Η ντροπή του πλανήτη - Τα 5 πλουσιότερα κράτη του Κόλπου δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα

Η ντροπή του πλανήτη - Τα 5 πλουσιότερα κράτη του Κόλπου δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα Facebook Twitter
23

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα και τη βαρβαρότητα που έχει αιματοκυλήσει την περιοχή.

Η συντριπτική πλειοψηφία ζει κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ και ένας αριθμός ρεκόρ ρισκάρει τη ζωή του σε ταξίδια που αφήνουν εκατοντάδες θύματα στα νερά της Μεσογείου.


Ωστόσο, όσο συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών στην Ευρώπη για το πόσοι θα γίνουν δεκτοί στις χώρες τους, σε κοντινή απόσταση, τα πέντε πλούσια κράτη του Κόλπου αρνήθηκαν και αρνούνται να υποδεχθούν έστω και έναν από τους ανθρώπους αυτούς. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους και δείχνουν την αδιαφορία τους για την ανθρωπιστική κρίση.


Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για ζητήματα προσφύγων και δικαιωμάτων των μεταναστών, Sherif Elsayid-Αλί, περιγράφει την αδράνειά τους ως «ντροπή».«Η στάση των κρατών του Κόλπου είναι φρικτή, όσον αφορά τη συμπόνια και την ευθύνη σε αυτή την κρίση. Είναι απλά ντροπή." αναφέρει.

Οι πολίτες της Συρίας μπορούν να αιτηθούν «δαπανηρές» τουριστικές βίζες και άδειες εργασίας για να εισέλθουν στα πλουσιότερα έθνη του Κόλπου, αλλά αυτές σπάνια χορηγούνται, σύμφωνα με το BBC.


Τα κράτη του Κόλπου υποστηρίζουν ότι η αποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία είναι μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών της, διότι τρομοκράτες μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα στους πρόσφυγες. Σημειώνεται πως κανένα από τα κράτη αυτά δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.


Τα κράτη έχουν ωστόσο δωρίσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των προσφύγων. Σύμφωνα με τον ReliefWeb, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρηματοδοτήσει έναν ολόκληρο καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία που έγινε καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν δωρίσει μεγάλα κεφάλαια για τροφή, στέγη και ρουχισμό σε καταυλισμούς στο Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία. Συνολικά, οι χώρες του Κόλπου θεωρείται ότι έχουν δώσει πάνω από 589 εκατομμύρια βρετανικές λίρες σύμφωνα με την Daily Mail. Aν και το νούμερο αυτό μοιάζει τεράστιο, είναι τέσσερις φορές μικρότερο από αυτό που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM