Στη δημοσιότητα το ηχητικό Βαρουφάκη με τις επίμαχες δηλώσεις για το Plan B

Στη δημοσιότητα το ηχητικό Βαρουφάκη με τις επίμαχες δηλώσεις για το Plan B Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
46

Το Φόρουμ Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF) έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε στο Plan B, που αφορούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα.

Για το σχέδιο αυτό είχε γράψει η Καθημερινή, δημοσιεύοντας τον μαγνητοφωνημένο διάλογο του Γιάνη Βαρουφάκη με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που έγινε στις 16 Ιουλίου. Σε αυτόν αναλύει το λεπτομερές plan B που είχε αναλάβει να σχεδιάσει με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στην Telegraph, ο Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το σχέδιο για υποκλοπές ΑΦΜ. Λέει συγκεκριμένα στη συνέντευξη: «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το λογισμικό του υπουργείου μου. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές.

Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν από τη μία προσδιορισμένο σε ευρώ, ωστόσο σε ένα βράδυ θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM