Τρουντό: «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους»

Τρουντό: «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους» Facebook Twitter
6

Τις προεκλογικές του δεσμεύσεις φαίνεται πως θα τηρήσει ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την Παρασκευή και τις εξαγγελίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πως θα κλιμακώσουν τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν εναντίον των τζιχαντιστών.

«Κάναμε μια ξεκάθαρη δέσμευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα σταματήσουν οι αποστολές βομβαρδισμών των καναδικών αεροσκαφών. Έχουμε εντολή να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Τρουντό στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G20.

Αυτή τη στιγμή ο Καναδάς συμμετέχει στο διεθνές συνασπισμό των χωρών εναντίον του ISIS με έξι αεροσκάφη της Πολεμικής του Αεροπορίας. Όμως ο Τρουντό, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο υποσχόμενος να αποσύρει τα έξι αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στις επιδρομές, τόνισε πως ο Καναδάς θα συνεισφέρει αποτελεσματικότερα με άλλους τρόπους και εξετάζει το πώς μπορεί να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία τους πως ο τερματισμός της συμμετοχής των αεροσκαφών της καναδικής ΠΑ στην εκστρατεία θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ πυρός του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ.

Αυτή τη στιγμή, τα έξι αεροσκάφη συνεχίζουν να πλήττουν στόχους στο Ιράκ και στη Συρία. Ο ίδιος ο Τρουντό απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σταματήσει η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις. Η εντολή για την τρέχουσα αποστολή εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

 «Η δυνατότητά μας να προσφέρουμε εκπαιδευτές είναι κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν όλες οι χώρες και ο Καναδάς μπορεί να κάνει περισσότερα», σημείωσε ο Τρουντό. «Ο Καναδάς επ' ουδενί ακυρώνει τη δέσμευσή του να αποτελέσει μέρος του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ και να έχει συμμετοχή στο στρατιωτικό σκέλος του».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM