Τρουντό: «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους»

Τρουντό: «Σταματάμε τους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους» Facebook Twitter
6

Τις προεκλογικές του δεσμεύσεις φαίνεται πως θα τηρήσει ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την Παρασκευή και τις εξαγγελίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πως θα κλιμακώσουν τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν εναντίον των τζιχαντιστών.

«Κάναμε μια ξεκάθαρη δέσμευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα σταματήσουν οι αποστολές βομβαρδισμών των καναδικών αεροσκαφών. Έχουμε εντολή να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Τρουντό στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G20.

Αυτή τη στιγμή ο Καναδάς συμμετέχει στο διεθνές συνασπισμό των χωρών εναντίον του ISIS με έξι αεροσκάφη της Πολεμικής του Αεροπορίας. Όμως ο Τρουντό, ο οποίος εξελέγη τον Οκτώβριο υποσχόμενος να αποσύρει τα έξι αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στις επιδρομές, τόνισε πως ο Καναδάς θα συνεισφέρει αποτελεσματικότερα με άλλους τρόπους και εξετάζει το πώς μπορεί να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία τους πως ο τερματισμός της συμμετοχής των αεροσκαφών της καναδικής ΠΑ στην εκστρατεία θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ πυρός του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ.

Αυτή τη στιγμή, τα έξι αεροσκάφη συνεχίζουν να πλήττουν στόχους στο Ιράκ και στη Συρία. Ο ίδιος ο Τρουντό απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα σταματήσει η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις. Η εντολή για την τρέχουσα αποστολή εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.

 «Η δυνατότητά μας να προσφέρουμε εκπαιδευτές είναι κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν όλες οι χώρες και ο Καναδάς μπορεί να κάνει περισσότερα», σημείωσε ο Τρουντό. «Ο Καναδάς επ' ουδενί ακυρώνει τη δέσμευσή του να αποτελέσει μέρος του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ και να έχει συμμετοχή στο στρατιωτικό σκέλος του».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Διεθνή / Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Η φετινή διάσκεψη είναι η πρώτη μετά από τρία χρόνια που πραγματοποιείται σε χώρα όπου ενθαρρύνονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Η Νέα Υόρκη λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,3% του δημοτικού προϋπολογισμού και αφορά κυρίως προγράμματα παιδείας, στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας
LIFO NEWSROOM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM