Είναι αυτό φιλία;

Είναι αυτό φιλία; Facebook Twitter
5

Το βιντεάκι κυκλοφορεί ευρέως με τον τίτλο BEST FRIENDS και υπότιτλο «τι έκανε για το φιλαράκι του» στα ξένα ΜΜΕ (θενκς νίκο!)

Προσδίδουμε πάντα ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα ζώα και αυτό συνήθως δεν περιγράφει με ακρίβεια την ψυχοσύνθεσή τους. Ας πούμε είδα κάτι θαλάσσιες βίδρες που κολυμπούσαν ανάσκελα χεράκι χεράκι, και ήταν υπέροχες, και σκέφτηκα «Ωωω, τι χαριτωμένες, πόσο αγαπιούνται και κάθονται παρεούλα». 

Αν δεν το δείτε όλο, δείτε το οπωσδήποτε μετά το 1:10

Στο καπάκι όμως κάποιος κάποιος μου εξήγησε ότι είναι ένστικτο επιβίωσης και όχι αγάπη ή παρέα: Πιάνονται έτσι γιατί αλλιώς, εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων, θα χωρίζονταν και θα χάνονταν. «Ναι αλλά αυτές είναι σε πισίνα μέσα, δε θα χαθούν!» διαμαρτυρήθηκα. «Κι όμως, είναι ένστικτο με το οποίο γεννιούνται» μου απάντησε. Εννοείται πως μου χάλασε την όλη εικόνα. 

Είμαι λοιπόν σίγουρος πως αν θεωρήσουμε ότι οι παρακάτω χελώνες είναι "φιλαράκια" ή "γκομενάκια" ή τους προσδώσουμε ανθρώπινα άλλα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, κάποιος επιστήμονας θα μας επαναφέρει στην τάξη, και θα έχει δίκιο. Θα μας πει ίσως πως μια χελώνα βοηθάει μια άλλη όχι επειδή συμπαθιούνται απαραίτητα, αλλά γιατί έχουν η μία την ανάγκη της άλλης. 

Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Τα ζώα μας διδάσκουν ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και πως αν βοηθήσουμε σήμερα, κάποια μέρα θα λάβουμε κι εμείς τη βοήθεια που θα έχουμε ανάγκη. 

Δεν χρειάζονται πιασάρικα φτιασιδώματα και ρομαντικές υπερβολές σχετικά με τη συμπεριφορά αυτής της χελώνας. Είναι τέλεια έτσι κι αλλιώς - κι ας μην της λέει η άλλη ούτε ένα ευχαριστώ ;)

BEST FRIENDS! When one turtle spotted his buddy flipped over onto his shell, he immediately got to work helping him. #Mates <3 <3 (via Mashable)

Posted by iRadio on Tuesday, 16 December 2014

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Αρη, σχετικα με την συνεργασια (ας μην τη πουμε φιλια) οπως αυτη (δεν) ανθει στην Ελλαδα, παρακαλω διαβασε αυτο και δημοσιοποιησε το, αν νομιζεις οτι αξιζει.http://www.nottingham.ac.uk/~lezsg1/papers/Herrmann-etal.pdf
Και επίσης αν θα θέλαμε να από τυπώσουμε την πραγματικη αγάπη και συντροφικοτητα μεταξύ πχ σκυλων, οι χαριτωμένες φωτογράφουλες που προσομοιωνουν φιλιά στο στόμα κλπ είμαι μάλλον ανακριβεις. Η πιο αληθινή αποτύπωση αυτού του πράγματος θα ήταν να χώνει το ένα τη μουρη του στο κ@λο του αλλου, και να κάτουρανε γύρω γυρω. Αλλά για κάποιο λόγο νομίζω ότι αυτές οι εικονες δεν ανταπολρινονται στα στάνταρ των περισσοτερων.
Με την ίδια λογική θα μπορούσε κανείς να πει ότι και οι άνθρωποι συνεργάζονται ή σχετίζονται κοινωνικά γιατί είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Μήπως να αποκλείσουμε την πιθανότητα της φιλίας και για τους ανθρώπους;Στην προσπάθεια να μην πέσουν στην παγίδα του ανθρωπομορφισμού οι επιστήμονες έχουν φτάσει στο άλλο άκρο, του να αρνούνται αυτό που είναι τελείως προφανές σε οποιονδήποτε είχε ποτέ ζώα: Τα ζώα έχουν συναισθήματα και μπορούν να σχηματίσουν στενούς δεσμούς με άλλα ζώα. Μπορεί να μη γνωρίζουμε τα κίνητρα των συγκεκριμένων ζώων αλλά μερικές φορές η απλούστερη εξήγηση είναι και η σωστή.
Γιατί να μην συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή ο άνθρωπος να να δρα φιλικά για λόγους επιβίωση αλλά στην πορεία για κοινωνικούς λόγους να του έδωσε το όνομα φιλία. Δεν λέω ότι γίνεται συνειδητά από τους ανθρώπους αλλά ίσως να είναι κάποια συμπεριφορά "γραμμένη" από την εξέλιξη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.