Η φυλή αυτών που «φωνάζουν λυσσαλέα για να μη διαρραγεί το comfort zone τους»

Η φυλή αυτών που «φωνάζουν λυσσαλέα για να μη διαρραγεί το comfort zone τους» Facebook Twitter
Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
12

Τις προάλλες έγραψα για την κατηγορία των «Εγώ δεν έχω τίποτα να χάσω» και παλιότερα είχα γράψει για τους «Εγώ έχω, άρα οι άλλοι δε με νοιάζουν». 

Υπάρχει όμως και μια τρίτη σημαντική κατηγορία. Μέχρι τώρα δεν είχα βρει τα κατάλληλα λόγια για να τους περιγράψω. Το έκανε, διαβάζοντας το προηγούμενο άρθρο μου η Αρετή Γεωργίλη και την ευχαριστώ:

«Ξέρετε, αυτοί που με απογοητεύουν περισσότερο δεν είναι "αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτα" που διάβαζα σήμερα στο άρθρο. (...) Στο κάτω κάτω από ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία δεν περιμένεις νηφαλιότητα.

Αυτοί που με απογοητεύουν περισσότερο είναι αυτοί που χτυπιούνται και φωνάζουν λυσσαλέα για να μη διαρραγεί το comfort zone τους, οι αγαπημένες δηλαδή, lifestyle κυρίως συνήθειες που αποκτήθηκαν- νόμιμα δεν λέω -στην εποχή που οι αγελάδες ήταν παχιές. Είναι εκείνοι που συνεχίζουν να ευημερούν-και καλά κάνουν, τίποτα μεμπτό εδώ, για να μην παρεξηγηθω- με χαμηλότερα όμως εισοδήματα.

Λυπάμαι αγαπημένοι, έπεσε το ρεύμα και δεν προλάβατε να σώσετε το παιχνίδι; Είναι πράγματι λίγο σπαστικό όταν συμβαίνει αυτό, αλλά σε λίγο θα το ξεκινήσετε από την αρχή και δεν βράχηκε η γάτα.»

Στ' αλήθεια: δεν μπορώ καθόλου αυτούς που γκρινιάζουν για το πόσο τους επηρέασε η κρίση όταν δεν έχουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Πχ. βλέπεις εκδότες (πληθυντικός) που έκλεισαν τα μέσα τους επειδή 'χρεοκόπησαν' αφήνοντας απλήρωτους άνεργους να δηλώνουν περίλυποι πώς τους κατέστρεψε η κρίση, τη στιγμή που τους βλέπουμε στη Μύκονο να διασκεδάζουν, περίπου όπως παλιά - ίσως με καναδυό αστακομακαρονάδες λιγότερες στο τραπέζι.

Μην προσπαθείς να μας κάνεις να σε λυπηθούμε αν από την υπερπολυτελή ζωή που ζούσες τώρα υποβαθμίστηκες στην απλώς πολυτελή, ή ακόμα και στην κανονική...

Αν γίνουν 'πουτάνα όλα' (όπως ελπίζουν μερικοί μη έχοντες ώστε να τιμωρηθούν οι κατέχοντες) όχι μόνο δεν θα τιμωρηθούν, αλλά μια χαρά θα επιβιώσουν -σε αντίθεση με τους φτωχούς- χάρη στα ακίνητά τους ή/και τα λεφτά που έχουν έξω. Και μετά θα μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν απ' την Ελλάδα, για ένα κομμάτι ψωμί. Μέχρι τότε όμως δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους για την πτώση του βιωτικού τους επιπέδου.    

Για κάποιους «κάνω οικονομία» σημαίνει τρώω το ίδιο -ελάχιστο- φαγητό, και μονάχα μία φορά τη μέρα. Για άλλους όμως σημαίνει πως αντί για τα πέντε πανάκριβα γεύματα σε εστιατόρια την εβδομάδα αναγκάζονται να κάνουν 'μόνο' ένα ή δύο. Η δεύτερη κατηγορία ξεβολεύεται μεν, αλλά όταν παραπονιέται φωναχτά, εξοργίζει. Δικαίως. 

Δεν είναι κακό να έχεις κάποια οικονομική άνεση, αλλά τουλάχιστον, τώρα, κάνε την πάπια. Μην προσπαθείς να μας κάνεις να σε λυπηθούμε αν από την υπερπολυτελή ζωή που ζούσες τώρα υποβαθμίστηκες στην απλώς πολυτελή, ή ακόμα και στην κανονική. 

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Εμένα πάλι με εκνευρίζουν περισσότερο όλοι αυτοί όταν κάνουν και κήρυγμα για επιστροφή στη δραχμή ... χρησιμοποιώντας μάλιστα και περίπλοκα (αλλά αβάσιμα) οικονομικά επιχειρήματα ...
δήθεν είναι είναι οι απαντήσεις σας, μαζί τη δοξάσατε τη γκλαμουριά με τον Κωστόπουλο - αυτός άνοιξε την πόρτα κι εσείς ακολουθήσατε έστω με ζήλειες και καρφάκια και δήθεν τάχαμ "εναλλακτικότητα". Όταν χρειάστηκε, παραμερίσατε τις διαφορές σας και τώρα κάνετε το παγώνι. Προφανώς και δεν μιλάω για σένα προσωπικά...
Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει εκ του αποτελέσματος. Ποτέ δεν είναι αργά για να δούμε αν η ζυγαριά γέρνει περισσότερο απ' τα αρνητικά ή τα θετικά ενός ανθρώπου.Εσύ συνέχισε να θυμάσαι μια μέτρια συνεργασία ελάχιστων μηνών που στο μυαλό σου επισκιάζει τα πάντα. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω - δεν θα είμαι αντικειμενικός. Να μια άποψη από πολέμιο του Στάθη και μάλιστα απ' την πλατφόρμα Press Project (που τον κατηγορούσε για υποτιθέμενη διαπλοκή με την Αμερικανική Πρεσβεία και για άλλα χειρότερα). http://e-tetradio.gr/article/12622/I-eugenis-akrobasia-eton-tou-Stathi-Tsagkarousianou
Ναι πραγματικά αυτοί είναι οι χειρότεροι απ' όλους. Και δε μιλάω μόνο ζάμπλουτους που έγιναν απλώς πλούσιοι. Μιλάω και για εύπορους που έγιναν λιγότερο εύποροι. Και ειδικά όσους έφαγαν με χρυσά κουτάλια τόσα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι όλες τις δυνατότητες που τους πρόσφερε το σάπιο σύστημα.Και τώρα, που μειώθηκαν λίγο τα έσοδά τους (όχι τόσο που να μείνουν στο δρόμο, αλλά ίσα τόσο που η τσέπη τους να σηκώνει μόνο ένα ταξίδι στο εξωτερικό ετησίως, αντί για 3, ή που να αναγκάζονται να περιμένουν τις εκπτώσεις για να ξεσηκώσουν την Ερμού, για τέτοιο δράμα μιλάμε) ξαφνικά γίνονται τιμητές των πάντων και όψιμοι αγωνιστές.Τρισχειρότεροι από αυτούς που ήθελαν να γίνουν λαμόγια και δεν πρόλαβαν: Αυτοί έχουν απολαύσει τους καρπούς της λαμογιάς επί 20-25 χρόνια, & ξενερώνουν που τους χάλασε λιγάκι η σούπα την τελευταία 5ετία.Τους ακούς να βάλλουν κατά πάντων, κατά ενός συστήματος του οποίου αποτελούν τμήμα, & να πετούν επαναστατικά τσιτάτα. Αν δεν τους ξέρεις φαντάζεσαι ότι πένονται, ενώ απλώς τα τζιν τους είναι πλέον Levi's αντί για Armani. Κι αντί να ευχαριστούν την τύχη τους και να βοηθήσουν κανέναν που έχει πραγματική ανάγκη, συνεχίζουν να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι και να ολοφύρονται ότι η κυβέρνηση τους καταστρέφει επειδή δεν θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη στα 52, όπως είχαν κάνει τα κουμάντα τους.
Εντελως ασχετο, αλλα το κειμενο σου, και ειδικα η λεξη "ολοφυρονται" που χρησιμοποιησες, μου θυμισε εκεινη τη μουσικη που μας στοιχειωσε ως παιδακια, που την εβαζαν κατα κορον στα ντοκυμαντερ της ΕΡΤ, το 1ο στασιμο απο τον Ορεστη του Ευρυπιδη, οπου ενας στιχος λεει "Η τυχη δεν ειναι μονιμη στους θνητους".https://www.youtube.com/watch?v=pWp132Iynk0
Iris επαναλαμβάνεις συνέχεια κάτι που δεν εξηγείς: "από αυτούς που ήθελαν να γίνουν λαμόγια και δεν πρόλαβαν" Πηγή: www.lifo.gr Ένας που θέλει να γίνει λαμόγιο έχει μια ζωή να γίνει αν έχει την θέληση και τα "χαρίσματα" του λαμόγιου βέβαια. Οι μαυραγορίτες και οι καταδότες επί πληρωμή την Κατοχή έγιναν λαμόγια σε μια χρονική περίοδο πιο δύσκολη και επικίνδυνη από την σημερινή. Δεν είναι αν προλάβει κάποιος να γίνει λαμόγιο αλλά αν προλάβει να καταλάβει πριν είναι αργά σε τι η λαμογιά τον μεταμόρφωσε.Υπάρχουν σε αυτή την ζωή οι κάμπιες που καταφέρνουν να γίνουν όμορφες πεταλούδες αλλά δυστυχώς υπάρχουν και μερικές ψυχές που με την ελεύθερη θέληση τους γίνονται γλοιώδη σκουλήκια. Η δεύτερη μεταμόρφωση είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμη. Στο θέμα τώρα των πρώην γκούρου του Ελληνικού lifestyle. Ποτέ δεν είχαν την ικανότητα μέσα τους, αεριτζήδες και καρμπόν απομιμητές, χωρίς να καταλαβαίνουν πολλά από τέχνη, γι αυτό και δεν επιβίωσαν επαγγελματικά. Μόνο οι παλιοί γνωστοί τους στα ΜΜΕ τους λυπούνται ή χαίρονται για την σημερινή μιζέρια τους και βάζουν μια φώτο να δείξουν πόσο άσχημα γέρασαν.Δεν έχει τελειώσει ακόμη η ΣΔΟΕ και η Δικαιοσύνη μαζί τους. Ζουν με τα κλεμμένα.
Δεν το εξήγησα γιατί το θεώρησα αυτονόητο: Δεν πρόλαβαν γιατί δυσκόλεψαν οι εποχές, με την έννοια ότι έχουν μειωθεί οι αθρόες προσλήψεις κομματόσκυλων στο δημόσιο, τα επιδόματα μαϊμού, οι διάφορες επιδοτήσεις που πάνε σε σκοπούς εντελώς διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους προορίζονταν κλπ κλπ.
Iris,Δεν είναι τόσο αυτονόητο. Τα λαμόγια δεν πολλαπλασιάζονται όταν η οικονομία πάει καλύτερα και μειώνονται όταν έρχονται τα δύσκολα. Τα λαμόγια πολλαπλασιάζονται όταν δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχουν νόμοι, αν υπάρχουν δεν εφαρμόζονται ή οι τιμωρίες είναι ελαφριές ή η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί στο σημείο παραγραφής αδικημάτων και ποινών.Πολλοί βρίσκουν το ότι δυσκόλεψαν οι εποχές σαν δικαιολογία για να γίνουν λαμόγια ή να δικαιολογήσουν τα λαμόγια. Ανεβαίνει το ΦΠΑ, η εφορία ή οι ποινές ακούμε τον πολιτικό, δημοσιογράφο ή συνδικαλιστή του κλάδου να αναρωτιούνται "πως θα ζήσουν" οι παραβάτες χωρίς να παρανομούν; Προχθές ανακοινώθηκε από την ΣΔΟΕ ότι τον περασμένο μήνα πάνω από 60 άτομα-λαμόγια πιάστηκαν με χιλιάδες φορολογικές παραβιάσεις και πλαστογραφίες όλων των ειδών που ξεπερνούσαν στο κάθε άτομο φόρους, ΦΠΑ και εισφορές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Να δούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις και τι πληρωμή φόρων και ποινές θα πληρωθούν. Είναι άκρα συκοφαντικό και άδικο να κατηγορούμε όλους αυτούς που είναι άνεργοι ή πέφτουν στην στυγνή εκμετάλλευση των λαμόγιων ότι δεν πρόλαβαν να γίνουν οι ίδιοι λαμόγια επειδή εκφράζουν την απελπισία τους ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα αλλά χρειάζεται το κατεστημένο ξερίζωμα και η κοινωνία νέο υγιή σπόρο σε μια νέα αρχή!!! Η διαφθορά και η παραβίαση των νόμων μένει ατιμώρητη εκτός δύο τριών περιπτώσεων και αντί να προσπαθούμε να ελευθερώσουμε την τίμια ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και το εργατικό δυναμικό που μένει αναξιοποίητο, κατηγορούμε αυτούς που φωνάζουν ότι δεν αντέχουν πια να κάνουν τα στραβά μάτια. Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι θέμα προσπάθειας και μόνο, αυτοί που ευνοήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις λαμογιές άλλων. Δεν το έχετε καταλάβει αλλά το οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, η διαφθορά και η λαμογιά ποδοπατά Δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Η δυστυχία του κόσμου είναι στο ζενίθ της και πολλοί ευνοούμενοι της εποχής του εύκολου δανεικού χρήματος της δεν θέλουν να αλλάξουν. Όλοι μαζί τα φάγαμε και η "συνείδηση" είναι ήσυχη;Αυτοί που σας ταράζουν την "συνείδηση" είναι αυτοί που δεν πρόλαβαν να γίνουν λαμόγια; Με τόση διαφθορά στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση όποιος ήθελε να γίνει ή να συνεργασθεί με τα λαμόγια το έχει ήδη κάνει.Δεν υπάρχει ένα επάγγελμα, μια απασχόληση που δεν είχε και ακόμη έχει ατιμώρητα λαμόγια. Ακόμα και οι μη κερδοσκοπικοί ΜΚΟ κατάφεραν να βουτηχτούν σε λαμόγια "ιδιαιτέρων ενδιαφερόντων".
Μπράβο! Και τα δυο σου άρθρα με εκφράζουν απόλυτα... Απλά είμαι απαισιόδοξος για το πώς και ποτέ θα "γυρίσει" αυτή η συμπεριφορά... Δεδομένης της ξεροκεφαλιάς του Έλληνα, μάλλον θα αργήσει...