Απόφθεγμα του Γκάντι λογοκρίνεται στο Facebook

Απόφθεγμα του Γκάντι λογοκρίνεται στο Facebook Facebook Twitter
22

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Facebook να αναστείλει τη λειτουργία του λογαριασμού Natural News, έπειτα από δημοσίευση ενός ιστορικού αποφθέγματος του Μαχάτμα Γκάντι.

«Among the many misdeeds of British rule in India, history will look upon the Act depriving a whole nation of arms as the blackest», αναφέρει το quote που υπάρχει στην Αυτοβιογραφία του μεγάλου Ινδού ηγέτη και υπέρμαχου της ειρηνικής αντίστασης του ινδικού έθνους στη βρετανική κατοχή.

Όπως μεταδίδει το Natural News στην ιστοσελίδα του, οι υπεύθυνοι του Facebook κατέβασαν προσωρινά το λογαριασμό τους και τους προειδοποίησαν ότι στην επόμενη παραβίαση των όρων χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο λογαριασμός θα απενεργοποιηθεί μόνιμα. Μάλιστα, ζήτησαν το αντίγραφο μιας «κυβερνητικής ταυτοποίησης» για να επαναφέρουν τη λειτουργία του λογαριασμού.

Εικάζουμε πως η λογοκρισία σχετίζεται με το μούδιασμα που υπάρχει ακόμα στα social media σχετικά με τα όπλα, μετά το πρόσφατο μακελειό στις ΗΠΑ. Οι αμερικάνικες ιστοσελίδες αυτήν την περίοδο είναι έξτρα προσεκτικές και απ' ό,τι φαινεται η δήλωση του Γκάντι (που σίγουρα δεν είναι απ' τις πιο ειρηνικές του) μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα λειτούργησε ως κόκκινο πανί...

Η fanpage της γνωστής «πράσινης» ιστοσελίδας στο Facebook έχει σχεδόν 250.000 like, οπότε η είδηση της λογοκρισίας του συγκεκριμένου ιστορικού αποφθέγματος δημιούργησε απορίες. Οι υπεύθυνοι του Natural News κάνουν λόγο για καταπάτηση της ιστορικής αλήθειας και για online πρακτικές ανάλογες με το κάψιμο των βιβλίων του παρελθόντος, αφού η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είναι κακόβουλη ή ρατσιστική ούτε ενθαρρύνει τη βία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Facebook για το συμβάν και η σελίδα του Natural News λειτουργεί κανονικά.

Τech & Science
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM