Οι κλήσεις μέσω κινητού προβλέπουν το ξέσπασμα επιδημιών;

Οι κλήσεις μέσω κινητού προβλέπουν το ξέσπασμα επιδημιών; Facebook Twitter
1

Μια ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Princeton και του Harvard, ανέλυσαν ένα αρχείο 15 εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων μέσω κινητού που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Κένυας, όχι για να τους κατασκοπεύσουν, αλλά για να αναλύσουν εάν μπορεί να εξαχθεί κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα σχετικά το ξέσπασμα και τη μετάδοση επιδημιών και την πρόβλεψη και αντιμετώπισή τους.

Όπως αναφέρει το Engadget, σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κατά πόσο παράγοντες όπως η γεωγραφική κινητικότητα και η συχνότητα κλήσεων των κατόχων κινητών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη εποχιακών ασθενειών όπως η ερυθρά ή Γερμανική ιλαρά. Για το λόγο αυτό συγκέντρωσαν και ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατα την περίοδο 2008 και 2009 και τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα δεδομένα περιοχών όπου αναφέρθηκαν ξεσπάσματα ερυθράς στην χώρα.

Αναλύοντας τα εν λόγω data, προκύπτει ότι τα γεωγραφικά δεδομένα και η συχνότητα των κλήσεων παρουσίασαν ένα μοτίβο κινητικότητας των κατόχων κινητών που ταυτίστηκε με τις περιοχές όπου εμφανίστηκε μεγαλύτερο ρίσκο μετάδοσης ιλαράς και ερυθράς στη χώρα, την δεδομένη χρονική περίοδο.

Η ιθύνων της έρευνας, Δρ, C. Jessica Metcalf, δήλωσε ότι "τα συγκεκριμένα στοιχεία, μπορούν να αποτυπώσουν μοτίβα κίνησης πληθυσμών σε μεγάλη κλίμακα και να βοηθήσουν στον εντοπισμό πυρήνων μολυσματικών ασθενειών και την στοχευμένη, έγκαιρη αντιμετώπισή τους".

Με αυτή την μέθοδο, το team ερευηνητών ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει το ξέσμασμα μεγαλύτερων και πιο επικίνδυνων επιδημιών όπως η ελονοσία και η χολέρα, και να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος θα ελέγχει την AI; Ο Zuckerberg απαντά με μανιφέστο 6.500 λέξεων

Τech & Science / Ποιος θα ελέγχει την AI; Ο Zuckerberg απαντά με μανιφέστο 6.500 λέξεων

Ο Ζούκερμπεργκ παρουσιάζει την AI ως υπόσχεση ελευθερίας για όλους. Πίσω όμως από το μανιφέστο των 6.500 λέξεων, η Meta ζητά λιγότερους περιορισμούς και κεντρικό ρόλο στη νέα εποχή της «υπερνοημοσύνης»
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τech & Science / Τα κουνούπια έχουν τις προτιμήσεις τους: Οι αγαπημένοι «στόχοι» κάθε είδους

Διαφορετικά είδη κουνουπιών προτιμούν διαφορετικούς ανθρώπους. Η κατανόηση του τι κάνει ορισμένους ανθρώπους «μαγνήτες» για τα κουνούπια θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους για την αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδονται από αυτά
THE LIFO TEAM
MYSPACE ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τech & Science / Επιστρέφει το MySpace; Τι ξέρουμε μέχρι τώρα, οι δηλώσεις των ιδιοκτητών και οι δυσκολίες

Σήμερα, το MySpace έχει μια χρυσή ευκαιρία να προσελκύσει τη νεότερη γενιά, η οποία βιώνει έντονη ψηφιακή κόπωση και δείχνει να γοητεύεται από τις αναλογικές συσκευές, τις πιο απλές πλατφόρμες και την αισθητική των early 2000s
THE LIFO TEAM