Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αγάπη και η ισότητα νίκησαν - Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων

Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αγάπη και η ισότητα νίκησαν - Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
21

Σε μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έπειτα από μια μαραθώνια ολομέλεια που είχε εντάσεις, εκπλήξεις, κόντρες ομοφοβικά σχόλια και μεγάλες αντεγκλήσεις, ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» πέρασε όπως αναμενόταν με ευρεία πλειοψηφία μετά από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί σειράς άρθρων. 194 βουλευτές ψήφισαν Ναι, 55 Όχι και 51 απήχαν.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων υπερψήφισαν τα άρθρα του νομοσχεδιού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν ωστόσο οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος και Στάθης Παναγούλης.

Από το στρατόπεδο της Ν.Δ. πολλοί βουλευτές που ήθελαν να καταψηφίσουν επέλεξαν να απουσιάσουν κατά τη ψηφοφορία με αποτέλεσμα τα υπάρξουν 19 ναι, 29 όχι και 27 απόντες.

Από την αίθουσα απουσίαζε κατά την ονομαστική ψηφοφορία και ο Πάνος Καμμένος, ενώ από τους ΑΝΕΛ οι Κώστας Ζουράρις, Μαρίνα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερψήφισαν και πέντε βουλευτές καταψήφισαν. Κατά ψήφισαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Από το  ΚΚΕ απουσίαζαν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και Λιάνα Κανέλλη.

Μεγάλος ήταν ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και απουσίαζαν από την αίθουσα την ώρα της ανάγνωσης του καταλόγου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος και από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. Από τη ΝΔ απουσίαζαν 27 βουλευτές μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι υποψήφιοι πρόεδροι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Αιχμηρό tweet δημοσίευσε αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική σε όσους βουλευτές δεν ήταν παρόντες στη ψηφοφορία.

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM