Απεργία της ΓΣΕΕ

Στο σημερινό «Α μπα»: η ερώτηση του μήνα

Στο σημερινό «Α μπα»: η ερώτηση του μήνα Facebook Twitter
71


__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα,
Τυχαίνει στην παρέα, φίλες, όχι πολύ στενές, να προσπαθούν να δείξουν ότι γνωρίζουν πολλά πράγματα, να με διορθώνουν, ή να κάνουν σχόλια ειρωνικά/επικριτικά για τις ικανότητές μου και για αυτά που λέω. Γνωρίζω ότι αυτό αποτελεί τη δική μου εκτίμηση και ότι πιθανόν τα άτομα αυτά να μην αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά τους ενοχλεί και να θεωρούν ότι αστειεύονται. Δεν παύει όμως να με οδηγεί να αισθάνομαι ότι οι σχέσεις στην παρέα δεν είναι σχέσεις ισότητας και ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση το ποια είμαι. Η τακτική μου είναι να μη δίνω πολλή σημασία σε αυτά τα σχόλια και να μην ανταποδίδω, αφού δεν μου αρέσει να προσβάλλω, δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα έλυνε το όλο θέμα, αλλά και επειδή γνωρίζω ότι είμαι πάρα πολύ ικανή, έξυπνη και δυναμική και πιστεύω ότι ένας άνθρωπος σίγουρος για το ποιος είναι δεν αφήνει τέτοια σχόλια να τον ενοχλούν. Επιπλέον, πιστεύω ότι τετοια σχόλια προς εμένα φανερώνουν ίσως αδυναμία χαρακτήρα και έλλειψη αυτοπεποίθησης από την πλευρά αυτού που τα λέει. Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπω πιο συχνά αυτά τα άτομα γιατί εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο, σε άλλη πόλη από την πόλη καταγωγής μου και έτσι με επηρεάζουν περισσότερο αυτά που λένε.

Προσπάθησα να ψάξω κατά πόσον ευθύνομαι κι εγώ για αυτό. Προσπαθώ να είμαι ευγενική και τα σχόλια μου να μην είναι προσβλητικά. Έχω ενδιαφέρον για τις τέχνες και τη λογοτεχνία και παλαιότερα μιλούσα περισσότερο στην παρέα για αυτά, αλλά εντόπισα μια ενόχληση από πλευράς τους όταν μιλούσα για τέτοια θέματα. Τελευταία προσπαθώ να επικεντρώνομαι στα κοινά ενδιαφέροντα με την παρέα για να αποφεύγω ανταγωνιστικότητα στην παρέα.

Πώς να αντιδρώ σε τέτοιες καταστάσεις, ώστε να μην αφήνω σχόλια των άλλων να με επηρεάζουν; Αδιαφορώ; Γελώ χωρίς να σχολιάσω; Αλλάζω την κουβέντα; Δίνω λιγότερη σημασία στα λόγια του άλλου (είχες γράψει παλαιότερα ότι στα παιγνίδια εξουσίας νικά αυτός που δίνει λiγότερη σημασία στα λόγια του άλλου). Λέω ευθέως στον άλλο ότι αυτό που είπε δεν το βρίσκω ευγενικό; Λέω ότι αυτό προκύπτει από δική του ανασφάλεια, μεταφέροντας και τη δική μου εκτίμηση για τη συμπεριφορά του; Ρωτώ τον λόγο για τον οποίο έκανε το σχόλιο; Που σταματά ο συμβιβασμός και που ξεκινά η μείωση της αξιοπρέπειας;- καμία

Στα παιχνίδια εξουσίας δε νικάει αυτός που δίνει λιγότερη σημασία, δηλαδή αυτός που παριστάνει ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά αυτός που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενδιαφέρεται λιγότερο. Και πάλι όμως δεν το κατάλαβες σωστά: που ενδιαφέρεται λιγότερο να κερδίσει την αποδοχή των άλλων, όχι αυτός που ενδιαφέρεται λιγότερο για τα κακόβουλα σχόλια. Οι μπηχτές σε κανέναν δεν αρέσουν, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάθεσαι και να τις ακούς, ή να τις λούζεσαι σφιγμένη, όσο έξυπνη, ικανή και δυναμική κι αν είσαι.


Εσύ μιλάς ξεκάθαρα για κλίμα ανταγωνισμού, και μιλάς για «νίκη», άρα είσαι πολύ πέρα από το στάδιο του ανθρώπου που ενδιαφέρεται λιγότερο να κερδίσει την αποδοχή των άλλων. Ενδιαφέρεσαι και σε απασχολεί πολύ, και πιστεύεις ότι μη αντιδρώντας, δείχνεις πιο δυναμική: λάθος! Η έλλειψη αντίδρασης δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για περισσότερα σχόλια, η σιωπή σου δείχνει ότι κατά βάθος συμφωνείς με αυτά που λένε, ή ότι δεν έχεις κάποια σοβαρή απάντηση.


Λες ότι ψάχνεις το δικό σου λάθος, και το μόνο που βρίσκεις είναι ότι είσαι κουλτουριάρα και τα θέματα που έθιγες παραήταν βαριά για το χαμηλό επίπεδο των άλλων. Δεν το λες με αυτά τα λόγια, αλλά αυτό λες. Η άλλη εξήγηση που βρίσκεις είναι ότι οι άλλοι έχουν πρόβλημα, και γι' αυτό σου φέρονται έτσι. Δεν είσαι λίγο σαν τις στάρλετ που λένε ότι το μεγαλύτερο τους ελάττωμα είναι η ειλικρίνεια; Αν είναι να ψάξεις το λάθος σου, ψάξτο στ' αλήθεια, αλλιώς βγάλτους όλους κακεντρεχείς και έξω από την πόρτα. Θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει; Ρώτα για ποιο λόγο έκανε ο άλλος αυτό το σχόλιο, μου φαίνεται πάρα πολύ καλή ιδέα. Έτσι μπορεί να καταλάβεις τι εντύπωση δίνεις, και πού είναι το δικό σου λάθος, και αν το λάθος δεν είναι δικό σου, θα αναγκάσεις τους άλλους να βρουν μια κάποια δικαιολογία για αυτό που είπαν. Αν δεν βρουν καλή δικαιολογία, θα διστάσουν να κάνουν δεύτερη φορά παρόμοιο σχόλιο. Win win!


__________________
2.

έχω τον ιό των κονδυλωμάτων εδώ και ενάμισο χρόνο. Με κόλλησε το αγόρι π τώρα είμαστε σε σχέση δεν γνώριζε πως έιναι φορέας. Πριν κολλήσω τον ίο είχα πολύ αυτοπεποίθηση αφότου κόλλησα με έχει επιρεάσει πάρα πολύ. Σε κάθε προηγούμενη ερωτική σχέση ένοιωθα πως έχω την δύναμη όποτε κάτι δεν μου αρέσει να φύγω πλέον δεν μπορώ. Έχω δεχτεί άσχημες συμπεριφορές από το παιδί που είμαι τώρα σε σχέση και λεκτική βία πολύ άσχημη και σωματική μία φορά. Σκέφτομαι πως δεν μπορώ να χωρίσω γτ μετά όποιος και να με ενδιαφέρει οφείλω να του λέω πως έχω κονδυλώματα οπότε δεν θα μπορώ να έχω την ερωτική ζωή που θα με ικανοποιέι. επίσης σκέφτομαι πως μία φορά έγινε βίαιος αυτό το διαστημα άρα δεν είναι και τόσο τρομερό, ε; είμαι κολλημλενη μαζί του γτ σκέφτομαι πως έχουμε και οι δύο το ίδιο και νοιώθω καλύτερα. Θα ήθελα όμως να μπορούσα να έφευγα απο την σχέση αυτή. Η απορία μου είναι πως να διαχειριστώ σε μελλοντικές καταστάσεις αυτό που έχω. οφειλώ να το λέω πριν από κάθε ερωτική μου επαφή με καινούργιο σύντροφο. Πολύ φοβάμαι πως άμα το λέω θα χάνω επιτόπου τον σεβασμό του άλλου και δεν θα με παίρνει κανείς στα σοβαρά. Νοιώθω σαν να έχω χάσει την αξία μου, πολύ συχνά ακούω σε παρέες που το συζητάνε να υπάρχει η αντίληψη πως όποια έχει τον ιό είναι ανήθικη. φυσικά για τους άντρες δεν γίνεται αναφορά λογικά θα σκέφτονται κάποια π...α τον κόλλησε. Είμαι 20 χρονών. Νομίζω υποσυνείδητα όλοι θα με κρίνουν έστω και λίγο άμα το μάθουν. Ίσως κάποιος πολύ ιδιαίτερος να μην με έκρινε όμως αυτός κατ επέκταση άμα ήταν τόσο ιδιαίτερος δεν θα ασχολούταν ποτέ μαζι μου.- εγώ δεν ήμουν έτσι

Ορίστε, τι πιστεύει κορίτσι 20 χρονών στην Ελλάδα του 2015. Ότι όποια γυναίκα έχει τον ιό των κονδυλωμάτων είναι βρώμικη, ανήθικη και ανάξια λόγου. Καλώς ήρθες, ευτυχισμένο 1944!


Πολυαγαπημένο μου παιδί. Το 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό των κονδυλωμάτων μόλις 3 έτη μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή τους. Στα σεξουαλικώς ενεργά άτομα αναπαραγωγικών ηλικιών η πιθανότητα να μολυνθούν σε κάποια φάση της ζωής τους από κάποιους γεννητικούς HPV, είναι περίπου 80%. Νομίζεις ότι έπαθες κάτι που χαρακτηρίζει κάπως έναν άνθρωπο; Οι περισσότεροι από αυτούς που χαρακτηρίζουν έτσι τους άλλους είναι φορείς. Αρρώστια είναι, ένας ιός είναι, που καλύτερα να μην είχες κολλήσει, αλλά οι ιοί δεν έρχονται με πιστοποιητικό φρονημάτων. Ενημερώσου, διάβασε, για την υγεία σου πρόκειται!


Οι προκαταλήψεις σου, όσα σου έχουν φυτέψει στο μυαλό σχετικά με το τι κάνουν οι σωστές γυναίκες, σε έχουν φέρει σε πολύ επικίνδυνο μονοπάτι της ζωή σου. Φυσικά και μπορείς να φύγεις. Φύγε. Μίλησε στους γονείς, ή σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, και χώρισε από αυτόν τον επικίνδυνο άνθρωπο σε δημόσιο χώρο, και φρόντισε να έχεις γύρω φίλους σου όταν το κάνεις. Να εύχεσαι να το δεχτεί και να μην σε κυνηγήσει μετά από αυτό. Πάντα θα μπορείς να φύγεις, πάντα θα είσαι ανεξάρτητος και αυτόνομος άνθρωπος, και δεν υπάρχει ασθένεια ή σωματική κατάσταση που θα μειώσει την αξία σου. Ποτέ να μην το ξανασκεφτείς αυτό.


Αφού χωρίσεις – αυτό έπρεπε να το κάνεις χθες – θα πας σε έναν καλό γυναικολόγο, που έχουν συστήσει πολλές γυναίκες, και αν νιώθεις πιο άνετα με γυναίκα, να πας σε γυναίκα γιατρό. Μάζεψε ερωτήσεις και άκου προσεκτικά. Μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση με τα εργαλεία που δίνει η επιστήμη. Δεν χρειάζεται πιστοποιητικό καθαρότητας, ούτε εξομολογήσεις. Μάθε για την υγεία σου, ενημερώσου, και βγάλε από το μυαλό σου τα φρικιαστικά στερεότυπα που ανήκουν σε παλιότερες γενιές.

__________________
3.

Γειά σου Ά,Μπα (νι μπι)!
Έχω παρατηρήσει ότι οι σχολιαστές στη στήλη, που είναι και ανωτέρου πνευματικού επιπέδου σε γενικές γραμμές, μόλις πει κάποιος ότι είναι πλούσιος ή πολύ έξυπνος, αρχίζουν την ειρωνεία. Φαντάσου, δηλαδή, τι γίνεται παραέξω. Θεωρείς ότι οι χαζοί άνθρωποι μιας κοινωνίας μισούν τους έξυπνους; Οι φτωχοί τους πλούσιους;
Και, εντάξει, για τους πλούσιους, να το καταλάβω, γιατί πολλοί είναι πλούσιοι στις πλάτες των φτωχών. Με την έννοια ότι υπεραμοίβουν τους εαυτούς τους και υπο-αμοίβουν τους εργαζόμενους.
Με τους έξυπνους τι γίνεται; Απλά γεννήθηκαν έτσι, δεν είναι και κανένα κατόρθωμα, τύχη ήταν. Γιατί αυτή η αντιπάθεια;
Εσύ τι γνώμη έχεις;- Α-Mensa-οτο

Οι σχολιαστές της στήλης (ευχαριστούμε για το 'ανώτερο πνευματικό επίπεδο') δεν κοροϊδεύουν όποιον είναι πλούσιος ή έξυπνος, αλλά όποιον δηλώνει πλούσιος ή έξυπνος, και αυτό μέσα σε άλλα συμφραζόμενα.


Αυτό είναι πολύ διαφορετικό. Τα λεφτά δεν κρύβονται, και δεν χρειάζεται να τα αναφέρει κανείς. Ούτε καν στον γραπτό λόγο, ούτε καν σε μια παράγραφο. Δεν κρύβονται με τίποτα. Η εξυπνάδα, επίσης. Άρα οι δηλώσεις περιττεύουν, και δείχνουν μια παιδικού, ανώριμου τύπου ανασφάλεια που προσπαθεί να περιχαρακωθεί με πρόχειρο προκάλυμμα «ο μπαμπάς μου είναι αστυνομικός». Αυτού του είδους η ανασφάλεια μαζί με την άγνοια κινδύνου, και την έλλειψη αυτογνωσίας και αντικτύπου, τραβάνε τις ειρωνείες.

__________________
4.

Χαιρετώ την όμορφη παρέα! Αμπα μου ήθελα να ρωτήσω: είμαι ομοφυλόφιλος, σε φοιτητική ηλικία. Τις προάλλες συζητούσα με μια φίλη μου που ξέρει για μένα. Μου είπε για κάποιον γνωστό της(στρεητ) που τρολαρε έναν άλλο γκεη μέσω μιας εφαρμογής και σε κάποια φάση μου είπε για ένα μήνυμα που έστειλε ο γκεη στο γνωστό, το οποίο κατά τη γνώμη της, και του γνωστού της και φυσικά των φίλων του, που χασκογελάν σαν "άντρες" που είναι, ήταν "αηδιαστικό". Δε θέλω να γράψω τη φράση επακριβώς αλλά εγώ βλέποντας εκείνη τη στιγμή τη σατιρική μεριά που παίρνουν τα προσωπικά-σεξουαλικά μηνύματα όταν ακούγονται σε αυτιά τρίτων της πέταξα με χιούμορ πως άμα άκουγε αυτή τη φράση απο το αγορι της δε νομιζω να το θεωρουσε αηδιαστικο! Το θεμα εκλεισε εκει ωστοσο εκφραζω εναν προβληματισμο μου: επρεπε να ξεκαθαρισω και να διευκρινισω την αποψη μου σε αυστηρο τονο? Οτι δηλαδη εδωσε και εκεινη και οι φιλοι/γνωστοι της τη χροια αυτη στο μηνυμα μονο και μονο επειδη σταλθηκε απο εναν ομοφυλοφιλο? Αν το εκανα μηπως θα την κομπλαρα και δε θα ενιωθε ανετα να ξαναθιξει θεματα των γκεη ή ακομα χειροτερα θα υποκρινοταν την κουλ σε παρομοια θεματα ακομα κι αν δεν ηταν? Ειναι θεμα αισθηματος "κατωτεροτητας" ως μειοψηφια που δεν εθιξα το ζητημα σαν κατι σοβαρο αλλα το αφησα να περασει στην "πλακα"?(Αν και αυτο μπορει να αποτελει μια ξεχωρη απαντηση απο μονη της) Δεν ξερω, υπαρχει διαφορετικη απαντηση κατα περισταση? Με τη συγκεκριμενη κοπελα κανουμε αρκετη παρεα, αναγνωριζω τα ορια της παρεας που μπορουμε να κανουμε αλλα δε γουσταρω να μενουν αλυτα θεματα αρκετα στοιχειωδη για μια καλη επικοινωνια. Αναμενω απαντηση...- αστειακιας

