Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί

Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί Facebook Twitter
12

Στην Ιαπωνία το να βλέπεις μικρά παιδιά στο μετρό εντελώς μόνα τους ή και σε παρέες είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα. Ντυμένα με τις σχολικές τους στολές και με την τσάντα στην πλάτη, 6χρονα γιαπωνεζάκια πηγαινοέρχονται στους δρόμους του Τόκιο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς ανάμεσα σε ορδές ενηλίκων που δεν δείχνουν καμία μα καμία έκπληξη στο θέαμα.

 

Η αυτονομία τους μάλιστα ξεκινά από πολύ μικρότερες ηλικίες, καθώς από 3 ετών οι γονείς τους τα στέλνουν να κάνουν θελήματα. Πηγαίνουν στο φούρνο, στο μπακάλικο, κάνουν ψώνια και όλα αυτά χωρίς καμία επίβλεψη. Μάλιστα υπάρχει και σχετική τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιαπωνία. Το "Hajimete no Otsukai" (Το πρώτο μου θέλημα) παρακολουθεί με κρυφές κάμερες την καθημερινότητα αυτών των παιδιών, και το πως κάνουν διάφορες δραστηριότητες εντελώς μόνα τους από τόσο μικρή ηλικία.


Πως εξηγείται όμως αυτή η τόσο ασυνήθιστη για το Δυτικό Κόσμο ανεξαρτησία; Φυσικά ο λόγος δεν είναι γιατί τα παιδιά εκεί είναι εκ φύσεως πιο αυτάρκη από τα υπόλοιπα. «Όλα έγκεινται στη δυναμική της μάζας» εξηγεί ο ανθρωπολόγος Dwayne Dixon στο The Atlantic. «Τα παιδιά στην Ιαπωνία μαθαίνουν από νωρίς πως, σε ιδανικές συνθήκες, οποιοδήποτε μέλος της κοινωνίας μπορεί να εξυπηρετήσει ή να βοηθήσει κάποιο άλλο».


Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και στο σχολείο, όπου τα παιδιά καλούνται να καθαρίσουν ή να σερβίρουν φαγητό τα ίδια, αντί να το περιμένουν από το προσωπικό. «Κάτι τέτοιο επιμερίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα και μαθαίνει σε όλους για παράδειγμα πώς να καθαρίζουν μια τουαλέτα» συμπληρώνει ο Dixon.


Με το να αναλάβει ένα παιδί την ευθύνη για κάποιον κοινόχρηστο χώρο, το όφελος είναι διπλό- αφενός κατανοεί την έννοια της ιδιοκτησίας αλλά και τις συνέπειες του να τα κάνει άνω κάτω, αφού στην τελική αυτό θα τα καθαρίσει μετά. Αυτή η λογική επεκτείνεται μετά στους δημόσιους χώρους. Οι δρόμοι της Ιαπωνίας άλλωστε είναι εξαιρετικά καθαροί. Το παιδί γνωρίζει πλέον εξ' ιδίων πως μπορεί να βασιστεί στην ομήγυρη αν χρειαστεί κάτι.


Βέβαια, ας μην παραγνωρίζουμε και το γεγονός πως η χώρα έχει πολύ χαμηλό δείκτη εγκληματικότητας, ένας πολύ βασικός λόγος που οι γονείς δεν τρομάζουν στην ιδέα πως τα παιδιά τους κυκλοφορούν μόνα εκεί έξω.


Δίνοντας οι γονείς αυτήν την ελευθερία στα παιδιά τους, δεν ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μόνο σε αυτά αλλά και σε ολόκληρη την κοινότητα. «Πολλά παιδιά στον κόσμο είναι αυτάρκη» παρατηρεί ο Dixon. «Αυτό όμως που υποπτεύομαι πως έχει εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του Δυτικού κόσμου στην προκειμένη περίπτωση είναι η αίσθηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που υπάρχει εκεί, που τις περισσότερες φορές συμβαίνει σιωπηλά και αυθόρμητα» καταλήγει.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΛΓΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διεθνή / Βέλγιο: Επεισόδια στις Βρυξέλλες σε πορεία 30.000 διαδηλωτών κατά της ακρίβειας

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία υπολόγισε τη συμμετοχή στη διαδήλωση γύρω στα 30.000 άτομα, όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια «δεν είχαν καμία σχέση» με την ειρηνική συγκέντρωση κατά της λιτότητας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Αντιδράσεις και νομικές επιφυλάξεις για τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Αντιδράσεις και νομικές επιφυλάξεις για τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν

Ο Χέγκσεθ υπερασπίζεται τη δημόσια προβολή της εκτέλεσης — Νομικοί θέτουν ζητήματα δικαστικού ελέγχου και πρόσβασης του κοινού, ενώ επιζών της δολοφονικής επίθεσης εκφράζει επιφυλάξεις
THE LIFO TEAM
Πίτερ Τιλ: Ο χρηματοδότης του Τζέι Ντι Βανς επιστρατεύει τον «Αντίχριστο» στη διαμάχη για την AI

Διεθνή / Πίτερ Τιλ: Ο χρηματοδότης του Τζέι Ντι Βανς επιστρατεύει τον «Αντίχριστο» στη διαμάχη για την AI

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής των PayPal και Palantir επιτίθεται σε Ομπάμα και πάπα Λέοντα, κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύονται τους φόβους για την τεχνητή νοημοσύνη
THE LIFO TEAM
Γαλλία: Ενισχύσεις εκπαιδευτικών υπόσχεται η κυβέρνηση — Οι μαθητές επιμένουν στις κινητοποιήσεις

Διεθνή / Γαλλία: Ενισχύσεις εκπαιδευτικών υπόσχεται η κυβέρνηση - Οι μαθητές επιμένουν στις κινητοποιήσεις

Το 72% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένα τα μαθητικά αιτήματα - Περισσότεροι από 71.000 διαδηλωτές στους δρόμους τη δέκατη ημέρα των διαμαρτυριών για την κατάσταση των σχολείων
THE LIFO TEAM