Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο;

Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
4
Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
Προφανώς η αγαπημένη μαγείρισσα που αδυνάτισε θεαματικά έμαθε και συνήθισε πια σε ένα νέο είδος μαγειρικής και διατροφής το οποίο και θέλει να ακολουθήσει για να παραμείνει σε φόρμα.

Όταν πριν από μερικά χρόνια η γοητευτική Αγγλίδα μαγείρισσα κυκλοφόρησε ένα από τα βιβλία με τις συνταγές της, με τον τίτλο «How to be a domestic Goddess», όλα όσα την αφορούσαν ήρθαν κι έδεσαν γλυκά σε αυτόν τον τόμο με τις συνταγές για «αμαρτωλά» αλλά πανεύκολα στην κατασκευή τους κέηκ και άλλα πολλά που αφορούσαν τη σύγχρονη και κάπως νεαρή γυναίκα που θα ήθελε να μάθει να μαγειρεύει αλλά να μην είναι η Βέφα ούτε και η Martha Stewart. Η Nigella τα είχε όλα: γόνος μιας αγγλικής οικογένειας με πολλή ιστορία, μορφωμένη, με περιπετειώδη ερωτική ζωή, γούστο και γνώσεις στη μαγειρική, εξαιρετικό γράψιμο αλλά και ύφος πρόζας όταν έβγαινε στην τηλεόραση. Ήταν η απενοχοποίηση της mid 30’s γυναίκας που θέλει να ασχολείται με τη μαγειρική αλλά να είναι παράλληλα και ένα κορίτσι του κόσμου. Ήταν η απενοχοποίηση της κουκλάρας με τις καμπύλες που δεν την ένοιαζε να χώνει τα καλομανικιουρισμένα νύχια της σε βουτυράτες ζύμες και να μαγειρεύει συνταγές με πολλές πολλές θερμίδες. Αν έκανε κάτι καλό η Nigella στη μαγειρική είναι που φώναξε δυνατά πως το φαγητό είναι μια απόλαυση, ισοδύναμη με αυτές του έρωτα, της διασκέδασης, του γλεντιού, της κοσμικότητας, του διαβάσματος.

Χαζεύαμε στις οθόνες της τηλεόρασής μας μια γυναίκα άλλοτε ντυμένη με κορσέδες κι άλλοτε με φόρμες, με το πλούσιο της μπούστο να ξεχειλίζει χαρμόσυνα πάνω από κατσαρόλες και ταψιά να μαγειρεύει πολλά και ωραία. Πάντα εύκολα. Πάντα λίγο «γυναικεία», ας μου επιτραπεί ο όρος. Η γυναίκα αυτή είναι μια από τις πιο επιτυχημένες παίχτριες στον κόσμο της μαγειρικής. Βιβλία που έχουν γίνει τεράστια μπεστ σελερς, έχουν μεταφραστεί παντού, τηλεοπτικές εκπομπές και παιχνίδια την έχουν κάνει μια μεγάλη σούπερσταρ. Ο τρίτος και πιο προβληματικός γάμος της με τον Saatchi την έβαλε και σε όλα τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της υφηλίου. H domestic goddess σε εστιατόριο του Λονδίνου να δέχεται τη βία του μεγάλου έμπορου τέχνης που την κρατούσε από το λαιμό κατά τη διάρκεια ενός ακόμα καυγά. Αυτή είναι μια εικόνα που δύσκολα θα ξεχαστεί. Έκτοτε βγήκαν πολλά στη φόρα. Υποτιθέμενες εξαρτήσεις σε ουσίες, κακοί τρόποι συμπεριφοράς στο οικιακό προσωπικό και πολλά ακόμα. Τα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν του πολύ πετυχημένου τηλεοπτικού παιχνιδιού «The Taste» με συμπαρουσιαστές τους Bourdain, Lefebre και Samuelsson διακόπηκαν.  

To κοινό τώρα γκρινιάζει γιατί η αγαπημένη του μαγείρισσα θέλει να κάνει αλλαγές για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και επιθυμεί να την δει άλλη μια φορά να μαγειρεύει ένα πολύ παχυντικό φαγητό έτσι για να ταιριάξει η εικόνα που έχει στο μυαλό του με την πραγματικότητα για άλλη μια φορά

Και επειδή η ζωή είναι τροχός και γυρίζει όλα τα κακά φαίνεται πώς τελειώνουν και η όμορφη μαγείρισσα επέστρεψε σε αυτό που κάνει καλά: τα βιβλία με τις συνταγές και μια τηλεοπτική εκπομπή έξι επεισοδίων (στο παλιό γνώριμο μοτίβο) η οποία στηρίζει το βιβλίο. Τίτλος: «Simply Nigella». Τώρα, δεν είναι κάτι καινούριο πως όπως σε άλλα επαγγέλματα έτσι και στη μαγειρική τα προσωπικά σου βιώματα και ανάγκες βγαίνουν σε αυτό που δημιουργείς. Και το ίδιο συμβαίνει και με τη Nigella. Στα τόσα χρόνια που υπάρχει στο μαγειρικό στερέωμα έχει εκπαιδεύσει τους αναγνώστες και τηλεθεατές της σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Εύκολα ναι. Απενοχοποιημένα δε, σε ό,τι αφορά τις θερμίδες, την υγεία αλλά και την οικολογική συνείδηση. Δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα όταν η Nigella έμπαινε στην πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κουζίνα της. Υπήρχαν μόνο ωραία εδέσματα που η καλή μαγείρισσα μαγείρευε βγάζοντας μικρούς ήχους απόλαυσης. Στο μυαλό μου έρχεται ένα χριστουγεννιάτικο επεισόδιο όπου δίνεται στο κοινό μια συνταγή για ένα από τα πιο παχυντικά Christmas cakes που έχω δει στη ζωή μου. Ένας καταιγισμός από θερμίδες και λίπος. Υπέροχο. Γι’ αυτό την αγαπήσαμε επειδή ήταν όμορφη, στυλάτη και καλλιεργημένη και δεν έδινε καρφί για την απίστευτη τρέλα με τις δίαιτες και το fitness που συνέβαινε γύρω της, όσο αυτή έψηνε άλλο ένα κέηκ. Και πολύ καλά έκανε.

 

Γιατί όλοι βρίζουν τη Nigella Lawson επειδή έφτιαξε ένα τοστ με αβοκάντο; Facebook Twitter
Με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Simply Nigella» το αγγλικό κοινό οργίασε στα social media επειδή η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με αβοκάντο και ελάχιστα καρυκεύματα.

Στη νέα της προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, η Nigella εμφανίζεται αδυνατισμένη, στο νέο της σπίτι, σε μια νέα κουζίνα με συνταγές που ακολουθούν μεν το δικό της στυλ αλλά περιέχουν πολλές αλλαγές. Αδήλωτες μεν, σημαντικές δε.

Με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Simply Nigella» το αγγλικό κοινό οργίασε στα social media επειδή η πρώτη συνταγή που παρουσιάζεται δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού με αβοκάντο και ελάχιστα καρυκεύματα. Την επόμενη εβδομάδα το τσουνάμι αρνητικών σχολίων επανήλθε όταν η Nigella παρουσίασε την πειραγμένη εκδοχή μιας Ceasar Salad. Μια καρδιά μαρουλιού με λίγο λάδι, ψιλοκομμένη αντζούγια και σκόρδο ψήνεται σε δυνατό φούρνο. Αφού ξεφουρνιστεί, στην επιφάνειά της απλώνεται ένα τηγανητό αυγό και λίγες φλίδες παρμεζάνας. Αυτό είναι! Η όμορφη και αδυνατισμένη μαγείρισσα απολαμβάνει τη σαλάτα της στη νέα ροζ κουζίνα, ενώ το τουίτερ παίρνει και πάλι φωτιά. Γιατί όμως; Γιατί η ευκολίες αυτής της φοράς εξοργίζουν το κοινό της; Νομίζω υπάρχει η απάντηση η οποία δεν κρύβεται πίσω από αυτές τις δύο συνταγές αλλά σε ολόκληρη τη φιλοσοφία αυτής της νέας εκπομπής / βιβλίου. Όλα όσα μαγειρεύονται είναι πολύ υγιεινά! Προφανώς η αγαπημένη μαγείρισσα που αδυνάτισε θεαματικά έμαθε και συνήθισε πια σε ένα νέο είδος μαγειρικής και διατροφής το οποίο και θέλει να ακολουθήσει για να παραμείνει σε φόρμα. Ας μην γελιόμαστε, με κέηκ τετραπλής σοκολάτας και βουτυρογλάσο δεν αδυνάτισε κανείς σε αυτή τη γη. Αδυνατίζεις με υγιεινή διατροφή η οποία αποφεύγει όλα όσα η αγαπημένη μας μαγείρισσα εκπροσωπούσε με τις συνταγές τις τόσο καιρό.

Στη νέα εκπομπή λοιπόν, το αλεύρι στις τηγανίτες αντικαθίσταται με αλεσμένη βρώμη, στα πρωινά δεν τρώμε επικά fry ups με bacon και άλλα πολλά βλαβερά. Τρώμε μπάρες με σπόρους και goji berries που γλυκαίνουν από πολτό χουρμά. Τα σνακ είναι αναποφλοίωτο ρύζι με λαχανάκια και αβοκάντο ή κάτι τέτοιο. Τα κυρίως φαγητά είναι προσεγμένα. Είναι λιτά και μαγειρεμένα αλλιώς. To debaucherie που ήξερες, τελείωσε. Δύο συνταγές που είδαμε για κέηκ ήταν χωρίς αλεύρι. Και πάει λέγοντας. Αυτή η ανομολόγητη στροφή είναι, κατά τη γνώμη μου, ο λόγος που το κοινό εκνευρίζεται.

Για να μην παρεξηγηθώ, να δηλώσω πως βρίσκω αυτές τις συνταγές εκπληκτικές. Ενδιαφέρουσες, σύγχρονες, απαντούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σπιτικού μάγειρα που, κακά τα ψέματα, δεν αντέχει να τρώει με τον τρόπο και το ρυθμό που έτρωγε παλιά. Το λέει κιόλας η κοπέλα όταν σερβίρει τις τηγανίτες από βρώμη: «Μερικά χρόνια πριν, δεν θα μπορούσα να σερβίρω αυτό το πρωινό. Ας πούμε ότι πια μπορώ επειδή μαγειρεύω για ένα πιο ενήλικο κοινό». Τότε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την εκπομπή και γιατί ο κόσμος εξανίσταται;

Πιστεύω πως ο λόγος είναι ίδιος με τον λόγο που αυτή η εκπομπή θα στεφθεί με επιτυχία στο τέλος. Πολύ σοφά στην εκπομπή αλλά και στο βιβλίο δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην κατεύθυνση αυτών των συνταγών. Δεν δηλώνεται κάπου δηλαδή πως είναι συνταγές για αδυνάτισμα ή για υγιεινή διατροφή ή οτιδήποτε άλλο που θα τις κατέτασσε αμέσως σε κάποια κατηγορία! Είναι απλώς κάποιες συνταγές που κάνουν χρήση άλλων υλικών από αυτά που το κοινό έχει συνηθίσει. Και αυτό είναι στ’ αλήθεια ιδιοφυές εκ μέρους της αφού μόνο έτσι, κατά τη γνώμη μου, αλλάζει ο τρόπος που τρώμε. Όχι με τα τρομερά κηρύγματα αλλά με ανώδυνες «ενέσεις» καινούριων υλικών, τεχνικών αλλά και συνταγών μέσα στις συνήθειές μας που θα αλλάξουν το τρόπο που τρώμε παντοτινά και όχι μόνο όταν βάλουμε κάτι στο μυαλό μας. To κοινό τώρα γκρινιάζει γιατί η αγαπημένη του μαγείρισσα θέλει να κάνει αλλαγές για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί και επιθυμεί να τη δει άλλη μια φορά να μαγειρεύει ένα πολύ παχυντικό φαγητό, έτσι για να ταιριάξει η εικόνα που έχει στο μυαλό του με την πραγματικότητα για άλλη μια φορά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μια κουβέντα της για τα τόσα και τόσα χρόνια απενοχοποιημένης κατανάλωσης ζάχαρης, λίπους και πολλών ακόμα βλαβερών δεν θα ήταν καθόλου περιττή. Αλλά γιατί να αρχίζεις κάτι καινούριο με ενοχή; Ωραίο βιβλίο, ωραίες συνταγές. Η ζωή προχωρά, τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που τρώμε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
εγώ την αγαπώ πολύ και να λέτε ότι θέλετε, επιτέλους να δούμε και μια γυναίκα με φυσιολογικές καμπύλες αντί κόκαλα, με λεξιλόγιο και έκφραση δομημένη - έστω και με τα απαραίτητα προς τηλεθέαση υπονοούμενα, με το νάζι της αλλά το καλό το γυναικείο αντί το πρόστυχο, με την εξυπνάδα της, με την δημιουργία της σε κάθε τι που καταπιάνεται. Τώρα αν δει κανείς τα production values της εκπομπής, στην Ελλάδα θα δούμε τόσο προσεγμένη δουλειά το 2050 και αν. Νομίζω η Nigella είναι ένα υγιές πρότυπο life style foodie προς μίμηση.