Νομίζω ότι έδωσες την απόλυτα ενδεδειγμένη απάντηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη. Το πράγμα ίσως να έμεινες εκεί επειδή κατάλαβε, ή επειδή θύμωσε, ή επειδή αυτό που κατάλαβε είναι ότι έπεσε πάνω σε τοίχο, χωρίς να καταλαβαίνει ακριβώς γιατί – κι αυτό καλό είναι, για αρχή τουλάχιστον. Θα έχεις και άλλες ευκαιρίες και θα καταλάβεις αν αυτό που είπες, ή όσα λες για το θέμα, χτυπάνε στο σωστό σημείο. Να έχεις υπομονή: υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν τέτοια λάθη, αλλά επειδή δεν είχαν την ευκαιρία ακόμα να συνειδητοποιήσουν τα προνόμια που έχουν. Όταν τους τα επισημαίνει κανείς, σιγά σιγά καταλαβαίνουν και βελτιώνονται.

__________________
5.


έγινα πρόσφατα πατέρας και πήγα πρόσφατα στο χωριό μου, με τη σύζυγο και την κόρη μου. Τα μωρά μικρής ηλικίας, δεν ξεχωρίζουν ως προς το φύλο, παρά μόνο από τα ρούχα και εμείς δεν το ντύνουμε και ιδιαίτερα στα ροζ, οπότε το φύλο δε φαίνεται με τη μία. Έτσι όταν οι διάφοροι γνωστοί/συγγενείς/ελάχιστα φίλοι μας έβλεπαν στο δρόμο με το παιδί ακολουθησε 3 φορές ο εξής διάλογος:
- συγχαρητήρια
- ευχαριστούμε
- τι είναι;
- κορίτσι
- δεεεν πειράζει

δεν εκπλήσσομαι με τη βλακεία που δέρνει κάποιους ανθρώπους, με τους οποίους δεν έχω και καμία σχέση άλλωστε, απλά I felt like sharing.- tonino pomodorino

Το χωριό βρίσκεται στο 1944; Μήπως συνάντησες εκεί την κοπελιά της ερώτησης 2; Αν ναι, όπως γυρνάς, μπορείς να την φέρεις μαζί σου στο 2015;


Να σας ζήσει η μπέμπα!

__________________
6.


Κ. Λένα γεια σας!
Σας έχω ξαναγράψει και ομολογώ πως η απάντηση με κάλυψε επαρκώς οπότε... here I am again!
Ειμαι 19 χρονών και σπουδάζω. Το θέμα μου είναι πως δεν ξέρω με βεβαιότητα αν μου αρέσουν οι άνδρες ή οι γυναίκες! Δηλαδή, για να είμαι ακριβής, μου αρέσουν οι άνδρες αλλά μέχρι τώρα μόνο "ερωτικά". Ποτέ δεν είχα αισθήματα για κάποιον του ίδιου φίλου. Αντίθετα, από μικρός θυμάμαι να μου αρέσουν κορίτσια αλλά ποτέ δεν το συνέχιζα γιατί δεν ήξερα τι θα κάνω όταν θα έπρεπε να "προχωρήσουμε". Δεν είχα ποτέ σχέση, ενώ οι εμπειρίες μου είναι ελάχιστες και μόνο με κορίτσια!(weird, huh)
Το ερώτημά μου είναι το εξής: πιστεύετε ότι χάνω την καλύτερη μου ηλικία(κατάλληλη για τη σεξουαλική αφύπνιση του ατόμου) με το να φοβάμαι να δοκιμάσω και να καταλλήξω στο τι μου αρέσει;
Υ.Σ. Προσωπικά δεν το θεωρώ και φυσιολογικό στα 19 μου να μην έχω κάνει τίποτα ερωτικο-ish.

Ναι, φοβάμαι ότι φοβάσαι να ανακαλύψεις τι σου αρέσει. Φοβάσαι ως και να γράψεις τη λέξη γκέι, ομοφυλόφιλος. Η ερωτική επιθυμία δεν είναι κατώτερη από τα αισθήματα. Μην πείσεις τον εαυτό σου από τα 19 ότι αν κάνεις μόνο σεξ με άντρες ενώ ερωτεύεσαι μόνο γυναίκες δεν είσαι γκέι. Αν συμβεί αυτό, έχεις μπλεχτεί μέσα στην άρνηση, και θα καθυστερήσεις κι άλλο να καταλάβεις τι σου γίνεται. Δες ποιος άνθρωπος σε τραβάει. Ανθρώπους ερωτευόμαστε, μεμονωμένα, όχι ένα φύλο. Μίλα με ανθρώπους και γνώρισε τους, χαλάρωσε, μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, πειραματίσου με προσοχή, και όλα θα πάνε καλά. Μη βιάζεσαι! Δεν σου χρειάζονται οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες, προ πολλού ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν χωρίζεται σε γκέι και στρέιτ. Υπάρχουν αποχρώσεις, και πολλοί, πολύχρωμοι άνθρωποι. Είσαι αυτό που είσαι, είναι εντάξει, ό,τι και να είσαι.

