40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
2

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO

1. Μάρκος Μέσκος
Άλφα Βήτα
Εκδόσεις Κίχλη
Σελ.: 84


«Με το τραγούδι θα ξανάρθεις;/ Με τα όνειρα και τη φτερούγα του αγεριού / σαν σκιά και σαν σιωπή;/ Μήπως σωθεί το φως / χαράματα ξυπνάει το αλφαβητάρι απ' την αρχή / κινδυνεύοντας – μαύρα χελιδόνια / αθάνατη απαλή σκοτία με τις φωνές της γη».


2. Ίαν Ράνκιν
Φάκελοις Ρέμπους
Μτφρ.: Νάντη Σακκά
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 488


Μια ανασκόπηση στην καριέρα του Τζον Ρέμπους, από τα πρώτα του βήματα έως τη συνταξιοδότησή του. Δεκαεπτά αδημοσίευτες έως σήμερα συναρπαστικές υποθέσεις, στις οποίες ενεπλάκη ο διάσημος επιθεωρητής, σε ένα βιβλίο το οποίο είναι ταυτόχρονα και η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του επιθεωρητή για όσους δεν τον έχουν γνωρίσει ακόμη.


3. Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Ποιήματα - Τα Νεανικά
Μτφρ.: Γιώργος Βαρθαλίτης
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 160


Εκδηλώσεις μιας πρώιμης και βασανισμένης ιδιοφυΐας, τα «Νεανικά» ανήκουν στα σπουδαιότερα έργα του Πόε. Συμπεριλαμβάνουν τις μεγάλες συνθέσεις του «Αλ Ααραάφ» και «Ταμερλάνος», καθώς και μικρά, έξοχα λυρικά.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


4. Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Ποιήματα - Τα Ανάλεκτα
Μτφρ.: Γιώργος Βαρθαλίτης
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 144


Συλλογή με τα ποιήματα της ωριμότητας του Πόε, με κάποια από τα πλέον εμβληματικά και αγαπημένα ποιήματα, όχι μόνο του ίδιου αλλά γενικότερα της σύγχρονης λογοτεχνίας.


5. Corinne Jouanno
Το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου, Γέννηση και μεταμορφώσεις
Μτφρ.: Μαρίνα Λουκάκη
ΜΙΕΤ
Σελ.: 777


Η πολύπλοκη πορεία μεταμόρφωσης του Αλέξανδρου, που είτε ως υπόδειγμα βασιλέως είτε ως τρομερό παιδί είτε ως παραβατικός τυχοδιώκτης και κυνηγός της περιπέτειας ενεργεί απομακρυνόμενος ολοένα και περισσότερο από το ιστορικό πρότυπό του.


6. Stefan Zweig
Μονταίνιος
Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 208


Με αυτό το βιβλίο ο Στέφαν Τσβάιχ έκλεισε το 1942 το βιογραφικό του έργο. Αισθάνθηκε τόσο δικαιωμένος από τη στάση και τη σκέψη του Μονταίνιου, που η πρώτη γραφή του δοκιμίου είχε τίτλο «Ευχαριστία στον Μονταίνιο». «[...] Έγινε για μένα ο Μονταίνιος σύντροφος, βοηθός, παρηγορητής και φίλος».

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


7. Μiguel de Unamuno
Το μυθιστόρημα του Δον Σανδάλιο, σκακιστή
Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 112


Ένας μισάνθρωπος αποσύρεται στην ακροθαλασσιά, σε ένα ξενοδοχείο όπου δεν τον ξέρει κανείς και ούτε εκείνος γνωρίζει κανέναν. Θα συνάψει, ωστόσο, μια περίεργη σχέση με τον εξίσου σιωπηλό, αινιγματικό Δον Σανδάλιο.


8. Anthony Kenny
Θωμάς Ακυινάτης
Μτφρ.: Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 157


Η ανάγνωση του βιβλίου φιλοδοξεί να φέρει τον αναγνώστη σε άμεση επαφή με τα δύσκολα αλλά και γοητευτικά έργα του Ακυινάτη. Η παρούσα έκδοση αποτελεί το πρώτο έργο που κυκλοφορεί στα ελληνικά.


