς φίλους που είναι μόνοι. Οι περισσότεροι όχι από επιλογή. Ηλικία 35! Νομίζω το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προτείνεις χόμπυ και δραστηριότητες ώστε να γνωρίσει κόσμο. Μπορείς να βοηθήσεις και εσύ συνοδεύοντας τον στα πρώτα μαθήματα. Εγώ πήγα σε κάτι πεζοπορικές εκδρομές, 2-3 με φίλες που θέλανε παρέα. Και πράγματι άνοιξαν κάπως τον κύκλο τους με τις νέες δραστηριότητες. Πρώτα πάντως κάνε μια κουβέντα με το φίλο σου για το αν θέλει βοήθεια...γιατί μπορεί να μην εντοπίζει πρόβλημα. Δεν ωριμάζουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ηλικία ούτε με τον ίδιο ρυθμο, ούτε θέλουν τα ίδια πράγματα. Και κάτι τελευταίο για την απάντηση της Λένας, μπορεί να μη θέλουν όλοι ή πολλοί να κάνουν παιδια, την συντροφικότητα πάντως την ψάχνει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.
Δηλαδή για σένα ο γάμος είναι συνυφασμένος με την ωριμότητα και το αντίθετο; επειδή ξέρω παρα πολλούς ανθρώπους απο εμπειρία (συναναστρέφομαι με παρα πολύ κόσμο λόγω δουλειάς) που είναι ανώριμοι και παντρεμένοι. Απο εκείνους που λες πως δεν θα έπρεπε να κάνουν οικογένεια, απο εκείνους που καλά θα ήταν να είναι μόνοι και να περνάνε καλά. 35 ετών άνθρωποι, δεν θέλουν γαλούχηση και συντροφιά αν θέλουν να βρουν σύντροφο. Δεν είναι παιδιά 3 ετών που θέλουν τον πατέρα και τη μαμά μαζί για να πάνε στο περίπτερο να πάρουν σοκολάτα. 35 ετών ξέρουν πως να βρουν σύντροφο. Οι υπόλοιποι δηλαδή πως βρήκαν; Μήπως είναι και άλλοι παράγοντες που δεν έχουν σύντροφο; επιλογή ας πούμε και άλλοι χίλιοι δυο εσωτερικοί λόγοι (πχ μπορεί να μην είναι για σχέση ας πούμε, μπορεί να είναι επιλεκτικοί, ή απλά δύσκολοι στη συμβίωση ) Δεν ξέρεις γενικά τον αλλον στα επίπεδα σχέσης επειδή είναι φίλος σου. Άλλος ρόλος ο ένας άλλος ο άλλος. Ποτε να μην είσαι σίγουρη/ος ΓΙΑΤΙ ο άλλος είναι μόνος είτε είναι 15 είτε 95
Μα ο ίδιος γράφει πως ο φίλος και κουμπάρος νευριάζει όταν του προτείνουν να του γνωρίσουν κάποια. Άρα δεν θέλει βοήθεια ή δεν θέλει οι άλλοι να ασχολούνται με το θέμα.
Αν ο κουμπάρος δεν έχει εκφράσει επιθυμία να διευρύνει τον κύκλο του, τι πεζοπορίες και δραστηριότητες να προτείνει; Μπορεί αυτός να περνάει μια χαρα. Κάνει το κομμάτι του στην Αθήνα κ έχει την ησύχία του στην επαρχία. Οπότε ναι, πρέπει να του κάνει κουβέντα πριν αρχίσει τις προτάσεις και τις προτροπές. Μην πάρει τα βουνά χωρίς λόγο ο άνθρωπος!
Bernard BlackΑν κρίνω απο τις απαντήσεις σου, που ντε και καλά επειδή ο άνθρωπος εχει αυτες τις παρέες θέλει ντε και καλά να παντρευτεί, και βγαζεις συμπεράσματα ως έμπειρο άτομο κουβαλώντας το μυστικό της ζωής και το κλειδί της καθολικότητας,Θα ανησυχούσα για την κρίση μου και το άτομό μου αν συμφωνούσαμε ! Ευτυχως που δεν συμφωνούμε, είναι μεγάλη μου τιμή και περηφάνια !
Μακράν το πιο τρανταχτό παράδειγμα ότι κάποιοι παντρεμένοι πολλές φορές έρχονται σε αμηχανία με το γεγονός ότι κάποιος είναι ανω των 35 και μόνος γιατί δεν ξέρουν πού να τον τοποθετήσουν στην κοινωνία γενικότερα. όποιος έχει πάει single και χωρίς παρέα σε τραπέζι γάμου αναμεσα σε αγνώστους, θα με καταλάβει.
Αααααα καλάαααααααααα...Μην νιώθεις τόσο πρότυπο, μπορεί να ξυπνήσεις απότομα μια μέρα. Παιδιά έκανες, δεν ανακάλυψες τη θεραπεία για τον καρκίνο, χαλάρωσε λίγο. Μπορεί ο φίλος σας να σας αγαπάει πολύ, κι εσάς και τα παιδιά σας, και φέρεται όπως θα φερόταν κάθε σωστός φίλος: παίζει μαζί τους και συμμετέχει στις οικογενειακές δραστηριότητες. Ουσιαστικά για να είναι φίλος σας κάνει αυτός το βήμα και ζει σαν οικογενειάρχης γιατί αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορείτε να ζήσετε εσείς σαν εργένηδες (π.χ. να πηγαίνετε κάθε βράδυ να τα πίνετε στα μπαρ). Αυτό σημαίνει πραγματικός φίλος. Όσο για την προσωπική του ζωή, δεν σου χρωστάει εξηγήσεις για το πώς θέλει να ζει. Ούτως ή άλλως ούτε αυτός σε κρίνει που διάλεξες να κάνεις οικογένεια. Έτσι κι εσύ δεν πρέπει να τον κρίνεις για τις επιλογές του που δεν ταυτίζονται με τις δικές σου.
Καλή χρονιά με πολύ Α, μπά!Οκ, συμφωνώ, αλλά την αποπήραμε πολύ την κοπέλα. Βλέπει το καλό του φίλου της μέσα μονο από τα δικά της μάτια, αλλά το καλό του επιδιώκει, ή αυτό κατάλαβα εγώ. Δηλαδή η Α, μπα θεωρείς ότι τελικά η ερώτηση γίνεται για την ίδια και τα παιδιά της?
Λένα και λοιποί σχολιαστές, καλή χρονιά!Δεν έχω κάτι να συμπληρώσω στην πολύ σωστή απάντηση, μόνο μια παρατήρηση:Γιατί βρε Λένα υποθέτεις πάλι ότι ο αποστολέας είναι γυναίκα; Δεν υπάρχει απολύτως καμιά ένδειξη για το φύλο του/της.
Μετά από αυτό θα ήθελα να δηλώσω πολύ χαρούμενη που οι δικοί μου φίλοι με κυνηγάνε να μου κλείσουν το μονόκλινό μου για να είμαστε όλοι παρέα :)
Μην τον ζοριζετε τον ανθρωπο γιατι τελικα θα πλακωθειτε στο ξυλο και θα παει περιπατο η αγαπημενη παρεα. Η αποσταη σπο το "αφηστε με ησυχο'' μεχρι το ''αντεστε μου στο γεροδιαολο'' ειναι τρια-τεσσερα προξενια (και πολλα μου φαινονται).