Oργή των Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα σεξιστικά σχόλια του Ψινάκη

Oργή των Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα σεξιστικά σχόλια του Ψινάκη Facebook Twitter
Φωτο: SOOC
12

Η αρχή της κόντρας που κορυφώνεται σήμερα έγινε, όταν ο δήμος Μαραθώνα έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημα του να πραγματοποιηθεί η συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη στο αρχαίο μνημείο του Τύμβου του Μαραθώνα. Η συναυλία που τελικά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου, είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά το "όχι" από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν είχε μείνει ασχολάστο.

Μέσα από το προφίλ του στο Facebook, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης είχε σχολιάσει με καυστικό τρόπο «Η καλή μου φίλη και Πρέσβειρα του Μαραθωνίου Άλκηστις Πρωτοψάλτη και εγώ σας καλούμε όλους το Σάββατο 29 στην πανσέληνο του Αυγούστου σε μια συναυλία που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και που για πρώτη φορά στην Ελλάδα μας κάνει την τιμή να προσφέρει σε όλους μας στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου. Θέλω προσωπικά να αφιερώσω σε καμιά 15αρια ξινές, οπισθοδρομικές και ανοργασμικές που δεν μας άφησαν να την κάνουμε στον χώρο που έπρεπε το "Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα"... ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΑΑ».

Η συνέχεια δόθηκε μετά τη συναυλία, όταν από τη σκηνή ο Ηλίας Ψινάκης επιτέθηκε και πάλι στους αρμόδιους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ): «Αυτό που πουλάει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός και αυτός φέρνει τα λεφτά στην Ελλάδα. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτό κι είμαστε σε αυτό το χάλι. Ευτυχώς ο Μαραθώνας έχει πάρα πολλά αρχαία με σήμα κατατεθέν τον Τύμβο, στον οποίο ήταν να κάνουμε αυτή τη συναυλία, όπως σχεδιάζαμε και στην προηγούμενη Πανσέληνο. Δυστυχώς αυτό δε μας επέτρεψε να το κάνουμε το ΚΑΣ, το συμβούλιο των αρχαιολόγων και των σοφών. Εκεί δεν είναι όλοι τους άχρηστοι. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ άξιοι και με μόρφωση. Μαζί με τις διάνοιες είναι όμως και κάποιες αγάμητες . Αυτές θα τις πετάξουμε τον Σπαλιάρα να τις ξεμπουκώσει να ηρεμήσουμε!».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε σήμερα και με ανακοίνωσή του απαντά στον Ηλία Ψινάκη τον οποίο κατηγορούν για σεξισμό.

Η πλήρης ανακοίνωση:

Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το σεξιστικό παραλήρημα του δημάρχου Μαραθώνα απέναντι στις γυναίκες αρχαιολόγους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το "ατόπημά" τους, κατά τον εν λόγω κύριο, ήταν η μη παραχώρηση του ιστορικού χώρου του Μαραθώνα για συναυλία που είχε προγραμματίσει χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρμόδιου αρχαιολογικού οργάνου! Τις απαράδεκτες δηλώσεις του τις επανέλαβε μάλιστα ενώπιον της νέας υπουργού Τουρισμού κ. Α. Πρωτοψάλτη χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την ίδια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συναυλίας της.

Ο ΣΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας τα οποία υπηρετούν το καθήκον τους στο πλαίσιο της προστασίας των μνημείων και καλεί την ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού να πάρει σαφή θέση αντίθεσης και καταδίκης αυτής της πρωτοφανούς στο δημόσιο λόγο σεξιστικής αθλιότητας και χυδαιολογίας.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC

Πολιτική / Δημοσκόπηση Marc: Στις 14 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΕΛΑΣ - Ποιο κόμμα «κλειδώνει» στην τρίτη θέση

Με το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού να έχει πλέον απομακρυνθεί, τα κόμματα διαμορφώνουν την στρατηγική τους με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές της άνοιξης του 2027
THE LIFO TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΡΓΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μετατρέπουμε τις δεσμεύσεις σε έργο, αυτό είναι το πραγματικό τεστ αξιοπιστίας

Αναφέρθηκε και στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξη που είναι αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και αποτελεί «το κεντρικό εθνικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την επόμενη πενταετία 2026-2030»
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 52 ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

Πολιτική / 52 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα «πηγαδάκια» στο Προεδρικό - Οι «εκλογές την άνοιξη», τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι απόντες

Η φετινή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αντί για το παραδοσιακό κιόσκι στον κήπο, λόγω καιρού
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΛΠΕΣ

Πολιτική / Πρόωρες εκλογές: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποια είναι η διαδικασία μέχρι τις κάλπες

Το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, με βασικές διατάξεις τα άρθρα 41, 37 και 53
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣΕΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΞΙΩΣΗ

Πολιτική / Πενήντα δύο χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Εντός του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών - Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε στο σαλόνι του πρώτου ορόφου
THE LIFO TEAM