__________________
7. Ακολουθεί η ερώτηση του μήνα. Ίσως και της χρονιάς. Δεν ξέρω, τι λέτε;


Γεια σου Α,μπα,
Ήθελα να σε ρωτήσω, αν ξέρεις, αυτοί που δεν βάζουν τόνους ή τρώνε τα φωνήεντα (δν, τπτ, κτ), τι κάνουν με όλο αυτό το χρόνο που κερδίζουν;- Grammar nazi

71

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Πώπω συγχίστικα ρε φιλενάδα της #2, πολύ με στεναχώρησες! Τα κονδυλώματα δεν είναι και τίποτα το τραγικό, μια κρεμούλα βάζεις και φεύγουν. Άντε και με laser σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. Πάντως είναι κάτι που θεραπεύεται! Είναι κρίμα να ταλαιπωρείσαι τόσο ψυχολογικά για κάτι τόσο απλό.Λοιπόν, ακολούθησε κατά γράμμα όσα σου λέει η Λένα, πήγαινε σε ένα γιατρό και χώρισε τον ανεκδιήγητο το φίλο σου. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου και να ξαναβρείς την αυτοπεποίθησή σου. Και μετά είναι σίγουρο ότι όχι ένας αλλά πολλοί ιδιαίτεροι άνθρωποι θα θέλουν να ασχοληθούν μαζί σου. Όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου, έχεις τα ενδιαφέροντά σου, τις παρέες σου και χαμογελάς, θα εκπλαγείς από το πόσοι θα θέλουν να σε γνωρίσουν και δε θα τους νοιάζει τίποτα άλλο. Οπότε κομμένη η ηττοπάθεια και η απογοήτευση, αξίζεις όσο ο κάθε άνθρωπος, τίποτα δεν μειώνει την αξία σου. Εκτός αν πιστεύεις ότι η γρίππη π.χ. μειώνει την αξία κάποιου :)
#7: Οι υπόλοιποι χάνουν χρόνο προσπαθώντας να καταλάβουν, όποτε τελικά οι ά-τονοι και α-φωνήεντοι κερδίζουν.Σε έναν φανταστικό διαγωνισμό που 5 άτομα θα έπρεπε να διαβάσουν μία παράγραφο που την έχουν γράψει οι άλλοι 4 και ο 1 ήταν τέτοιος, αυτός ο ένας θα κέρδιζε το 'χρυσό τόνο'.
#7. Λοιπόν, έχω κάνει μια μικρή ανάλυση πάνω στο θέμα! Η απάντηση βρίσκεται με τη λύση μιας συνάρτησης χωροχρόνου. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται πριν από 20 χρόνια όταν άρχισαν τα sms. Τότε για να μην χρεωθούμε δεύτερο μήνυμα, μόλις το είχαμε συντάξει γυρίζαμε πίσω για να σβήσουμε κενά, να αλλάξουμε το «...» σε «..», το «μηνυμα» σε «μην», το «μου» σε «μ» κλπ. Τότε χάναμε χρόνο αλλά κερδίζαμε χώρο (και 27 δραχμές ανά μήνυμα)! Αυτό οδήγησε σε μια κωδικοποίηση η οποία μεταφέρθηκε και σε άλλα γραπτά και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα παρόλο που δεν υπάρχει ζήτημα χώρου. Όλα είναι μια συνωμοσία της TELESTET
Ωραία και πες εμείς τα κάναμε και το δηλαδή γινόταν δλδ, το μήνυμα μνμ, μ λείπεις κοκ. Η νέα γενιά, τα σημερινά 15αχρονα, που δεν έχουν περιορισμο μηνυμάτων και κόστους??
#5: Εγώ το αντίθετο, από άλλη βέβαια σκοπιά: Όταν είπα στη μητέρα μου ότι περιμένουμε αγόρι, μου λέει 'κρίμα, τα κορίτσια δένονται περισσότερο με τους γονείς'. Γενικά παίζει αυτό ως άποψη, ότι καλύτερα να έχεις κορίτσι γιατί τα κορίτσια είναι πιο ευχάριστα. Επίσης, σε γυναίκες που κάνουν 2ο παιδί του ίδιου φύλου με το 1ο, το 'κρίμααα' πάει σύννεφο.. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι ΔΕΝ σχολιάζουμε αρνητικά το φύλο κανενός, για κανέναν λόγο!!
Αυτό το "τα κορίτσια δένονται περισσότερο με τους γονείς" είναι ό,τι πιο γενικό έχω διαβάσει και δεν ισχύει φυσικά. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του παιδιού, εξαρτάται και από τον χαρακτήρα των γονιών. Και τι σημαίνει "τα κορίτσια είναι πιο ευχάριστα"; Κορίτσια από κορίτσια διαφέρουν. Κι εγώ κορίτσι ήθελα, αλλά μου βγήκε στην τρίτη προσπάθεια. Δεν θα άλλαζα με τίποτα όμως τα αγόρια μου.
Ισχύει.Όντας μάνα δύο ανταγωνιστικων κορασίδων, δεν σταματάω να ζηλεύω τη λατρεία που βλέπω από αγοράκια φίλων προς τις μαμαδες τους .Και φυσικά δεν αλλαζω με τίποτε τα κοριτσάκια μου.
#7 Πράγματι η ερώτηση της χρονιάς.Εγώ πάλι, απο τότε που άρχισα να γράφω με "τυφλό" σύστημα, όχι μόνο βάζω τόνους αλλα καμιά φορά μου ξεφεύγει και βάζω και παραπάνω !Εκτός εαν γράφεις απο το κινητό, που το να βάλεις τόνους θέλεις τον 3πλάσιο χρόνο, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν ακριβώς λόγο γράφουν έτσι ! Δηλαδή ό,τι τι? Θα γλιτώσουν το ένα παραπάνω πάτημα στο κουμπί του ";" (δίπλα απο το λ, ξέρετε) και κάτι έγινε? Και μπορώ να το καταλάβω απο 12χρονα, αλλα να βλέπεις μεγάλους μαντραχαλέους να γράφουν/στέλνουν : Τ κνς? 8 τα πουμε σμρ?
Με τα smartphone και να μη θελεις να βάλεις τόνους συνήθως αναλαμβάνει το autocorrect και βάζει. Ενίοτε βέβαια αλλάζει και τις λέξεις και δεν το παίρνεις πρέφα αλλά ας όψεται :)
#3Υποθέτω ότι είσαι και έξυπνη και πλούσια και θεωρείς ότι τα λέμε όλα αυτά από τη ζήλια μας. Λοιπόν, πρόσεξε: όταν ο άνθρωπος ψωνίζεται με την πάρτη του κάνει μπαμ από χιλιόμετρα. Αυτό ακριβώς ειρωνευόμαστε μπας και κατέβει ο άλλος από το καλάμι, όχι τίποτε άλλο αλλά γιατί δεν είναι πολύ γερό και θα γκρεμοτσακιστεί σίγουρα κάποια μέρα, οπότε να τον έχουμε προειδοποιήσει.
Πάρε παράδειγμα τη νομπελίστα (πολύ θα ήθελε) συγγραφέα Χρύσα Δημουλίδου, η οποία έχει καβαλήσει ένα καλάμι να με το συμπάθιο και τρώει χλεύη γι αυτό το λόγο.
Το θέμα ειναι πως για να θέλουμε και μεις να ρίξουμε κάποιον από καλάμι,αυτό σίγουρα σημαίνει πως έχουμε καβαλήσει κι εμείς κάποιο!!Δεν θέλουμμε να προειδοποιήσουμε κανέναν,επειδή δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για κανέναν,απλώς προειδοποιούμε ώστε να μπορούμε να τους ταπεινώνουμε έτι περισσότερο,ώστε να σκαρφαλώνουμε πιο ψηλά στο δικό μας καλάμι!
Αγαπητέ #5, κυοφορω αγοράκι και πολύ συχνά όταν με ρωτάνε τι είναι, διακρίνω μια απογοήτευση!! Είναι τόσο αστείο, που δεν επιδέχεται ερμηνείας!να σας ζήσει η μπεμπουλα!!
#2 Βασικότερο όλων νομίζω πως είναι το ότι πρέπει άμεσα -αλλά ΑΜΕΣΑ-να αλλάξεις γιατρό, καλύτερο και απο γυναικολόγο να πας σε έναν δερματολόγο-αφροδισιολόγο. Μου φαίνεται περίεργο να παιδεύεσαι 1.5 χρόνο, κάτι γίνεται λάθος... Σχεδόν όλες οι γυναίκες και οι άνδρες έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα μην κολλάς μπορεί να συμβεί στον καθένα. Επίσης ο γιατρός θα σε συμβουλέψει πως μπορείς να συμπεριφερθείς σε μια νέα σου ερωτική σχέση. μην φοβάσαι. Δεύτερον το ότι μένεις σε μία σχέση προβληματική για αυτόν και μόνο τον λόγο για μένα δείχνει φόβο, πάρε θάρρος και χώρισε...είναι κρίμα στα 20 σου να καταπιέζεσαι και να αφήνεις τον εαυτό σου να χειραγωγείτε έτσι.Είσαι δυνατή , έχεις ένα πρόβλημα υγείας το οποίο με τη σωστή καθοδήγηση θα το ξεπεράσεις γρήγορα, πάρε την υγεία σου και την ζωή σου στα χέρια σου.
Δερματολόγο-αφροδισιολόγο? Εφόσον τα κονδυλώματα είναι εσωτερικά και στον τράχηλο, πώς μπορεί να βοηθήσει ο δερματολόγος? Είναι ειλικρινής απορία αυτό.Για να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο, με κονδυλώματα, ή αλλιώς HPV, "παιδεύομαι" 20 χρόνια τώρα. Δεν είναι κάτι το οποίο θεραπεύεται με την έννοια του κάνεις θεραπεία και ξεμπερδεύεις μια και καλή. Είναι ένας ιός ο οποίος συνεχίζει να υπάρχει μέσα σου στον αιώνα τον άπαντα και απλά "κοιμάται". Και αναλόγως συνθηκών, ακόμα και το στρες επηρεάζει, μπορεί να κάνει εξάρσεις. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει οι πάσχουσες -οι γυναίκες είναι αυτές που νοσούν από τον ιό, ενώ οι άντρες είναι κυρίως φορείς- να μην παραμελούν τις επισκέψεις στον γιατρό τους και να είναι τυπικές με τις εξετάσεις. Σαφώς και είναι κάτι με το οποίο πολλοί θα έρθουν ή έχουν έρθει αντιμέτωποι, μην το παίρνουμε όμως και πολύ ελαφρά τη καρδία. Μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν διάφοροι τύποι του ιού, με χειρότερο αυτόν που οδηγεί στον καρκίνο του τραχήλου.Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της απάντησής σου, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη.
μιλάω καθαρά από προσωπικά εμπειρία και μετά απο μήνες ταλαιπωρίας σε γυναικολόγους με βοήθησε αποτελεσματικά ο αφροδισιολόγος, η "δουλειά" του είναι ακριβώς αυτό τα αφροδίσια νοσήματα και τα κονδυλώματα συγκαταλέγονται σε αυτά . Και ξαναλέω ότι μιλάω καθαρά από προσωπική εμπειρια,,,Φυσικά και δεν ξεμπερδεύεις ποτέ 100%, υπάρχουν πάρα πολλά είδη -δεν είμαι γιατρός για να ξέρω- και πρέπει να κάνεις συχνά επισκέψεις στον γιατρό και εξετάσεις τακτικά.Συμφωνώ με αυτά που λες γενικά , απλά σε τέτοιες καταστάσεις δυνητικά επικίνδυνες καλό είναι να παίρνουμε πολλές γνώμες!
#2 Οι αντιληψεις σου ειναι σκονισμενες και σου δημιουργουν σοβαρα προβληματα, εδω κινδυνευει η ασφαλεια σου. Ζεις στα πλαισια μιας, σχετικα (!), προηγμενης κοινωνιας και εχεις πολλες δυνατοτητες να καλλιεργησεις την πνευματικη και σωματικη σου ελευθερια. Ανοιξε τα ματια σου, διαβασε πολλα και διαφορα, ακου μουσικες, ταξιδεψε, μαζεψε οσο πιο πολλες εμπειριες μπορεις για να ξεπεταξεις απο πανω σου τις αντιληψεις που σε τυραννουν. Θα ειναι δυσκολο και μαλλον θα σε φερει σε συγκρουση με το κοντινο σου περιβαλλον (γιατι κατα πασα πιθανοτητα οι δικοι σου ειναι που σε μεγαλωσαν ετσι), αλλα μη φοβασαι.# Επιτελους, ερωτηση της χρονιας σιγουρα!! Εχουν πονεσει τα ματια μου με τα τπτ, μλκ, γμτ... Οπως επισης και με την ελλειψη σημειων στιξεως. Τονους παρ' ολα αυτα δε βαζω, και τωρα που το σκεφτομαι ειναι επειδη δε βολευει καθολου η θεση στο πληκτρολογιο. Πρεπει να παταω το κουμπι με το μικρο μου δαχτυλακι και δε μου καθεται.
Μήπως έχεις μικρά δαχτυλάκια ή μεγάλο πληκτρολόγιο gaming? Συνήθως χρησιμοποιείται το τέταρτο δάχτυλο για τον τόνο, ειλικρινά δεν έχω δει πότε το πέμπτο. Ακόμα και στα μη ελληνικά πληκτρολόγια το αντίστοιχο πλήκτρο το πατάνε με το τέταρτο οι συνάδελφοι. Το θαυμαστικό πώς το πάτάς; Με το 4ο ή με το μικρό;
Σύμφωνα με τους κανόνες του τυφλού συστήματος δακτυλογράφησης, σε θέση εκκίνησης οι δείκτες ακουμπούν στο F/Φ για το αριστερό χέρι και στο J/Ξ για το δεξί (τα πλήρη πληκτρολόγια έχουν μια ανάγλυφη γραμμούλα για την αφή), οπότε αναπόφευκτα το πλήκτρο του τόνου (δίπλα στο Λ) αντιστοιχεί στο μικρό δακτυλάκι. Για ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή, καημένη zouker, δεν είναι πρόβλημα αυτό - πού να σε είχα για εκμάθηση σε χειροκίνητη γραφομηχανή, να μουδιάζει το μικρό δακτυλάκι! Ωστόσο έπρεπε να γυμναστεί για να τα καταφέρει, τα πάντα είναι θέμα εξάσκησης.
@5Μα, γιατί είστε παρεξηγιάρηδες;Οι άνθρωποι εννοούν "Δεν πειράζει, γιατί σε 20 χρόνια που θα έχει μεγαλώσει η μπέμπα, θα παλέψουμε να έχει ίσα δικαιώματα με τους άντρες."Βέβαια, μπορεί να έχω επηρεαστεί από το χτεσινό επεισόδιο του Southpark.