9. Charlotte Beradt
Τα όνειρα στο Τρίτο Ράιχ
Μτφρ.: Γιάννης Καλιφατίδης
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 256


H Γερμανοεβραία Charlotte Beradt συγκέντρωσε όνειρα Γερμανών πολιτών, Εβραίων και μη, που ζούσαν κάτω από την πραγματικότητα του πρώιμου Τρίτου Ράιχ. Στο βιβλίο της προσλαμβάνουν χαρακτήρα ιστορικής πηγής και αφηγούνται τη ζωή υπό τη μόνιμη απειλή της τρομοκρατίας.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


1. Nικόλας Σεβαστάκης
Άντρας που πέφτει
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 176


Σπίτια, βιβλιοπωλεία και γραφεία, μικρά λιμάνια και καφενεία. Στον πνιγηρό μικρόκοσμο των επαρχιακών πόλεων αλλά και στο χάος της μεγαλούπολης, άνθρωποι άπιστοι ή αφοσιωμένοι, πρόσωπα φαιδρά ή σοβαρά, άντρες εγκαταλειμμένοι και γυναίκες μοναχικές αντιμετωπίζουν στωικά τα αναπάντεχα ή τα αναμενόμενα του βίου, εξομολογούνται, αμφιβάλλουν, οργίζονται σπανίως.


2. Michele Serra
Οι Αραχτοί
Μτφρ.: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 120


Ένας πενηντάχρονος πατέρας προβληματίζεται και σχολιάζει με κωμικό τρόπο την απάθεια του δεκαοκτάχρονου γιου του και εν γένει των σημερινών νέων, χωρίς να γίνεται επικριτικός ή δογματικός. Με την ίδια ευκολία που διαβάζεται από τους γονείς, μπορεί να διαβαστεί και από εφήβους, που θα μπουν στο μυαλό των γονιών τους.


3. Φίλιπ Κ. Ντικ
Το ηλεκτρικό πρόβατο
Μτφρ.: Δημήτρης Αρβανίτης
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 272


Σε αυτό το καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα που ενέπνευσε την περίφημη ταινία «Blade Runner» παρουσιάζεται η πάλη ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή, στην ελεύθερη βούληση και στον άτεγκτο προγραμματισμό. Συγχρόνως, αναδεικνύονται όλα τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της μυθοπλασίας του Φίλιπ Κ. Ντικ. Ένα από τα αριστουργήματα της επιστημονικής φαντασίας.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


4. Μισελ ΦαΪς
Από το πουθενά
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 211


Ένας άντρας και µια γυναίκα συναντιούνται επί µία δεκαετία, στο ίδιο πάντα δωµάτιο, τις ίδιες πάντα µέρες, την ίδια πάντα ώρα, κάθονται διαγωνίως απέναντι σε δυο όµοιες πολυθρόνες και συνοµιλούν. Η σχέση αναλυόµενου-αναλυτή απλώς σχεδιάζει το ψυχικό και χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται ιστορίες, στιχοµυθίες, παραµιλητά και σπαράγµατα ζωής.


5. Δημητρης Νανοπουλος
Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 272


«Μια ζωή σε ένα βιβλίο; Δεν είναι δυνατό... Τι να πρωτοπείς, τι να αφήσεις έξω, πώς να δώσεις στον άλλο να καταλάβει την απερίγραπτη χαρά και στιγμιαία ευτυχία μιας μεγάλης επιτυχίας, αλλά και τη βαθιά στενοχώρια και θλίψη μιας αποτυχίας, ιδιωτικής ή επαγγελματικής; Και στο κάτω κάτω, γιατί να το κάνεις;»


6. Tami Hoag
Μυστικά στον τάφο
Μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 544


Η Μαρίσα Φόρνταμ βρίσκεται δολοφονημένη, με την τετράχρονη κόρη της να ακουμπά πάνω της. Η μαρτυρία της μικρής κάνει την εύρεση του δράστη φαινομενικά εύκολη. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πατέρας της. Η Ανν Λεόνε συνειδητοποιεί πως πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε να φανταστεί.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


7. Hélène Grémillon
Εξομολόγηση
Μτφρ.: Βάσω Νικολοπούλου, Κλεονίκη Dougé
Εκδόσεις Gema
Σελ.: 248


Ανάμεσα στις συλλυπητήριες επιστολές που λαμβάνει μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Καμίγ βρίσκει ένα περίεργο γράμμα σταλμένο από άγνωστο. Πιστεύει πως πρόκειται για λάθος, αλλά τις επόμενες εβδομάδες έρχεται ένα νέο γράμμα και πολλά άλλα στη συνέχεια, υφαίνοντας έτσι την τραγική ιστορία ενός αδύνατου έρωτα και τις ρημαγμένες ζωές τεσσάρων ανθρώπων.


