Η αναγέννηση του Βιετνάμ

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
3

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
To Βιετνάμ υπέφερε τα πάνδεινα από Κινέζους, Γάλλους και Αμερικανούς και απορρόφησε διάφορα στοιχεία της κουλτούρας τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών...

 

Γιατί Βιετνάμ τώρα;

Περίπου τέσσερις  δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου, το Βιετνάμ αποτελεί ταξιδιωτικό παράδεισο. Παρά το γεγονός ότι στην πλούσια ιστορία του, των δύο χιλιάδων και πλέον ετών, υπέφερε τα πάνδεινα από Κινέζους, Γάλλους και Αμερικανούς, απορρόφησε διάφορα στοιχεία της κουλτούρας τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό κράμα πολιτισμών. Στο Βιετνάμ συνυπάρχουν κινέζικες παγόδες, βουδιστικοί ναοί με ινδουιστική αρχιτεκτονική, μοναστήρια, βουλεβάρτα που θυμίζουν Παρίσι, ίντερνετ καφέ, ήχοι γαλλικών, αγγλικών και κινέζικων σε αρμονία με το περιβάλλον.


Πώς είναι το Βιετνάμ;

Οι Βιετναμέζοι περιγράφουν τη χώρα τους σαν ένα κομμάτι μπαμπού που στις άκρες του υπάρχουν δυο κρεμασμένα καλάθια ρυζιού: το εύφορο Δέλτα του Μεκόνγκ στο νότο και το Δέλτα του Κόκκινου Ποταμού στο βορρά. Η στενόμακρη χώρα έχει μήκος 1.600 χλμ., ακτογραμμή 3.200 χλμ., και σύγχρονη τουριστική υποδομή.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Αξίζει να κάνετε μια εκδρομή με πλοίο στον κόλπο Χαλόνγκ...
 


ΑΝΟΪ

Η Ασημένια Πόλη άρχισε να αναπτύσσεται περίπου πριν από χίλια χρόνια στις όχθες του Κόκκινου Ποταμού, ανάμεσα σε εφτά λίμνες. Αποτελεί το πολιτικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας με πληθυσμό περισσότερο από 2.000.000. Το κλίμα είναι υγρό και η πόλη έχει συχνά μια ασημόγκριζη όψη, λόγω της συννεφιάς που καλύπτει τον ουρανό.


Νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 5 και μισή, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης κάνουν tai chi γύρω από τις λίμνες στα δεκάδες πάρκα και στα φαρδιά βουλεβάρτα με τα όχι ιδιαίτερα ψηλά κτίρια που χαρακτηρίζουν την πρωτεύουσα. Τα πιο ζωντανά σημεία της πόλης στη διάρκεια της ημέρας είναι οι υπαίθριες ή σκεπαστές αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης κάνουν tai chi γύρω από τις λίμνες...


Στην περιοχή Old Quarter μπορείτε να «ζήσετε» το πλούσιο παρελθόν της πρωτεύουσας και να έρθετε σε επαφή με τη σημερινή της πραγματικότητα. Καταστήματα που πωλούν μετάξι γειτονεύουν με άλλα που πωλούν ασημικά και αντίκες δίπλα σε καφέ και εστιατόρια του δρόμου. Κοντά σε αυτά ξεφυτρώνουν ιερές παγόδες, βουδιστικοί ναοί, σύγχρονες γκαλερί.


Όταν νυχτώνει, το Ανόι δεν έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη . Το «καυτό» σημείο του Ανόι τη νύχτα είναι το Apocalypse Now (Sc Hoa Ma) με όλες τις φυλές του Ισραήλ, εξαιρετική μουσική και φτηνή μπίρα. Αν σας αρέσει η Jazz, το Cau Lac Bo Nhak Jazz Club (31 Luong Van Can, Old Quarter) δεν έχει είσοδο και φιλοξενεί ό,τι καλύτερο υπάρχει σε Βιετναμέζους μουσικούς.