#7. Γράφουν ακόμα περισσότερα κείμενα χωρίς τόνους και φωνήεντα. Οι υπόλοιποι απλώς χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να καταλάβουμε τι εννοεί ο ποιητής.
7μου έφτιαξες τη μέρα με την απορία σου.Υποθέτω ότι τα κρατάνε για να τα βάλουν όλα μαζεμένα στο facebook:"Αααααααααχ! Είσαι κουκλαααααααααραααααα!""Θεάαααααααααααααααα"!"Προσκυνώωωωωωωωωωω"
Πολύ καλό! Γιατί, αυτοί που όταν οδηγάς κοντεύουν να σε σκοτώσουν για να περάσουν μπροστά κ καταλήγετε σχεδόν πάντα να περιμένετε στο ίδιο κόκκινο φανάρι;; Τι κερδίζουν εκτός από το να αυξάνουν τις πιθανότητες να μην φτάσουν καν στον προορισμό;!
φίλε του 5, πού να δεις τι γίνεται όταν και το δεύτερο παιδί είναι κοριτσάκι! και δυστυχώς όχι στην επαρχία, αλλά στην Αθήνα, από συνομήλικους, από ανθρώπους που εκτιμάς τη γνώμη τους. "Δεν πειράζει", "άντε και το τρίτο αγόρι", "ας είναι", "ουου, καλά και τα κοριτσάκια, θα σου φέρουν κι ένα ποτήρι νερό στα γεράματα", κλπ κλπ. Σε όσους πραγματικά πιστεύω ότι έχουν πέσει στη λούπα από συνήθεια, δεν το αφήνω ασχολίαστο και ευγενικά τοποθετούμαι. Σε κυράτσες και κυράτσους απλά αδιαφορώ. ΥΓ: Λένα πόσο θέλω να σχολιάσω εδώ και καιρό τις τόσο ωραίες απαντήσεις σου!ΥΓ2: Για να μη χάνω τη συνήθεια, η ερώτηση επαναλαμβάνεται: θα γίνεις νονά του παιδιού μου; θα έχει όλα οσα σου αρέσουν, φτου φτου φτου, απεταξάμην, κλπ κλπ ; )
Αααχ, πες τα! Εγώ συνήθως απαντάω απλά και ειλικρινέστατα (γιατί αν πραγματικά σε τσούζει χαλιέσαι) οτι ΔΕ θέλουμε τρίτο, ΔΕ θέλουμε αγόρι!!!(σοκ και δέος!)
5θα μπορούσε να λείπει το εξτρα αστειάκι για την κοπέλα της 2 στην απάντηση του 5. Είναι μια φοβισμένη κοπέλα, καλά έκανες και την ταρακούνησες γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά το είπες ήδη παραπάνω. Μην την αποπάρουμε κιόλας.
σαλιγκάρι το να μένει με το βίαιο και κακότροπο αγόρι της γιατί πιστεύει ότι δε θα τη δεχθεί άλλος "μιασμένη" είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για μένα. Κατά τη γνώμη μου. Προσωπικά.
@ σαλιγκάριΟι έμμεσες αιχμές έχουν "πλάκα", ε;Ως άνθρωπος ευελπιστώ ότι είμαι τουλάχιστον εντός χρόνου (με τον τόπο διατηρώ μια εξ΄αποστάσεως επαφή). Επομένως, θα έλεγα ότι σαφώς υπάρχει πολύς δρόμος για την πραγματική ισότητα και στην Ελλάδα. Αλλά οποιοσδήποτε κρίνει σωστό ότι αυτή η κοπέλα πρέπει να παραμείνει με τον πίθηκο που περιέγραψε διότι η αξία της μειώθηκε εξαιτίας ενός ιού. Να μας στείλει τη διεύθυνση της σπηλιάς του, για να του ταχυδρομήσουμε τη διακεκριμένη εφημερίδα "Apes' Tribune".
#7 όντως καλή ερώτηση...!! Έχω τσαντιστεί κι εγώ με διαλόγους του στυλ : "γεια σ, τι κνσ?" .. Το αποδίδω ότι πλέον βαριούνται να γράφουν ολόκληρες τις λέξεις, δεν είναι δηλαδή ότι το κάνουν για να κερδίσουν χρόνο! Τώρα, όσον αφορά στους τόνους, προσωπικά το κάνω αρκετά συχνά, χωρίς λόγο και μια φίλη μου έχει αναρωτηθεί "ποια η χρησιμότητά τους;!" (με την έννοια ότι αφού ξέρουμε πού τονίζεται η κάθε λέξη, ποιος ο λόγος να εξακολουθούμε να τις τονίζουμε)
1. Γιατί συχνά πέφτουμε πάνω σε λέξεις που διαβάζουμε πρώτη φορά και δεν ξέρουμε πού τονίζονται.2. Γιατί υπάρχουν λέξεις που ξεχωρίζουν μεταξύ τους μόνο από τον τόνο (πχ. γέρος-γερός)3. Γιατί τα κείμενα που εμφανίζονται δημοσίως απευθύνονται και σε ανθρώπους που δεν έχουν τα ελληνικά ως πρώτη γλώσσα, και άρα δεν ξέρουν πάντα πού τονίζεται η λέξη. (Αυτή είναι και η αιτία της εμφάνισης των τόνων, στην ελληνιστική εποχή. Πριν δεν υπήρχαν. Ε, σε μεταξύ σας μηνύματα σε κινητά και FB δεν έγινε και τίποτα αν δε βάζετε τόνους.)