Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Είπα στον Σόιμπλε ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, μου είπε "το ξέρω, για αυτό είναι σχεδιασμένο"

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Είπα στον Σόιμπλε ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, μου είπε "το ξέρω, για αυτό είναι σχεδιασμένο" Facebook Twitter
Nikos Libertas/SOOC
16

Λεπτομέρειες από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές και τις πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε γαλλική εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι ο Σόιμπλε του είπε πως ξέρει ότι το νέο μνημόνιο θα αποτύχει.

«Θα μοιραστώ μαζί σας μια συνομιλία που είχα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ήμουν ακόμα υπουργός. Είπα, "Βόλφγκανγκ, αυτό το μνημόνιο θα μας φέρει στην ίδια κατάσταση που είμαστε σήμερα μέσα σε έξι μήνες, είναι ένα ακόμη πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει", και μου απάντησε: Nαι. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα αποτύχει, είναι σχεδιασμένο να αποτύχει».

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε επίσης για τη σχέση του με τον Τσίπρα και τους λόγους της παραίτησης του από το υπουργείο Οικονομικών:

«Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, είδα τον Αλέξη “γονατισμένο” από την πίεση. Είχε κάνει παραχωρήσεις που δεν ήθελε να κάνει. Μόλις κάνεις παραχωρήσεις και ο αντίπαλός σου δεν κάνει ανάλογες, εκεί αρχίζει η παραίτηση και η παράδοση. Η δεύτερη σημαντική στιγμή της απογοήτευσης πραγματοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα. Ήλπιζα ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει την θέση της Ελλάδας. Ομως τη νύχτα του δημοψηφίσματος, μπήκα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και ήταν εντελώς αποθαρρυμένος, ήταν σε κατάθλιψη, ενώ εγώ ήμουν ενθουσιασμένος. Οι Έλληνες ήταν θαρραλέοι και είπαν όχι στην τρόικα, παρά το κλείσιμο των τραπεζών και παρά την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης. Απογοητεύτηκα και γι΄ αυτό παραιτήθηκα».

Σε ερώτηση για τη στάση της Γαλλίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο πρώην υπουργός υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Γαλλία δεν έκανε τίποτα. «Θα είμαι διπλωμάτης λέγοντας ότι ο ρόλος της Γαλλίας δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός στις συζητήσεις… ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει πολύ λίγη δύναμη για να μιλήσει για θέματα τόσο σημαντικά!», είπε.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ για Πλεύρη: «Ήταν συνιδρυτές σωματείου με τους κατηγορούμενους γιατρούς» στην υπόθεση Μαζωνάκη

Έντονη αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου, με επίκεντρο την υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη και των δύο κατηγορούμενων γιατρών
THE LIFO TEAM
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΑΣ ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Δημοσκόπηση Marc: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ – Οι προτιμήσεις για την επόμενη κυβέρνηση

Σχεδόν ένας στους τρεις προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ στο 27,1%, βρίσκεται το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την ΕΛ.Α.Σ. και μικρότερα κόμματα της Αριστεράς
THE LIFO TEAM
ΡΟΖΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / ΠΑΣΟΚ: Παραιτείται η Ρόζα Βρεττού: «Η σημερινή ηγεσία φαίνεται να μην έχει συλλάβει την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ»

Με αιχμές η σχετική επιστολή της - Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», «ατολμία, έλλειψη πρωτοβουλιών και επιφανειακή πολιτική» και «υποτιμημένη εσωκομματική δημοκρατία»
THE LIFO TEAM
Ένα queer βίντεο φαντάζεται τον παίκτη να φιλά το αγόρι του στο τέλος του αγώνα

Πολιτική / Ένα queer βίντεο φαντάζεται τον παίκτη να φιλά το αγόρι του στο τέλος του αγώνα

Στο «Can’t Wait», ο ανερχόμενος Αυστραλός ποπ καλλιτέχνης ξαναφαντάζεται την ανδρική αθλητική κουλτούρα ως κουίρ ρομάντζο. Μαζί του εμφανίζονται ο Ian Roberts και ο Mitch Brown, δύο πρόσωπα με πραγματικό βάρος στην ιστορία της κουίρ ορατότητας στον αυστραλιανό αθλητισμό.
THE LIFO TEAM