Στα μαγαζιά της πρωτεύουσας και στη νυχτερινή αγορά βρίσκεις πολλά αντικείμενα κατάλληλα για δώρα ή διακόσμηση σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter


ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ ΣΙΤΙ

Η Σαϊγκόν δεν κοιμάται ποτέ, λες και όλοι είναι απασχολημένοι συνεχώς με κάτι: αγορές, πωλήσεις, μελέτη, κατασκευή, ράψιμο, φλερτ, μαγείρεμα. Τα πάντα σε διαρκή κίνηση. Κάθε στιγμή στο δρόμο κινείται ένα ποτάμι από κορεάτικα «παπιά». Στα φανάρια κινείσαι αποφασιστικά, χωρίς στάσεις, κοιτώντας πάντα μπροστά και ποτέ προς τα πίσω, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην επίσημη κομματική θέση και γραμμή. Η συμπρωτεύουσα, με 8.000.000 κατοίκους, χτισμένη το 18ο αιώνα στις όχθες του ποταμού Σαϊγκόν, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο οικονομικό και εμπορικό σταυροδρόμι της χώρας . Η Σαϊγκόν έγινε πρωτεύουσα της Cochin china το 1862, και το 1954, με τη φυγή των Γάλλων, έγινε πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ μέχρι την 30ή Απριλίου 1975, οπότε και μετονομάστηκε σε Xo Τσι Μινχ Σίτι.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Το κεντρικό ταχυδρομείο της Σαϊγκόν...


Αξίζουν επίσκεψη το Μουσείο Μνήμης του Πολέμου, το Ιστορικό Μουσείο, το κεντρικό ταχυδρομείο της Σαϊγκόν (σχεδιασμένο από τον Alexandre Gustave Eiffel), η αγορά Ben Thanh Market, η Cholon ή Chinatown με τις παγόδες και τα εξωτικά καταστήματα και οι δύο κεντρικές οδοί, η Ντονγκ Κόι και η Του Ντο με τα πολυτελή καταστήματα.


Μια «πόλη που δεν κοιμάται» διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να της δοθεί ο χαρακτηρισμός. Η επιβεβαίωση προκύπτει από επισκέψεις στα Q Bar (7Congtruong Lam Son), Apocalypse Now (2C Thi Sach, District 1) και Saigon, Saigon (Caravelle Hotel).


Στην πόλη υπάρχουν πολλά καταστήματα που πωλούν μετάξι, κοσμήματα, αντίκες (ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σε παλαιά ρολόγια), αντικείμενα από λάκα, κεντήματα και έτοιμα ενδύματα, αθλητικά παπούτσια, κεραμικά και λαϊκή τέχνη. Το παζάρι είναι ένα νέο σπορ στο οποίο πρέπει να ασκηθείτε. Δεν θα βρείτε την πανσιόν στη Σαϊγκόν όπου η 16χρονη τότε Μαργκερίτ Ντυράς έζησε τον πρώτο έρωτά της με τον δώδεκα χρόνια μεγαλύτερό της Κινέζο Σολάν, που ήταν η αφορμή για να γράψει τον Εραστή.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Το παζάρι είναι ένα νέο σπορ στο οποίο πρέπει να ασκηθείτε...


Τα καταστήματα είναι ανοιχτά όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 8 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Η Σαϊγκόν είναι το κατάλληλο μέρος για ημερήσιες εντυπωσιακές εκδρομές στο Δέλτα του Μεγκόγκ και στο ιστορικό Κου Τσι. Η πρωινή αγορά στο ποτάμι, τα ψαροχώρια, τα κανάλια με την αδιάκοπη κίνηση και η τροπική βλάστηση συνθέτουν το πολύχρωμο σκηνικό του εύφορου Δέλτα.


Αν το Ανόι είναι ταυτισμένο με τις αρχαίες παραδόσεις της χώρας, τότε η Σαιγκόν αποκαλύπτει το δυναμικό της μέλλον.


Survival Guide

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Cyclo στο Ανόι

 

TOP12

  1. Εκδρομή με ελικόπτερο και πλοίο στον κόλπο Χαλόνγκ
  2. Νυχτερινή αγορά & Old Quarter Ανόι
  3. Απαγορευμένη πόλη Χουέ
  4. Ιαπωνική Γέφυρα & παλιά εμπορικά Χόι Αν
  5. Εθνολογικό Μουσείο Ανόι
  6. Μουσείο Πολέμου Χο Τσι Μινχ & Τούνελ Κου Τσι
  7. Δέλτα Μεκόνγκ
  8. Μι Σον και Μουσείο Τσαμ (Ντανάνγκ)
  9. Garden Rest. Sofitel Metropole, Hanoi
  10. Evason ana mandara resort, Nha Trang
  11. Βιετναμέζικος καφές (Τρανγκ Νγκουγιέν 4)
  12. Βόλτα με cyclo στο Ανόι
Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
H απαγορευμένη πόλη του Χουέ.

2EAT

Ξεχωριστές γεύσεις και μεγάλη ποικιλία από λιχουδιές χαρακτηρίζουν την ευφάνταστη κουζίνα της περιοχής. Η λαϊκή ρήση «τρώμε οτιδήποτε έχει τέσσερα πόδια εκτός από το τραπέζι» ίσως φανεί τραβηγμένη εκδοχή, μα είναι 100% αληθινή. Φάτε άφοβα και δεν θα μετανιώσετε!

  • SPICES GARDEN RESTAURANT, Sofitel Metropole Hotel, 15 Ngo Quyen, Ανόι

Εξαιρετικό περιβάλλον με κάθε ποικιλία βιετναμέζικης κουζίνας που μπορείτε να βρείτε στα μαγαζιά του δρόμου ή σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Spice Garden Restaurant.
  • CHA CA LA VONG, 14 Cha Ca, Ανόι

Από τα πιο παλιά, με βιετναμέζικες σπεσιαλιτέ που σερβίρονται σε ειδικά πήλινα σκεύη.

  • BOBBY CHIN, 1 Ba Trien, Ανόι

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, γνωστός σεφ διεθνώς, προσφέρει ασυνήθιστες δημιουργίες συνδυάζοντας τη Δυτική με τη βιετναμέζικη κουζίνα.

  • SEN (LOTUS), Δυτική λίμνη, Ανόι

Εστιατόριο Βuffet, με μεγάλη ποικιλία βιετναμέζικης κουζίνας.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Sen (Lotus)
  • TRANH NIEN11 Neuyen Van Chiem, Σαϊγκόν

Βιετναμέζικη κουζίνα μέσα στους κήπους του εστιατορίου.

  • LE BORDEAUXF7-f8 Duong D2, Binh Thanh, Σαϊγκόν

Το καλύτερο γαλλικό εστιατόριο στη Σαϊγκόν.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Le Bordeax


2BUY

  • Α DONG ART GALLERY29d Trang Tien Str., Ανόι

Για πίνακες, μεταξοτυπίες και ξυλοτυπίες Βιετναμέζων καλλιτεχνών.

  • PROPAGANDA ART8 Nha Chung Str., Ανόι

Για αναμνηστικά δώρα.

  • CRAFT LINK43 Van Mieu Str., Ανόι

Αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης.

  • LA HANG55 Tran Nhan Tong Str., Ανόι

Για Ao Dai.

  • MAGNOLIE21 Van Mieu Str., Ανόι

Εντυπωσιακές τσάντες.

  • F SILK101 Dong Khoi Str., Σαϊγκόν

Γυναικεία αξεσουάρ και δώρα.

  • APRICOT GALLERY52 Mac Thi Buoi, Σαϊγκόν

Η γκαλερί διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε Βιετναμέζους καλλιτέχνες και στυλ.

  • SAPA64 Dong Du Str., Σαϊγκόν

Αντικείμενα λαϊκής τέχνης από μειονότητες που ζουν κυρίως στο βορρά και στη SAPA.

  • KHAI SILK17 Dong Khoi Sti

Dais και μεταξωτά σεντόνια, τραπεζομάντιλα, μαξιλαροθήκες κ.λ.π.

Η αναγέννηση του Βιετνάμ Facebook Twitter
Old Quarter στο Ανόι.
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Στο Βιετνάμ τρώνε σκυλιά και γάτες. Απίστευτες φρικαλεότητες ενάντια στα ζώα. Όσο όμορφη και να είναι μια χώρα αν ειναι να δώ στο δρόμο και στις αγορές γδαρμένα σκυλάκια δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσω το πόδι μου.
Πολύ καλό άρθρο. Επίσης προτείνω Dalat στην ενδοχώρα για τη μοναδική εμπειρία να δει κανεις αλπικο χωριό με πυργο παρόμοιο με αυτό του αιφελ στο Βιετνάμ. Επίσης, phu quoc, ένα απίστευτο, εξωτικό νησί, σχεδόν υπανάπτυκτο πριν 5-6 χρονια με ασύλληπτες παραλίες.Φάτε άφοβα από τα μαγαζάκια στο δρόμο!