Η ντροπή του πλανήτη - Τα 5 πλουσιότερα κράτη του Κόλπου δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα

Η ντροπή του πλανήτη - Τα 5 πλουσιότερα κράτη του Κόλπου δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα Facebook Twitter
23

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα και τη βαρβαρότητα που έχει αιματοκυλήσει την περιοχή.

Η συντριπτική πλειοψηφία ζει κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ και ένας αριθμός ρεκόρ ρισκάρει τη ζωή του σε ταξίδια που αφήνουν εκατοντάδες θύματα στα νερά της Μεσογείου.


Ωστόσο, όσο συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών στην Ευρώπη για το πόσοι θα γίνουν δεκτοί στις χώρες τους, σε κοντινή απόσταση, τα πέντε πλούσια κράτη του Κόλπου αρνήθηκαν και αρνούνται να υποδεχθούν έστω και έναν από τους ανθρώπους αυτούς. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους και δείχνουν την αδιαφορία τους για την ανθρωπιστική κρίση.


Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα προσφύγων και δικαιωμάτων των μεταναστών, Sherif Elsayid-Αλί, περιγράφει την αδράνειά τους ως «ντροπή».«Η στάση των κρατών του Κόλπου είναι φρικτή, όσον αφορά τη συμπόνια και την ευθύνη σε αυτή την κρίση. Είναι απλά ντροπή." αναφέρει.

Οι πολίτες της Συρίας μπορούν να αιτηθούν «δαπανηρές» τουριστικές βίζες και άδειες εργασίας για να εισέλθουν στα πλουσιότερα έθνη του Κόλπου, αλλά αυτές σπάνια χορηγούνται, σύμφωνα με το BBC.


Τα κράτη του Κόλπου υποστηρίζουν ότι η αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία είναι μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της, διότι τρομοκράτες μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα στους πρόσφυγες. Σημειώνεται πως κανένα από τα κράτη αυτά δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.


Τα κράτη έχουν ωστόσο δωρίσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των προσφύγων. Σύμφωνα με τον ReliefWeb, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρηματοδοτήσει έναν ολόκληρο καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία που έγινε καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δωρίσει μεγάλα κεφάλαια για τροφή, στέγη και ρουχισμό σε καταυλισμούς στο Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Συνολικά, οι χώρες του Κόλπου θεωρείται ότι έχουν δώσει πάνω από 589 εκατομμύρια βρετανικές λίρες σύμφωνα με την Daily Mail. Aν και το νούμερο αυτό μοιάζει τεράστιο, είναι τέσσερις φορές μικρότερο από αυτό που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM