FAZ: ο Σόιμπλε θέλει να «ψαλιδίσει» την Κομισιόν

FAZ: ο Σόιμπλε θέλει να «ψαλιδίσει» την Κομισιόν Facebook Twitter
The Council of the European Union / SOOC
1

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές- για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς- υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, ο Γερμανός υπουργός θέλει να πετύχει τον διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.

Όπως επεσήμαναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πριν δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συζήτηση για το πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να εκπληρώσει και πάλι το αρχικό, βασικό της καθήκον, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ο Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ταυτόχρονα ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και παράλληλα να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο ως μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν ανεξάρτητοι θεσμοί, για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του επιθυμεί να αναγάγει το ζήτημα σε κεντρικό θέμα όταν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αποτελούν μια«πολιτική Κομισιόν» και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών.

Ακόμα και στην ελληνική κρίση ο Γιούνκερ δεν επιθυμούσε η Κομισιόν να εμφανίζεται ως μέρος της τρόικας των πιστωτών, η οποία ελέγχει την εφαρμογή από την Αθήνα των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να συζητήσει απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια«πολιτική» συμφωνία για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και για μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από το Eurogroup.

Προφανώς ο Σόιμπλε επιθυμεί να συμπεριλάβει την ιδέα του για τον περιορισμό των εξουσιών της Επιτροπής στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο εξαιτίας του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί σε αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ να κερδίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν. Το Βερολίνο ελπίζει στην υποστήριξη του Λονδίνου στο θέμα αυτό. Τόσο οι ιδέες της Βρετανίας όσο και του Γερμανού υπουργού απαιτούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Καθώς μάλιστα αυτό ισχύει και για την υλοποίηση του αιτήματος που εξέφρασε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περί δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Πολιτική / Όλγα Κεφαλογιάννη: Το Εφετείο Αθηνών απέρριψε το αίτημά της να έχει μόνον αυτή την επιμέλεια των παιδιών της

Το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση της υπουργού Τουρισμού κατά της πρωτόδικης απόφασης για την επιμέλεια των δίδυμων παιδιών της με τον Μίνω Μάτσα
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΗΕ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Πολιτική / Παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: «Παράνομη και αυθαίρετη συμφωνία το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν αντικείμενες ακτές και, ως γειτονικές χώρες, μπορούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου να προχωρήσουν σε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους
THE LIFO TEAM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πολιτική / Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου για τις συγκεντρώσεις Κασιδιάρη

Επικαλείται νομική αδυναμία απαγόρευσης της εκδήλωσης Κασιδιάρη ο υπουργός – Υπερασπίζεται την απαγόρευση των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων για την «αποτροπή συγκρούσεων»
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πολιτική / Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: «Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης που δεν εκβιάζει, αλλά ούτε εκβιάζεται»

«Η 28η Οκτωβρίου μας θυμίζει ότι η ελευθερία και η ειρήνη δεν είναι ποτέ δεδομένες, είναι αγαθά τα οποία κατακτήθηκαν με θυσίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Πολιτική / Κοινή δήλωση 5 χωρών και ΕΕ στον ΟΗΕ για τουρκολιβυκό: Παραβιαζει τη γεωγραφική πραγματικότητα

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατήρηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
THE LIFO TEAM