8. Μελίσσα Στοΐλη
Και διηγώντας τα... να τρως, Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων
Εκδόσεις Κίχλη
Σελ.: 216


«[...] Η αναζήτησή μου δεν ήταν φιλολογική αλλά ούτε και λαογραφική. Βιωματική περισσότερο και εκλεκτική, άντλησε έμπνευση από διαβάσματα και ακούσματα, εικόνες και συνειρμούς. Γράφοντας για τη γνωστή και άγνωστη ζωή, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις αγαπημένων εδεσμάτων, είχα, κατά παράδοξο τρόπο, την αίσθηση πως πρόκειται για την αφήγηση της δικής μου, της δικής μας ζωής».


9. Κλαούντιο Μάγκρις
Δούναβης
Μτφρ.: Μπάμπης Λυκούδης
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 552


O Δούναβης, αυτός ο γερμανο-μαγιαρο-σλαβο-ρομανο-εβραϊκός ποταμός, που αποτελεί από μόνος του μια οικουμένη, δίνει την ευκαιρία στον Κλαούντιο Μάγκρις να δημιουργήσει μια αφήγηση-ποταμό, όπου η γεωγραφία, το τοπίο και η γεωπολιτική συναντούν την ιστορία και συνομιλούν με τις φωνές της συνείδησής της, τον Χάιντεγγερ, τον Σελίν, τον Γκριλπάρτζερ κ.ά.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


10. Giorgia Cozza
Καλωσήρθες, αδελφάκι
Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Gema
Σελ.: 296


Το «Καλωσήρθες, αδελφάκι» απαντάει στις απορίες και τα ερωτηματικά των γονιών, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές υποδείξεις για να συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αδέλφια στη φάση της αναμονής καθώς και στην υποδοχή του νεογέννητου. Ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στην αγάπη και το βάθος της αδελφικής σχέσης. Γιατί τα αδέλφια είναι δώρο. Για όλη τη ζωή.


11. Colm Toibin
Νόρα Γουέμπστερ
Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 448


Ιρλανδία, τέλη του 1960. Η Νόρα Γουέμπστερ ζει σε μια μικρή πόλη και έχει αναλάβει τη φροντίδα των τεσσάρων παιδιών της μετά τον θάνατο του άντρα της, προσπαθώντας να ξαναχτίσει τη ζωή της. Μέσα από την εναλλαγή μιας ακλόνητης αυτοκυριαρχίας και αμέτρητων αμφιβολιών αναδύεται μια ηρωίδα από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη πεζογραφία.


12. Νάνος Βαλαωρίτης
Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 224


«Είναι αδύνατον να καθορίσουμε με ακρίβεια τι είναι ποίηση· γιατί η γραφή της μας ξεφεύγει. Ο Άγγλος ποιητής John Keats σ' ένα γράμμα του έλεγε ότι ο ποιητής δεν υπάρχει. Είναι ένας χαμαιλέων που προσαρμόζεται σε όλα τα περιβάλλοντα και τα είδη της ποιητικής γραφής».

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


1. Κώστας Αρκουδέας
Το χαμένο Nόμπελ, Μια αληθινή ιστορία
Εκδόσεις Καστανιώτης
Σελ.: 576


Στην ταραγμένη από τον Εμφύλιο Ελλάδα του 1947, η υποψηφιότητα για Νόμπελ Λογοτεχνίας του Νίκου Καζαντζάκη εγείρει πλήθος αντιδράσεων από το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που τον θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του. Ό,τι θα συνέθετε ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, που δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια.


2. Patricia Highsmith
Κάρολ
Μτφρ.: Θοδωρής Τσαπακίδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 432


Η ερωτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια νεαρή πωλήτρια, την Τερέζ, και μια παντρεμένη γυναίκα, την Κάρολ, θα ανατρέψει τα δεδομένα στη ζωή και των δύο. Η σχέση τους θα εξελιχθεί, άλλοτε με ήπιο και διστακτικό τρόπο, άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις. Ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων αισθημάτων.


3. Χαρούκι Μουρακάμι
Ο Κάφκα στην ακτή
Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 720


Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας. Ένας αφελής γέρος, ο Νακάτα, αναζητά τον χαμένο εαυτό του. Η αναζήτησή του εν μέρει συμπληρώνει και εν μέρει εξηγεί τη φυγή του Κάφκα. Ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες στην καλύτερη στιγμή του.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


4. Garth Risk Hallberg
Πόλη στις φλόγες
Μτφρ.: Γιώργος Κυριαζής
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 1.040


Νέα Υόρκη, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1977. Ο Μέρσερ Γκούντμαν βρίσκει αιμόφυρτη μέσα στους θάμνους τη Σαμάνθα Τσιτσάρο. Ένας δημοσιογράφος κι ένας αστυνομικός προσπαθούν να ανακαλύψουν τον ένοχο.


5. Έρση Σωτηροπούλου
Τι μένει από τη νύχτα
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 336


Η συγγραφέας, στηριγμένη σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, ανασυνθέτει τη μεταβατική στιγμή κατά την οποία ο Καβάφης, μακριά από την ασφυκτική αλλά μοιραία Αλεξάνδρεια, βυθίζεται στον εαυτό του, αναψηλαφεί τα πάθη του, βασανίζεται από αμφιβολίες και φτάνει ως την αυτομαστίγωση, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα όρια της ποιητικής μορφής.


6. Γιάννης Καλπούζος
Άγιοι και δαίμονες
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 776


Πότε σαν ζωηρόχρωμη ζωγραφιά και πότε ιστορώντας τη σκληρή πραγματικότητα, ο Τζανής Κομνάς, με κύριο συνοδοιπόρο τον εκπληκτικής ομορφιάς, άσωτο, μαγικό, γενναιόδωρο, ανυπότακτο, άγιο και δαίμονα Ανθία, πορεύεται στην Κωνσταντινούπολη του 1808-1831, μέσα από το ήμερο και το άγριο, που μπορεί να ενυπάρχουν στον ίδιο άνθρωπο και να τον μεταμορφώνουν.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


7. George R.R. Martin
Το όνειρο του Μισισιπή
Μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 612


Ο Άμπνερ Μαρς αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τον πλούσιο αριστοκράτη Τζόσουα Γιορκ και την επικερδή προσφορά του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ασχοληθεί με τον λόγο που ο Γιορκ θέλει να ταξιδέψει στον Μισισιπή. Όταν τελικά το Φίβερ Ντριμ ξεκινά το παρθενικό ταξίδι του, ο Μαρς συνειδητοποιεί ότι έχει γίνει συμμέτοχος σε έναν σκοπό σκοτεινό αλλά και ευγενή.


8. Φάνη Πανταζή
Η εκδίκηση έσταζε μέλι
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 512


Η Μαρουσώ, ένα πλάσμα χαρισματικό κι ευλογημένο που σκορπούσε απλόχερα την αγάπη, χτυπήθηκε από μοίρα τραγική. Άντεξε την ορφάνια. Άντεξε και τον βιασμό. Όταν όμως ήρθε η στιγμή της πιο αδυσώπητης δοκιμασίας, η ζωή της πέρασε στα σκοτεινά μονοπάτια του μίσους και της εκδίκησης για την ευτυχία που της έκλεψαν.


9. Γεράσιμος Δ. Αρσένης
Γιατί δεν έκατσα καλά: Η εμπειρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης 1996-2000
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 476


Μια παρουσίαση της εκπαίδευσης πριν από τη μεταρρύθμιση, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά της, εμπεριέχονται στο πρώτο μέρος, ενώ το ουσιαστικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και οι καινοτομίες της αποτελούν το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Στόχος του συγγραφέα είναι να ανοίξει διάλογο για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που επιχειρηθεί μια βασική τομή στην εκπαίδευση.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


10. Ιωάννης Συκουτρής
«Με φιλίαν παντοτινήν και άδολη». Γράμματα του Ιωάννη Συκουτρή στις μαθήτριές του (1933-1937).
Επιμέλεια: Γεώργιος Α. Χριστοδούλου
ΜΙΕΤ
Σελ.: 323


Από την πλούσια αλληλογραφία του Ιωάννη Συκουτρή πολύ λίγα έχουν περισωθεί, διασκορπισμένα σε ποικίλους φορείς. Η έκδοση αυτή συγκεντρώνει τις επιστολές του σπουδαίου φιλολόγου με τις αγαπημένες του μαθήτριες, όπου αναδύονται οι βαθύτερες αναζητήσεις και οι έγνοιες του και φωτίζονται άγνωστες πτυχές της σκέψης και της προσωπικότητάς του.


11. Ξενοφών
Α. Μπρουντζακης
Αθήνα, Η μυθολογία μιας πόλης
Εκδόσεις Καστανιώτης
Σελ.: 128


Ποιοι ήταν οι βασιλείς στη μυθολογία της Αθήνας; Γιατί οι γυναίκες έχασαν το δικαίωμα της ψήφου τους; Τι σχέση έχουν οι πέτρες με τη δημοκρατία; Ποιος μυθικός βασιλιάς επέβαλε τη μονογαμία; Μια συλλογή από τις ιστορίες για την Αθήνα που συνθέτουν τη μυθολογία μιας πόλης και αποτελούν αφορμή για μια ηδονικά προσωπική ανάγνωση και αναδιατύπωση των μύθων της.


12. Θανάσης Σκρουμπέλος
Η κόρη του Οιδίποδα
Εκδόσεις Μοτίβο-Τόπος
Σελ.: 160


Κάποτε στον Κολωνό, στον Λόφο, οι Κολωνιώτες έδωσαν άσυλο στον μιαρό φυγάδα Οιδίποδα που είχε σκοτώσει τον πατέρα του κι είχε παντρευτεί τη μάνα του. Τώρα, ένας ξυπόλυτος και τυφλός μαύρος, που ισχυρίζεται ότι είναι βασιλιάς, εμφανίζεται και αναζητά την κόρη του τυφλού, που έχει πέσει θύμα τράφικινγκ. Τι θα κάνουν οι σύγχρονοι Κολωνιώτες;

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


1. John Connolly
Το τραγούδι των σκιών
Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 480


H νέα περιπέτεια του θρυλικού Τσάρλι Πάρκερ προκύπτει όταν καλείται να αναλάβει μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


2. Τζάστιν Μαρότσι
Ο άνθρωπος που επινόησε την Ιστορία: Ταξίδι με τον Ηρόδοτο
Mτφρ.: Μαρίνα Τουλγαρίδου
Εκδόσεις Μοτίβο-Τόπος
Σελ.: 336


Ο ιστορικός Μαρότσι επιχειρεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας στους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία, διαβάζοντας τον σύγχρονο κόσμο μας σε αντιπαραβολή με τον ηροδότειο.


3. Πασκάλ Μπρυκνέρ
Ένας καλός γιος
Μτφρ.: Γιάννης Στρίγκος
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 248


Πέρα από την περιφρόνηση και την ένοχη οργή, το συγκλονιστικό αυτό αφήγημα είναι η ομολογία μιας αδιαφιλονίκητης αγάπης ενός γιου προς τον πατέρα του, στον οποίο, παραδόξως, οφείλει όλο του το έργο – όπου το θέατρο της σκληρότητας μετατρέπεται σε συμπόνια. Στον πατέρα του αφιερώνεται, λοιπόν, ετούτο το βιβλίο του φόβου και της συγχώρεσης.

40 βιβλία για να χαρίσετε αυτές τις γιορτές Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO


4. Κασετίνα Jo Nesbo & Camilla Lackberg
Ο χιονάνθρωπος // Η λεοπάρδαλη // Η παγωμένη πριγκίπισσα // Σε ζωντανή μετάδοση
Εκδόσεις Μεταίχμιο


Κασετίνα που περιλαμβάνει αγαπημένα έργα από τους δύο πλέον διάσημους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
1.Το ασημόχορτο ανθίζει Βασίλης Γκουρογιάννης2.«Ευμενίδες» Κ. Λίτελ 3.Το τενεκεδένιο Ταμπουρλο GRASS GUNTER4.Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά Λεονάρδο ΠαδούραΚαι αυτά που θέλω να χαρίσω γιατί διάβασα και δεν γίνεται γιατί έχουν εξαντληθεί και δεν ξαναβγαίνουν.Του Παδούρα ίσως βγει μου είπαν για τις γιορτές.Ως τότε θα τυπώνουν ασταμάτητα τις 50 αποχρώσεις του γκρι, εκρού, σομόν κλπ γιατί αυτό θέλει το αναγνωστικό καινό.