10 λόγοι που θαυμάζουμε ακόμα τον Τζον Λένον

10 λόγοι που θαυμάζουμε ακόμα τον Τζον Λένον Facebook Twitter
3

Αν ζούσε ακόμα ο John Lennon, αυτές τις μέρες θα γινόταν 75 ετών. Το Apotis4stis5 θυμήθηκε την επέτειο γέννησης, κι εγώ αναρωτιέμαι:

Αν γιόρταζε τώρα τα 75α γενέθλιά του ο Λένον ποια θα ήταν η άποψή του για τον κόσμο; Τι θα πρότεινε; Τι τραγούδια θα έβγαζε το 2015 αυτός ο πρωτοπόρος της σύγχρονης μουσικής; Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ. 

Να και οι 10 λόγοι:

10. Συνεχίζει και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

Στις δύσκολες εποχές πάντα θα στραφούμε στην μουσική του. Στις 2 Οκτωβρίου, 2001, τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11, μεταδόθηκε στις ΗΠΑ ένας τηλεοπτικός έρανος με τίτλο ''Come Together:  A Night for John Lennon’s Words and Music''. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης και ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους της πόλης. Χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν και γιόρτασαν το μήνυμα της μουσικής του John Lennon. Ένας μεγάλος αριθμός από δημοφιλείς καλλιτέχνες δέχτηκε να ερμηνεύσει τα τραγούδια του. Μεταξύ τους οι Sean Lennon, Rufus Wainwright, Alanis Morissette, Nelly Furtado, Stone Temple Pilots, Marc Anthony, Moby, Natalie Merchant, Cyndi Lauper, Lou Reed, ο Dave Mathews, και ο Kevin Spacey.

9. Ήταν ένας λυρικός ποιητής

Μεταξύ 1962 και 1970, οι Beatles κυκλοφόρησαν 27 τραγούδια που έφτασαν στο # 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, 26 από αυτά τα τραγούδια είναι συνθέσεις των τραγουδιών του Lennon-McCartney. Στην πραγματικότητα, Lennon-McCartney είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα στην μουσική ιστορία. Όταν ήταν έφηβοι, ο John και ο Paul συμφώνησαν ότι σε οποιαδήποτε επιτυχία θα λαμβάνουν αναγνώριση και οι δύο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, Lennon και McCartney δούλευαν δίπλα δίπλα ώστε να αποσπάσουν ιδέες ό ένας από τον άλλον και να γράψουν τραγούδια. Από τα 27 #1 hit singles, 14 πιστεύεται ότι έχουν γραφτεί κυρίως από τον McCartney, 7 από τον Lennon, 5 σε συνεργασία, και 1 από τον George Harrison. Ήταν σπάνιο να κυκλοφορούσε ένα τραγούδι χωρίς την συμβολή τόσο του Lennon όσο και του McCartney. Τα τραγούδια τους ήταν μοναδικά.

Σε πολλά από τα τραγούδια των Beatles, ο John γράφει για τη φιλία, την αγάπη, την ευτυχία, την ειρήνη και την ελευθερία. Μερικά από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του είναι το, imagine, Come Together, All you need is Love, I Feel Fine, Across the Universe, In My Life, Nowhere Man, και Strawberry Field Forever.

8. Δεν ήθελε να φαίνεται πουθενά

Όταν οι Beatles άρχισαν να γίνονται διάσημοι στα μέσα της δεκαετίας του '60, ο Λένον έγινε στόχος αδικαιολόγητων επιθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης και η πίεση οδήγησε τους Beatles στο να σταματήσουν να δίνουν συνεντεύξεις. Ο Lennon άρχισε να γράφει λιγότερο εμπορικά κομμάτια και αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην δισκογραφική εταιρεία που τους είχε αναλάβει, καθώς εκείνοι νοιάζονταν μόνο για τα χρήματα. Το γεγονός αυτό δεν αρέσε ούτε στον Paul McCartney. 

Μετά την διάλυση τους τον Απρίλιο του 1970, ο John Lennon αγνόησε ακόμα περισσότερο τα υλικά αγαθά και κινήθηκε προς τον πνευματισμό. Ο Lennon και η Yoko Ono ξεκίνησαν θεραπεία με την καθοδήγηση του Arthur Janov.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1970, ο Lennon κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο John Lennon / Plastic Ono Band. Ήταν μια  πολύ μεγάλη επιτυχία όπου έδειξε την ευελιξία του John Lennon. Στις 31 Δεκέμβρη 1970, ο McCartney κατέθεσε μήνυση εναντίον των τριών άλλων Beatles στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για την διάλυση της συμβατικής εταιρικής σχέσης.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα χαρακτήριζε την διάλυση των Beatles, ο  Lennon, είχε δηλώσει: "Μετά τον θάνατο του Brian (Epstein) καταρρεύσαμε. Ο Paul ανέλαβε και υποτίθεται ότι μας οδήγησε, αλλά αυτό που ουσιαστικά έκανε ήταν να πηγαίναμε σε κύκλους.. Αυτή ήταν η διάλυση."

7. Είχε δύσκολη παιδική ηλικία 

Γεννήθηκε κατά την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ποτέ δεν κατάφερε να γνωρίσει τον πατέρα του. Όταν ο Alfred Lennon επέστρεψε από τη μάχη το 1944, η Julia Lennon ήταν έγκυος με το παιδί ενός άλλου άνδρα. Ο John αναγκάστηκε να μετακομίσει με τη θεία του Mimi Smith, η οποία ήταν επικριτική για τις μουσικές φιλοδοξίες και τις φιλίες του. Στις 15 Ιουλίου 1958, όταν ο Lennon ήταν 17 χρονών, η μητέρα του χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε μετά από επίσκεψη στο σπίτι του.

O πρώτος γιος του Lennon Julian, γεννήθηκε το 1963. Ο John ήταν, σε ένα βαθμό, απών απ' τη ζωή του, όντας «απασχολημένος» γράφοντας μουσική και δίνοντας συναυλίες. Ο John αφιέρωσε διάφορα τραγούδια των Beatles στον Julian, συμπεριλαμβανομένου του Good Night, που γράφτηκε αρχικά από τον Lennon με τίτλο Lullaby.

Το 1975 όταν δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία στον John να γίνει καλύτερος πατέρας, έβαλε τη μουσική του καριέρα σε αναμονή και αφιερώθηκε στον γιο του, Sean Lennon.

  

6. Ήταν ένας κοινωνικός ήρωας

Στη δεκαετία του 1960, η εξάπλωση της ροκ μουσικής είχε ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Οι Beatles έγιναν κοινωνικοί ήρωες και ό,τι έλεγαν ή έκαναν ασκούσε επιρροή, ιδίως στους νέους. Η μπάντα προσπάθησε να διδάξει στους ανθρώπους να εκτιμούν την ελευθερία, και πέτυχε να αλλάξει και κοινωνικές νόρμες. 

Ήταν πολύ σημαντικό για τον John Lennon να περάσει το μήνυμά του για την ειρήνη σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Το 1969, στο King Edward Hotel στο Τορόντο, όταν συνάντησε ένα δεκατετράχρονο αγόρι με το όνομα Jerry Levitan, ο μικρός του είπε «John, μπορώ να φέρω ένα μαγνητόφωνο να κάνουμε μια συνέντευξη για την ειρήνη, ώστε να μπορώ να το δώσω στα παιδιά να το ακούσουν;"  Και ο Lennon απάντησε: "Ναι, υπέροχα! Yoko, Derek, αυτό το παιδί έχει μια καλή ιδέα να κάνει μια συνέντευξη και να τον ακούσουν στο σχολείο του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε αυτό! Είναι απίθανη ιδέα! Ας το κάνουμε! "

Την επόμενη μέρα ο Levitan επέστρεψε για την συνέντευξη του με τον Lennon. Συζήτησαν επί 30 λεπτά για την αποστολή του για την ειρήνη και για τις απόψεις του σχετικά με τον πόλεμο. Το 2007, ο Levitan κυκλοφόρησε μια σύντομη πεντάλεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων με αποσπάσματα από τη συνομιλία. Απέπσασε αρκετά βραβεία.

5. Ήταν γεμάτος νέες ιδέες και πάντα πρωτοπορούσε 

Αγαπούσε την τεχνολογία και ήταν εξαιρετικά σημαντική για εκείνον και την μουσική του. Στη δεκαετία του 1960, οι Beatles επηρέασαν τους τρόπους ηχογράφησης της μουσικής. Η μπάντα είχε ισχυρή επίδραση στην εξέλιξη του ήχου, με τεχνικές πρωτοπορίες (όπως audio feedback, sampling, Artificial Double Tracking) καθώς και τη χρήση μηχανημάτων για πολυκάναλη ηχογράφηση. Ο  John ήταν ένας μουσικός μαέστρος και περνούσε αμέτρητες ώρες στο στούντιο πειραματιζόμενος με νέες ιδέες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, απαίτησε να μάθει γιατί το μπάσο σε έναν συγκεκριμένο δίσκο του Wilson Pickett ξεπέρασε κατά πολύ το μπάσο από όλους τους δίσκους των Beatles. Αυτό οδήγησε την ομάδα του να πειραματιστεί. Για το Paperback Writer, ο  McCartney είπε: «Ενισχύσαμε το μπάσο χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο και  ένα μικρόφωνο. Το τοποθετήσαμε ακριβώς μπροστά από το ηχείο.» Αυτό προκάλεσε την μετακίνηση του διαφράγματος του δεύτερου ηχείου με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού κύματος. «Ήταν η πρώτη φορά που ο ήχος των μπάσων μας είχε ακουστεί τόσο δυνατά προκαλώντας μας τέτοιο ενθουσιασμό!»

4. Αγαπούσε στ' αλήθεια τις γυναίκες

Ένας μεγάλος αριθμός ψευδών ισχυρισμών έχουν γραφτεί για την προσωπικότητα του Lennon και για βιαιοπραγίες του εναντίον γυναικών. Κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ. 

Το 1981 στο single 'Woman', ο Lennon είχε γράψει:

“Woman I can hardly express, my mixed emotions and thoughtlessness. After all I’m forever in your debt and woman I will try to express my inner feelings and thankfulness for showing me the meaning of success. Woman please let me explain I never meant to cause you sorrow or pain, I love you.”.

3. Το μυαλό του ήταν γεμάτο φαντασία

Μερικά απ' τα διασημότερα αποφθέγματά του, όπως ακριβώς τα είπε:

“Everything is clearer when you’re in love.”
“For our last number, I’d like to ask your help. Would the people in the cheaper seats clap your hands and the rest of you, if you’ll, just rattle your jewelry.”
“Nothing really affected me until I heard Elvis. If there hadn’t been an Elvis, there wouldn’t have been the Beatles.”
“Jesus was all right, but his disciples were thick and ordinary.”
“We’re trying to sell peace, like a product, you know, and sell it like people sell soap or soft drinks. And it’s the only way to get people aware that peace is possible.”
“When I was about twelve, I used to think I must be a genius, but nobody’s noticed. Either I’m a genius or I’m mad, which is it? I can’t be mad because nobody’s put me away, therefore I’m a genius.”
“Reality leaves a lot to the imagination.”
“I don’t mind people putting us down, because if everybody really liked us, it would be a bore.”
“I’d like to say “thank you” on behalf of the group and ourselves and I hope we passed the audition.”
“I hope I’m living off the coast of Ireland or something like that, looking at a scrapbook of madness.”

2. Ήταν μεγάλο ταλέντο

Είχε μια από τις πιο μοναδικές και αναγνωρίσιμες φωνές στην ιστορία της μουσικής. Ο John ερμήνευσε μια σειρά από τραγούδια των Beatles, χωρίς τον McCartney, όπως τα All You Need is Love, Help, Come Together, Baby, You’re a Rich Man, I Feel Fine, Rain, Revolution, Ticket to Ride, Twist and Shout, You Can’t Do That, Real Love, και I Should Have Known Better.

Δεν χρησιμοποιούσε δάσκαλο φωνητικής για να βελτιώσει την φωνή του, είχε σαφώς πιο χαλαρωτική χροιά από τον McCartney και αυτό βοήθησε να γίνει ο ήχος των Beatles μοναδικός. 

1. Ήταν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ακτιβιστές 

Το καλοκαίρι του 1969, στην κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ο Lennon έγραψε το "Give Peace a Chance". Το τραγούδι έγινε διεθνής επιτυχία και πυροδότησε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στα τέλη του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Στις 15 Οκτωβρίου 1969, το Give Peace a Chance τραγουδήθηκε από 500.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον Το 1971, ο Lennon κυκλοφόρησε το δημοφιλές τραγούδι διαμαρτυρίας merry Xmas(War Is Over). 

 

Εκείνη την στιγμή μαζί με την Yoko Ono ήταν οι πιο σημαντικοί ακτιβιστές της ειρήνης. 

Οι πράξεις τους τράβηξαν ακόμα και την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ο Lennon άρχισε να παρενοχλείται από τη CIAΤο 1973 του στάλθηκε ειδοποίηση απέλασης, ενημερώνοντας τον ότι "η προσωρινή παραμονή του στις ΗΠΑ είχε τελειώσει." Αυτή η απόφαση ανατράπηκε βέβαια όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον αποχώρησε από την Προεδρία των ΗΠΑ. Το 1976, ο Lennon έλαβε την μόνιμη «πράσινη κάρτα».

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Πραγματικά κάθεσαι και σκέφτεσαι πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος αν ζούσαν ο Lennon, o Martin Luther King, o Gandhi...Τεράστιος καλλιτέχνης και άνθρωπος, μου θυμίζει λίγο τον Dylan να πω την αλήθεια.